Përvoja e kancerit shkakton ndryshime të shëndetshme të jetesës

Përvoja e kancerit shkakton ndryshime të shëndetshme të jetesës te të mbijetuarit dhe familjarët e tyre

 

Pasi studiuan të mbijetuarit e kancerit dhe kujdestarët e familjes së tyre, studiuesit në Universitetin Case Western Reserve konkludojnë se periudha midis trajtimit përfundimtar të kancerit dhe kontrollit të parë pas trajtimit mund të jetë një kohë ideale për të gjithë familjen për të filluar një mënyrë jetese të shëndetshme. Një dritare mundësish ekziston gjatë periudhës së tranzicionit pas trajtimit për klinikët e onkologjisë për të kontaktuar pacientët dhe kujdestarët e tyre që duan të kenë një fillim të shëndetshëm të jetës pas kancerit.”

U anketuan dhe intervistuan 50 pacientë të diagnostikuar me kancer të gjirit, zorrës së trashë, kokës dhe qafës, kancerit të mushkërive ose prostatës dhe 38 kujdestarë brenda tre javësh nga trajtimi i fundit i një pacienti. Pyetjet u krijuan për të vlerësuar qëllimin e anëtarëve të familjes, përfitimin e perceptuar dhe besimin në lidhje me ngrënien e një diete të shëndetshme, aktivitetin fizik dhe ndërprerjen e pirjes së duhanit.

“Këto janë hapat fillestarë në ndryshimin e sjelljes,” thonë ata.

Anëtarët e familjes shprehën qëllime të forta për t’u përfshirë në sjellje promovuese të shëndetit në lidhje me ushqimin dhe aktivitetin fizik, por gjithashtu raportuan nivele të larta shqetësimi emocional. Qëllimet më të zakonshme të lidhura me shëndetin të identifikuara nga pacientët gjatë përfundimit të trajtimit kishin të bënin me aktivitetin fizik dhe ushqimin.

Si rezultat, duhen ndërhyrje të reja për të ndihmuar të mbijetuarit dhe anëtarët e familjes të përfshihen në aktivitet fizik së bashku dhe të mbështesin përpjekjet e njëri-tjetrit në ndryshimin e sjelljes. Kujdestarët inkurajohen të kërkojnë burime të komunitetit që i ndihmojnë ata të trajtojnë llojet mendore dhe fizike të kujdesit për një anëtar të familjes me kancer.

Koha ndërmjet trajtimit përfundimtar dhe ndjekjes së parë – kur një person kalon nga trajtimi aktiv në mbijetesë pas trajtimit – shpesh rikthen vrullin e emocioneve që shfaqen brenda disa javësh nga diagnoza. Por periudha gjithashtu ofron një shans për të parë drejt së ardhmes.

“Kanceri është një çështje familjare që mund të ofrojë një mundësi për t’i mësuar njerëzit për sjelljet e mira shëndetësore.”

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook