Gjëra të mahnitshme që nuk i keni ditur për Zemrën

Gjëra të mahnitshme që nuk i keni ditur për Zemrën

 

Ndërsa po lexoni këtë artikull, gjaku pompohet nga zemra juaj në të gjithë trupin. Vendosni gishtat në brendësi të një kyçi të dorës dhe mund të ndjeni pulsin e gjakut teksa rrjedh nga zemra përmes venave. Por sa gjak po lëviz nëpër trupin tuaj dhe sa shpejt dhe larg po udhëton? Përgjigjet për të gjitha këto pyetje janë në të vërtetë mjaft befasuese – ka shumë më tepër gjak që udhëton shumë më shpejt sesa mund ta imagjinoni. Lexoni për më shumë fakte mahnitëse në lidhje me zemrën.

– Në një jetë mesatare, zemra e njeriut rreh 2.5 miliardë herë. Kjo është 35 milionë rrahje në një vit, 100 mijë rrahje në ditë, 4,167 rrahje në orë dhe rreth 70 rrahje në minutë.

– Zemra e një gruaje rreh rreth 8 herë më shumë se ajo e një burri. Gratë kanë zemra që janë rreth dy të tretat e madhësisë së një burri dhe një normë zemre që arrin mesatarisht 78 rrahje në minutë. Me një zemër më të vogël që pompon më pak gjak për rrahje, zemra e një gruaje duhet të rrahë më shpejt për të arritur të njëjtën prodhim sa ajo e një burri. Rrahjet e zemrës së fetusit janë edhe më të shpejta – rreth 150 rrahje në minutë.

– Zemra pompon gjak përmes 60,000 miljeve të enëve të gjakut. Kjo është më shumë se dy herë distanca rreth Tokës. Mesatarisht, duhen vetëm 45 sekonda që gjaku të lëvizë nga zemra në të gjithë rrugët e arterieve, venave dhe kapilarëve.

– Zemra pompon 1.5 litra gjak në minutë. Gjatë një dite, kjo rezulton në rreth 7500 litra gjak. Gjatë një jete mesatare, ekuivalenti i 1 milion fuçi gjaku do të pompohet përmes çdo indi të gjallë në trup. Ekzistojnë vetëm disa pjesë të trupit që nuk kanë rrjedhje gjaku, përfshirë kornean dhe kërcet.

– Një zemër e rritur ka madhësinë e dy duarve të lidhura së bashku. Zemra e një fëmije është sa madhësia e një grushti të shtrënguar. Zemra e balenës blu është më e madhja në botë, peshon rreth 400 kilogramë. Zemra më e vogël në Tokë i përket mizës zanash me një gjatësi prej vetëm 0.2 milimetra.

– Zemra peshon më pak se një kg. Kjo është zakonisht e njëjtë si për burrat ashtu edhe për gratë. Megjithatë, mesatarisht, zemrat e meshkujve zakonisht peshojnë rreth 60 gram më shumë se ato të grave.

– Tingujt që përbëjnë një rrahje zemre quhen “lub” dhe “dub”. Ato rrahje të dyfishta shkaktohen nga mbyllja e katër valvulave të zemrës radhazi gjatë një cikli kardiak, që është një rrahje zemre. Jo të gjithë kanë ritmin lub-dub, zhurmat e zemrës dhe kushtet e tjera të zemrës mund të krijojnë tinguj të ndryshëm.

– Rrahjet e zemrës zgjasin rreth 0.8 sekonda. Çdo rrahje përbëhet nga dy cikle: zemra tkurret në mënyrë që të pompojë gjakun në mushkëri, organe dhe sisteme të tjera të trupit – atëherë, ajo menjëherë zgjerohet për t’u rimbushur përsëri. Ky është shumë veprim për më pak se një sekondë.

– Qeshja është e mirë për zemrën. Kur qeshni, ju rrisni rrjedhjen e gjakut në zemër duke përmirësuar qarkullimin dhe duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës. E qeshura gjithashtu ul presionin e gjakut, zvogëlon inflamacionin, forcon sistemin imunitar dhe madje djeg kalori.

– Teshtitja nuk bën që zemra të ndalet. Kur teshtini, muskujt e gjoksit shtrëngohen dhe qarkullimi i gjakut në zemër zvogëlohet për një çast, duke bërë që ritmi i saj të përshtatet në përputhje me rrethanat. Menjëherë pas teshtitjes, mund të ketë një vonesë të dukshme para rrahjeve të ardhshme të zemrës, dhe ajo rrahje mund të ndihet më e fortë se zakonisht.

– Zemra mund të vazhdojë të rrahë jashtë trupit tuaj. Çdo rrahje zemre fillon brenda vetë zemrës, jo nga një sinjal i trurit ose një shkaktar tjetër i jashtëm. Nëse pajiset me oksigjen të mjaftueshëm, zemra mund të vazhdojë të rrahë edhe pasi të jetë shkëputur nga trupi. Dhe kur ruhet në temperaturën e duhur (e ftohtë), zemra e njeriut mund të mbijetojë deri në 4 orë më vete.

– Çokollata është e shëndetshme për zemrën. Konkretisht çokollata e zezë, e cila është të paktën 70 % kakao. Është e pasur me antioksidantë, të cilët zvogëlojnë presionin e gjakut dhe inflamacionin, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, moderimi është çelësi: shumë çokollatë do të tejkalojnë çdo përfitim.

– Dëgjimi dhe leximi i Kuranit e mban zemrën në harmoni. Dëgjimi i kuranit ka treguar se ul presionin e gjakut dhe rrahjet e zemrës, ndërsa zvogëlon ankthin.

– Zemra ndodhet në qendër të gjoksit. Pavarësisht nga tradita për të vënë dorën e djathtë mbi gjoksin e majtë gjatë shfaqjeve patriotike si himni kombëtar dhe Pengu i Besnikërisë, zemra e njeriut në fakt qëndron më afër mesit të gjoksit, pikërisht midis mushkërive. Mushkëria juaj e majtë është pak më e vogël se e djathta për të bërë vend.

– Gjuha mund të jetë një tregues i shëndetit të zemrës. Një gjuhë e shëndetshme është zakonisht e zbehtë dhe e kuqe me një shtresë të bardhë të lehtë. Por dikush me sëmundje të zemrës shpesh do të ketë një gjuhë dukshëm më të kuqe me një shtresë të verdhë, veçanërisht drejt shpinës. Lidhjet janë bërë gjithashtu midis higjienës së dobët të gojës dhe komplikimeve të zemrës si sëmundjet e zemrës.

– Më shumë sulme në zemër ndodhin të hënave se çdo ditë tjetër të javës. Kjo mund të jetë për shkak të tendencës për të qëndruar zgjuar më vonë gjatë netëve të fundjavës dhe për të fjetur ditën tjetër, duke ndryshuar ritmin cirkadian të trupit. Kur orët tona të alarmit bien të hënën në mëngjes, trupi detyrohet të zgjohet më herët, gjë që mund të çojë në presion më të lartë të gjakut, inflamacion dhe ndryshime në sistemin nervor – të gjithë faktorët e rrezikut për sulmet në zemër.

– Simptomat e sulmit në zemër mund të jenë shumë të ndryshme për burrat dhe gratë.

Megjithëse presioni i gjoksit është një simptomë e përjetuar zakonisht nga të dy gjinitë para ngjarjeve kardiake, disa gra mund të kenë tregues më delikatë, të tillë si gulçim, marramendje, presion mbrapa dhe presion ekstremlodhje. Shpesh, këto simptoma mund të shkumëzohen deri në grip ose kushte të tjera më pak kërcënuese për jetën, duke parandaluar gratë që të marrin kujdesin e duhur.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook