Përfitimet e fuqishme shëndetësore të vajit të ullirit

Përfitimet e fuqishme shëndetësore të vajit të ullirit

 

Referuar si “Mbreti i Vajrave”, vaj i ullirit posedon komponime fenolike biologjikisht aktive, për të cilat studimi i themeluar është përqendruar më së miri.

I shoqëruar me ulje të sëmundjeve kardiovaskulare dhe të aterosklerozës, së bashku me një ulje të incidences për disa lloje të kancerit, dieta mesdhetare i detyrohet shumë prej këtyre përfitimeve shëndetësore konsumit të rregullt të vajit të ullirit.

Shkenca e jetëgjatësisë i thotë “Po” vajit të ullirit

Dëshironi të ulni rrezikun e vdekshmërisë? Mjekësia e jetëgjatësisë ka besuar gjithmonë rolin e rëndësishëm që luan dieta mesdhetare në largimin e shumë sëmundjeve potencialisht të shkurtimit të jetës dhe të rrezikshme për jetën si kanceri.

Ndërsa mekanizmi i saktë i veprimit nuk dihet, një studim pas afro 40,600 pjesëmarrësve të moshës 26-69 vjeç mbi katër vjet tregoi se konsumimi i rregullt i vajit të ullirit të virgjër ose ekstra të virgjër zvogëloi rrezikun e përgjithshëm për vdekshmëri, përfshirë aksidentet kardiovaskulare.

Dëmtimet kardiovaskulare dhe oksidative mund të zvogëlohen – në mënyrë natyrale

Konsumimi i vazhdueshëm i vajit të ullirit të virgjër promovon stabilitetin e HDL dhe përmirëson lipoproteinat plazmatike. Në një studim të kryer për herë të parë, u zbulua se grimcat HDL u rritën në madhësi ndërsa nivelet e triglicerideve ranë ndjeshëm; avancimi i aktivitetit aterogjenik.

Në një studim tjetër duke u përqëndruar në mekanizmat molekulare të inflamacionit, studiuesit përcaktuan përbërësin fenolik, oleocanthal si nxitje të efekteve të ngjashme me efektet anti-inflamatore të ibuprofen. Për dallim nga efektet anësore të përhapura të NSAIDS, vaji i ullirit, kur kombinohet siç duhet me ushqime të tjera, siguron mbrojtje superiore anti-inflamatore.

Plus, nëse doni të mbroni trurin tuaj ndërsa parandaloni sëmundjet kardiovaskulare dhe kancere të caktuara, një studim i botuar në Journal of Nutrition and Metabolism arriti në përfundimin se konsumimi i vajit të ullirit të virgjër parandalonte stresin oksidues që ndikon në këto shqetësime shëndetësore.

Mbroni sistemin tuaj imunitar

Lajm i mirë për të sëmurët nga ulçera peptike – studiuesit ishin në gjendje të demonstrojnë se vaji i ullirit i virgjër ushtroi efekte të rëndësishme antimikrobike kundër tetë llojeve të H. Pylori, bakteret përgjegjëse për shkaktimin e ulçerave peptike.

Për shkak se lloje të caktuara të H. Pylori janë të lidhura me kancerin e stomakut, këto gjetje po bëjnë kërkime të mëtejshme në vetitë antimikrobike të vajit të ullirit të virgjër.

A mund të jetë vaji i duhur për shëndetin tuaj të kockave?

Vaj i ullirit i konsumuar për dy vjet rresht midis pjesëmarrësve në studim u zbulua se zvogëlon mundësinë e zhvillimit të osteoporozës. Studiuesit vëzhguan kocka më të forta si rezultat i një rritje të sintezës së osteokalcinës dhe kolagjenit të kockave.

Ruani lëkurën tuaj me ushqimin e duhur

Ndërsa keni nevojë për diell për të prodhuar vitaminën D, ai shkakton pjekje të shpejtë të lëkurës.

Ekspozimi ndaj diellit shkakton anomalitë e pigmentimit dhe rrudhat, të cilat “plakin” lëkurën. Por, sipas një studimi që vëzhgoi burra dhe gra, sa më e lartë të jetë marrja e yndyrave të pangopura nga vaj i ullirit, aq më pak pjekje dhe rrudhosje të lëkurës mund të përjetoni.

Mos harroni se drita dhe oksigjeni janë armiqtë e vajit të ullirit. Kështu që, ruajeni atë në një enë qelqi hermetike, të errët, për freski optimale.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook