Ne mund të rritim qeliza të reja të trurit pavarësisht moshës

Ne mund të rritim qeliza të reja të trurit pavarësisht moshës

 

Ne të gjithë e dimë se truri i fëmijëve rritet dhe zgjerohet ndërsa ata mësojnë dhe rriten. Të rriturit, nga ana tjetër, ngadalë fillojnë të humbasin qelizat e trurit dhe materien ndërsa plaken. Kjo për shkak se qelizat fillojnë të vdesin përpara se trupi të ketë një shans t’i rregullojë ato. Në fakt, deri në vitet 90-të, mendohej se pasi vdesin qelizat e trurit, nuk krijohen qeliza të reja për t’i zëvendësuar ato. Tani e dimë se nuk është kështu.

Neurogjeneza tek të rriturit

Hulumtimet kanë vërtetuar se është e mundur që të rriturit të zhvillojnë qeliza të reja të trurit. Por si ndodh kjo?

Në kundërshtim me dogmat e hershme, sistemi nervor i rritur mund të gjenerojë neurone të reja. Dikush mund të pyes veten se si filloi kjo dogmë, veçanërisht sepse të gjithë organizmat kanë disa qeliza që vazhdojnë të ndahen, duke shtuar madhësinë e organizmit dhe duke riparuar dëmet.

Formimi i qelizave të reja në tru (dhe në pjesën tjetër të sistemit nervor qendror) quhet “neurogjenezë”. Hulumtimet e fundit mbi neurogjenezën janë ndërtuar në gjetjet e Joseph Altman në 1962, i cili më parë u injorua tërësisht. Altman zbuloi se neuronet e reja formohen edhe tek minjtë e rritur, duke kundërshtuar mençurinë konvencionale që neuronet zhvillohen vetëm tek foshnjat dhe fëmijët deri në fund të adoleshencës. Shkenca ka dëshmuar që atëherë se neurogjeneza ndodh edhe te njerëzit e rritur.

Një tru gjithnjë në ndryshim

Koncepti i neuroplasticitetit bazohet në punën e Altmanit, duke sugjeruar që truri kurrë nuk ndalet së rrituri dhe së mësuari.

Neurogjeneza funksionon duke krijuar neurone të reja nga qelizat burimore në hipokampus (përgjegjës për ruajtjen e kujtesës dhe njohjen), zonën subventrikulare (ku krijohen qelizat burimore dhe shumohen për t’u lidhur me rajone të tjera të trurit) dhe llambën nuhatëse.

Ky është një lajm shumë i mirë, jo vetëm në kontekstin e sëmundjeve të tilla si Alzheimer dhe Parkinson, por për mirëmbajtjen e shëndetit optimal të trurit dhe parandalimin e një sëmundje të tillë neurodegjenerative. Mund të përmirësojë depresionin dhe çrregullimet e tjera të humorit.

Pika kthyese e perceptimit kolektiv në lidhje me neurogjenezën ndodhi me demonstrimin se neuronet e trurit të rriturve nga gjitarët janë gjithashtu të aftë për mitozë, dhe se neuronet e porsalindura mund të migrojnë dhe integrohen në qarqet ekzistuese.

A mundet që truri të rritet shumë?

Çuditërisht, po. Neuronet e reja të krijuara në moshën madhore janë jetëshkurtra dhe jo gjithmonë kthehen në funksion të përmirësuar të trurit në çdo aspekt. Për më tepër, një periudhë e zgjatur e rënies së shkallës së neurogjenezës nganjëherë pason një rritje akute të neurogjenezës së të rriturve, ndoshta duke kontribuar në një gjendje kronike klinike.

Neuronet e reja nuk sillen në të njëjtën mënyrë siç bëjnë ato të krijuara në fëmijëri. Ato janë shumë eksituese, por nuk lëvizin aq shumë ose të depërtojnë nëpër të gjitha shtresat e hipokampusit.

Truri juaj do të prodhojë vetë neurone të reja, por ka gjëra që mund të bëni për të lehtësuar procesin.

Ja si ta mbani trurin tuaj në formë optimale

– Ushtrimi; Stërvitja e rregullt i bën mirë  jo vetëm muskujve dhe kockave, por edhe trurit. Ushtrimi rrit vëllimin e gjakut në tru, duke stimuluar zonën subventrikulare për të krijuar neurone të reja. Për më tepër, qarkullimi i rritur i gjakut në tru i shkaktuar nga ushtrimet aerobike rrit vëllimin e hipokampusit, i cili shpesh zvogëlohet ndërsa plakemi. Diçka aq e thjeshtë sa ecja për 45 minuta në ditë ka treguar se rrit madhësinë e hipokampusit.

– Agjërimi i ndërprerë – koncepti i agjërimit të vetëdijshëm është relativisht i ri në qarqet shëndetësore. Duke abstenuar nga ushqimi për periudha të gjata, trupat tanë kalojnë në modalitetin e mbijetesës dhe qelizat që zakonisht do të vdisnin mbeten aktive, duke zgjatur jetën e tyre.  Për më tepër, agjërimi promovon autofagjinë (d.m.th. sistemin sanitar të trurit) për të hequr toksinat që grumbullohen në lëngje dhe inde.

– Reduktimi i stresit; Stresi kronik shkakton një mori problemesh për trupin, njëra prej të cilave është kufizimi i neurogjenezës hipokampale. Meqenëse prodhimi i neuroneve të reja në hipokampus modulon transmetues të caktuar neurot që kontribuojnë në gjendjen shpirtërore dhe depresionin, ulja e stresit emocional dhe mendor mund të përmirësojë simptomat e ankthit dhe depresionit.

– Dieta; Ushqime të caktuara janë të njohura për promovimin e neurogjenezës, siç janë:

  • Caj jeshil; Polifenolet janë një lloj i veçantë i antioksidantëve. Një polifenol është epigallocatechin-3-gallate (EGCG); është gjetur në çaj jeshil dhe dihet se përmirëson neurogjenezën e të rriturve në hipokampus.
  • Boronica dhe kakao e papërpunuar; Antioksidantët flavonoid në këto dhe fruta dhe perime të tjera kontribuojnë në neurogjenezën në hipokampus.
  • Acidet yndyrore omega-3; Truri varet nga dhjami DHA (acidi dokosahexaenoik) për sinjalizimin dhe funksionimin normal. Shumica e dietave perëndimore nuk e përfshijnë atë sa duhet. Nivele të mjaftueshme të acideve yndyrore omega-3 rezultojnë në parandalimin e tkurrjes së hipokampusit. Burimet dietike përfshijnë peshk yndyror (p.sh. skumbri, salmon, midhje, harengë, havjar, anchovies); arra dhe fara.
  • Shmangni sheqerin; Sheqernat e rafinuara ndikojnë në proteinat dhe neurotransmetuesit e trurit që janë përgjegjës për mësimin dhe kujtesën.

Implikimet e neurogjenezës

Hulumtimet vazhdojnë për funksionin praktik të neurogjenezës së rritur dhe se si stimulimi i saj mund të vihet në përdorim terapeutik për lëndime dhe sëmundje. Bëni gjithçka që mundeni në këtë drejtim, duke rritur neurogjenezën nuk do t’ju bëjë më të zgjuar ose të parandalojë humbjen e kujtesës ndërsa plakeni. është e rëndësishme të kuptoni që nëse e mbani trurin duke punuar, duke e ushtruar rregullisht pjesën tjetër të trupit dhe duke ju përmbajtur një diete të shëndetshme, do të mund të ruani neuroplasticitetin dhe strukturën e trurit. Produkti bimor Zinginax do ju ndihmojë në mënyrën më efikase në këtë drejtim, dhe ai rekomandohet për të gjithë, veçanërisht për më të rriturit në moshë.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook