6 Mënyra natyrale për të rritur funksionin e Hipotalamusit

6 Mënyra natyrale për të rritur funksionin e Hipotalamusit

 

Hipotalamusi është një pjesë thelbësore e trurit të njeriut dhe shpesh konsiderohet “qendra e kontrollit” për shumicën e hormoneve. Marrëdhënia e tij e punës me gjëndrën e hipofizës, si dhe me gjëndrat mbiveshkore, ndikon në sistemin tonë nervor, si dhe në sistemin tonë endokrin.

Çfarë është Hipotalamusi?

Hipotalamusi është një strukturë e vogël në trurin tonë që është sa madhësia e një bajameje. Nëse jeni të njohur me anatominë e trurit, hipotalamusi ndodhet nën talamus dhe zbret nga truri në kërcellin e hipofizës, i cili lidhet me gjëndrën e hipofizës. Hipotalamusi koordinon aktivitetin e sistemit nervor autonom dhe gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në funksionin e sistemit endokrin për shkak të marrëdhënies së tij komplekse me gjëndrën e hipofizës.

Hipotalamusi përmban bërthama të specializuara të krijuara për të kryer punë specifike, të tilla si ruajtja e shumë funksioneve bazë fiziologjike, duke përfshirë temperaturën e trupit, presionin e gjakut, ekuilibrin e lëngjeve dhe elektroliteve dhe rregullimin e tretjes. Nëse e gjithë kjo tingëllon shumë mjekësore ose shkencore, mund t’ju japim një përkufizim më të thjeshtë të hipotalamusit: Është një zonë e trurit që ndikon në një sërë gjërash që janë kyçe për shëndetin e njeriut si etja, uria, temperatura e trupit, gjumi dhe emocionet.

Por çfarë bën saktësisht hipotalamusi?

Si fillim, ai luan një rol në marrjen tonë të kalorive, rregullimin e peshës dhe nxehtësinë e trupit. Që tani po filloni të kuptoni se, edhe nëse nuk e keni njohur tashmë funksionin e hipotalamusit, është qartësisht i rëndësishëm për ekzistencën njerëzore.

Hipotalamusi ndodhet thellë brenda trurit, pikërisht mbi bazën e kafkës. Funksioni i tij kryesor i përgjithshëm është të rregullojë homeostazën e trupit tonë. Me fjalë të tjera, ndihmon në mbajtjen e trupit të njeriut në një gjendje konstante dhe të qëndrueshme. Kur hipotalamusi nuk funksionon siç duhet, kjo pengon funksionimin e gjëndrrës së hipofizës. Por nuk ndalet me kaq, sepse gjëndra e hipofizës kontrollon gjëndrat mbiveshkore, vezoret, testikujt dhe gjëndrën tiroide. Pra, kur funksioni i hipotalamusit nuk është i duhuri, preken shumë gjëra të tjera që janë të gjitha jetike për një shëndet të mirë.

Hulumtimet e fundit madje tregojnë se shumë aspekte të plakjes kontrollohen nga hipotalamusi. Studimet japin shpresë për mundësinë që ne mund të jemi në gjendje të ndryshojmë sinjalizimin brenda hipotalamusit për të ngadalësuar procesin e plakjes. Le të hedhim një vështrim saktësisht se kur dhe si hipotalamusi mund të ndikojë në shëndetin tonë dhe si mund të përmirësojmë natyrshëm funksionin e kësaj gjëndre të nënvlerësuar.

Si funksionon saktësisht hipotalamusi në trupin tonë?

Ai lidh sistemin tonë endokrin dhe nervor së bashku, dhe gjëndra e hipofizës (një gjëndër tjetër rregullatore kryesore) merr sinjale nga hipotalamusi. Hipotalamusi dhe gjëndrra e hipofizës janë të lidhura nga rrugët nervore dhe kimike, dhe hipotalamusi prodhon dhe sekreton neurotransmetues, neuropeptide së bashku me disa neurohormone që ndikojnë në funksionin e gjëndrës së përparme të hipofizës.

Hipotalamusi gjithashtu prodhon hormone (hormoni anti-diuretik dhe oksitocinë) që udhëtojnë poshtë përmes kërcellit të hipofizës në lobin e pasmë të gjëndrrës së hipofizës, ku këto hormone lëshohen drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut. Hormonet e tjera jetike të prodhuara në hipotalamus përfshijnë hormonin e çlirimit të kortikotropinës, dopaminën, rritjenhormoni çlirues i hormoneve, somatostatina, hormoni çlirues i gonadotropinës dhe hormoni çlirues i tirotropinës.

Hipotalamusi është gjithashtu jetik për funksionimin dhe shëndetin e duhur të tiroides. Hormonet kryesore që prodhohen nga tiroidja quhen T4 dhe T3. Prodhimi i tyre varet nga hipotalamusi që ndjen me saktësi nevojën për më shumë hormon tiroide në qarkullimin e gjakut dhe sinjalizon gjëndrën e hipofizës që më pas të lëshojë më shumë. Hormoni stimulues i tiroides normalisht lëshohet nga gjëndrra e hipofizës në përgjigje të ndryshimit të niveleve të hormoneve tiroide në qarkullimin e gjakut, por nëse keni hipotiroidizëm ose sëmundje të Hashimotos, ky sistem dështon. Ka ose shumë pak T4 që konvertohet në T3, hipotalamusi nuk i sinjalizon gjëndrrës së hipofizës siç duhet ose gjëndra e hipofizës nuk lëshon mjaftueshëm hormon stimulues të tiroides pasi i është sinjalizuar.

Në përgjithësi, hipotalamusi prodhon hormone që kontrollojnë:

 • Temperaturën e trupit
 • Frekuencën e zemrës
 • Urinë
 • Humorin
 • Çlirimin e hormoneve nga shumë gjëndra, veçanërisht nga gjëndrra e hipofizës
 • Nxitjen seksuale
 • Fjetjen
 • Etjen

Hipotalamusi ndihmon gjithashtu në rregullimin e oreksit dhe peshës, ekuilibrin e kripës dhe ujit, emocionet, rritjen, lindjen e fëmijëve dhe prodhimin e qumështit. Siç mund ta thoni, hipotalamusi është thelbësor për disa ndryshore dhe ngjarje vërtet të rëndësishme të jetës.

Çrregullimet e hipotalamusit

Kirurgjia, dëmtimi traumatik i trurit, rrezatimi dhe tumoret janë shkaqet më të zakonshme të mosfunksionimit të hipotalamusit. Ekzistojnë gjithashtu një numër rrënjësh të tjera të mundshme të një çrregullimi të hipotalamusit, duke përfshirë:

 • Kequshqyerja
 • Infeksionet dhe inflamacionet
 • Trauma e kokës
 • Gjakderdhja
 • Çrregullime të të ngrënit si anoreksia dhe bulimia
 • Çrregullime gjenetike që shkaktojnë grumbullimin e hekurit në trup

Si mund ta dini nëse keni diçka të gabuar me hipotalamusin tuaj?

Ka simptoma të ndryshme në varësi të shkakut rrënjësor, por disa nga shenjat më të zakonshme të funksionit jo të shëndetshëm të hipotalamusit përfshijnë një ritëm të ngadaltë të zemrës, temperaturë të ulët të trupit, si dhe rritje të oreksit dhe shtim të shpejtë në peshë. Etja e madhe dhe urinimi i shpeshtë mund të jenë gjithashtu shenja të një problemi të hipotalamusit, si dhe të diabetit insipidus.

Disa çrregullime që lidhen me mosfunksionimin e hipotalamusit përfshijnë, por nuk kufizohen në:

 • Obeziteti

Studime të shumta kanë lidhur mosfunksionimin e hipotalamusit me obezitetin, një mbipeshë ekstreme e peshës trupore. Kjo nuk është për t’u habitur pasi ne e dimë se hipotalamusi luan një rol të madh në metabolizmin dhe shpenzimin e energjisë. Termi “obezitet hipotalamik” përshkruan shtimin e pazgjidhshëm të peshës pas dëmtimit të hipotalamusit.

Fatkeqësisht, obeziteti hipotalamik mund të jetë një ndërlikim për disa të mbijetuar të tumorit të trurit, veçanërisht nëse kanë marrë diagnozat e tyre që fëmijë. Rreth një e treta e të gjithë të mbijetuarve të kraniofaringiomës zhvillojnë obezitet të rëndë pas diagnozës dhe trajtimit.

 • Pamjaftueshmëria veshkore – Insuficienca adrenale

Funksioni i ulët i veshkave ose pamjaftueshmëria e veshkave shoqërohet me mosfunksionim të hipotalamusit. Hipotalamusi është pjesë e boshtit hipotalamus-hipofizë-veshkore dhe luan një rol të rëndësishëm në insuficiencën adrenale. Në rrethana ideale, hipotalamusi i dërgon gjëndrrës së hipofizës “çlirimin e hormoneve” në mënyrë që të kontrollojë prodhimin e hormoneve seksuale, funksionet e tiroides dhe veshkave. Gjëndra e hipofizës më pas ka për detyrë të komunikojë me gjëndrat mbiveshkore, duke i dërguar asaj hormonin stimulues të quajtur adrenokortikotropinë që ka për qëllim të nxisë prodhimin e hormoneve mbiveshkore.

Zakonisht, veshkat bëjnë punën e tyre, duke krijuar nivelet e duhura të kortizolit dhe hormoneve të tjera, dhe gjëndra e hipofizës dhe hipotalamusi marrin mesazhin – por te njerëzit me insuficiencë adrenale, të gjitha linjat e komunikimit janë hedhur poshtë. Simptomat e funksionit të ulët të veshkave mund të përfshijnë marramendje ose dobësi.

 • Dhimbje koke grupore

Studimet e fundit kanë treguar se hipotalamusi stimulohet gjatë një sulmi të dhimbjes së kokës. Një studim i vitit 2013 zbuloi rritje të konsiderueshme të korrelacionit funksional me hipotalamusin e djathtë në pacientët me dhimbje koke grupore gjatë periudhave akute të dhimbjes së kokës spontane “në sulm” në krahasim me ato gjatë periudhave “jashtë sulmit”. Studiuesit arritën në përfundimin se pacientët me dhimbje koke grupore kanë një mosfunksionim të lidhjes së funksionit të trurit, kryesisht në rajonet e trurit që lidhen me përpunimin e dhimbjes.

Shqetësime të tjera shëndetësore që lidhen me mosfunksionimin hipotalamik përfshijnë:

 • Tumoret e trurit
 • Hipotiroidizmi dhe sëmundja e Hashimotos
 • Hipopituitarizmi
 • Mungesa gonadale ose dështimi dytësor
 • Mungesa e hormonit të rritjes
 • Hipogonadizmi dytësor mashkullor
 • Ndryshimet hormonale ndikojnë në hipotalamusin, i cili kontrollon temperaturën e trupit, dhe kjo çon në ankesat e zakonshme të “fliceve të nxehta” të raportuara nga gratë që kalojnë në menopauzë. Gjithashtu, nëse jeni një grua që përjeton infertilitet, mund të jetë për shkak të sindromës së vezores policistike, e cila lidhet me funksionin e pashëndetshëm të hipotalamusit.

Mënyrat më të mira natyrore për të rritur funksionin e Hipotalamusit

 1. Rritja e marrjes së kromit

Kromi është një mineral i nevojshëm për trupin në sasi të vogla për funksionim të shëndetshëm. Hipotalamusi është jashtëzakonisht i rëndësishëm, një pjesë qendrore e sistemit nervor autonom që ndihmon në kontrollimin e temperaturës së trupit, etjes, urisë, gjumit dhe aktivitetit emocional. Studimet kanë lidhur kromin me funksionin më të shëndetshëm të hipotalamusit. Hulumtimet sugjerojnë se mund të ndihmojë në mbajtjen e hipotalamusit në një gjendje më rinore, të rregullojë më mirë oreksin tek të rriturit e moshuar dhe të parandalojë efektet negative në neuronet e trurit të shkaktuara nga plakja.

Më poshtë janë 10 nga burimet më të mira ushqimore për të marrë më shumë krom në mënyrë natyrale përmes dietës suaj:

 • Brokoli
 • Patatet
 • Hudhra
 • Borziloku
 • Viçi i ushqyer me bar
 • Portokallet
 • Gjeldeti
 • Bishtajat
 • Mollët
 • Bananet

Ju mund të dëshironi të konsideroni plotësimin me krom, por përfitimet e marrjes së suplementeve të kromit janë ende disi të diskutueshme dhe të dyshimta nga disa ekspertë mjekësorë pasi studimet e deritanishme tregojnë rezultate të përziera. Nëse mundeni, është më mirë të merrni krom nga ushqimet natyrale.

 1. Përdorni vajra esencialë

Vajrat esencialë të temjanit dhe mirrës nuk kanë vetëm histori jashtëzakonisht të gjata të përdorimit që datojnë që nga kohët biblike – ato gjithashtu janë treguar se përmirësojnë shëndetin e trurit. Dy komponime aktive kryesore të quajtura terpene dhe sesquiterpene gjenden në vajin e temjanit dhe të mirrës. Të dyja këto komponime kanë efekte anti-inflamatore dhe antioksiduese në trup.

Sesquiterpenet janë në gjendje të kalojnë barrierën gjak-tru dhe të stimulojnë sistemin limbik të trurit dhe gjëndrat e tjera duke promovuar kujtesën dhe çlirimin e emocioneve. Sesquiterpenes janë gjetur të rrisin oksigjenin rreth vendeve të receptorit pranë hipotalamusit, pineales dhe gjëndrrave të hipofizës. Sesquiterpenet gjithashtu kanë një efekt specifik në qendrën tonë emocionale në hipotalamus, duke na ndihmuar të qëndrojmë të qetë dhe të ekuilibruar.

Ka shumë mënyra për të përfshirë temjanin dhe mirrën në jetën tuaj të përditshme. Ju mund t’i shpërndani vajrat esencialë, t’i thithni direkt nga shishja, ose mund t’i përzieni me një vaj bartës si jojoba dhe ta aplikoni përzierjen direkt në lëkurë.

Mund të provoni të përgatisni Losion temjan dhe mirrë të bërë në shtëpi, i cili është një mënyrë fantastike për t’i përfshirë lehtësisht të dy këta vajra esencialë në rutinën tuaj të përditshme.

 1. Konsumoni yndyrna të shëndetshme

Kolesteroli dhe yndyrnat e tjera luajnë një rol themelor në ndërtimin e membranave qelizore dhe hormoneve. Disa lloje të yndyrave, duke përfshirë kolesterolin, veprojnë gjithashtu si antioksidantë dhe pararendës të disa molekulave dhe neurotransmetuesve të rëndësishëm që mbështesin trurin. Disa nga burimet e mira të yndyrave anti-inflamatore dhe të shëndetshme përfshijnë vajin e ullirit, vajin e kokosit, avokadot, gjalpin e ushqyer me bar dhe salmonin e egër. Ngrënia e yndyrave të mira si vaji i ullirit mbështet nivele të shëndetshme të kolesterolit, i cili është një aspekt thelbësor i sintezës së duhur të hormoneve.

 1. Flini mjaftueshëm dhe Ulni stresin

Gjumi është gjithashtu çelësi për të mbajtur nën kontroll hormonet tona. Mungesa e gjumit, përdorimi afatgjatë i kortikosteroideve dhe stresi kronik janë tre nga kontribuuesit më të mëdhenj në nivelet e larta të kortizolit. Një raport i botuar në Gazetën Indiane të Endokrinologjisë dhe Metabolizmit thotë se, “Stresi mund të çojë në ndryshime në nivelin e serumit të shumë hormoneve, duke përfshirë glukokortikoidet, katekolaminat, hormonin e rritjes dhe prolaktinën”.

Kortizoli është një hormon glukokortikoid i sintetizuar nga kolesteroli nga enzimat. Në nivelet e duhura, është e dobishme, por kur keni shumë mund të shkaktojë probleme. Meqenëse kortizoli rregullohet nga boshti hipotalamus-hipofizë-adrenale dhe kortizoli është hormoni kryesor përgjegjës për përgjigjen ndaj stresit, mbajtja e prodhimit të kortizolit në një nivel të shëndetshëm përmes gjumit adekuat dhe reduktimit të stresit është jashtëzakonisht i dobishëm për shëndetin e hipotalamusit (si dhe gjëndrat e hipofizës dhe veshkave).

 1. Ushtrohuni rregullisht

Ushtrimet e moderuara në baza të rregullta janë të shkëlqyera për hipotalamusin, si dhe për të gjithë trupin tonë. Një numër studimesh kanë gjetur më parë një mungesë të acidit gama-amino-butirik në hipotalamusin e kafshëve me hipertension.

Duket se stërvitja jo vetëm që rrit shëndetin e zemrës, por gjithashtu përmirëson shëndetin e hipotalamusit, dhe përmirësimi i të dyjave ka të ngjarë të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut për njerëzit dhe kafshët.

Studimet kanë zbuluar gjithashtu se ka një sërë “mekanizmash të nxitur nga ushtrimet në hipotalamus” që mund të kontribuojnë në funksion të shëndetshëm metabolik, si dhe në ekuilibrin e energjisë.

 1. Përdorni produktin bimor Zinginax

Zinginax është një produkt bimor shumë i vlerësuar për aftësinë e tij për të ndihmuar në balancimin e hormoneve tek të dy gjinitë. Aftësia medicinale e Zinginax për të ndikuar pozitivisht në çështjet e shëndetit hormonal rrjedh nga komponimet dopaminergjike të pranishme në të. Si e nxit pikërisht  Zinginax ekuilibrin hormonal? Ndërsa nuk furnizon trupin me hormone, ai vepron drejtpërdrejt në hipotalamusin dhe gjëndrat e hipofizës. Për gratë, rrit hormonin luteinizues, modulon prolaktinën dhe ndihmon në frenimin e çlirimit të hormonit stimulues të folikulit, të cilat të gjitha ndihmojnë në balancimin e raportit të progesteronit ndaj estrogjenit, duke rritur paksa nivelet e progesteronit.

Nëse vuani nga infertiliteti dhe/ose PCOS, Zinginax mund të jetë veçanërisht i dobishëm përkrah disa produkteve të tjera bimore.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook