Luftimi i barnave me barna

Published On: January 10th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Luftimi i barnave me barna

Luftimi i barnave me barna – çka mund të shkojë gabimisht?

 

Antidotat e mbidozës, tani duke u shitur pa recetë, mund të jenë më të dëmshme se sa njerëzit e imagjinojnë.

Me më shumë se 8,000 barnatore në të gjithë Shtetet e Bashkuara, Ëalgreens së shpejti do të shpërndajë një antidot të mbidozës. Kjo shpikje do të shitet për të gjithë pa nevojë për recetë ose rekomandim nga një profesionist mjekësor. Ilaçi “Narcan” (naloxone hydrochloride), pretendon të jetë një zgjidhje për varësinë opioide. Është vlerësuar se më shumë se 60,000 amerikanë vdiqën vitin e kaluar për shkak të epidemisë së mbidozës.

Rick Gates, Zëvendës Presidenti i grupit Ëalgreens për Farmacinë e Shtetit, thotë se shpërndarja e “Narcan” në të gjitha farmacitë e tyre do të ndihmojë familjet dhe kujdestarët të kenë qasje në zgjidhje të menjëhershme të mbidozave të ilaçeve sipas nevojës. Ai vazhdon të thotë se farmacia e tyre është e përkushtuar që ta bëjë ilaçin më të kapshëm për komunitetet që ata i shërbejnë. Dyzet e pesë shtete kanë nënshkruar tashmë për shpërndarjen e këtij ilaçi që kur u njoftua në 2016.

Fentanyl, një ilaç opioid për dhimbjet, në mënyrë të përsëritur hap dhe mbyll receptorët e trurit që nxisin ndjenjat e gëzimit, qetësisë dhe lehtësimit të dhimbjes. Shumë nga çdo lloj droge mund të mbingarkojnë receptorët e trurit dhe pastaj të vazhdojnë të bllokojnë qarkullimin e gjakut në tru. Mbingarkimi i receptorëve të trurit shkakton gulçim, një ritëm të ngadaltë të zemrës, dhe nëse nuk trajtohet, shkakton dëmtim të trurit apo edhe vdekje.

Narcan, në formën e një sprucimi të hundëve prej katër mg, punon duke bllokuar receptorët e trurit nga opioidi. Kompania thotë se mund të ndryshojë efektin e Fentanyl në një sekondë nëse administrohet menjëherë. Ky është i vetmi opioid antagonist në formë spray i aprovuar nga FDA për trajtim emergjent.

Për fat të keq, Narcan nuk është ai që duket. Kur merret gjatë shtatzënisë, foshnjat e lindura nga këto nëna mund të kenë simptoma të mbylljes në vetvete. Fëmijët e infermierisë mund të kenë efekte anësore negative edhe nëse nënat e tyre përdorin sprain e hundëve “Narcan”.

Tridhjetë vullnetarë të rritur të ekspozuar ndaj Narcan kanë përjetuar rritje të presionit të gjakut, dhimbje muskulo-skeleti, dhimbje koke, thatësi të hundëve, edemë hundore, mbingarkesë hundësh dhe inflamacion hundor. Pas miratimit të Narcan, përdorimi i nalokson hidrokloride përfshinte reaksionet e padëshiruara si në vijim: hipotension dhe hipertension; takikardi ventrikulare dhe fibrilacion; dyspnea; edemë pulmonare; dhe arrestim të zemrës. Të tjerë kanë raportuar edhe vdekje, gjendje kome dhe encefalopati si pasojë e gëlltitjes. Raportet tregojnë gjithashtu se përdorimi i tepruar i Narcan në mesin e pacientëve pas operacionit tregon një ndryshim të analgjezisë dhe shkakton agjitacion. Nuk është studiuar në përdorim me barna të tjera.

Me të vërtetë nuk është e sigurt për të trajtuar varësinë ndaj ilaçeve me ilaçe të tjera. Efektet e barnave që pretendojnë të luftojnë varësinë dhe mbidozimin kanë shumë efekte anësore negative që mund të bëjnë që gjendja e një individi të jetë më e keqe apo edhe fatale.

Trajtimi natyral i mbidozës së ilaçeve kimike

Shumë njerëz i janë drejtuar mjeteve natyrale që sigurojnë rezultate më të mira dhe pa efekte anësore.

Një mbidozë e ilaçit kimik është zakonisht rezultat i marrjes së substancave në sasi më të mëdha sesa të përshkruara. Nëse nuk trajtohet, mbidozimi i ilaçit rezulton në një gjendje intensive të toksicitetit ose vdekjes.

Për të ndihmuar individët që përjetojnë një mbidozim të ilaçeve nëpërmjet metodave natyrore, ju mund t’i jepni personit të pijë një gotë të plotë lëng frutash (përveç lëngut grejpfrut). Dy ose më shumë gota është më mirë. Këto fruta ju ndihmojnë të metabolizoni barnat duke u lidhur me përbërësit e tyre, dhe duke zvogëluar thithjen e tyre ose duke shpejtuar eliminimin e tyre. Uji i thjeshtë mund të jetë zëvendësues, nëse lëngu i frutave nuk është i disponueshëm.

Ta themi thjesht, pirja e shumë lëngjeve të shëndetshme ndihmojnë në heqjen e ilaçeve të padëshiruara nga sistemi i individit. Shmangni dhënien e lëngut të boronicës në mbidozat Warfarin, pasi mund të shkaktojë hemorragji të brendshme.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook