Gangrena; Simptomat, Llojet, Komplikimi, Trajtimi Natyral

Gangrena; Simptomat, Llojet, Komplikimi, Trajtimi Natyral

 

Gangrena është një gjendje e rëndë, në të cilën një humbje e furnizimit me gjak shkakton që indet të vdesin. Ajo mund të prekë çdo pjesë të trupit, por zakonisht fillon në gishtat e këmbëve, këmbë, gishtat e duarve dhe duart (gjymtyrët). Kjo mund të ndodhë si rezultat i një lëndimi, infeksioni apo një kushti afatgjatë që ndikon qarkullimin e gjakut.

Simptomat e gangrenës përfshijnë

– Zona e prekur e indeve ndryshon ngjyrë, nga e kuqe në ngjyrë kafe, pastaj në të zezë

– Humbje e ndjesisë në zonën e prekur, ose fusha e indeve bëhet tejet e dhimbshme

– Indet e prekura zhvillojnë flluska të zeza dhe fillojnë prodhimin e një qelb me erë të keqe

Dy llojet më të zakonshme të gangrenës janë

– Gangrena e thatë

– Gangrena e lagësht

Lloje të tjera të grangrenës

Të tjera lloje më pak të zakonshme të gangrenës përfshijnë:

– Gangrenë e gaztë – ku një infeksion zhvillohet thellë brenda trupit dhe bakteret përgjegjëse fillojnë të lirojnë toksina.

– Necrotizing fasciitis – ku bakteret përhapen në lëkurë dhe pastaj në indet përreth

– Gangrenë e brendshme – kur gjaku rrjedh në një organ të brendshëm, si në rastin e bllokimit të fshikëzës së tëmthit; kjo shpesh ndodh si një komplikacion i një hernie.

Komplikimet

Duke pasur një amputim – edhe një të ashtuquajtur “amputim i vogël ‘, të tillë si të paturit e një nga gishtërinjtë e këmbëve apo gishtat e duarve të hequra – mund të ketë një ndikim të thellë negativ emocional.

Duke pasur një gjymtyrë të tërë të hequr, mund të shkaktojë komplikime të rënda psikologjike. Njerëzit shpesh pikëllohen për humbjen e gjymtyrëve të tyre, në të njëjtën mënyrë që pikëllohen për humbjen e një të dashuri. Ndjenja e zemërimit dhe depresioni janë të zakonshme.

Parandalimi i Gangrenës

Shumë raste të gangrenës së thatë mund të parandalohen.

Gangrena e thatë zakonisht zhvillohet brenda këmbës së një personi me diabet të keq-kontrolluar, arteriosklerozë dhe / ose sëmundje periferike arteriale. Nëse keni një nga këto kushte, është e rëndësishme që të keni kontroll të rregullt për të vlerësuar gjendjen e këmbëve tuaja dhe të raportoni problemin me mjekun tuaj të licencuar sa më shpejt të jetë e mundur.

Konsumoni një dietë yndyrë-ulët, ushtrohuni rregullisht dhe, nëse pini duhan, lëreni menjëherë që të përmirësoni furnizimin e gjakut.

Kush preket nga Gangrena

Gangrena e thatë është një problem relativisht i zakonshëm në mesin e grupeve me rrezik të lartë, të tilla si njerëzit me diabet dhe / ose sëmundje periferike arteriale, dhe ajo është një shkak i zakonshëm i amputimit.

Njerëzit me diabet kanë 15 herë më shumë gjasa të kërkojnë një amputim të madh se sa popullata në përgjithësi.

Nuk ka të dhëna të kufizuara në lidhje me llojet e tjera të gangrenës që nuk janë menduar të zakonshme.

  • Gangrena e thatë

Gangrena e thatë shkaktohet zakonisht nga një gjendje shëndetësore me ndërprerje të qarkullimit të gjakut në pjesë të caktuara të trupit; më së shpeshti në gishtërinj dhe në këmbë.

Kushtet që lidhen me gangrenën e thatë përfshijnë:

– Diabeti tip 1 dhe tip 2 – nivelet e larta të sheqerit në gjak, të lidhur me këto kushte, mund të dëmtojnë enët e gjakut

– Atherosclerosis – ku arteriet ngushtohen dhe bllokohen nga një substancë yndyrore e njohur si pllakë (faktorët e rrezikut për atherosclerosis përfshijnë pirjen e duhanit dhe të kesh nivele të larta të kolesterolit).

-Sëmundja arteriale periferike – në të cilin një grumbullim i depozitave yndyrore në arterie kufizon furnizimin me gjak në muskujt e këmbëve (njerëzit me diabet, arteriosklerozë dhe / ose nivele të larta të kolesterolit shpesh zhvillojnë sëmundje arteriale periferike).

  • Gangrena e lagësht

Gangrena e lagësht shpesh ndodh kur një dëmtim serioz, një e djegur apo ngrirja, infektohet nga bakteret. Ënjtja e shkaktuar nga infeksioni mund të bllokojë furnizimin me gjak në zonën e prekur, e cila e bën infeksionin më keq.

Gangrena e lagësht mund të përhapet shumë më shpejt se gangrena e thatë dhe mund të çojë në simptomat e mëtejshme të rrezikshme për jetën, si shoku septik, nëse nuk trajtohet menjëherë.

Gangrena mund të zhvillohet kur bllokohet furnizimi i gjakut në një apo më shumë zona të trupit. Kjo mund të ndodhë kur një kusht themelor shëndetësor si diabeti, shkakton dëme në një seksion të enëve të gjakut, ose për shkak të një infeksioni bacterial, ose për shkak të një dëmtimi. Ngrirja mund të çojë gjithashtu në gangrenë të lagësht. Është vlerësuar se vetëm gjysma e të gjitha rasteve të gangrenes së lagësht ndodhin si rezultat i infeksionit që zhvillohet gjatë operacionit.

Çdo kusht afatgjatë (kronik) që mund të ndikojë enët e gjakut dhe arteriet, ka potencialin të shkaktojë gangrenë, sidomos nëse gjendja është menaxhuar keq.

Gangrena shpesh zhvillohet si një komplikacion i një plage të hapur apo të lënduar që zhvillohet në lëkurën e këmbës (një ulçerë e këmbës diabetike).

Nëse keni diabet, ju mund të jeni më në rrezik të zhvillimit të ulçerave në këmbë si rezultat i:

– ndjesisë së reduktuar

– furnizimit i reduktuar me gjak.

Sheqeri i lartë i gjakut i lidhur me diabetin mund të dëmtojë nervat (nevropati periferike), veçanërisht në këmbët tuaja. Pasi të dëmtohen, nervat nuk janë në gjendje për të transmetuar ndjenjat e dhimbjes në trurin tuaj, prandaj është e lehtë të dëmtohen ose të dëmtojmë veten pa e kuptuar.

Si rezultat i kësaj, ju mund të vazhdoni të ecni pa e mbrojtur plagën. Kjo mund ta bëjë plagën më keq dhe kjo mund të zhvillohet në një ulçer.

Sheqeri i lartë i gjakut mund të dëmtojë enët e gjakut, duke kufizuar furnizimin e këmbëve me. Më pak gjak, do të thotë se këmbët tuaja do të marrin një numër më të ulët të qelizave që luftojnë infeksionin, dhe plagët do të zgjasin më shumë për t’u shëruar.

Reduktimi i ndjesisë do të thotë që ju keni më shumë gjasa për të zhvilluar një ulçer, dhe furnizim i reduktuar me gjak do të thotë se ulçera ka më shumë gjasa për t’u infektuar. Infeksioni ka të ngjarë të kufizojë furnizimin me gjak më tej, duke çuar në gangrenë.

Faktorë të tjerë të njohur për të dobësuar sistemin imunitar dhe për të rritur rrezikun e zhvillimit të infeksionit lidhur me gangrenën, përfshijnë:

– kimioterapia

– radioterapia

– HIV

– keqpërdorimi kronik i alkoolit

– drogat e injektuara, si heroina

– kequshqyerja – ku dieta e një personi nuk përmban ushqyes të mjaftueshme për të përmbushur kërkesat e trupit

– duke qenë mbi 60 vjeç (sa më të vjetër të jeni, aq më pak efikas është sistemi juaj imunitar)

– obeziteti – mbipesha, me një indeks të masës trupore (BMI) prej 30 ose më lart

– dështimi i veshkave

TRAJTIMI NATYRAL I GANGRENËS

  • Ushqimi

Është e rëndësishme të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj, kështu që përpiquni të përmbaheni për sa më poshtë:

– Mos konsumoni ëmbëltues artificial.

– Mos konsumoni shurup të lartë në fruktozë.

– Mos pini pije të gazuara.

– Shmangni të gjitha ushqimet e shpejta.

– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit.

– Shmangni mishin konvencional dhe përdorni vetëm mish organik.

  • Terapia Aromatike

Vaj i farës së karrotës është veçanërisht i dobishëm për shkak të antibiotikëve natyror dhe vetive anti-inflamatore që ai përmban.

  • Produkte me bimë shkretinore për Gangrenën

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook