Përdorni rregullisht vaj ulliri ekstra të virgjër

Përdorni rregullisht vaj ulliri ekstra të virgjër për të ulur rrezikun e kancerit

 

Vaj ullirit është burimi kryesor i yndyrës dietike në dietën mesdhetare, e cila është vlerësuar mirë për rolin e saj në mbrojtjen nga sëmundjet, siç është sëmundja kardiovaskulare. Në një studim në Spanjë, u zbulua se vaj ullirit ekstra i virgjër mund të ulë rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit deri në 66%.

Hulumtuesit nga Universiteti Autonom i Barcelonës në Spanjë vëzhguan efektet e vajit të ullirit ekstra të virgjër në sëmundjet kardiovaskulare dhe kancerin e gjirit. Për këtë qëllim, ata rekrutuan 7.447 pjesëmarrës.

Për pjesën e kancerit të gjirit të studimit, studiuesit i dhanë mijëra familjeve pjesëmarrëse një litër vaj ulliri ekstra të virgjër çdo javë për pesë vjet për të siguruar që ata të kenë furnizim të mjaftueshëm të tij. Pastaj, ata vëzhguan 4,282 gra të moshës 60 deri në 80 vjeç në ato familje që kishin karakteristika të ngjashme shëndetësore dhe të jetesës. Gratë u ndanë në tri grupe. Njëri grup ndoqi një dietë të pasur me vaj ulliri, një tjetër i aderuar në një dietë të pasur me fruta të thata dhe arra, dhe grupi i tretë ndoqi një dietë me yndyrë të ulët.

Studimi zbuloi se gratë që konsumonin katër lugë vaj ulliri çdo ditë kishin zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit të me 66 %. Kurse grupet e tjera nuk gjetën ndonjë ndryshim të rëndësishëm në rrezikun e kancerit të gjirit. Rezultatet e këtij studimi u publikuan në Journal of the American Medical Association.

Studime të mëparshme kanë sugjeruar se polifenoli në vajin e ullirit ekstra të virgjër ngadalëson përparimin e qelizave të kancerit, duke reduktuar mundësinë e qelizave për t’u përhapur dhe formuar tumore malinje. Studime të tjera gjithashtu treguan se vaji i ullirit pengon aktivitetin e disa prej proteinave të domosdoshme për mbijetesën e qelizave të kancerit. Përveç kësaj, vaji i ullirit mbron ADN-në në bërthamën e qelizave. Të gjitha këto efekte të dobishme të vajit të ullirit ekstra të virgjër kontribuojnë në aftësinë e tij për të penguar përhapjen e tumoreve kancerogjene.

Arsyet për të shtuar vaj ulliri ekstra të virgjër në dietën tuaj

Vaj ullirit është vaj natyral i shëndetshëm, i nxjerrë nga frutat e pemës së ullirit (Olea Europaea). Vaj ulliri ekstra i virgjër është konsideruar më i shëndetshëm se vaj i rregullt i ullirit sepse është më pak i përpunuar. Përveç kësaj, vaj ekstra i virgjër ofron shumë përfitime shëndetësore, si:

  • Sigurimi i yndyrave të shëndetshme. Vaj ullirit ekstra i virgjër është i ngarkuar me acid mononitol të ngopur oleik, një acid yndyror që lufton inflamacionin. Yndyrnat monounsaturated janë gjithashtu rezistente ndaj nxehtësisë së lartë, gjë që e bën vajin e ullirit ekstra të virgjër një zgjedhje të shëndetshme për gatim. Shkencëtarët kanë gjetur se vaj ullirit është vaji më i shëndetshëm për konsum.
  • Ofrimi i antioksidantëve. Vaj ullirit ekstra i virgjër është i pasur me vitamina E dhe K dhe gjithashtu përmban antioksidantë të fuqishëm. Këto antioksidantë zvogëlojnë inflamacionin dhe ulin rrezikun e sëmundjeve kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës.
  • Mbrojtja nga sëmundjet kardiovaskulare. Një nga përfitimet më të spikatura shëndetësore të vajit të ullirit ekstra të virgjër është aftësia e tij për të mbrojtur zemrën nga sëmundjet. Në një përmbledhje të botuar në revistën Kërkimore Farmakologjike, hulumtuesit nga Spanja kanë gjetur se njerëzit që konsumojnë rregullisht vajin e ullirit kanë shanse më të ulëta për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, siç janë presioni i lartë i gjakut, sulmi në zemër dhe hiperlipidemia. Vetitë anti-inflamatore të vajit të ullirit kontribuojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.
  • Parandalimi i sëmundjes së Alzheimerit. Vaj ullirit ekstra i virgjër përmban një përbërës natyral fenolik të quajtur oleocanthal. Studimet kanë treguar se oleocanthal luan rol në parandalimin e akumulimit beta-amiloide në tru. Beta-amiloid thuhet të jetë një faktor kyç në zhvillimin e sëmundjes Alzheimer.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook