Shmangni këto 4 kimikate të dëmshme në shtëpi

Shmangni këto 4 kimikate të dëmshme në shtëpi

Njerëzit përqendrohen në konsumimin e ushqimit të pastër, por për shumë njerëz është e panjohur se mobiljet mund të përmbajnë kimikate të dëmshme gjithashtu. Këto kimikate mund të përthithen përmes ngrënies, thithjes dhe madje edhe përmes lëkurës. Vëzhgoni materialet e mëposhtme dhe kontrolloni për alternativat e tyre jo toksike.

  1. Veshjet mbrojtëse nga njollat

Veshjet mbrojtëse të njollave shtohen në qilima dhe pëlhura të tjera në mënyrë që të parandalojnë formimin e njollave. Ndërsa këto mund të ndihmojnë shtëpinë të duket më e pastër, por ato paraqesin rreziqe shëndetësore.

Veshjet mbrojtëse të njollave përmbajnë kimikate që shndërrohen në perfluorokarbure (PFC). Këto komponime ndahen në më të vogla, të cilat mund të depërtojnë në trupat e organizmave. Për më tepër, ato nuk dekompozohen, kështu që mund të qëndrojnë brenda trupit për një kohë të gjatë.

PFC-të kanë efekte negative në trup. Ato paraqesin rrezik për foshnjat e palindura, duke bërë që të kenë më pak peshë dhe madhësi. Ato shkaktojnë gjithashtu nivele anormale të tiroides dhe një sistem imunitar më të dobët.

  1. Penguesit e flakës

Penguesit e flakës janë përdorur në industrinë e prodhimit që nga vitet ’60. Ato zakonisht përdoren në tapiceri, ngjyra, telefona, pajisje kuzhine dhe makina. Në një farë mase, ato ofrojnë një ndjenjë sigurie për pronarët e shtëpive, të cilët janë të sigurt se këto sende nuk do të ndizen lehtë dhe të digjen.

Sidoqoftë, studimet kanë treguar që ekspozimi i zgjatur ndaj këtyre komponimeve ka efekte negative. Këto përfshijnë çrregullime endokrine dhe tiroide, një sistem imunitar të dobësuar dhe kancer. Ashtu si repelentët e njollave, këto sende mund të qëndrojnë në mjedis dhe të grumbullohen në trupat e kafshëve dhe njerëzve me vite.

Fëmijët, punëtorët e ndërtimit dhe zjarrfikësit janë më të rrezikuar nga efektet e tyre. Studimet kanë zbuluar se fëmijët përmbajnë sasi më të larta të retardantëve të flakës në trupin e tyre në krahasim me të rriturit. Kjo mund të jetë për shkak të afërsisë së tyre me dyshemenë dhe futja e dorës në gojë.

  1. Sintetika me bazë PVC

Polivinil klorur ose PVC është një polimer plastik sintetik që përdoret gjerësisht në një larmi artikujsh. Disa njerëz kanë zgjedhur rroba dhe pëlhura sintetike si një alternativë më e mirë për lëkurën e kafshëve. Sidoqoftë, këto artikuj përmbajnë gjithashtu përbërës që mund të lëshojnë substanca të dëmshme në ajër kur prishen.

Këto komponime me bazë PVC mund të ndërtohen gjithashtu në indet e organizmave të gjallë dhe të grumbullohen në qumështin e gjirit të njerëzve dhe kafshëve. Akumulimi i zgjatur mund të çojë në nivele të larta toksiciteti, duke çuar në dëmtim riprodhues dhe probleme në tru.

  1. Lustrat kundër zhubravitjeve dhe rrudhosjes

Lustrat kundër zhubravitjeve i shtohen pëlhurave për paraqitje më të mirë dhe rrudha më të vogla. Kjo për faktin se fijet natyrale si pambuku ose liri mund të qëndrojnë te “papërsosmëritë” gjatë procesit të prodhimit. Ndërsa kjo mund të duket më e përshtatshme, lustrat kundër rrudhave bazohen nga formaldehidi.

Formaldehidi zakonisht përdoret si një ruajtës në shtëpitë e varrimit dhe laboratorët. Efektet e tij ndryshojnë nga personi në person, varësisht nga gjatësia e ekspozimit dhe ndjeshmëria e personit.

Formaldehidi shkakton acarim në sy dhe fyt, vështirësi në frymëmarrje dhe sulme të astmës, ndër të tjera. Disa nga efektet e tij më të këqija përfshijnë dëmtimin e sistemit nervor dhe shkaktimin e kancerit.

Si t’i shmangni këto kimikate të dëmshme

Të gjitha kimikatet e lartpërmendura të rrezikshme gjenden në sendet shtëpiake të zakonshme. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të filloni të hidhni të gjitha mobiljet tuaja, edhe nëse është diçka që mund ta konsideroni më vonë. Njohja me këto kimikate thjesht do t’ju bëjë një blerës më të zgjuar në të ardhmen. Këtu janë mënyrat për t’i shmangur ato:

  • Pyesni prodhuesin për materialet e tyre

Kontrolloni gjithmonë etiketën për materialet që janë përdorur kur blini mobilje ose pajisje. Bëni kërkime në emrat e ndryshëm për këto kimikate, atëherë bëni një listë që duhet të kontrolloni. Nëse nuk ka etiketë ose nuk jeni të sigurt për produktin, gjithmonë mund të pyesni prodhuesin nëse përdoret një kimikat i caktuar apo jo.

  • Përdorni alternativa organike dhe natyrore

Një nga llojet më të sigurta të rrobave për të blerë janë ato të leshit. Leshi është natyrisht i papërshkueshëm nga uji dhe rezistent ndaj flakës. Dobësia e vetme është se është mjaft i kushtueshëm. Nëse jeni duke kërkuar për një alternative më të lirë, kontrolloni kompanitë fillestare. Shumë njerëz duan gjithashtu të prodhojnë sende të sigurta dhe jo toksikë. Mbështetni disa dhe kontribuoni në mjedisin shëndetësor në zhvillim.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook