Mendja e shëndetshme në trup të shëndetshëm

Mbajtja e një mendje të shëndetshme siguron një trup të shëndetshëm – dhe anasjelltas

 

Ne vazhdimisht mësojmë më shumë rreth asaj se sa e fortë është lidhja midis trurit dhe trupit, dhe megjithëse priremi të mendojmë se stërvitja çon në shëndet të përmirësuar mendor, duket se e kundërta është gjithashtu e vërtetë. Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit me mirëqenie mendore të lartë në moshën 42 vjeç janë më aktivë fizikisht kur godasin të 50-tat, në krahasim me ata që mirëqenia mendore e të cilëve është më e ulët në të 40-tat.

Studimi, i cili u botua në revistën “Applied Research in Quality of Life”, shikoi burrat dhe gratë në moshat 42 dhe 50 vjeç për të eksploruar këtë lidhje duke përdorur të dhëna nga Studimi Gjatësor i Personalitetit dhe Zhvillimit Social.

Për të vlerësuar mirëqenien mendore, ata përdorën tre dimensione: mirëqenien psikologjike, sociale dhe emocionale. Mirëqenia psikologjike bazohet në përvojat në rritjen personale dhe kuptimin e jetës, ndërsa mirëqenia sociale i referohet marrëdhënieve të njerëzve me të tjerët dhe komunitetit në përgjithësi. Mirëqenia emocionale, ndërkohë, lidhet me kënaqësinë e përgjithshme të njerëzve për jetën e tyre dhe tendencën drejt ndjenjave pozitive.

Studiuesit thanë se ata ishin të befasuar kur mësuan se aktiviteti fizik i kohës së lirë duket se parashikon mirëqenien mendore të mëvonshme ose shëndetin e tyre subjektiv. Sidoqoftë, mirëqenia mendore parashikoi aktivitetin e tyre fizik, duke nënvizuar rëndësinë e mirëqenies mendore në mirëmbajtjen e stileve të jetesës fizikisht aktive ndërsa shtyhesh në moshë.

Ndoshta edhe më interesante ishte lidhja që ata gjetën midis aktiviteteve të ndryshme fizike dhe aspekteve specifike të mirëqenies.

Për shembull, ata zbuluan se ecja ishte e lidhur me mirëqenien emocionale. Ecja në natyrë ishte e lidhur me mirëqenien sociale, ndërsa trajnimi i qëndrueshmërisë kishte të bënte me shëndetin subjektiv në të njëjtën mënyrë për burrat dhe gratë. Vetëm për burrat, ecja në natyrë ishte e lidhur edhe me shëndetin subjektiv dhe me mirëqenien emocionale.

Studime të tjera kanë ilustruar lidhjen midis aktivitetit fizik dhe mirëqenies mendore. Për shembull, një studim nga Zelanda e Re tregoi se njerëzit që plotësojnë rekomandimin global për të marrë një minimum prej 2.5 orësh aktivitet fizik të moderuar në javë kanë një gjasë 51 % më të madhe të kenë një mirëqenie të shëndetshme mendore; kjo shifër rritet në 65 % në ata që kryejnë këtë lloj aktiviteti për 4,5 orë në javë. Ndërkohë, njerëzit që rritën aktivitetin e tyre nga dy në tre ditë në javë, vunë re një rritje prej 24 % në shanset e tyre për të pasur mirëqenie mendore.

Ushtrimi mund të ndihmojë gjithashtu në largimin e depresionit, me një përmbledhje të literaturës  ndërkombëtare që tregon se aktiviteti fizik mund të zvogëlojë shanset e njerëzve për të përjetuar depresion në një mënyrë që rritet me moshën. Për shembull, mund të zvogëlojë shanset e fëmijëve për të përjetuar depresion me 10 % ndërsa ulja është 22 % në të rriturit.

Aktiviteti fizik shkakton ndryshime kimike në tru që kanë një ndikim pozitiv në humor, dhe lëshon endorfina që ju bëjnë të ndiheni mirë dhe ju japin energji. Ai promovon rritjen nervore ndërsa zvogëlon inflamacionin, dhe gjithashtu mund t’u japë njerëzve një ndjenjë më të lartë të vetëvlerësimit dhe vetë-kontrollit. Ata që ushtrohen rregullisht raportojnë se kanë më shumë energji gjatë ditës, flenë më mirë gjatë natës, ndihen më pozitivë për veten e tyre, madje kanë kujtime më të mprehta se sa ata që nuk ushtrohen.

Marrja e përfitimeve është më e lehtë nga sa mendoni

Marrëdhënia midis një mendje të shëndetshme dhe një trupi të shëndetshëm është një rrugë e dyanshme, dhe puna në njërën zonë mund të ketë një ndikim të thellë në anën tjetër. Nëse dëshironi të merrni përmirësimet e shëndetit fizik dhe mendor që lidhen me ushtrimin, do të jeni të lumtur të mësoni se edhe sasi të moderuara janë të mjaftueshme për të bërë një ndryshim të dukshëm.

Ekspertët thonë se stërvitja e moderuar për 30 minuta pesë herë në javë është gjithçka që duhet për t’ju dhënë përfitimet e shëndetit fizik dhe mendor.

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook