Një përbërës i shegës mund të shkaktojë vdekjen e qelizave të kancerit

Një përbërës i shegës mund të shkaktojë vdekjen e qelizave të kancerit

 

Interesi për fruta të pasura me polifenole është rritur kohët e fundit për shkak të potencialit të tyre për të luftuar kancerin. Në një studim të botuar në revistën “Nutrition Research”, një ekip hulumtuesish zbuloi se një lëndë në shegë e quajtur “punicalagin” mund të ndihmojë kundër kancerit duke shkaktuar vdekjen e qelizave të kancerit.

Një studim i mëparshëm i kryer nga të njëjtët hulumtues zbuloi se punicalagin shkakton vdekjen autofage të qelizave në qelizat karcinoma të tiroides papilare. Për studimin e tanishëm, ekipi i hulumtimit supozon se punicalagin shkakton dëmtimin e ADN lidhur me vdekjen e qelizave, sepse dëmtimi i ADN-së u raportua më parë si një induktor i autofagisë. Autofagjia mund të inkurajojë shtypjen e tumorit gjatë fillimit të kancerit dhe të mbrojë tumoret gjatë progresionit.

Rezultatet e studimit zbuluan se trajtimi me punicalagin rezulton në ngritjen e fosforilimit të proteinës së mutuar të gjenit të mutinës (ATM) të ataxia-telangiectasia. Hulumtuesit gjithashtu zbuluan se KU-55933, një frenues ATM, pengon fosforilimin e shkaktuar nga punicalagin dhe ndryshon qëndrueshmërinë e reduktuar të qelizës që shkakton ajo.

Nga këto gjetje, ekipi i hulumtimit arriti në përfundimin se punicalagin shkakton vdekjen qelizore të qelizave papilare të tumorit të tiroideve duke shkaktuar përgjigje të ADN-së të ndërmjetësuar nga ATM. Rezultatet e studimit ofrojnë mekanizma të rinj dhe objektiva të mundshëm për një kuptim më të mirë të veprimeve antikancer të punicalaginës.

Më shumë mbi potencialin anti-kancer të shegës

Shega është konsideruar si një ushqim për të vrarë kancerin. Dy studime të tjera kanë ekzaminuar efektet e një ekstrakti të shegës në qelizat burimore të kancerit.

Në studimin e parë, i cili u botua në revistën Food and Chemical Toxicology, hulumtuesit zbuluan se si zorra e trashë metabolohet me polifenolet e shegës me të cilat ndërvepron, duke ndikuar në qelizat staminale të kancerit të zorrës së trashë. Në veçanti, ata shqyrtuan efektet kundër qelizave staminale të kancerit të zorrës së trashë me anë të dy përzierjeve të metaboliteve ellagitannin: acidit ellagik dhe urolithinave të nxjerra nga mikrobiota e zorrëve në përqendrimet e zbuluara në indet e zorrës së trashë të njeriut pas konsumimit të elagitantit që përmbajnë produkte të tilla si shega dhe arra.

Studiuesit zbuluan se këto përzierje shtypin qelizat burimore të kancerit të zorrës së trashë të marra nga tumori primar i një pacienti me kancer kolorektal. Këto përzierje ndryshuan karakteristikat fenotipike dhe molekulare të kolonosferës në linjë me shtypjen e kancerit. Colonosphers janë mikro-koloni të qelizave që rrjedhin nga kanceri dhe që mund të bëhen kancer invaziv dhe vdekjeprurës me kalimin e kohës. Sipas studiuesve, këto gjetje mbështesin një rol për metabolitëve të polifenoleve në kimoresistimin dhe rikthimin e kancerit të zorrës së trashë.

Studimi tjetër, i cili u botua në revistën Nutrition and Cancer, shqyrtoi mundësinë e ekstraktit të shegës për të ndryshuar tiparet e qelizave staminale të kancerit të gjirit dhe grumbujve të tyre të quajtur mammospheres.

Në këtë studim, studiuesit zbuluan se ekstrakti i shegës e mbylli formimin e mamtozës në dy linja të ndryshme qelizore: HMLER dhe kanceri i gjirit Hs578T i mushkerive neoplastike. Për më tepër, ata zbuluan se qelizat e rrjedhura nga mamosfera nga grupet e trajtimit të ekstraktit të shegës shfaqën zvogëlim të mamosferave për të paktën dy pasazhe serike.

Përveç kësaj, ata gjetën se ekstrakti i shegës tregoi efekte chemopreventive kundër qelizave të kancerit të gjirit. Me këto zbulime, studiuesit arritën në përfundimin se ekstrakti i shegës mund të përdoret në parandalimin e kancerit të gjirit për shkak të aftësisë së tij për të shtypur qelizat burimore të kancerit.

Përfitime të tjera shëndetësore të shegës

Përveç lëndës punicalagin, shega përmban një shumëllojshmëri përbërjesh të dobishme, duke e bërë atë një nga frutat më të shëndetshme në botë. Ky frut përmban gjithashtu fibra, proteina, vitamina C, vitamina K, folate dhe kalium.

Përveç mbrojtjes kundër kancerit, studimet kanë treguar se shega mund të luftojë inflamacionin, presionin e ulët të gjakut, kundër artritit dhe për zvogëlimin e dhimbjeve të nyjeve, kundër infeksioneve bakteriale dhe kërpudhave, për përmirësimin e kujtesës, rritjen e qëndrueshmërisë dhe performancës sportive dhe uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Ju mund të merrni shumë përfitime shëndetësore të shegës duke ngrënë direkt farat e saj, ose duke pirë lëngun e saj, dhe ta bëni pjesë të dietës së përditshme, sidomos nëse jeni prekur nga sëmundja e kancerit, por pa lënë mënjanë përbërësit e tjerë të rëndësishëm ushqimorë si dhe trajtimin e sëmundjes me barna të posaçme, ku më efektive dhe më të sigurta janë ato bimore.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook