Dobitë e Kajsisë

Published On: April 16th, 2023Categories: Fruta dhe Perime0 Comments on Dobitë e Kajsisë

Dobitë e Kajsisë

 

Arabisht: المِشْمِش

Anglisht: Apricot

Emri shkencor: Prunus armeniaca L.

Familja: Rosaceae.

Kajsia është pemë e vogël me lartësi 2-3m, me gjethe ovale, me lule të bardha e aromatike. Me fruta të verdhë e të tultë, me barthamë të madhe dhe me erë të mirë.

Origjina e kajsisë është  Kina dhe Armenia, por më pas u kultivua në shumë vende të botës, kryesisht me klimë të butë. Futja e saj në Greqi i atribuohet Aleksandrit. Farat e kajsisë janë të ëmbla dhe mund të zëvëndësojnë bajamet. Turqia zë vendin e parë në botë për prodhimin e kajsisë, e pasuar nga Irani dhe Uzbekistani. Frutat e kajsisë përdoren në sallatë, reçel, marmelatë, shurup dhe ëmbëlsirë.

Avicena (Ibën Sina) ka thënë për kajsinë: Largon etjen, ndihmon në kurimin e hemorroideve, lehtëson dhimbjen e stomakut, largon ftohjet e rënda.

Elementët aktiv të kajsisë: Eneergy, Carbohydrates, Sugars, Dietary fiber, Fat, Protein, Vitamin A equiv, beta-carotene, lutein zeaxanthin, Thiamine (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantothenic acid (B5), Vitamin B6, Folate (B9), Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Minerals, Calcium, Iron, Magnesium, Manganese, Phosphorus, Potassium, Sodium, Zinc.

Dobitë shëndetësore të kajsisë

– Rrit fuqinë mbrojtëse të trupit.

– Zbut nervat dhe eliminon pagjumësinë.

– Stimulon rritjen e fëmëjve.

– Ndihmon tretjen dhe lufton kapsllëkun.

– Parandalon kancerin e mëlçisë.

– Mbron lëkurën nga rrudhat.

– Ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, redukton LDL.

– Ndihmon në luftimin e qelizave kancerore.

– Mbron zgavrën e gojës nga qelizat tumorale.

– Mbron shëndetin e syve, sidomos çrregullimet e lidhura me moshën.

– Kontribon në rritjen e shëndetshme dhe zhvillimin e kockave, si dhe parandalimin e osteoporozës.

– Mbron trupin nga inflamacioni afatgjatë.

– Ndihmon në formimin e rruazve të shëndetshme të gjakut që mund të shkaktojë anemi.

– Farat e kajsisë përmbajnë vitamin B17 dhe ndihmojnë në kurimin e disa llojeve të kancerit.

Shënim

– Kajsia është frut i sugurtë dhe pa efekte anësore, nëse nuk e tepron me konsumimin e saj ( 2-3 kokrra në ditë).

– Farat e kajsisë duhet të merren me dozë të caktuar ditore; Për fëmijët 12 deri 18 vjeç:  50 mg. Për të rriturit mbi 18 vjeç: 200 mg. Për të sëmurët me Kancer: 500 mg.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook