Trigliceridet

Published On: December 11th, 2022Categories: Sëmundjet, Zemra dhe Gjaku0 Comments on Trigliceridet

Trigliceridet; Vlerat, faktorët e rrezikut dhe trajtimi natyral

 

Molekula e triglicerideve është një formë e glicerolit kimik (tri = tre molekula të acidit yndyror + glicerid = glicerol) që përmban tre acide yndyrore. Trigliceridet janë përbërësit kryesorë të yndyrës trupore tek njerëzit, kafshët, si dhe perimet. Ato janë të pranishme në gjak për të mundësuar transferimin bidirektiv të yndyrës dhe glukozës nga mëlçia dhe janë një komponent i rëndësishëm i vajrave të lëkurës njerëzore.

Ka lloje të ndryshme të triglicerideve, me ndarjen kryesore midis llojeve të ngopura dhe të pangopura. Yndyrnat e ngopura me hidrogjen – të gjitha vendet në dispozicion ku atomet e hidrogjenit mund të lidhen me atomet e karbonit janë të zëna. Këto kanë një pikë të lartë të shkrirjes dhe kanë më shumë gjasa të jenë të ngurta në temperaturën e dhomës. Yndyrnat e pangopura kanë lidhje të dyfishta midis disa prej atomeve të karbonit, duke ulur numrin e vendeve ku atomet e hidrogjenit mund të lidhen me atomet e karbonit. Këto kanë një pikë të shkrirjes më të ulët dhe kanë më shumë gjasa të jenë të lëngëta në temperaturën e dhomës.

Trigliceridet formohen duke kombinuar glicerinë me tre molekula të acidit yndyror. Në trigliceridet, grupet hidroksil të glicerolit bashkohen me grupet karboksil të acidit yndyror për të formuar lidhje të esterit: HOCH2CH (OH) CH2OH + RCO2H + R’CO2H + R “CO2H → RCO2CH2CH (O2CR ‘) CH2CO2R” + 3H2O.

Tre acidet yndyrore (RCO2H, R’CO2H, R “CO2H në ekuacionin e mësipërm) janë zakonisht të ndryshme, por shumë lloje të triglicerideve njihen. Gjatësitë e zinxhirit të acideve yndyrore në trigliceridet natyrale ndryshojnë, por shumica përmbajnë 16, 18 ose 20 atome karboni.

Këto pjesë thyhen vetëm në zorrën e vogël, dhe më pas ribashkohen me kolesterolin për të formuar kilomicrone. Ky është burimi i energjisë për qelizat në trup. Qelizat e yndyrës dhe qelizat e mëlçisë përdoren si vende magazinimi dhe lëshojnë kilomicrone kur trupi ka nevojë për energji.

Nivelet e ngritura të triglicerideve janë faktor rreziku për

– Arteriosklerozën

– Ngushtimin e arterieve me ndërtimin e pllakave yndyrore.

– Sulmin në zemër

– Goditjen në zemër dhe tru.

– Sëmundjet e arteries periferike.

– Nivelet e larta të triglicerideve mund të shkaktojnë gjithashtu sëmundje të mëlçisë yndyrore dhe pankreatitin.

Cilat janë nivelet normale të triglicerideve dhe çfarë do të thonë

Si maten nivelet e triglicerideve?

Nivelet e triglicerideve në gjak maten me një test të thjeshtë të gjakut. Shpesh, trigliceridet maten si pjesë e një paneli lipoprotein (paneli lipidik), në të cilin maten trigliceridet, kolesteroli HDL (lipoproteina me dendësi të lartë) dhe LDL (lipoproteina me dendësi të ulët), në të njëjtën kohë.

– Agjërimi për 8-12 orë përpara testimit është i nevojshëm. Nivelet e yndyrës në gjak ndikohën nga ngrënia dhe tretja e fundit.

– Rezultate të gabuara mund të shfaqen nëse testi i gjakut bëhet menjëherë pas ngrënies.

Një test gjaku që mat kolesterolin, mat gjithashtu nivelet e triglicerideve. Për një ide të përgjithshme rreth nivelit të triglicerideve, krahasoni rezultatet e testit me sa vijon:

 • Nivelet normale të triglicerideve në gjak janë më pak se 150mg për decilitër (mg / dL).
 • Nivelet kufitare janë ndërmjet 150-200 mg / dL.
 • Nivelet e larta të triglicerideve (më të mëdha se 200 mg / dl) janë të lidhura me një rrezik në rritje të ateriosklerozës dhe rrjedhimisht sëmundjes së arteries koronare dhe goditjes në zemër dhe tru.
 • Nivelet e larta të triglicerideve (më të mëdha se 500mg / dl) mund të shkaktojnë pankreatitis (inflamacion të pankreasit).

Cilat janë simptomat?

Trigliceridet e larta zakonisht nuk shkaktojnë simptoma.

Por nëse trigliceridet e larta shkaktohen nga një gjendje gjenetike, mund të shihni depozita yndyrore nën lëkurën tuaj. Këto quhen xanthoma.

Faktorët që mund të rrisin nivelin e triglicerideve përfshijnë:

 • Mbipesha.
 • Pasiviteti fizik.
 • Pirja e duhanit.
 • Përdorimi i alkoolit.
 • Disa sëmundje dhe medikamente.
 • Disa çrregullime gjenetike.
 • Diabeti, nëse nuk e mbani nën kontroll.
 • Një tiroid joaktiv (hipotiroidizmi).
 • Sëmundjet e veshkave.
 • Konsumimi i shumë kalorive dhe mos djegia e tyre (me ushtrime fizike).

Disa ilaçe kimike mund të rrisin trigliceridet. Këto barna përfshijnë:

 • Tamoxifen.
 • Steroid.
 • Beta-blockers.
 • Diuretics.
 • Estrogjenet.
 • Pilulat e kontrollit të lindjes.

Mënyra natyrale për uljen e Triglicerideve

Për ta mbajtur zemrën të shëndetshme, mund të keni nevojë të shikoni nivelet tuaja të triglicerideve. Përdorni këto këshilla të MBA-së për të mësuar se si t’i mbash ato nën kontroll:

– Konsumoni më shumë lloje të arrave të cilat janë të pasura me fibra, acide yndyrore omega-3 dhe yndyrna të pangopura, të cilat punojnë së bashku për të ulur trigliceridet e gjakut.

Disa lloje të Arrave përfshijnë:

 • Bajame
 • Pekan
 • Arra
 • Arra shqeme
 • Fëstëk
 • Arra braziliane
 • Arra Macadamia

Mbani mend se arrat janë të larta në kalori, kështu që moderimi është çelësi (2-3 herë në javë).

– Acidet yndyrore omega-3 ulin nivelet e triglicerideve. Peshqit që përmbajnë acide yndyrore omega-3, janë më të mirët për zemrën. Këto peshq përfshijnë: salmon, skumbri, troftë liqeni, harengë dhe sardele.

– Shtoni në dietën tuaj uthull molle, uthull rrushi, ose lëngje të tjera frutash.

– Hudhra redukton nivelet e triglicerideve, në sajë të vetive anti-inflamatore.

– Qëndrimi më aktiv.

– Lënia e duhanit dhe alkoolit.

– Kufizoni yndyrën e ngopur dhe shmangni yndyrat trans.

Me disa modifikime të thjeshta jetese, mund të ulni trigliceridet dhe të përmirësoni shëndetin tuaj të përgjithshëm në të njëjtën kohë

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për ilaçe bimore për t’ju ndihmuar në uljen e triglicerideve. Nëse keni kolesterol të lartë dhe faktorë të tjerë të rrezikut për sëmundje të zemrës, mund t’ju duhet një kombinim i ilaçeve që synojnë lloje të ndryshme të kolesterolit.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook