Fshikëza tepër aktive

Published On: December 22nd, 2022Categories: Urologji0 Comments on Fshikëza tepër aktive

Fshikëza tepër aktive; Shkaqet + 8 Strategji Natyrale për ta trajtuar

 

A keni menduar ndonjëherë për kontrollin e fshikëzës ose sa shpesh urinoni çdo ditë? Ndoshta jo, nëse nuk keni përjetuar një problem të kontrollit të fshikëzës si fshikëza tepër aktive. Fshikëza tepër aktive është një gjendje në të cilën fshikëza nuk mund të mbajë urinën normalisht. Një nga simptomat më të zakonshme të këtij problemi shëndetësor është mosmbajtja e urinës ose rrjedhja e urinës. Shumë njerëz vuajnë në heshtje, por nëse aktualisht po përjetoni një vështirësi në lidhje me fshikëzën e urinës, me të vërtetë nuk jeni vetëm.

Ndonjëherë një person që përjeton fshikëzën tepër aktive nuk ka ndonjë problem shëndetësor themelor. Herë të tjera, një fshikëz tepër aktive mund të jetë rezultat i medikamenteve ose çështjeve të tjera më serioze shëndetësore, të tilla si diabeti, sëmundja e veshkave, skleroza e shumëfishtë (MS) ose sëmundja e Parkinsonit. Fshikëza tepër aktive mund të ndodhë edhe pas operacionit ose lindjes së fëmijës.

Sa është shumë kur bëhet fjalë për urinim?

Njerëzit me fshikëz tepër aktive zakonisht urinojnë më shumë se 8 herë në ditë ose më shumë se një herë gjatë natës.

Është thelbësore që simptomat e fshikëzës tepër aktive të trajtohen menjëherë. Trajtimi i hershëm mund të zvogëlojë, apo edhe të eliminojë plotësisht, simptomat shumë të padëshiruara. Me pak kohë dhe përpjekje, ka disa mënyra shumë të mundshme dhe të natyrshme për të kapërcyer një fshikëz tepër aktive.

Çfarë është një fshikëz tepër aktive?

Fshikëza tepër aktive është një sindromë, ose një grup simptomash, që besohet të jetë për shkak të kontraktimeve të papritura të muskujve në murin e fshikëzës. Kur keni sindromën e fshikëzës tepër aktive, muskujt që kontrollojnë funksionin e fshikëzës fillojnë të veprojnë në mënyrë të pavullnetshme. Kjo shpesh çon në mosmbajtje urinare ose humbje të kontrollit të fshikëzës. Rrjedhja e urinës që përjetohet nga dikush me fshikëz tepër aktive mund të jetë aq e vogël sa disa pika deri në disa ml. Ndonjëherë, mosmbajtja mund të jetë një shenjë e diçkaje të thjeshtë si pirja e shumë pijeve me kafeinë në baza ditore. Herë të tjera shkaku themelor mund të jetë diçka më serioze.

Thuhet se një fshikëz tepër aktive është përgjegjëse për 40 deri në 70 përqind të inkontinencës. Çfarë është inkontinenca? Inkontinenca është një mungesë e kontrollit të vullnetshëm mbi urinimin ose jashtëqitjen. Kur keni fshikëz tepër aktive, mund të përjetoni mosmbajtje urinare ose humbje të kontrollit mbi urinimin.

Në fakt ekzistojnë dy lloje të ndryshme të fshikëzës tepër aktive:

 1. “E thatë” është kur keni nevojë të papritur dhe urgjente për të urinuar shumë herë gjatë ditës.
 2. “E lagësht” do të thotë që keni nevojën e papritur dhe urgjente për të urinuar dhe keni rrjedhje të fshikëzës, e cila quhet gjithashtu si mosmbajtje urgjente.

Si ajo “e thatë” edhe ajo “e lagësht” mund të ndodhin pa ndonjë gjendje shëndetësore themelore. Rreth 60 përqind e pacientëve me fshikëz tepër aktive e kanë atë të thatë (pa rrjedhje) ndërsa 40 përqind e kanë të lagësht (rrjedhje të urinës).

Simptomat

Simptomat e fshikëzës tepër aktive mund të ndryshojnë në bazë të rastit individual. Simptomat e zakonshme të një fshikëze tepër aktive përfshijnë:

 • nevoja urgjente për të urinuar
 • rrjedhje e urinës
 • shkuarje të shpeshta në tualet

Këto simptoma mund të jenë prishëse serioze të jetës gjatë orëve të zgjimit dhe gjumit. Të duhet të shkosh vazhdimisht në tualet dhe të mos dish se kur mund të kesh rrjedhje të urinës, mund të shkaktojë shumë stres. Nëse tashmë keni fshikëz tepër aktive, atëherë e dini se sa e rëndësishme është të jeni gjithmonë pranë banjës.

Ju ndoshta po pyesni veten se sa shkuarje në banjë në ditë konsiderohen normale?

Një i sëmurë me fshikëz tepër aktive zakonisht ndjen nevojën për të urinuar tetë ose më shumë herë në një ditë të plotë ose 24 orë. Kjo nevojë urgjente për të lehtësuar veten mund të ekzistojë edhe kur marrja e lëngjeve është e ulët.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

 • Plakja

Fshikëza tepër aktive shfaqet si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Është e mundur që të keni fshikëz tepër aktive në çdo moment të jetës tuaj, por, është veçanërisht e zakonshme tek të moshuarit. Prevalenca e fshikëzës tepër aktive tek personat më të rinj se 50 vjeç është më pak se 10 përqind. Pas moshës 60 vjeçare, prevalenca rritet në 20 deri në 30 përqind.

Më poshtë janë disa nga shkaqet e tjera më të zakonshme themelore dhe faktorët e rrezikut që lidhen me simptomat e fshikëzës tepër aktive :

 • Dëmtimi i nervit

Një fshikëz e shëndetshme, me funksion normal e mban urinën derisa të mbushet dhe nxitet të zbrazet nga sinjalet nervore. Megjithatë, kur ndodh dëmtimi nervor në trup, muskujt që rrethojnë uretrën (tubi që nxjerr urinën nga fshikëza) mund të jenë shumë të lirshëm. Kjo dobësi e padëshirueshme mund të bëjë që dikush të bëhet i papërmbajtur.

Çfarë mund të shkaktojë dëmtim nervor që më pas mund të çojë në rrjedhje të fshikëzës? Disa mundësi përfshijnë:

– Kirurgjia e shpinës ose e legenit

– Diabeti

– Hernia diskale

– Skleroza e shumëfishtë

– Semundja e Parkinsonit

– Rrezatimi

– Goditja në tru

 • Muskujt e dobët të legenit

Kur muskujt e legenit të një burri ose gruaje janë të dobët, mund të ndodhin probleme të kontrollit të fshikëzës. Muskujt e dyshemesë së legenit janë si një hobe që mban lart mitrën dhe fshikëzën. Për gratë, shtatzënia dhe lindja shpesh mund të çojnë në një shtrirje dhe dobësim të muskujve të dyshemesë vitale të legenit. Kur muskujt e dyshemesë së legenit komprometohen për këtë ose një tjetër, fshikëza më pas mund të ulet nga vendi. Hapja e uretrës gjithashtu shtrihet dhe urina rrjedh lehtësisht jashtë.

 • Menopauza

Për gratë, fshikëza shpesh ndryshon pasi trupi kalon në menopauzë dhe e bën fshikëzën tepër aktive  më të mundshëm. Një teori është se ka një humbje të estrogjenit që përbën indin e fshikëzës. Ose, kjo është vetëm për shkak të plakjes ose kombinimit të të dyjave.

 • Pesha e tepërt ose obeziteti

Keni nevojë për një arsye tjetër për të synuar një bel të shëndetshëm? Mbajtja e kilogramëve të tepërt lidhet me fshikëzën tepër aktive dhe rrjedhjet e urinës. Kjo ka shumë kuptim pasi pesha e tepërt ushtron më shumë presion mbi fshikëzën.

 • Medikamentet diuretike

Diuretikët ose pilulat e ujit zakonisht përshkruhen për presionin e lartë të gjakut. Këto ilaçe bëjnë që trupi të heqë qafe ujin dhe kripën më shpejt përmes urinës. Si rezultat, kjo mund të shkaktojë që fshikëza të mbushet më shpejt dhe ndoshta të rrjedhë.

 • Shkaqe të tjera pas disa simptomave të fshikëzës tepër aktive përfshijnë gurët e fshikëzës, infeksionin e traktit urinar (UTI), ngushtimet e uretrës, zgjerimin beninj të prostatës (BPH) ose tumoret e fshikëzës. Shpesh, nuk mund të përcaktohet asnjë shkak i dukshëm i fshikëzës tepër aktive. Kjo quhet fshikëz idiopatike tepër aktive.

Fshikëza tepër aktive kundrejt Inkontinencës urinare

 • Fshikëza tepër aktive:
 • Gjendje në të cilën fshikëza nuk mund ta mbajë më urinën normalisht.
 • Shpesh ndjeni një dëshirë të papritur për të urinuar ose përjetoni një urgjencë.
 • Simptoma përcaktuese është urgjenca, ose pamundësia për të shtyrë urinimin.
 • Fshikëza tepër aktive është zakonisht një problem kronik.
 • Shpesh kërkon forcimin e muskujve të legenit për të hequr qafe simptoma si mosmbajtja urinare.
 • Simptomat duke përfshirë mosmbajtjen e urinës janë të vazhdueshme.
 • Problemet e muskujve të fshikëzës në rrënjë të saj.
 • Mund të rezultojë nga konsumimi i rregullt i alkoolit dhe kafeinës në sasi të mëdha.
 • Kushtet e rënda shëndetësore mund të çojnë në fshikëz tepër aktive duke përfshirë një goditje në tru, diabeti, sëmundje të veshkave, sklerozë të shumëfishtë (MS) ose sëmundjen e Parkinsonit.

Inkontinenca urinare

 • Ndodh kur humb kontrollin e fshikëzës.
 • Nuk është kusht; është një simptomë.
 • Është simptomë e fshikëzës tepër aktive.
 • Mund të shkaktohet nga humbja ose dobësimi i kontrollit mbi muskul unazor urinar.
 • Mund të jetë një shenjë e diçkaje të thjeshtë si një rast i vetëm i konsumimit të tepërt të lëngjeve, një problem i përkohshëm.
 • Është një simptomë e zakonshme e një UTI së bashku me një ndjesi djegieje gjatë urinimit dhe/ose gjak në urinë.

8 Strategji natyrale për fshikëzën tepër aktive

 1. Shmangni nxitësit dietik

Reduktoni ndjeshëm ushqimet dhe pijet e mëposhtme që dihet se kontribuojnë në fshikëzën tepër aktive:

 • Alkooli
 • Pijet dhe ushqimet me kafeinë
 • Lëngjet dhe frutat e agrumeve
 • Sodat dhe pije të tjera të gazuara
 • Ushqimet pikante
 • Ëmbëlsuesit artificialë
 • Qumështi dhe produktet e qumështit
 • Sheqeri dhe ushqimet me shumë sheqer (gjithashtu mos e teproni me mjaltin dhe zgjidhni një mjaltë me cilësi të lartë për t’u përdorur).

Kafeina, alkooli dhe medikamente të caktuara si diuretikët njihen si shkaktarët kryesorë të mosmbajtjes akute, veçanërisht në njerëzit e moshuar. Lëngu i boronicës së kuqe është çuditërisht një tjetër që duhet të shmangni nëse keni fshikëz tepër aktive. Megjithëse lëngu i boronicës së kuqe rekomandohet shpesh për shëndetin e fshikëzës, ai në fakt vepron si një irritues nëse keni fshikëz tepër aktive.

 1. Shikoni Marrjen e Lëngjeve

Është thelbësore të pini ujë të mjaftueshëm çdo ditë për të shmangur dehidratimin. Megjithatë, nëse jeni duke pirë shumë lëngje menjëherë para gjumit, ka më shumë gjasa që të keni nevojë të zbrazni fshikëzën. Shumë të sëmurë nga fshikëza tepër aktive kanë nokturia, e cila është nevoja për të urinuar disa herë gjatë natës. Kjo është padyshim shumë përçarëse për një gjumë të mirë të natës. Për më tepër, një gjumë shumë i shëndoshë mund të mos ngrihet shpejt nga shtrati dhe mund të përfundojë duke e lagur pa dashje shtratin. Për të reduktuar këtë rrezik dhe simptomat e fshikëz tepër aktive gjatë natës, rekomandohet të kufizoni marrjen e lëngjeve para gjumit. Një sugjerim është që të mos pini asnjë lëng pas orës 17 ose 18.

 1. Zbrazja e dyfishtë

Një mënyrë tjetër natyrale për të ndihmuar me simptomat e fshikëz tepër aktive, veçanërisht gjatë natës, është zbrazja e dyfishtë. Kjo do të thotë që nuk duhet të urinoni vetëm një herë, por dy herë para se të shkoni në shtrat. Shkoni në banjë, më pas lani dhëmbët dhe kaloni pjesën tjetër të rutinës së gjumit. Pastaj, pak para se të shtriheni – edhe nëse nuk mendoni se duhet të shkoni – përpiquni të urinoni dhe të shihni nëse mund të shtrydhni një lugë tjetër gjelle apo më shumë.”

 1. Programoni shkuarjet në banjë

Për të ndihmuar në rikualifikimin e fshikëzës tuaj, mund të provoni të mbani një bulmet të përditshëm me nxitje urinare dhe shkuarje në banjë, si dhe çdo rrjedhje të urinës. Pasi të kuptoni se sa herë do të shkoni në banjë në ditë, mund të filloni të planifikoni shkuarjet, duke i shtuar rreth 15 minuta kohës së pritur normalisht. Edhe nëse nuk keni nevojë të shkoni në banjë, përmbajuni orareve të planifikuara. Me kalimin e kohës, mund të rrisni sasinë e kohës që kalon midis urinimeve. Kjo ka për qëllim të përmirësojë kontrollin e fshikëzës.

 1. Vonesa e urinimit

Vonesa e urinimit është një pjesë tjetër e teknikës tipike të rikualifikimit të fshikëzës. Mund të mos tingëllojë e këndshme, por nëse mund të qëndroni edhe disa minuta pasi ndjeni dëshirën për të urinuar, mund të ndihmoni në ritrajnimin e fshikëzës tuaj. Duke rritur gradualisht kohën e mbajtjes, mund të kaloni përfundimisht dhe në mënyrë ideale të paktën tre deri në katër orë pa pasur nevojë të shkoni në tualet. Në disa momente, nëse vëreni se vërtet nuk mund ta mbani më gjatë, përdorni banjën, por qëndroni në orarin tjetër të planifikuar të urinimit. Përdorimi i teknikave të relaksimit, të tilla si frymëmarrja e thellë, mund të ndihmojë që koha e vonesës të jetë më e durueshme.

 1. Ndaloni pirjen e duhanit

Arsyet për të ndaluar pirjen e duhanit janë në thelb të pafundme. Këtu është një tjetër. Pirja e duhanit jo vetëm që irriton fshikëzën, por gjithashtu rrit rrezikun e kancerit të fshikëzës. Pirja e duhanit mund të çojë gjithashtu në spazma të kollitjes që rrisin problemet me mosmbajtjen e stresit. Inkontinenca urinare nga stresi ndodh kur fshikëza e urinës rrjedh urinë gjatë aktivitetit fizik ose sforcimit, duke përfshirë kollitjen ose ngritjen e diçkaje të rëndë. Kushdo që pi duhan dhe ka të bëjë me fshikëzën tepër aktive duhet ta lërë duhanin menjëherë.

 1. Masat paraprake dhe diagnoza e duhur

Simptomat kryesore të fshikëzës tepër aktive mund të shfaqen edhe në kushte të tjera shëndetësore si kanceri i fshikëzës, infeksioni i traktit urinar (UTI) dhe prostata e zmadhuar. Të shohësh gjak në urinë nuk është simptomë e fshikëzës tepër aktive.

Një nevojë e papritur dhe e shpeshtë për të urinuar është e zakonshme si në fshikëzën tepër aktive ashtu edhe në një UTI. Si mund ta dalloni ndryshimin midis këtyre dy çështjeve të shëndetit urinar? Ndryshe nga fshikëza tepër aktive, një UTI gjithashtu vjen me simptoma të tjera si siklet gjatë urinimit. Për më tepër, simptomat e fshikëzës tepër aktive janë të vazhdueshme ndërsa simptomat e UTI janë të papritura dhe mund të përfshijnë gjithashtu ethe.

Mospërmbajtja e tejmbushjes karakterizohet nga lëshimi i pavullnetshëm i urinës nga një fshikëz urinare e tejmbushur, shpesh në mungesë të ndonjë kërkese për të urinuar. Kjo gjendje nuk është e lidhur me fshikëzën tepër aktive. Zakonisht ndodh tek njerëzit që kanë një bllokim të daljes së fshikëzës, gjë që mund të ndodhë me hiperplazi beninje të prostatës, kancer të prostatës ose ngushtim të uretrës. Mospërmbajtja e tejmbushjes mund të ndodhë gjithashtu kur muskuli përgjegjës për heqjen e urinës nga fshikëza është shumë i dobët për të zbrazur fshikëzën në një mënyrë normale.

Është shumë e rëndësishme të shihni një mjek për të siguruar një diagnozë të duhur nëse përjetoni ndonjë ndryshim në urinë dhe/ose zakonet e urinimit.

       8. Merrni në kosnideratë produktin bimor Paronar për t’ju ndihmuar në shërimin e plotë të fshikëzës tepër aktive dhe problemeve të tjera të fshikëzës dhe traktit urinar.

Kujdesi për Veshkat dhe Traktin Urinar


Bimët e Shkretëtirës për Veshkat – Veshkat janë mekanizmi i organeve më vitale të trupit të njeriut, që pastron gjakun prej mbeturinave dhe elementeve të tepërta. Ato sekretojnë një numër të hormoneve të nevojshme për të stimuluar palcën e kockave për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut, rregullojnë normën e lëngjeve në gjak, rritin përvetësimin e hekurit në zorrë, e shumë të tjera..

Disa faktorë si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, sheqeri i lartë në gjak dhe sëmundjet patologjike të veshkave, mund të ndikojnë rëndë funksionet e veshkave.

Për të mbajtur të paprekur shëndetin e veshkave dhe për të ndihmuar veshkat e dëmtuara nga sëmundje të ndryshme, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka kombinuar bimët shkretinore më efikase për shëndetin e veshkave dhe të traktit urinar, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook