Ngrënia në kohën e gabuar rrit rrezikun e llojeve të caktuara të kancerit

Ngrënia në kohën e gabuar rrit rrezikun e llojeve të caktuara të kancerit

 

Ngrënia e ushqimeve organike pa glyphosate (herbicid) është një nga mënyrat më të mira për të zvogëluar rrezikun e kancerit. Megjithatë, një studim i kohëve të fundit nga studiuesit spanjollë zbuloi se ngrënia e vakteve në kohën e duhur mund të jetë më e rëndësishme në parandalimin e fillimit të disa llojeve të kancerit.

Ekipi hulumtues i Institutit të Barcelonës për Shëndetin Global (ISGlobal) shqyrtoi lidhjen midis proceseve ritmiko-fiziologjike që zhvillohen brenda një organizmi të gjallë brenda 24 orëve – dhe kancerit. Ata gjetën se koha e ngrënies ka një ndikim të rëndësishëm në rrezikun e kancerit.

Studimi i tyre përfshiu 1,205 pacientë të kancerit të gjirit, 621 pacientë të kancerit të prostatës, 1,321 gra të shëndetshme dhe 872 burra të shëndetshëm. Pjesëmarrësit e shëndetshëm meshkuj dhe femra nuk punonin në turnet e natës – ata shërbenin si grup kontrolli.

Për të shmangur kancerin, hani herët në darkë dhe prisni dy orë para se të shkoni në shtrat

Hulumtuesit ISGlobal kryen intervista individuale dhe i dhanë secilit pjesëmarrës një pyetësor. Ata mblodhën informacion mbi zakonet e fjetjes dhe të ngrënies së pjesëmarrësve. Ata gjithashtu morën parasysh faktorët e rrezikut për kancerin që mund të lidhen me ritmin cirkadik.

Të gjithë pjesëmarrësit konfirmuan se kishin ngrënë mëngjesin, drekën dhe darkën. Një në çdo tre pjesëmarrës hëngrën ushqime në mbrëmje, ndërsa 7% e tyre shijuan një meze të lehtë pas darkës.

Intervistat dhe sondazhet treguan se pjesëmarrësit që shkuan për të fjetur dy orë pas ngrënies së darkës kishin një rrezik 20% më të vogël të zhvillimit të kancerit të gjirit dhe kancerit të prostatës. Për më tepër, njerëzit që e hanin ushqimin e tyre të fundit të ditës para 9:00 P.M. shfaqën një rrezik më të ulët të kancerit sesa pjesëmarrësit të cilët hanin darkë pas orës 10:00 P.M.

Rezultatet e studimit treguan se ekziston një lidhje midis kohëzgjatjes së vakteve dhe rrezikut të kancerit të gjirit dhe kancerit të prostatës. Sapo një person të përfundojë ngrënien e darkës, ai ose ajo duhet të presë të paktën dy orë përpara se të shkojë në shtrat. Për më tepër, duke ngrënë darkë herët mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të të dy kancereve.

Hani ushqime të shëndetshme ose meze të lehta dhe zgjidhni kohën e tyre me mençuri

Një studim i 2013 nga hulumtuesit e Universitetit “Oregon Health & Science University” zbuloi se njerëzit janë të predispozuar natyrshëm për të ngrënë ushqime që përmbajnë shumë kripë, niseshte ose sheqer gjatë natës. Kjo ishte e pranueshme në kohët e hershme kur ushqimet e shëndetshme përgatiteshin duke përdorur përbërës të freskët, natyralë dhe procese më të sigurta.

Kurse sot, ushqimet përmbajnë aditivë të shumtë artificialë dhe përbërës të përpunuar. Dietat e pasura me këto ushqime janë të lidhura me rritjen e rreziqeve të kancerit dhe obezitetit.

Për të zvogëluar rrezikun e kancerit, njerëzit duhet të zëvendësojnë të gjithë ushqimin e pashëndetshëm dhe ushqimin e përpunuar në shtëpinë e tyre me alternativa më të shëndetshme. Ata gjithashtu duhet të hanë ushqimet e përgatitura në çast sa më shpesh të jetë e mundur. Rekomandime të tjera përfshijnë zgjedhjen e ushqimeve dhe përbërësve organikë, zvogëlimin e madhësisë së ngrënies, përtypjen e plotë të ushqimit dhe – më e rëndësishmja – të mos hani pas orës 9:00 në darkë.

Sa për meze të lehtë, kokrrat (manaferrat) duhet të jenë në krye të listës. Manaferrat dhe kokrrat e tjera të pyllit janë super-ushqime që rrisin nivelet e energjisë, përmirësojnë proceset metabolike, mprehin kujtesën, dhe mbështesin funksionimin e trurit.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook