Mënyra efektive për të parandaluar plakjen e trurit

Mënyra efektive për të parandaluar plakjen e trurit, për të nxitur funksionin dhe për të rritur energjinë e tij

 

Truri është një organ, dhe si i tillë ka nevojë për stërvitje të rregullt. Rënia mendore dhe humbja e kujtesës nuk janë procese të pashmangshme plakje.

Qelizat e trurit dhe rrugët nervore vazhdojë të rriten gjatë gjithë jetës me stimulim dhe sfidë. Rënia e  aktivitetit mendor çon në përkeqësim të trurit.

Sëmundja Alzheimer është e lidhur me formulimin e pllakave në tru, të cilat mendohet të pengojnë komunikimin mes qelizave të trurit. Në fakt, diabeti dhe sëmundja Alzheimer kanë shumë lidhje me njëra-tjetrën. Studiuesit kanë propozuar se Alzheimeri  mund të emërtohet si ‘Diabeti Tip 3’.

Ka shumë mënyra për të rritur aktivitetin e trurit dhe funksionimin e tij:

– Meditoni; Meditimi është i njohur për të rritur inteligjencën, lehtësimin e stresit, dhe promovon nivele të larta të funksionimit të trurit. Meditimi gjithashtu aktivizon ‘prefrontal cortex’, një zonë përgjegjëse për aftësinë e avancuar të menduarit dhe të performancës.

– Vizato një foto;
Vizatimi stimulon drejtë-hemisferën e trurit dhe frymëzon kreativitetin.

– Ushtrimi: Ushtrimi afatgjatë ndihmon për të rritur fuqinë e trurit, dhe madje krijon neurone të reja në tru.

– Shmangni ushqimet e gatshme;  Ushqimet e shpejta konsiderohen si ‘Mjegull e trurit”. Ushqimi i shpejtë dallohet për promovimin e uljes së energjisë në trup.

– Merrni frymë thellë; Frymëmarrja e thellë, në fakt, rrit nivelin e oksigjenit në gjak, i cili qarkullon në tru. 10-15 minuta e frymëmarrjes së thellë në mënyrë të përditshme, mund të bëjë një ndryshim të madh në cilësinë e jetës tuaj dhe potencialin funksionimit të trurit.

– Mësoni një gjuhë të re; gjuha e huaj shton më shumë strukturë në tru dhe përmirëson të folurin. Kjo mund të jetë koha për të marrë një klasë apo program për të plotësuar aftësitë dhe fuqinë e trurit!

– Peshku; peshku, fjalë për fjalë, është si material cipë e trurit. Komponentët kryesore të EPA dhe DHA veprojnë për të forcuar qendrën emocionale të trurit. Ka një rritje në aktivitetin e përgjithshëm të trurit pas konsumimit të peshkut.

– Buzëqeshja;  e qeshura shkakton lirimin e endorphinsës, nxjerr jashtë dhimbjen dhe rrit mirëqënien e përgjithshme. E qeshura është e njohur si reduktues natyral i stresit.

– Angazhimi në Debat; Një debat i mirë dhe i shëndetshëm forcon aftësinë e trurit për të menduar shpejt dhe shton inteligjencën në situata verbale.

– Marrja e vitaminave; Vitaminat janë të mëdha për shëndetin e trurit. Vitaminat ndihmojnë në funksionimin e një trupi të shëndetshëm.

– Hani shëndetshëm; Ju e dini se çfarë është “e shëndetshme”, kështu që pse të mos hani shëndetshëm për të përmirësuar trurin tuaj? Truri kërkon një sasi të caktuar të energjisë për të arritur nivelin maksimal të  funksionimit.

– Ndryshoni mjedisin juaj; Për të mbajtur trurin tuaj të stimuluar siç duhet, është e rëndësishme për të mbajtur në ndryshim mjedisin tuaj. Ecni në një rrugë të re për punë, hani në një restorant të ri, të Premten në mbrëmje.

– Vendosni qëllime; Vendosja e qëllimeve aktivizon zona të trurit që lidhen me të menduarit pozitiv dhe veprimin. Vendosja e qëllimeve është e madhe për arritjen e suksesit dhe prosperitetit në jetën dhe rritjen e trurit tuaj.

– Bëhuni i ndjeshëm;  Duke qenë të ndjeshëm dhe duke u përpjekur për të kuptuar emocionet e të tjerëve, është një aftësi që truri juaj mund ta mësojë. Duke qenë i ndjeshëm është padyshim një tipar i fuqishëm dhe lejon trurin tuaj për tu lidhur me emocionet e të tjerëve.

– Shmangni Stresin; Shumë stres, në të vërtetë, shkakton rritje të dëmshme të  hormonit “kortizol”, i cili në nivele të larta, vret qelizat e trurit dhe ul funksionimin e tij.

– Mendoni Pozitivisht; Nëse ju aktualisht jeni shumë të mirë në të menduarit pozitivisht, shanset janë të mira që tashmë të keni një tru më të fuqishëm. Të menduarit pozitiv përmirëson në aftësitë e të menduarit dhe aftësitë e zgjidhjes së problemit.

– Shkruani një artikull; Shkrimi është i lidhur me një memorie të përmirësuar dhe shprehjen e mendimeve. Kur ju shkruani, jeni duke forcuar aftësinë natyrore të trurit tuaj për të përcjellë mendimet dhe ndjenjat. Shkrimi është një mënyrë e madhe për të ushtruar aftësinë tuaj për të analizuar dhe për të ndërtuar procesin e mendimit dhe të menduarit kritik.

– Flini mjaftueshëm; Sigurohuni që gjithmonë të përmbushni nevojën e trurit tuaj për gjumë. Gjumi pastron rrëmujën mendore dhe mendimet e parëndësishme. Një natë e mirë mund të jetë diferenca midis një kujtese të mprehtë dhe harresës.

– Hani arra dhe bajame; Arrat  dhe bajamet rrisin fuqinë e trurit, stimulojnë dhe aktivizojnë qelizat e trurit. Studentët e  sukseshëm kanë treguar se kanë ngrënë arra para se të japin provimet. Ata kanë vërejtur se konsumimi i tyre është i lidhur me rritjen në rezultatet e testit.

– Lexoni libra; Leximi i librave mëson trurin tuaj për t’u përshtatur dhe për të absorbuar sasi të mëdha informacioni në periudha të shkurtra kohore. Librat rrisin aftësinë tuaj të menduarit, aftësinë e memories dhe aftësinë e të folurit pa gabime dhe rrjedhshëm.

– Merr një sy gjumë gjatë ditës; Duke marrë një sy gjumë gjatë ditës, është provuar përmes hulumtimeve të përmirësojë ndjeshëm task-performancën dhe aftësinë e të menduarit. Nëse ndiheni të lodhur gjatë gjithë ditës dhe gjeni kohë për të marrë një sy gjumë të shpejtë, kjo është e rekomanduar.

– Mos shikoni shumë TV;  duket si i padëmshëm dhe që nuk dëmton askënd, por TV  ndryshon funksionimin e trurit, ngadalëson valët e trurit, shkakton një rënie të trurit dhe shkatërron memorien.

– Mos kini frikë të qani; Mos kini frikë të qani kur është koha e duhur! Të qarët në fakt shëron emocionet dhe nxit qarkullimin e shëndetshëm brenda trurit. Ata që janë në gjendje për të qarë, në të vërtetë janë pastruar brenda trurit të tyre, e cila është një mënyrë shumë e shëndetshme për të rritur fuqinë e trurit.

– Hani pak; konsumimi i tepruar i ushqimit ka efektin e uljes së qarkullimit të gjakut në tru dhe rrit qarkullimin e gjakut në sistemin e tretjes.

– Hani Mëngjes; Kur fëmijët që nuk kishin ngrënë mëngjes për pak kohë, filluan të hanë mëngjes, notat e tyre të matematikës u ngritën ndjeshëm. Mëngjesi është ndoshta vakti më i rëndësishëm i ditës – ai i siguron trupin tuaj energji për pjesën tjetër të ditës dhe i jep trurit një avantazh të fuqishëm!

– Shkoni për një shëtitje: ecja është shumë përfituese për trurin. Ecja vë mendjen tuaj në një gjendje të relaksuar të mendimit të qartë, i jep trurit një shans për të liruar veten nga mendimet shqetësuese.

– Largimi përfundimisht nga pirja e alkoolit; Alkooli ështëi tmerrshëm për trurin tuaj. Alkooli është i dëmshëm për shëndetin dhe funksionin e trurit. Nëse ju doni të rrisni fuqinë e trurit, prerja e alkoolit është një mënyrë e madhe për ta arritur këtë. Alkooli mund të shkaktojë probleme të kujtesës dhe ç’organizim të të menduarit.

– Jetojeni jetën pa përdorur lëndë narkotike; Gjithkush e di se lëndët narkotike janë të këqia. Ato vrasin kreativitetin, zbrazin qelizat e trurit, mund të shkaktojnë gjakderdhje në tru, dëmtime në rritjen nervore. Qëndroni larg tyre për të mbajtur trurin tuaj më të fuqishëm!

– Pini lëngje të shtrydhura; Pirja e lëngut të freskët perimesh ose frutash, rigjallëron trurin dhe i jep qelizave një goditje freskuese dhe ushqyesve.

– Nuhasni aromë të këndëshme; Era e mirë përmirëson funksionin e përgjithshëm të trurit,  ndryshon funksionimin e trurit. Aroma e mirë është gjëja më e fortë e lidhur me kujtesën. Disa lloj bimësh aromantike definitivisht mund të ndihmojnë funksionimin e trurit.

– Bëni pyetje;  Bërja e pyetjeve është një mënyrë fenomenale për të mbajtur trurin tuaj në formë. Merrni zakonin e marrjes në pyetje të të tjerëve dhe mendimet e tyre. Pyetjet mund të provokojnë mendime dhe ide të reja dhe është një mënyrë e madhe për të ndërtuar fuqinë e trurit!

– Kontrolloni tiroidet tuaja; këto janë gjëndra të vogla në gushën tuaj, por që mund të kenë një efekt të madh në shëndetin e trurit. Hormonet e tiroideve (T4 dhe T3) ndihmojnë në lidhjen e qelizave nervore.

– Bëni një pushim nga të ngrënit; Hulumtimet tregojnë se njerëzit që agjërojnë një ditë në javë ose në muaj, zhbllokojnë në mënyrë unike glukozën në gjak, që ndihmon trurin në mënyrë më efikase të përcjellë informacionin.

– Konsumoni vaj ulliri dhe vaj arre;  vaj i arrës  është plot e përplot me omega-3, që luftojnë inflamacionin e trurit, një shenjë paralajmëruese e humbjes së kujtesës. Këto vajra mbajnë të pasur me oksigjen gjakun që qarkullon në tru.

– Kontrolloni qafën tuaj; Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por një mpiksje në qafë mund të ndikojë në kujtesën tuaj duke parandaluar gjakun dhe oksigjenin të shkojë në trurin tuaj.

– Reduktoni kripën;  Ne të gjithë e dimë se hipertensioni mund të çojë në probleme të zemrës, por prova të reja sugjerojnë se ulja e kripës nga dieta juaj mund të përmirësojë qarkullimin e gjakut në tru.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook