Angina – Simptomë e sëmundjes së Zemrës

Gjithçka që duhet të dini për Anginën – Simptomë e sëmundjes së Zemrës

 

Angina është shtrëngim, shtrydhje, presion ose dhimbje në gjoks. Ndodh kur një zonë e muskulit të zemrës merr më pak oksigjen në gjak se zakonisht.

Angina nuk është një sëmundje por një simptomë. Zakonisht ndodh për shkak të iskemisë, kur një ose më shumë nga arteriet koronare ngushtohen ose bllokohen. Shpesh është simptomë e sëmundjes koronare të zemrës (CHD).

E vetme, angina nuk është kërcënuese për jetën, por mund të ngjajë me simptomat e një sulmi në zemër dhe është një shenjë e sëmundjes së zemrës.

Ekzistojnë disa lloje të anginës, duke përfshirë:

– Anginë e qëndrueshme

Angina e qëndrueshme ndodh kur zemra punon më shumë se zakonisht – për shembull, gjatë stërvitjes. Zakonisht zgjat rreth 5 minuta.

Ka një model të rregullt, dhe një person mund ta përjetojë atë për muaj ose vite. Pushimi ose mjekimi i duhur shpesh lehtëson simptomat.

– Angina e paqëndrueshme

Angina e paqëndrueshme nuk ndjek një model të rregullt dhe zakonisht ndodh gjatë pushimit. Më së shumti rezulton nga arterioskleroza, e cila përfshin një bllokim që parandalon gjakun të arrijë në zemër.

Dhimbja zgjat më shumë se 5 minuta dhe mund të përkeqësohet me kalimin e kohës.

Angina e paqëndrueshme mund të tregojë rrezikun e një sulmi në zemër. Kushdo që ka anginë të papritur duhet të marrë trajtimin e duhur mjekësor.

– Angina mikrovaskulare

Angina mikrovaskulare mund të ndodhë me sëmundje mikrovaskulare koronare (MVD). Kjo prek arteriet më të vogla koronare.

Përveç dhimbjeve në gjoks, një person mund të përjetojë:

 • lodhje dhe energji të ulët
 • probleme me gjumin
 • gulçim

Angina mikrovaskulare tenton të jetë më këmbëngulëse se angina e qëndrueshme. Shpesh zgjat më shumë se 10 minuta dhe nganjëherë më shumë se 30 minuta.

– Angina variant

Angina variant është e rrallë. Mjekët nganjëherë e quajnë anginë Prinzmetal dhe mund të zhvillohet kur trupi është në pushim, shpesh rreth mesnatës ose herët në mëngjes.

Ndodh kur ka spazma në arteriet koronare. Shkaktarët e mundshëm përfshijnë ekspozimin ndaj të ftohtit, stresit, ilaçeve, pirjes së duhanit ose përdorimit të kokainës.

Është një gjendje kronike, por trajtimi i duhur ndihmon në trajtimin e saj.

Simptomat e Anginës

Angina përfshin ndonjë nga ndjesitë e mëposhtme në gjoks:

 • shtrypje
 • presion
 • rëndesë
 • shtrëngim
 • djegie ose dhembje në të gjithë gjoksin, zakonisht duke filluar prapa kockave të gjirit. Dhimbja shpesh përhapet në qafë, nofull, krahë, shpatulla, fyt, shpinë ose dhëmbë.

Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë:

 • probleme me tretjen
 • urth
 • dobësi
 • djersitje
 • të përziera
 • ngërçe
 • gulçim

Kohëzgjatja e këtyre simptomave varet nga lloji i anginës.

Kushdo që përjeton dhimbje të forta ose të vazhdueshme në gjoks duhet të marrë menjëhere trajtim mjekësor.

Simptomat te femrat

Në cilindo, angina mund të burojë nga CHD ose MVD.

MVD prek femrat më shpesh sesa meshkujt, dhe si rezultat, femrat mund të përjetojnë simptoma të ndryshme që shoqërojnë anginën.

Përvec dhimbjeve në gjoks, të cilat mund të jenë të mprehta, një femër me anginë mund të përjetojë:

 • të përziera dhe të vjella
 • dhimbje barku
 • lodhje
 • gulçim

Ndryshimet e stilit të jetës

Strategjitë që duhet të ndiqni për të parandaluar anginën:

 • ndalimi i pirjes së duhanit
 • menaxhimi i peshës
 • kontrolloni rregullisht nivelet e kolesterolit
 • pushimi kur është e nevojshme
 • ushtrime të rregullta
 • të mësuarit se si të merreni ose shmangni stresin
 • Pasja e një diete të pasur me fruta, perime, drithëra, produkte qumështi me pak yndyrë ose pa yndyrë dhe prodhime të detit.

Shkaqet

Angina zakonisht rezulton nga sëmundja themelore e arterieve koronare.

Arteriet koronare furnizojnë zemrën me gjak të pasur me oksigjen. Kur kolesteroli mblidhet në murin e një arterie dhe formon pllaka të forta, kjo në mënyrë efektive ngushton arteriet.

Faktorë të tjerë, përfshirë dëmtimin e arterieve dhe pirjen e duhanit, rrisin rrezikun e grumbullimit të pllakave.

Kur arteriet ngushtohen, bëhet më e vështirë që gjaku i pasur me oksigjen të arrijë zemrën. Gjithashtu, pllakat mund të prishen dhe të formojnë mpiksje që bllokojnë arteriet.

Nëse gjaku nuk mund ta çojë oksigjenin në zemër, muskuli i zemrës nuk mund të funksionojë si duhet. Kjo shkakton anginë.

Faktorët e rrezikut

Angina mund të zhvillohet si rezultat i:

 • stresit
 • përdorimit të alkoolit ose ilaçeve kimike
 • pirja e duhanit
 • ekspozimi ndaj ndotjes së grimcave, për shembull, në punë
 • aktiviteti i ulët fizik
 • një dietë jo e shëndetshme
 • nivele të larta të kolesterolit
 • mbipesha
 • faktorët gjenetikë
 • gjendje të tilla si sëmundja e zemrës, diabeti, presioni i ulët i gjakut, sindroma metabolike dhe anemia.
 • mosha mbi 45 vjeç, për meshkujt, ose 55, për femrat.
 • trajtimet kimike si kimioterapia.
 • sforcimi fizik.
 • ekspozimi ndaj temperaturave të ulëta.

Diagnostikimi

Një diagnozë e saktë është e rëndësishme sepse mund të parashikojë gjasat e një sulmi në zemër.

Mjeku do të:

 • kryejë një test fizik.
 • pyesë për simptomat.
 • diskutojë mbi çdo faktor rreziku.
 • kontrollojë historikun mjekësor personal dhe familjar të individit.

Nëse mjeku beson se gjendja është angina, mund të rekomandojë një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

 • teste gjaku, për të kontrolluar nivelin e yndyrës, kolesterolit, sheqerit dhe proteinave.
 • një EKG, për të regjistruar aktivitetin elektrik në zemër dhe për të zbuluar çdo mungesë të oksigjenit.
 • një test stresi, që përfshin aktivitet fizik, lexime të presionit të gjakut dhe një EKG.
 • një test stresi, për të zbuluar anomalitë në rrjedhën e gjakut në zemër gjatë aktivitetit fizik.
 • një rreze X në gjoks, për të parë strukturat brenda gjoksit.
 • angiografia koronare, e cila përfshin përdorimin e bojës dhe rrezeve X speciale për të treguar brendësitë e arterieve koronare.

Parandalimi

Strategjitë e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e anginës:

 • Ti përmbahesh një diete të larmishme me lëndë ushqyese, “të shëndetshme për zemrën”.
 • Shmangia ose lënia e duhanit.
 • Ushtrimet e rregullta.
 • Praktikimi i mënyrave natyrale për të menaxhuar stresin.

Pacientët duhet të marrin vetëm trajtim natyral të sigurt për sëmundjet kardiovaskulare dhe aspekte të tjera të sindromës metabolike, të tilla si kolesteroli i lartë i gjakut, presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe mbipesha.

Përfundim

Angina përfshin ndjesi të dhimbjes, shtrydhjes ose presionit në gjoks dhe rezulton nga arritja e shumë pak oksigjen në muskulin e zemrës.

Ju mund të vazhdoni të luftoni me dhimbjen e gjoksit nëse nuk jeni në gjendje të kaloni në një mënyrë jetese më të shëndetshme. Ju gjithashtu mund të jeni në një rrezik në rritje për lloje të tjera të sëmundjeve të zemrës. Komplikimet e mundshme të anginës së qëndrueshme përfshijnë sulmin në zemër, vdekjen e papritur të shkaktuar nga ritmet jonormale të zemrës dhe anginën e paqëndrueshme.

Kura me bimë shkretinore më poshtë vepron në normalizimin e presionit të gjakut, normalizimin e niveleve e kolesterolit, ruajtjen e ritmit normal të rrahjeve e zemrës, relaksimin e enëve të gjakut, zvogëlimin e sforcimeve në zemër dhe parandalimin e formimit të mpiksjeve të gjakut.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook