Koagulimi i Gjakut; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë Mbështetëse

Koagulimi i Gjakut; Simptomat, Shkaqet dhe Strategjitë Mbështetëse

 

Koagulimi apo mpiksja e gjakut është në thelb një grumbull gjaku. Në vend të gjendjes së lëngshme normale, jo shumë të hollë, jo shumë të trashë, si xhel, gjaku kthehet në një gjendje gjysmë të ngurtë. Mpiksja e gjakut është një mekanizëm thelbësor për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të shëruar prerjet ose lëndimet. Megjithatë, mpiksjet e gjakut mund të zhvillohen brenda venave pa lëndime. Në disa raste, mpiksjet e gjakut zgjidhen vetë. Në raste të tjera, mpiksja e gjakut mund të bëhet një çështje serioze ose kërcënuese për jetën. Për fat të mirë, ekzistojnë strategji natyrore mbështetëse për mpiksjen e gjakut për të përmirësuar shëndetin tuaj.

Në këtë artikull do të shqyrtojmë se çfarë janë viskoziteti i gjakut dhe mpiksja e gjakut. Do të shpjegojmë simptomat kryesore të viskozitetit të dobët të gjakut dhe faktorët e rrezikut për mpiksjen e gjakut. Do të mësoni rreth diagnozës dhe opsioneve konvencionale të trajtimit për koagulimin e gjakut. Do të kuptoni gjithashtu shkaqet kryesore funksionale të mpiksjes së gjakut. Më pas do të ndajmë me ju strategjitë kryesore të mbështetjes natyrore për koagulimin e gjakut.

Çfarë është viskoziteti i gjakut

Gjaku nuk është i hollë si uji dhe jo i trashë si ketchup, por bie diku në mes. Viskoziteti është një karakteristikë thelbësore e një lidhjeje të lëngut me fërkimin e brendshëm të shtresave të tjera të lëngut afër ndërsa ato kalojnë në një tjetër. Ky ndërveprim varet nga lloji i lëngut, natyra e tij kimike dhe nëse është homogjen apo heterogjen.

Uji, për shembull, është homogjen dhe gjaku është heterogjen në përbërje. Uji është gjithashtu një lëng njutonian, që do të thotë se viskoziteti i tij nuk varet nga shpejtësia e rrjedhës në kushte jo turbulente. Marrëdhënia midis rrjedhës së ujit dhe viskozitetit është e kundërt, në viskozitete më të larta, presioni-rrjedhja do të ulet.

Megjithatë, gjaku funksionon ndryshe. Gjaku ka një viskozitet më të lartë në krahasim me ujin. Është një lëng jo-njutonian, që do të thotë se viskoziteti i tij do të rritet kur shpejtësitë janë në një rrjedhje më të ulët. Nëse qarkullimi i gjakut është më i ngadalshëm, ai lejon më shumë ndërveprime molekulare midis qelizave të kuqe të gjakut dhe proteinave të plazmës. Kjo mund të bëjë që qelizat e kuqe të fillojnë të ngjiten së bashku duke rritur viskozitetin e gjakut.

Sipas një studimi të vitit 2019, viskoziteti i gjakut mund të përcaktojë sjelljen e hollimit ose koagulimit të gjakut. Kur gjaku nuk rrjedh siç duhet, mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut, gjë që rrit viskozitetin e gjakut. Një mpiksje gjaku është në thelb një grumbull gjaku. Në vend të gjendjes normale të lëngshme të gjakut, ai kthehet në një gjendje gjysmë të ngurtë.

Koagulimi është një mekanizëm shumë i rëndësishëm nëse keni një prerje ose një dëmtim tjetër. Do të parandalojë humbjen e madhe të gjakut dhe do të ndihmojë në shërimin. Megjithatë, mpiksjet mund të formohen edhe në venat tuaja. Në disa raste, këto mpiksje gjaku zgjidhen vetë. Në raste të tjera, ato mund të kthehen në një problem serioz apo edhe kërcënues për jetën. Mpiksjet e gjakut që udhëtojnë në mushkëri ose në zemër mund të ndërhyjnë në rrjedhën e gjakut dhe të bëhen një urgjencë mjekësore.

Simptomat kryesore të viskozitetit të dobët të gjakut

Simptomat kryesore të viskozitetit të dobët të gjakut mund të varen nga problemi dhe vendndodhja e mpiksjes së mundshme të gjakut.

Simptomat e mpiksjes së gjakut në këmbë ose krahë mund të përfshijnë:

– Dhimbje

– Ënjtje

– Butësi

– Ngjyrë lëkure e kuqërremtë

– Ngrohtësi në prekje

Simptomat e mpiksjes së gjakut në bark mund të përfshijnë:

– Ënjtje e stomakut

– Dhimbje

Simptomat e mpiksjes së gjakut në zemër (sulmi në zemër) mund të përfshijnë:

– Frymëmarrje e shkurtër

– Dhimbje gjoksi

– Lodhja

– Mendjelehtësi

– Nauze

– Dhimbje ose parehati në krahë, nofull, qafë ose shpinë

Simptomat e mpiksjes së gjakut në tru (goditja në tru) mund të përfshijnë:

– Dhimbje koke e fortë

– Vështirësi për të parë

– Vështirësi në të folur

– Konfuzion

– Mpirje ose dobësi në fytyrë, krah ose këmbë

– Humbja e ekuilibrit

– Mungesa e koordinimit

Simptomat e mpiksjes së gjakut në mushkëri (emboli pulmonare) mund të përfshijnë:

– Dhimbje gjoksi

– Frymëmarrje e shkurtër dhe probleme të tjera të frymëmarrjes

– Kollitni gjak

– Rrahje të shpejta të zemrës

Sindroma e hiperviskozitetit është një problem që ndërhyn në qarkullimin e shëndetshëm të gjakut. Simptomat mund të përfshijnë:

– Dhimbje koke

– Konvulsione

– Lëkurë e kuqërremtë

– Gjakderdhje jonormale.

– Vertigo

– Çrregullime vizuale

– Frymëmarrje e shkurtër

– Dhimbje gjoksi

– Vështirësi në ecje

– Koma

Faktorët e rrezikut për mpiksjen e gjakut

– Të jesh mbi 65 vjeç

– Histori familjare për mpiksjen e gjakut

– Udhëtim i gjatë që ju detyron të qëndroni ulur për më shumë se 4 orë

– Pushim i gjerë në shtrat ose qëndrim i ulur

– Obeziteti

– Pirja e duhanit

– Shtatzënia

– Marrja e pilulave të kontrollit të lindjes

Diagnoza e mpiksjes së gjakut

Mjeku do të shqyrtojë historinë tuaj shëndetësore dhe simptomat dhe do të kryejë një ekzaminim fizik. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të kuptuarit e simptomave tuaja mund të ndihmojë në dallimin midis çështjeve të ndryshme, të tilla si tromboza e venave të thella (DVT) dhe pulmonitemboli ari (PE).

Për diagnozë të mëtejshme, testet imazherike, të tilla si ultrasonografia dupleks që shikon rrjedhën e gjakut në vena për të zbuluar mpiksjen, angiografia pulmonare tomografike e kompjuterizuar (CTPA) duke parë enët e gjakut të mushkërive, ventilim-perfuzion (V/Q) duke parë oksigjenin në mushkëri, një angiografi pulmonare që shikon brenda venave, ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI) duke parë mushkëritë. Mjeku mund të urdhërojë gjithashtu një test gjaku d-dimer duke kërkuar për një substancë të lëshuar kur një mpiksje shpërthen.

Trajtimet konvencionale për mpiksjen e gjakut

Metodat konvencionale të trajtimit shpesh përfshijnë antikoagulantë, ose hollues gjaku, që ndihmojnë në zvogëlimin e aftësisë së gjakut për t’u mpiksur dhe zvogëlojnë rrezikun e mpiksjeve të tjera. Në varësi të rastit tuaj, mund t’ju përshkruhen antikoagulantë me injeksion ose oral ose të dyja. Për mpiksjen e gjakut në këmbë, zakonisht rekomandohen çorape kompresuese.

Trombolitikët ose heqësit e mpiksjes shpesh përdoren për të ndihmuar në shpërbërjen e mpiksjes. Një filtër i venës kava inferiore mund të futet nëse antikoagulantët nuk funksionojnë. Ato futen në venën kava inferiore për të kapur mpiksjen përpara se të futen në mushkëri. Në raste serioze dhe të rralla, një trombektomi ose embolektomi është e nevojshme për të hequr mpiksjen tek ata me DVT. Ndonjëherë stentet përdoren për të mbajtur enën e gjakut të hapur.

Shkaqet rrënjësore funksionale të mpiksjes së gjakut

Të kuptuarit e faktorëve të rrezikut të koagulimit të gjakut nuk mjafton. Ju gjithashtu duhet të kuptoni shkaqet kryesore funksionale të koagulimit të gjakut. Këto shkaqe kryesore funksionale mund të rrisin rrezikun e problemeve shëndetësore që mund të kontribuojnë ose rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut.

– Rezistenca ndaj insulinës

Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që trupi nuk është në gjendje t’i përgjigjet mirë insulinës dhe nuk është në gjendje të përdorë glukozën në gjak për insulinë. Kjo do ta detyrojë pankreasin të prodhojë më shumë insulinë dhe të bëjë që nivelet e sheqerit në gjak të rriten me kalimin e kohës. Rezistenca ndaj insulinës mund të rrisë rrezikun e luhatjeve të sheqerit në gjak, prediabetit dhe diabetit të tipit 2. Mund të kontribuojë gjithashtu në çështje të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë koagulimin e gjakut.

Pacientët me rezistencë ndaj insulinës dhe hiperglicemi janë në një rrezik më të lartë të ngjarjeve trombotike. Kjo mund të ndodhë sepse shumë insulinë ndërhyn në fibrinolizën dhe shumë glukozë nxit koagulimin. Një studim krahasues ka gjetur gjithashtu se njerëzit me diabet të tipit 2 shpesh kanë probleme me koagulimin e gjakut dhe një kapëse e glukozës (GC) mund të ndihmojë.

– Mbingarkesa me hekur

Hekuri është thelbësor për energjinë, fokusin, shëndetin imunitar, tretjen dhe fusha të tjera të shëndetit tonë. Megjithatë, hekuri i tepërt mund të bëhet problem. Hemokromatoza do të thotë që trupi juaj po thith shumë hekur nga ushqimi. Ky hekur i tepërt përfundon duke u ruajtur në organet tuaja, duke përfshirë pankreasin, mëlçinë dhe zemrën. Mund të çojë në probleme serioze shëndetësore, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e mëlçisë dhe sëmundjet e zemrës. Hemokromatoza trashëgimore shkaktohet nga një mutacion i gjeneve.

Hemoglobina është një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut. Hematokriti është matja e përqindjes sipas vëllimit të qelizave të kuqe të gjakut. Të dyja këto matje mund të ndihmojnë në diagnostikimin e hekurit të shumtë ose të paktë (anemi).

– Infeksionet kronike

Infeksionet kronike, duke përfshirë infeksionet virale, bakteriale dhe kërpudhore, mund të ndikojnë në të gjithë trupin dhe të rrisin rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë koagulimin e gjakut. Një studim i vitit 2012 ka gjetur se bakteret H. Pylori mund të rrisin koagulimin dhe të shkaktojnë mpiksjen e gjakut. Një studim i vitit 2015 ka zbuluar se infeksioni Borrelia i lidhur me sëmundjen Lyme mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut.

Një studim i vitit 2020 i botuar në Medical Hypothesis ka gjetur se mpiksjet e gjakut janë të zakonshme te pacientët me COVID-19. Më shumë se 33% e pacientëve kanë rezultate të larta të D-dimerit ose nivele të larta të mpiksjes së gjakut.

Një hulumtim i vitit 2021 i publikuar në Medical Hypothesis ka gjetur gjithashtu se tromboza është një shqetësim serioz në COVID-19. Kjo mund të ndodhë për shkak të një shprehjeje të lartë të ACE2 në endotelin e enëve të gjakut, duke u lidhur me proteinën spike të virusit duke shkaktuar një dëmtim të enëve të gjakut.

Edhe shëndeti oral dhe dentar ka rëndësi. Shëndeti i dobët oral dhe dentar dhe infeksionet orale mund të kontribuojnë në mpiksjen e gjakut. Një studim i vitit 2012 ka zbuluar se bakteret e gojës mund të largohen nga zgavra drejt në qarkullimin e gjakut. Kjo mund të çojë në mpiksje gjaku dhe sëmundje të zemrës.

– Mungesa e vitaminës D

Vitamina D është një vitaminë thelbësore që luan një rol kritik në shumë fusha të shëndetit, duke përfshirë shëndetin e kockave, imunitetit dhe trurit. Ajo mund të lidhet gjithashtu me proteinat që lidhin vitaminën D dhe t’i çojë ato në organe të ndryshme të synuara sipas nevojës. Mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë probleme të ndryshme, duke përfshirë koagulimin e gjakut.

Një studim i vitit 2017 ka zbuluar se mungesa e vitaminës D dhe rritja e trombociteve mund të ndikojnë në shëndetin e gjakut. Një studim i vitit 2020 i publikuar në Nutrients ka gjetur gjithashtu se mungesa e vitaminës D mund të ndikojë në nivelet e trombociteve dhe mund të çojë në rreziqe kardiovaskulare.

– Raporti i lartë Omega 6:3

Omega-3 dhe omega-6 janë dy acide yndyrore të rëndësishme. Omega 3 ofron përfitime anti-inflamatore. Ndërsa omega-6, në një nivel të caktuar, është gjithashtu e rëndësishme për shëndetin tonë, ajo ka veti inflamatore por shumë prej saj nuk është e mirë. Mbajtja e një raporti të ulët omega 6:3 është i rëndësishëm për shëndetin. Një raport i lartë omega 6:3 mund të rrisë rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë koagulimin e gjakut.

Një studim i vitit 2018 ka gjetur se acidet yndyrore omega-6 dhe 3 dhe një raport i shëndetshëm është i rëndësishëm për funksionin e shëndetshëm të trombociteve dhe reduktimin e rrezikut të trombozës. Një studim i vitit 2019 i publikuar në Open Heart ka zbuluar se një raport i ulët omega-6:omega-3 është thelbësor për reduktimin e rrezikut të mpiksjes së gjakut, trombozës dhe grumbullimit të trombociteve.

– Ekspozimi ndaj metaleve të rënda

Ekspozimi ndaj metaleve të rënda mund të rrisë gjithashtu rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Mërkuri është një metal i rëndë ndaj të cilit njerëzit zakonisht ekspozohen përmes mbushjeve dentare me amalgamë merkuri, kanaleve të rrënjëve dhe peshqve që përmbajnë merkur. Një studim i vitit 2010 i publikuar në Environmental Health Perspectives ka zbuluar se edhe nivelet e ulëta të ekspozimit të merkurit mund të rrisin ngjarjet trombotike të lidhura me merkurin.

Plumbi është një tjetër metal i rëndë ndaj të cilit mund të ekspozoheni përmes bojës me bazë plumbi, ujit të rubinetit që vjen nga tubat e vjetër të ujit ose mobiljeve, rrobave ose lodrave me jon nga pluhuri i plumbit. Një studim i vitit 2018 i publikuar në Institutin e Kërkimeve të Shkencës dhe Ndotjes së Mjedisit ka zbuluar se ekspozimi i plumbit tek fëmijët e moshës parashkollore mund të ndikojë negativisht në koagulimin.

Kadmiumi është një tjetër metal i rëndë me efekte toksike. Njerëzit zakonisht ekspozohen ndaj kadmiumit përmes tymit të cigares dhe ushqimit të rritur në tokë të kontaminuar. Një studim i vitit 2006 i botuar në Pathophysiology of Haemostatis and Thrombosis ka zbuluar se ekspozimi kronik i kadmiumit mund të ndikojë në koagulimin dhe të rrisë rrezikun e trombozës.

– Disbioza e zorrëve

Zorrët janë shtëpia e triliona baktereve. Disa janë të dobishme, disa jo. Ato duhet të jetojnë në homeostazë të shëndetshme me më shumë baktere të dobishme sesa të dëmshme. Nëse homeostaza ndërpritet dhe mikrobioma  del jashtë ekuilibrit, ju zhvilloni disbiozë të zorrëve me më shumë baktere të dëmshme se sa të dobishme. Disbioza e zorrëve mund të rrisë rrezikun e problemeve të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë mpiksjen e gjakut dhe ngjarjet trombotike.

Një përmbledhje e vitit 2020 e botuar në Kërkimin e Thrombosis ka zbuluar se shëndeti i mikrobiomës së zorrëve luan një rol në parandalimin ose zhvillimin e tromboembolizmit. Studiuesit zbuluan se disa baktere mund të nxisin trimetilamine-N-oksid (TMAO), i cili mund të shkaktojë hiperaktivitet të trombociteve dhe formimin e trombit.

Përmirësimi i mikrobiomës së zorrëve dhe niveleve të TMAO është kritik për uljen e rrezikut të trombozës.

– Stresi i lartë, gjumi i dobët dhe mënyra e jetesës ulur

Stresi i lartë, gjumi i dobët dhe udhëheqja e një stili jetese të ulur janë të gjithë faktorë të jetesës së dobët që mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut, ndër shumë çështje të tjera shëndetësore. Ankthi mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe stresi akut mendor mund të rrisë rrezikun e ngjarjeve trombotike .

Privimi i gjumit mund të ndikojë gjithashtu në koagulimin e gjakut.

Periudhat e gjata të qëndrimit ulur mund të rrisin rrezikun e embolisë pulmonare. Një studim i vitit 2016 i botuar në Medicine & Science in Sports & Exercise ka zbuluar se pasiviteti fizik dhe aftësia e dobët fizike mund të rrisin rrezikun e trombozës ndërsa ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë.

Strategjitë Natyrore të Mbështetjes për Koagulimin e Gjakut

Lajmi i mirë është se ekzistojnë disa strategji natyrore mbështetëse për koagulimin e gjakut që mund të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

– Plani anti-inflamator i të ushqyerit

Një studim i vitit 2020 i publikuar në Circulation Research ka zbuluar se dieta luan një rol në koagulimin e gjakut dhe një dietë anti-inflamatore mund të ndihmojë. Ne rekomandojmë heqjen e të gjitha ushqimeve inflamatore, duke përfshirë sheqerin e rafinuar, vajin e rafinuar, glutenin, bulmetin konvencional, mishin e përpunuar dhe të konservuar, aditivët, përbërësit artificialë, produktet jo organike me pesticide ose hormone, ushqimet e padëshiruara dhe ushqimet shumë të përpunuara.

Meqenëse kanceri ushqehet me sheqer, ngrënia e një diete me pak karbohidrate është kritike. Nëse jeni duke kërkuar ëmbëlsi, zgjidhni manaferrat me indeks të ulët glicemik dhe me antioksidantë të lartë në vend të ushqimeve me indeks të lartë glicemik.

Ndiqni një plan ushqimor anti-inflamator me shumë zarzavate, perime, barishte, erëza, ushqime të fermentuara, mish dhe gjalpë të ushqyer me bar, shpendë dhe vezë të rritura në kullota, mish organesh, peshk të kapur të egër dhe kafshë të egra. Hani shumë yndyrna të shëndetshme, duke përfshirë peshk dhe ushqim deti të pasur me omega-3, arra dhe fara, avokado, gjalpë dhe ghee të ushqyer me bar, ullinj dhe vaj kokosi.

Përdorni barëra dhe erëza anti-inflamatore dhe të pasura me antioksidantë në gatimin tuaj, duke përfshirë xhenxhefilin, kanellën, borzilokun, rozmarinën, koprën, karafilin, specin e kuq, piperin e zi, qepën dhe hudhrën.

– Bëni hixhame gjatë kohës së ngrohtë (në verë) ose dhuroni gjak

Hulumtimet kanë treguar se mbingarkesa e lartë e hekurit mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut. Nëse keni nivele të larta të hekurit, HGB të lartë dhe/ose niveleve të larta të HCT, ju rekomandojmë të bëni një hixhame (heqje të gjakut me kupa) gjatë stinës së nxehtë të verës ose të dhuroni gjak rregullisht për të kontrolluar nivelet tuaja. Flebotomia terapeutike është një praktikë e heqjes së rregullt të gjakut nga dikush për të reduktuar mbingarkesën e hekurit.

Sipas Bankës së Gjakut të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë (NIH), një njësi ose një litër gjak përmban rreth 250 mg hekur. Heqja e 1 litër gjak çdo 1 deri në 16 javë në varësi të situatës tuaj specifike mund të zvogëlojë mbingarkesën me hekur.

Ndërsa hemokromatoza është një çrregullim metabolik, jo një çrregullim gjaku, jo të gjitha qendrat e dhurimit të gjakut pranojnë gjak nga ata me hemokromatozë.

– Lëvizja dhe ushtrimet e rregullta

Hulumtimet kanë treguar se një mënyrë jetese e ulur, qëndrimi ulur shumë dhe aftësia e dobët fizike mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Lëvizja e rregullt dhe stërvitja janë kritike.

Filloni ditën tuaj me gjimnastikë apo një shëtitje të shkurtër. Qëndroni aktiv gjatë gjithë ditës duke u ngritur për të tundur këmbët dhe për t’u shtriqur, duke bërë një shëtitje gjatë drekës ose në mbrëmje, duke ecur me biçikletë ose duke ecur në vend që të vozitni kur është e mundur, duke luajtur me fëmijët ose kafshët shtëpiake, dhe duke zgjedhur shkallët në vend të ashensorit.

Shmangni qëndrimin ulur për periudha të gjata kohore. Zgjidhni një tavolinë në këmbë nëse është e mundur. Ngrihuni gjatë punës për t’u shtrirë dhe lëvizni pak të paktën një herë në orë. Bëni disa pushime gjatë udhëtimeve rrugore. Nëse jeni në një udhëtim të gjatë me avion, autobus ose tren, përpiquni të ngriheni rregullisht dhe të lëvizni këmbët ose të shtriheni sa më shumë që të jetë e mundur.

Ushtroni rregullisht, të paktën 20 deri në 30 minuta 5 herë në javë. Përdorni një përzierje të stërvitjeve kardiovaskulare, stërvitjeve të forcës dhe rezistencës dhe stërvitjeve me ndikim të ulët. Nëse jeni në pushim në shtrat për shkak të një operacioni ose një problemi shëndetësor, bisedoni me mjekun dhe terapistin tuaj fizik për të parë se cilat lëvizje ose strategji mund të përdorni për të shmangur mpiksjen e gjakut. Pas një periudhe pushimi në shtrat, punoni me një terapist fizik për t’u rikthyer në mënyrë të sigurtë në aktivitet.

– Hidratimi dhe detoksifikimi i mirë

Hulumtimet kanë treguar se toksiciteti i metaleve të rënda mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut. Praktikimi i hidratimit të mirë, përmirësimi i detoksifikimit dhe reduktimi i toksinave janë kritike për reduktimin e rreziqeve tuaja shëndetësore. Pini shumë ujë për të mbështetur hidratimin dhe detoksifikimin përmes djersitjes dhe urinës.

Shmangni pirjen nga shishet plastike. Në vend të tyre zgjidhni shishe qelqi ose alumini, kavanoza qelqi, enë të tjera qelqi ose gota qeramike. Shtoni pak lëng limoni, tranguj ose manaferra në ujin tuaj për shije dhe vitamina. Hani shumë perime dhe fruta hidratuese dhe pini lëngje jeshile, smoothie jeshile dhe shake proteinash për hidratim shtesë.

Zgjidhni ushqime organike dhe produkte organike, natyrale dhe reduktoni çdo ekspozim tjetër ndaj kimikateve ose toksinave. Nëse keni ndonjë mbushje me amalgamë me merkur, vizitoni një dentist biologjik për t’i hequr ato në mënyrë të sigurt. Përdorni një sistem të filtrimit të ajrit të brendshëm dhe filtrimit të ujit me cilësi të lartë për të përmirësuar ajrin që thithni dhe ujin që pini. Shmangni duhanin dhe duhanin e dorës së dytë. Kaloni kohë në natyrë për të marrë frymë në ajër të pastër.

Ulni stresin dhe optimizoni gjumin

Hulumtimet kanë treguar se stresi i lartë dhe gjumi i dobët mund të rrisin rrezikun e mpiksjes së gjakut. Reduktimi i stresit dhe optimizimi i gjumit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut dhe përmirësimin e shëndetit.

Fjetja 7 deri në 9 orë në natë është kritike. Ndiqni një orar të rregullt të gjumit që mbështet ritmet cirkadiane të trupit tuaj. Investoni në një shtrat mbështetës dhe shtrat dhe jastëkë të rehatshëm.

– Përdorni probiotikë

Hulumtimet kanë treguar se dysbioza e zorrëve mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se infeksionet kronike, duke përfshirë infeksionet bakteriale, që mund të ndërpresin mikrobiomën e zorrëve, mund të rrisin gjithashtu rrezikun e mpiksjes së gjakut. Përdorimi i probiotikëve mund të ndihmojë për të përmirësuar mikrobiomën dhe për të zvogëluar rrezikun tuaj.

Ne rekomandojmë të konsumoni ushqime dhe pije të pasura me probiotikë, si turshi, kimchi, lakër turshi, ushqime të fermentuara, kefir kokosi dhe kombucha.

Kurse në vend të suplementeve komerciale, ne rekomandojmë produktin bimor me cilësi të lartë ProbioHerb.

– Produkti bimor Cardiagreen për të gjitha rreziqet e koagulimit të gjakut

Përfitimet e CardiaGreen vijnë nga përbërësit aktiv bimor që përmban. Cardiagreen përmirëson funksionet e trombociteve dhe është i dobishëm për trajtimin e tromboembolizmit dhe aterotrombozës, për trombozën dhe mpiksjen e gjakut në COVID-19, si dhe është i dobishëm për një sërë çështjesh nga sëmundjet inflamatore te dhimbja, nga problemet e tretjes deri te dhimbja e kokës, e shumë të tjera që i gjeni të detajuara nëse shtypni mbi foton më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook