Shpretka e Zmadhuar – Splenomegalia

Shpretka e Zmadhuar – Splenomegalia; Gjithçka që duhet të dini për rreziqet e sëmundjes dhe mënyrën e trajtimit natyral

 

Splenomegalia është një gjendje që shfaqet kur shpretka zmadhohet. Zakonisht quhet edhe si shpretkë e zmadhuar ose zmadhimi i shpretkës.

Shpretka është pjesë e sistemit limfatik të trupit tonë. Sistemi limfatik ndihmon në largimin e mbetjeve qelizore, ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve dhe krijimin dhe aktivizimin e qelizave të bardha të gjakut që luftojnë infeksionin për sistemin imunitar. Një rishikim i hulumtimit të vitit 2016 tregoi se shpretka është gjithashtu përgjegjëse për prodhimin e substancave që luajnë një rol të rëndësishëm në inflamacion dhe shërim.

Shpretka qëndron në pjesën e sipërme të majtë të barkut. Ndodhet pas brinjëve, nën diafragmën dhe sipër dhe pas stomakut.

Ky organ i zgjatur në formë grushti është me ngjyrë vjollcë dhe peshon midis 70 deri në 200 gram në individë të shëndetshëm. Mund të bëhet dukshëm më i madh kur një person është i sëmurë ose i lënduar. Shpretka është zakonisht sa madhësia e grushtit, por kur zmadhohet, mund të bëhet shumë më e madhe.

 

Shpretka është përgjegjëse për:

 • Një nga detyrat kryesore të shpretkës është filtrimi i gjakut. Ajo ndikon në numrin e qelizave të kuqe të gjakut që transportojnë oksigjen në të gjithë trupin dhe numrin e trombociteve, të cilat janë qeliza që ndihmojnë gjakun të mpikset. Ajo e bën këtë duke thyer dhe hequr qelizat që janë jonormale, të vjetra ose të dëmtuara.
 • Shpretka gjithashtu ruan qelizat e kuqe të gjakut, trombocitet dhe qelizat e bardha të gjakut që luftojnë infeksionin.
 • Shpretka luan një rol të rëndësishëm në përgjigjen e sistemit imunitar. Kur zbulon baktere, viruse ose mikrobe të tjera në gjak, ajo prodhon qeliza të bardha të gjakut, të quajtura limfocite, për të luftuar infeksionet që këto shkaktojnë.
 • Riciklon hekurin në hemoglobinë.

Simptomat e Shpretkës së Zmadhuar

Disa njerëz me shpretkë të zmadhuar nuk përjetojnë simptoma dhe gjendja zbulohet vetëm gjatë një ekzaminimi fizik rutinë. Nëse jeni shumë i dobët, mund të jetë e mundur që ta ndjeni shpretkën tuaj të zgjeruar përmes lëkurës tuaj.

Një simptomë e zakonshme e një shpretke të zmadhuar është një ndjenjë dhimbjeje ose shqetësimi në pjesën e sipërme të majtë të barkut, ku ndodhet shpretka.

Ju gjithashtu mund të përjetoni një ndjenjë ngopjeje pasi të keni ngrënë vetëm një sasi të vogël ushqimi. Kjo zakonisht ndodh kur shpretka zmadhohet deri në pikën që shtyp stomakun.

Nëse shpretka fillon të shtypë organet e tjera, mund të fillojë të ndikojë në rrjedhën e gjakut në shpretkë. Kjo mund të bëjë që shpretka të mos jetë në gjendje të filtrojë gjakun siç duhet.

Nëse shpretka bëhet shumë e madhe, mund të fillojë të heqë shumë qeliza të kuqe të gjakut nga gjaku. Mungesa e qelizave të kuqe të gjakut mund të çojë në një gjendje të quajtur Anemi.

Nëse shpretka nuk mund të prodhojë mjaftueshëm qeliza të bardha të gjakut si rezultat i zmadhimit të saj, ju mund të përjetoni gjithashtu infeksione më shpesh.

Çfarë mund ta shkaktojë splenomegalinë?

Një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh mund të shkaktojnë zmadhimin e shpretkës, veçanërisht sëmundjet që bëjnë që qelizat e gjakut të prishen shumë shpejt. Një shkatërrim i tepërt i qelizave të gjakut, për shembull, mund të mbingarkojë shpretkën dhe të shkaktojë zmadhimin e saj.

Infeksionet, si mononukleoza, janë ndër shkaqet më të zakonshme të splenomegalisë. Problemet me mëlçinë tuaj, të tilla si Cirroza dhe Fibroza, mund të shkaktojnë gjithashtu një zmadhim të shpretkës.

Një tjetër shkak i mundshëm i splenomegalisë është Artriti Reumatoid i mitur. Kjo gjendje mund të shkaktojë inflamacion të sistemit limfatik. Për shkak se shpretka është pjesë e sistemit limfatik, ky inflamacion mund të rezultojë në zmadhimin e shpretkës.

Kushte të tjera që shkaktojnë një shpretkë të zmadhuar përfshijnë:

 • Infeksionet bakteriale, virale dhe parazitare si sifilizi, tuberkulozi, endokarditi, mononukleoza (mono) dhe malaria.
 • Kanceret e gjakut si Limfoma Hodgkin dhe Leukemia.
 • Sëmundjet e mëlçisë si cirroza.
 • Anemia hemolitike.
 • Çrregullimet metabolike si sëmundja e Gaucher dhe sëmundja Niemann-Pick.
 • Një mpiksje gjaku në një venë të shpretkës ose mëlçisë
 • Çrregullimet inflamatore, të tilla si Lupusi, Artriti Reumatoid ose Sarkoidoza.
 • Lëndimi ose trauma në shpretkë
 • Një kist, absces ose tumor beninj në shpretkë.

Kur shpretka zmadhohet, ajo nuk mund të filtrojë gjakun me aq efikasitet si më parë. Mund të filtrojë aksidentalisht qelizat normale të kuqe të gjakut dhe trombocitet, duke lënë më pak qeliza të shëndetshme të gjakut në trupin tuaj. I njëjti rishikim i hulumtimit të vitit 2016, tregoi se një zmadhim i shpretkës që çon në shkatërrimin e shumë qelizave të gjakut është një gjendje e quajtur hipersplenizëm.

Një shpretkë e zmadhuar mund të mos shkaktojë simptoma në fillim. Përfundimisht, mund të bëhet e dhimbshme. Nëse shpretka juaj zmadhohet shumë, ajo mund të çahet. Shpretka gjithashtu mund të lëndohet ose të këputet menjëherë pas një goditjeje të fortë në bark, një frakture të brinjës ose një aksidenti tjetër. Kjo mund të çojë në heqjen e shpretkës.

Kur duhet të shihni një mjek

Nëse përjetoni simptomat e një shpretke të zmadhuar, është e rëndësishme të bëni një takim me mjekun tuaj. Nëse keni dhimbje në pjesën e sipërme të majtë të barkut, e cila është e fortë, ose nëse dhimbja përkeqësohet kur merrni frymë, vizitoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.

Testet e Shpretkës

Disa shqetësime të shpretkës, të tilla si një shpretkë e zmadhuar, mund të zbulohen përmes një ekzaminimi fizik të kryer nga mjeku.

Mjeku mund të kryejë gjithashtu një skanim me ultratinguj ose tomografi të kompjuterizuar (CT) për të vlerësuar madhësinë e shpretkës tuaj.

Një test gjaku mund të përdoret gjithashtu për të vlerësuar funksionin e mëlçisë ose për të përcaktuar nëse keni nivele të larta të qelizave të bardha të gjakut në trupin tuaj, gjë që mund të tregojë një infeksion.

Skanimet e rezonancës magnetike (MRI) mund të zbulojnë gjithashtu tumore dhe kiste, ose mund të përdoren për të monitoruar rrjedhën e gjakut nëpër shpretkë.

Në trajtim të shpretkës së zmadhuar

Për të trajtuar shpretkën e zmadhuar, do të duhet të trajtohet shkaku themelor.

Në raste serioze, mjeku mund t’ju sugjerojë që të hiqni shpretkën, e cila quhet splenektomi. Njeriu mund të jetojë pa shpretkë, edhe pse jetëgjatësia dhe cilësia e jetës që do të bëjë janë në pikëpyetje.

Nyjet limfatike dhe mëlçia mund të marrin përsipër shumë nga funksionet e rëndësishme të shpretkës. Megjithatë, pa shpretkë, do të keni më shumë gjasa të zhvilloni infeksione të caktuara dhe nëse sëmureni, do të duhet më shumë kohë që të shëroheni.

Nëse keni splenomegali, gjetja e mënyrave natyrale për të parandaluar dëmtimin e shpretkës së zmadhuar është e rëndësishme. Kur shpretka është e zmadhuar, ajo ka një rrezik më të madh të këputjes. Një shpretkë e këputur mund të çojë në gjakderdhje të rëndë të brendshme që mund të jetë kërcënuese për jetën.

Shmangni luajtjen e sporteve të kontaktit, si futbolli ose hokej, dhe sigurohuni që të vendosni rripin e sigurimit kur jeni në makinë. Nëse futeni në një aksident, rripi juaj i sigurimit do të ndihmojë në mbrojtjen e organeve, duke përfshirë shpretkën tuaj, dhe do të zvogëlojë mundësinë e traumës në organet tuaja.

Me trajtimin e shkakut themelor të shpretkës suaj të zmadhuar, mund të vazhdoni të jetoni një jetë normale dhe të shëndetshme.

Dieta dhe ndryshimet e stilit të jetesës. Bërja e modifikimeve në dietën tuaj dhe stilin e jetesës mund të ndihmojë në përmirësimin e disa kushteve që mund të shkaktojnë shqetësime të shpretkës, të tilla si cirroza ose artriti reumatoid. Në përgjithësi, kjo përfshin ngrënien e shumë ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, kufizimin e marrjes së natriumit dhe marrjen e aktivitetit të rregullt fizik.

Disa mënyra natyrale për kontrollin e shpretkës së zmadhuar

 1. Dieta Anti-inflamatore

Për të marrë lehtësim nga zmadhimi i shpretkës, duhet të gjeni mënyra për të kontrolluar dietën tuaj dhe për të ndihmuar në uljen e inflamacionit. Për këtë ju duhet të keni ushqim që është më lehtë i tretshëm dhe që i siguron trupit më shumë energji në një kohëzgjatje më të vogël. Një shpretkë e pashëndetshme lidhet me shumë gjendje shëndetësore të cilat shoqërohen me lodhje dhe anemi.

Për të trajtuar problemet që lidhen me shpretkën dhe nyjet limfatike, dieta duhet të jetë e pasur me antioksidantë, vitamina dhe minerale. Të tre këta elementë janë të dobishëm për të ulur inflamacionin dhe për të reduktuar dëmtimin e radikalëve të lirë. Mund të zvogëlojë stresin nga trupi juaj, gjë që mund të ulë simptomat e zmadhimit të shpretkës.

Shmangni ngrënien e ushqimeve të tilla si alergjenët, mishin e kafshëve jo-organike, ushqimet me sheqer, ushqimet e lehta, ushqimet e përpunuara dhe vajrat vegjetale të rafinuara. Në vend të kësaj duhet të keni më shumë fruta perime, arra, fara dhe erëza në dietën tuaj.

Ndërsa është e paqartë se si dieta ndikon drejtpërdrejt në shpretkë, dihet mirë se dieta juaj ndikon ndjeshëm në shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Dieta, shëndeti i përgjithshëm dhe shëndeti i shpretkës

Ushqimet që hani i japin trupit lëndët ushqyese që i nevojiten për të siguruar energji, për të ndërtuar dhe riparuar qelizat dhe më shumë. Si e tillë, zgjedhjet tuaja dietike mund të ndikojnë në çdo pjesë të trupit tuaj, duke përfshirë shpretkën.

Disa modele dietike mund të çojnë në inflamacion kronik dhe çrregullim metabolik, një çrregullim metabolik që mund të prishë funksionin normal të trupit, të dëmtojë shëndetin e përgjithshëm dhe të rrisë rrezikun e sëmundjes.

Për shembull, një dietë e pasur me ushqime ultra të përpunuara si ushqimet e shpejta, pijet me gaz dhe ushqimet e paketuara mund të rrisë rrezikun e kushteve të lidhura me një shpretkë të zgjeruar, si NAFLD ose obeziteti.

Në të kundërt, ndjekja e një diete të pasur me lëndë ushqyese të lartë në ushqime anti-inflamatore si perimet dhe frutat ul rrezikun e zhvillimit të RA, NAFLD dhe kushteve të tjera që lidhen me zhvillimin e një shpretke të zmadhuar.

Ushqimet që duhet të konsumoni dhe ushqimet që duhet të shmangni

Nuk ka rekomandime aktuale për ndërhyrje specifike dietike që mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të një shpretke të zmadhuar.

Megjithatë, ngrënia e një diete që përfshin shumë nga ushqimet e mëposhtme ka të ngjarë të përmirësojë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe t’ju mbrojë kundër sëmundjes:

 • Frutat: manaferrat, agrumet, qershitë, bananet, mollët
 • Perimet: spinaqi, brokoli, shpargu, specat
 • Perimet me niseshte: patate të ëmbla, kungull me gjalpë
 • Drithërat integrale: tërshërë, quinoa, oriz kaf, elb
 • Yndyrna të shëndetshme: vaj ulliri, avokado, kos me yndyrë të plotë, kokos pa sheqer
 • Bishtajoret: fasulet e zeza, thjerrëzat, qiqrat
 • Farat, arrat dhe gjalpat e arrave: shqeme, bajame, fara kungulli
 • Proteinat shtazore: peshk, butak, pulë, vezë, gjeldeti
 • Erëza dhe barishte: borzilok, shafran i Indisë, trumzë, rigon

Për më tepër, kufizimi ose ndërprerja e ushqimeve dhe pijeve më poshtë mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër zhvillimit të sëmundjeve, duke përfshirë kushtet që lidhen me një shpretkë të zmadhuar:

 • Pijet e ëmbla me sheqer: soda, milkshakes, çaj të ftohtë, pije energjike
 • Ushqimi i shpejtë: patate të skuqura, hamburger, pica, taco, hot dog, nuggets
 • Ëmbëlsirat: karamele, produkte të pjekura me sheqer, akullore
 • Ushqime snack ultra të përpunuara: patate të skuqura, krakera, gjevrek
 • Produktet e mishit të përpunuara: proshutë, sallam, proshutë e konservuar, salçiçe

Ndryshime specifike të dietës për kushte të caktuara mjekësore

Për ata që kanë splenomegali, ndërhyrjet ushqimore ka të ngjarë të ndryshojnë në varësi të gjendjes themelore.

Për shembull, nëse jeni duke përjetuar splenomegalinë që rezulton nga NAFLD, do t’ju duhet të miratoni një dietë që mund të përmirësojë shëndetin tuaj të mëlçisë. Për shembull, dieta mesdhetare me pak sheqer mund të jetë një opsion i përshtatshëm.

Nga ana tjetër, nëse shpretka juaj e zmadhuar shkaktohet nga një gjendje tjetër, si kanceri, dështimi i zemrës, cirroza, sëmundja autoimune ose një virus, ka të ngjarë të keni nevojë për ndërhyrje dietike krejtësisht të ndryshme, që Mjekësia Bimore Arabe ia mundëson çdo pacienti të saj.

 1. Bëni aktivitete kundër stresit

Ju duhet të kënaqeni me aktivitete kundër stresit, sepse stresi kronik dobëson sistemin imunitar të trupit dhe e çon atë në inflamacion dhe probleme me tretjen. Kjo mund të rrisë problemin e zmadhimit të shpretkës. Për të përmirësuar gjendjen tuaj, aplikoni disa aktivitete limfatike, të pasura me imunitet kundër stresit për të kapërcyer dhe kontrolluar simptomat e shpretkës së zmadhuar.

Kjo mund të bëhet përmes aktiviteteve si ecja në parqe, banja ngrohëse, ushtrimi i hobit tuaj stërvitja, etj.

 1. Ushtrohuni për të përmirësuar tretjen

Mjetet natyrore përfshijnë gjithashtu ushtrimin si pjesë e sistemit për të reduktuar inflamacionin dhe kontrollin e zmadhimit të shpretkës. Ekziston një sistem limfatik i cili kullon të gjitha lëngjet dhe ndihmon trupin të rikuperohet më shpejt. Ushtrimet që ushtrojnë presion në shpretkë dhe stomak mund të jenë të dobishme për të reduktuar inflamacionin.

Ushtrimi nxit gjithashtu qarkullimin e gjakut dhe përmirëson funksionet në trup për shkak të të cilave simptomat mund të lehtësohen. Stërvitja e rregullt mund të jetë çelësi për një shpretkë të shëndetshme dhe për të parandaluar zmadhimin e shpretkës në të ardhmen, siç do të ndodhë duke filtruar lëngjet limfatike.

 1. Mbani një rutinë të shëndetshme

Shpretka e zmadhuar mund të rritet dhe problemet që lidhen me të mund të inflamohen. Ndjekja e një orari dhe rutine të shëndetshme mund të zvogëlojë problemet dhe funksionet e zmadhimit të shpretkës dhe të zvogëlojë rrezikun e fatkeqësive. Kjo përfshin ndjekjen e një orari të rregulluar në të cilin ju hani në një kohë të caktuar, flini siç duhet dhe bëni detyrat tuaja të përditshme në harkun kohor të caktuar. E gjithë kjo së bashku mund të ndihmojë në uljen e shpretkës së zmadhuar.

 1. Produktet me bimë shkretinore për kurimin e shpretkës së zmadhuar

Balaegy dhe Cornucan janë dy ilaçe me bimë shkretinore që janë të studiuara dhe të provuara me sukses në pacientë me shpretkë të zmadhuar, që nuk i adresohet kushteve të rënda si kanceri apo kushtet autoimune, për të cilat kërkohen kura të tjera të posaçme bimore. Përveç ktrajtimit të shpretkës së zmadhuar, këto ilaçe bimore trajtojnë gjithashtu sëmundjet dhe problemet e mëlçisë, si dhe stimulojnë sistemin limfatik dhe imun, përkrah shumë dobive të tjera në të gjithë organizmin.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook