Këshilla për të hequr qafe yndyrnat e dëmshme dhe për të gëzuar shëndet të mirë

 

Yndyra ka një rol aktiv në trupin e njeriut. Ajo është një burim thelbësor i energjisë dhe gjithashtu ndihmon në thithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë A-D-E-K.

Yndyrat gjithashtu japin një ndjenjë të ngopjes për një kohë të gjatë, dhe mbrojnë trupin nga trauma, rrethojnë organet vitale në trup, si veshkat, zemra dhe mëlçia.

Ndër përfitimet e yndyrës në trup është gjithashtu se ajo parandalon humbjen e nxehtësisë që trupi ka nevojë, përveç prodhimit të acideve yndyrore esenciale që trupi nuk mund t’i prodhojnë në mënyrë që  të mbush nevojat.

Megjithatë, konsumi i  tepruar i yndyrnave çon në probleme shëndetësore, veçanërisht llojet e yndyrave të cilat janë quajtur Lipide, sidomos nëse e tepron me konsumimin e tyre, duke përfshirë: kolesterolin dhe trigliceridet.

Kolesteroli

Trupi i njeriut merr rreth 40% të konsumit të përditshëm të kolesterolit (500-800 mg), kurse 60% prodhohet  brenda trupit në mëlçi.

Rritja e nivelit të kolesterolit në gjak çon në sëmundje të zemrës, që do të thotë se rreziku i sëmundjeve të zemrës ndodh nëse konsumohen sasi të mëdha të yndyrës, por nuk është vetëm kjo shkak i sëmundjeve të zemrës ; Faktorë të tjerë të jetës kontribuojnë në shfaqjen e niveleve të larta të kolesterolit në gjak si:

– shtimi në peshë,

– mungesa e aktivitetit,

– stresi mendor,

– pirja e duhanit,

– konsumimi i yndyrave të ngopura si gjalpi, margarina,

– yndyrnat industriale

– yndyrnat shtazore.

Burimet e kolesterolit nga ushqimet e kafshëve përfshijnë: mishi i kuq, vezët, mëlçitë, produktet e qumështit, etj. Burimet  bimore nuk përmbajnë kolesterol, por kolesteroli mund të shfaqet gjatë përgatitjes së ushqimit. Disa lloje të farave përmbajnë kolesterol të mirë, dhe zvogëlojnë rrezikun e arteriosklerozës.

– Trigliceridet

Trigliceridet janë lipide të pranishme në qarkullimin e gjakut dhe shumica e njerëzve kanë trigliceride të larta për shkak të faktorëve gjenetik ose konsumit të sasive të mëdha të pijeve të përpunuara dhe shumë yndyrnave të ngopura. Kur nivelet e triglicerideve në gjak rriten, ato mund të shoqërohen me arteriosklerozë, dhe nivelet e larta të triglicerideve mund të çojnë në pankreatit.

Sa për marrëdhënien e yndyrës me mbipeshën dhe nënpeshën, kjo mund të jetë shumë e lidhur me stilin e jetës,  në mënyrën e gatimit, sasinë e ushqimit të konsumuar; dhe që të gjitha këto çojnë në mbipeshë dhe në rritje të triglicerideve, dhe shfaqje të sëmundjeve të tilla si diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe dhjamosja e mëlçisë.

Produkti “Neurada”

Heart, Blood & Diabetes


Desert Herbs products that helps patients with various types of cardiovascular diseases.


Zemra, Gjaku dhe Diabeti


Kura me bimë të egra shkretinore që ndihmojnë pacientët me lloje të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare.