Ftoi; Shpërbën tumoret, dhe mbron organizmin

Ftoi; Shpërbën tumoret, dhe mbron organizmin

 

Arabisht: السَّفَرْجَل – Es Seferxhel.

Anglisht: Qunce.

Emri shkencor: Cydonia oblonga.

Familja: Rosaceae.

Ftoi është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse me lartësi 5-8m, dhe gjerësi 4-6 m, fruti në fiillim është i gjelbër me push të bardhë, kur piqet (në vjeshtë) bëhet i verdhë. Gjethe të gjelbra me push të bardhë, lulet çelin në pranverë dhe janë të bardha ose rozë. Emri latin rrjeth nga qyteti i dikurshëm Kydonia sot Chania në ishullin e Kretës. Turqia zë vendin e parë në botë për prodhimin e ftoit.

Përdoret për recel, pije aromatike dhe komposto.

Për qëllime mjekësore përdoren: farat e thara, gjethet dhe fruti.

Përmbajtja ushqyese e Ftoit: Kalori, Fat, Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, Sodium, Potassium, Carbohydrate, Fibra, vitamin; A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, Kalcium, Iron, Magnesium, sheqerna, Pektinë, acide organike, flour, Tanin, etj.

Dobitë mjekësore të Ftoit

– Ul temperaturën, heq gëlbazën, rregullon zërin e ngjirur.

– Forcon zemrën, stomakun dhe zorrët.

– Lehtëson tretjen, hap oreksin dhe kuron homorroidet.

– Aktivizon trupin dhe e forcon atë.

– Ndalues i abortit dhe konservator i embrionit.

– Pastron trupin, vret viruset dhe shpërbën tumoret.

– Shpërbën avujt e trupit, forcon shikimin, nxit urinimin,

– Largon marramendjen, dhimbjen e kokës dhe përzierjet.

– Ndihmon kurimin e sëmundjeve të mëlçisë.

– Ndihmon mbylljen  e plagëve , të çarat e lëkurës,djegiet, çariet e lëkurës së gjirit.

– Ndihmon për kurimin e astmës.

– Ndihmon kurimin e verdhëzës.

– Ndalon diarrenë dhe dizanterinë.

– Qetësues dhe lehtësues i gjumit.

– Uji i gjetheve të ftoit përdoret për të larë sytë e infektuar.

– Farat e ftoit përdoren për ndalimin e hemorragjive dhe hemorroideve. Çrregullimet e lukthit dhe të zorrëve, larjen e plagëve dhe acarimet e fytit.

Kujdes!!

Duhet pasur kujdes me ngrënien e farave të ftoit pa konsultimin e mjekut pasi ato përmbajnë Cyanide dhe plumb.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook