Faktorët që shkaktojnë plakjen e parakohshme

Faktorët që shkaktojnë plakjen e parakohshme; këshillat më të mira anti-plakje

Ka shumë faktorë që janë shkak për plakjen e parakohshme, shfaqjen e rrudhave dhe dobësinë e trupit.
Në moshën 25 vjeç, fillojnë disa nga ndryshimet fiziologjike, dhe në lëkurë ndodhin ndryshime të tilla si mungesa e acidit Hyaluronik, substancë kjo që është përgjegjëse për inflamacion të lëkurës për shkak të prodhimit të dobët të saj. Rrudhat fillojnë jo vetëm në fytyrë, por në qafë dhe në duar. Por ka disa shkaqe që i përshpejtojnë dhe shumojnë rrudhat, që ju duhet t’i largoheni.

Shkaktarët e plakjes së parakohëshme

– Ekspozimi në diell, i cili konsiderohet armiku i parë i lëkurës; Ekspertët këshillojnë mbrojtjen e lëkurës nga rrezet ultravjollcë të Diellit, sepse ato shkaktojnë thyerjen e kolagjenit dhe elastinës, një props mbi të cilat varet forma e lëkurës.

– Pirja e duhanit dhe alkoolit; duhani përshpejton shfaqjen e vijave dhe rrudhave,  më shpesh rreth gojës. Por rrudhat rreth gojës nuk është dëmi i vetëm i shkaktuar nga pirja e duhanit; një studim shkencor ka vërtetuar se duhanpirësit zhvillojnë rrudha rreth syve të tyre dhe se pirja e duhanit është si rrezet e diellit, than lëkurën dhe pakëson oksigjenin në trup. Pirja e duhanit i shkakton dëme edhe aparatit tretës. Kështu duhani jep rrezik të lartë për Karcinomën e ezofagut. Kur kombinohet me pirjen e alkoolit, ky rrezik rritet ndjeshëm në raport me jo-duhanpirësit. Duhani, duke kontribuar në vazokonstruksionin (ngushtimin) e enëve të gjakut të stomakut, rrit përqindjen për ulçerën e stomakut, ndërkohë që rritet 2.7 herë rreziku për Kancer stomaku. Përdorimi i 100-150 ml alkool në ditë, çon brenda një periudhe 10-vjeçare në cerozë të mëlcisë.

– Droga; Drogë është çdo substancë e huaj kimike që ndryshon funksionimin e sistemit biologjik. Ajo stimulon inflamacion të rëndë në trup dhe shkakton  plakjen e lëkurës dhe plakjen e të gjithë organizmit, si rrjedhojë shkakton edhe vdekjen e parakohëshme.

– Presioni psikologjik,  është një nga arsyet kryesore që çon në shfaqjen e rrudhave në fytyrë. Por presioni psikologjik nuk të con vetëm drejt  plakjes, ai gjithashtu  mund të çojë në sëmundje të ndryshme, përfshi: infeksionet, presionin psikollogjik, etj. Stresi ka një efekt shkatërrues të veprimtarisë së imunitetit në trup.

– Mungesa e gjumit,  dhe për t’u siguruar për këtë, bëni një eksperiment: në qoftë se shikoni fytyrën në pasqyrë, pas një nate pa gjumë, në mëngjes keni për të gjetur një dallim të madh mes kësaj dhe një nate ku keni bërë gjumë të qetë.

– Mosushqyerja e lëkurës;  Është e natyrshme që lëkura merr atë që i nevojitet  përmes sistemit të qarkullimit të gjakut, dhe lëkura dëmtohet për shkak të mungesës së fluksit të gjakut në të. Kështu që gjaku duhet të jetë i pastër dhe të përmbajë elementet  e nevojshme të jetesës.

– Injorimi i dhimbjes;  injorimi i dhimbjes do të thotë të injoroni inflamacion kronik që ju keni, dhe kjo ka të bëjë me gabimin më të rrezikshme që ju ndoshta mund të bëni. Siç e dini deri tani, inflamacioni kronik është shkaku themelor i plakjes së parakohshme.
Ai gjithashtu  është shkaku themelor i sëmundjeve më të rënda, duke përfshirë kancerin dhe sulmin në zemër.

Ushqimet që shkaktojnë plakje të parakohshme

– Kafeja; Pavarësisht nga përfitimet e mrekullueshme  që ofron kafeja për trupin, por nëse e tepron me marrjen e saj, ajo shfaq simptoma të plakjes. Disa studime shkencore kanë treguar se kafeja përmban përqendrim të lartë të kafeinës, por një ose dy kafe në ditë luftojnë infeksionet dhe parandalojnë plakjen.

– Mishi ; Mishi është burim i proteinave shtazore, për të cilat trupi ka nevojë për të ruajtur shëndetin e tij, por nëse teprohet në konsumimin e tij, ndikon negativisht në trup. Mishi është prej ushqimeve që përmban  përqindje të lartë të kalorive që rrisin peshën,  magazinimin e yndyrës në fund të lëkurës, dhe kjo shkakton shfaqjen e celulitit. Kështu që konsumoni sasi të vogël të mishit, të zier dhe të kombinuar me perime, për të shmangur peshën dhe celulitin.

– Kripa; Konsumimi i ushqimeve që përmbajnë një përqendrim të lartë të kripës, shkaktojnë shumë problemeve shëndetësore dhe estetike. Kripa konsiderohet si helm i bardhë që ndikon në shëndetin e trupit dhe shkakton plakje të parakohshme. Sigurohuni që të qëndroni larg nga ushqimet që përmbajnë sasi të lartë të kripës.

– Sheqeri; Ushqimet që përmbajnë nivele të larta të sheqerit shkaktojnë simptoma të plakjes së hershme. Sipas studimeve mjekësore, konsumimi i sheqerit në fillim çaktivizon rrugën e insulinës në gjak, dhe kjo është ajo që shkakton statusin e infeksionit të trupit dhe mosbalancimin e sheqerit në gjak.  Sheqeri, gjithashtu si kripa, është quajtur nga shumë mjekë si helmi i bardhë, prandaj reduktoni sa më shumë marrjen e tij dhe të produkteve të tij.

Ushqimet e përpunuara; Ushqimet e përpunuara përfshijnë: drithërat e rafinuara, mishin e përpunuar, qumështin e pasterizuar, etj.
Produktet e përpunuara të drithërave në mënyrë tipike kanë të gjitha llojet e përbërësve të shtuar që i bëjnë efektet e tyre negative, të tilla si kripë të tepërt, sheqer, përbërës artificiale.
Kërkimet shkencore kanë treguar se mishi i përpunuar është një kontribues shumë i fortë i plakjes dhe sëmundjeve, veçanërisht për kancerin e zorrës së trashë dhe të rektumit.

Për të shmangur shfaqjen e rrudhave

– Duhet të shmangni të gjitha zakonet e gabuara që dëmtojnë lëkurën.

– Shmangni reagimet emocionale.

– Luftoni stresin dhe ankthin.

– Shmangni ekspozimin në erë të fortë.

– Ruajeni fytyrën nga pluhuri.

– Mos përdorni krem pudër për fytyrën.

– Stop pirjes së duhanit.

– Pini ujë të pastër e të filtruar.

– Hani më shumë perime dhe fruta të freskëta, sepse ato përmbajnë vitamina dhe minerale dhe konsiderohen antioksidantë natyralë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook