Paralajmërim shëndetësor!

Published On: January 25th, 2023Categories: Ushqimi0 Comments on Paralajmërim shëndetësor!

Paralajmërim shëndetësor! Pse nuk duhet të kombinoni pije të ëmbëltuara me sheqer me një dietë të lartë në yndyrë

 

Fruktoza, glukoza dhe saharoza janë karbohidrate, që shpesh quhen sheqerna të thjeshtë, dhe sheqerin e gjejmë natyrshëm në një larmi ushqimesh. Por, kur kombinohet me një dietë me yndyrë të lartë, rreziku për shëndetin rritet së tepërmi.

Për të qenë të qartë, ushqimet e përpunuara shumë – të cilat miliona njerëz hanë (çdo ditë) – shpesh përmbajnë sheqerna të thjeshtë që janë shtuar për të “përmirësuar aromën” dhe për të shtuar ëmbëlsinë. Megjithëse gjuha nuk është në gjendje të bëjë dallimin midis këtyre sheqernave, trupi mund të tregojë ndryshimin, dhe këto sheqerna përpunohen në mënyra shumë të ndryshme.

Siç e dini ndoshta, glukoza është burimi kryesor i energjisë së trupit, dhe shumica e karbohidrateve që hani përpunohen në glukozë për t’u përdorur si energji ose ruhen në mëlçi ose në qelizat e muskujve si glukogjen. Por, fruktoza nuk është një burim i preferuar energjie për trurin ose muskujt tanë. Ajo metabolizohet nga mëlçia dhe prodhon më shumë yndyra. Me fjalë të tjera, sa më shumë fruktozë të hani, aq më i madh është rreziku i sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike.

Tani, studimi i ri zbulon se këto ndryshime në mënyrën se si trupi përpunon sheqerna të ndryshëm mund të jenë domethënëse. Në fakt, një punim i fundit i botuar në Cell Metabolism përshkruan se si shtimi i fruktozës dhe glukozës në dieta me yndyrë të lartë ndikon në mekanizma brenda mëlçisë në mënyra të ndryshme, duke sjellë në dritë pse është kaq e rrezikshme të kombinosh pijet e ëmbëlsuara me sheqerin me një dietë të lartë yndyre.

Hulumtimi i ri zbulon se kombinimi i fruktozës me një dietë të lartë me yndyrë ushqen mbipeshën

Studiuesit hodhën një vështrim nga afër të glukozës dhe fruktozës në kombinim me një dietë të lartë yndyre. Ata zbuluan se nivelet e larta të fruktozës duket se prishin metabolizmin e yndyrës brenda mëlçisë me pasoja të pafavorshme shëndetësore. Nga ana tjetër, nivele të larta të glukozës në të vërtetë përmirësuan metabolizmin e yndyrës.

Sipas autorit kryesues të studimit, fruktoza rezulton në mëlçi që grumbullon më shumë yndyrë, gati duke vepruar sikur të shtoni më shumë yndyrë në dietën tuaj. Në të kundërt, shtimi i më shumë glukozë në dietë nxit djegien e dhjamit, duke rezultuar në një metabolizëm më të shëndetshëm. Por, mbani në mend, kjo nuk do të thotë se duhet të ngarkoni veten me një dietë të pasur me sheqer.

E thënë thjesht, hulumtimi sugjeronte që fruktoza ka tendencë të kthehet në ruajtjen e yndyrës, ndërsa glukoza rezulton në djegie të përmirësuar të yndyrës.

Problemi me pijet e ëmbëlsuara me sheqer

Autorët e studimit vunë re se jo vetëm që dieta perëndimore është e pasur me yndyrë, por shumë njerëz në botën perëndimore konsumojnë një sasi të konsiderueshme të pijeve të ëmbëlsuara me sheqer rregullisht. Ashtu si marrja e rregullt e ushqimeve me yndyrë të lartë mund të rrisë rrezikun e mbipeshes, konsumimi i më shumë pijeve të ëmbëlsuara me sheqer gjithashtu rrit rrezikun e mbipeshes dhe ndërlikimet që vijnë me të, siç janë sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike dhe Diabeti tip 2.

Kur kombinoni një dietë me yndyrë të lartë dhe fruktozë, kjo do të thotë se gjërat po bëhen me të vërtetë problematike. Një studim i bërë në vitin 2017 zbuloi se shtimi i fruktozës në një dietë me yndyrë të lartë rrit ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të një mëlçie të zmadhuar, intolerancës së glukozës dhe mbipeshës.

Sigurisht, studiuesit shprehën besimin e tyre se aftësia për të gjetur një ilaç që do të bllokojë këto efekte të padëshiruara të lidhura me konsumin e fruktozës, mund të rezultojë në një trajtim që parandalon diabetin, intolerancën e glukozës dhe sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Por, ne do të dëshironim të sugjeronim qartë, se si thjesht të ndryshojmë zakonet tona të ngrënies dhe të shmangim problemin të gjithë së bashku.

Në fund të fundit, ne duhet të pyesim veten: Cili është çelësi për të parandaluar mbipeshën dhe ndërlikimet që lidhen me të? Qëndroni aktiv fizikisht, hani ushqime organike, të freskëta (të papërpunuara) – sa më shumë që të jetë e mundur, minimizoni ekspozimin ndaj toksinave mjedisore – të cilat dëmtojnë funksionin metabolik, menaxhoni mirë stresin dhe merrni një gjumë të mirë natën – në mënyrë të rregullt.

Shëndeti ynë ia vlen të përpiqemi.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook