Dementia / Çmenduria / Humbja e kujtesës

Dementia / Çmenduria / Humbja e kujtesës

 

Dementia është një sindromë (një grup prej simptomave të ndërlidhura me njëra-tjetrën) që rezulton me një rënie të vazhdueshme të trurit dhe aftësisë së tij.

Rreth 4-5 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë një shkallë të dementisë, dhe ky numër pritet të rritet gjatë disa dekadave të ardhshme, me plakjen e popullsisë.

Dementia / Çmenduria prek rreth 1% të njerëzve të moshës 60-64 vjeç dhe rreth 30-50% të njerëzve mbi 85 vjeç.

Dementia është një rënie e arsyetimit, kujtesës, dhe aftësive të tjera mendore (funksionet njohëse). Kjo rënie përfundimisht dëmton aftësinë për të kryer aktivitetet e përditshme të tilla si: punët e shtëpisë; dhe madje edhe kujdesin personal si larja, veshja, dhe të ushqyerit (të quajtura shpesh aktivitetet e përditshme të jetesës).

Rreziku i zhvillimit të Dementias rritet me kalimin e moshës, dhe gjendja zakonisht ndodh tek njerëzit mbi moshën 65 vjeç.

Një diagnozë e hershme mund të ndihmojë njerëzit me Dementi të marrin trajtimin dhe mbështetjen e duhur, dhe i ndihmon ata për të përgatitur edhe planin për të ardhmen. Me trajtim dhe mbështetje, shumë njerëz janë në gjendje për të bërë një jetë të plotë dhe aktive.

Simptomat

Një person me Dementi mund të vuajë nga të mëposhtmet:

– Humbja e kujtesës

– shpejtësia në të menduar

– moszhdërvjellësia mendore

– të folurit

– të kuptuarit

– të gjykuarit

Njerëzit me Dementi mund të bëhen apatik apo të ç’interesuar në aktivitetet e tyre të zakonshme, dhe të kenë probleme për të kontrolluar emocionet e tyre.

Ata mund të ndeshin edhe situata sociale sfiduese, të humbasin interesin në afrimin me shoqërinë, dhe aspektet e personalitetit të tyre mund të ndryshojnë.

Një person me dementi mund të humbasë ndjeshmërinë (të kuptuarit dhe mëshirën). Ata mund të shohin apo të dëgjojnë gjëra që njerëzit e tjerë nuk i bëjnë (halucinacione), ose mund të bëjnë pretendime apo deklarata të rreme. Për faktin se dementia ndikon në aftësitë mendore të një personi, ata mund të kenë vështirësi me planifikimin dhe organizimin. Ruajtja e pavarësisë mund të bëhet gjithashtu një problem. Një person me dementi zakonisht ka nevojë për ndihmë nga miqtë apo të afërmit, duke përfshirë ndihmën me vendimmarrjen.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë

– Rritjen e vështirësi me detyrat dhe aktivitetet që kërkojnë përqendrim dhe planifikim

– depresion

– ndryshime në personalitet dhe humor

– periudha  të konfuzionit mendor

– vështirësi në thënen e fjalëve të duhura

Llojet e Dementisë / Çmendurisë

– Sëmundja Alzheimer

Kjo është shkaku më i zakonshëm i Dementisë. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, kimia dhe struktura e trurit pëson ndryshime, që çojnë në vdekjen e qelizave të trurit.

– Dementia Vaskulare

Në qoftë se furnizimi i trurit me oksigjen dështon, qelizat e trurit mund të vdesin. Simptomat e dementisë së enëve të gjakut mund të ndodhin papritmas, pas një goditje, ose me kalimin e kohës, nëpërmjet një serie të goditjeve të vogla.

– Dementia me trupat Levvy

Kjo formë e dementisë e merr emrin e vet nga strukturat e vogla sferike që zhvillohen brenda qelizave nervore. Prania e tyre në tru çon në degjenerimin e indeve të trurit.

– Dementia fronto-temporale

Në dementinë fronto-temporale, dëmi është përqëndruar zakonisht në pjesën e përparme të trurit. Personaliteti dhe sjellja janë fillimisht më të prekura se sa memoria.

– Sindroma e Korsakoff

Sindroma e Korsakoff është një çrregullim i trurit që është i lidhur zakonisht me pirjen e rëndë të alkoolit për një periudhë të gjatë. Edhe pse nuk është kusht të flasin një çmenduri, njerëzit me gjendjen kanë përvojë me humbjen e kujtesës afatshkurtër.

– Sëmundja e Creutzfeldt-Jakob

Prionet janë agjentë infektive që sulmojnë sistemin nervor qendror dhe pastaj pushtojnë trurin, duke shkaktuar dementi / çmenduri. Sëmundja më e njohur prione është sëmundja Creutzfeldt-Jakob, ose CJD.

– HIV i lidhur me dëmtimin e njohjes

Njerëzit me HIV dhe AIDS nganjëherë zhvillojnë dëmtim njohës, sidomos në fazat e mëvonshme të sëmundjes së tyre.

Shkaqet

Hulumtuesit kanë theksuar disa faktorë të rëndësishëm që ndikojnë në rrezikun e zhvillimit të llojeve të ndryshme të Dementisë. Shumica tani besojnë se rreziku i zhvillimit të dementisë varet nga një kombinim i faktorëve gjenetik dhe mjedisor. Ne jemi të gjithë në një rrezik të zhvillimit të dementisë, por disa prej nesh janë më në rrezik se të tjerët. Megjithatë, një person i cili ka disa nga faktorët e rrezikut për dementi, jo domosdoshmërisht do të shkojë për të zhvilluar gjendjen.

Ja disa nga faktorët e rrezikut:

– Mosha

Mosha është faktori më i rëndësishëm i njohur i rrezikut për dementi. Dementia është e mundur të zhvillohet edhenë fillim të jetës, por shanset e zhvillimit rriten ndjeshëm me kalimin në moshë. Një në 50 persona mes moshës 65 dhe 70 vjeç, ka një formë të dementisë, krahasuar me një në pesë njerëz mbi moshën 80 vjeçare. Kjo rritje e rrezikut mund të jetë për shkak të faktorëve që lidhen me plakjen, të tilla si:

– Presioni i lartë i gjakut

– një incidencë në rritje e disa sëmundjeve (për shembull, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru)

– ndryshime në qelizat nervore, ADN dhe strukturën qelizore

– dobësimi i sistemeve të riparimit natyror.

– Gjinia

Gjinia ndikon në lloje të ndryshme të dementisë, në mënyra të ndryshme. Femrat kanë pak më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundjen Alzheimer se burrat, edhe në qoftë se ne zbresim faktin se gratë kanë më shumë gjasa të jetojnë më gjatë. Një faktor që ka qenë sugjeruar në zhvillimin e sëmundjes Alzheimer, është mungesa e estrogjenit te gratë pas menopauzës. Megjithatë, studimet e kontrolluara kanë sugjeruar se terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) ka efekt pozitiv në zhvillimin e sëmundjes Alzheimer, dhe madje mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të gjendjes së një personi. Nuk është e rekomanduar që gratë të marrin HRT si një mënyrë për të zvogëluar rrezikun e tyre të zhvillimit të dementisë.

Dementia e enëve të gjakut, nga ana tjetër, duket të jetë më e shpeshtë te meshkujt se te femrat. Kjo mund të jetë për shkak se faktorët e zakonshëm të rrezikut për çdementi të enëve të gjakut, të tilla si problemet e zemrës dhe presioni i lartë i gjakut, janë më të zakonshme tek burrat sesa gratë.

– Gjenetika

Shkencëtarët kanë qenë në dijeni për disa kohë se gjenet ne trashëgojmë nga prindërit tanë mund të përcaktojnë pjesërisht nëse ne do të zhvillojmë një sëmundje specifike. Roli i gjenetikës në zhvillimin e dementisë ende nuk është kuptuar plotësisht, por hulumtuesit kanë bërë disa përparime të rëndësishme në vitet e fundit.

Ka disa familje, në të cilat duket të ketë një trashëgimi shumë të qartë të dementias nga një brez në tjetrin. Kjo është zakonisht në familjet ku sëmundja shfaqet relativisht herët në jetë. Shkaktuesit e dementias që mund të jenë të trashëguar në disa raste përfshijnë sëmundjen Huntington, sëmundjen Alzheimer familial (një formë rrallë e Alzheimer) dhe Niemann-Pick Tipi C.

– Historia mjekësore

Kushte të veçanta mjekësore mund të rrisin shanset e një personi për të zhvilluar Dementi. Këto përfshijnë: Multiple Skleroza, sëmundjen e Huntington-it, sindroma Doën dhe HIV.

Kushtet që ndikojnë zemrën, arteriet ose qarkullimin e gjakut mund të ndikojnë veçanërisht shanset e një personi për zhvillimin e dementisë së enëve të gjakut. Këto kushte përfshijnë: presion të lartë të gjakut dhe nivele të larta të kolesterolit, goditje në tru, diabet dhe probleme të zemrës, të tilla si: sulm në zemër ose ritme të parregullta të zemrës. Trashja në mes të jetës mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të dementisë në jetën e mëvonshme të një personi.

Njerëzit që vuajnë dëmtime të rënda ose të përsëritura në kokë, kanë tre -katër-fish rritje të rrezikut të zhvillimit të dementias. Është e mundur që depozitat që formohen në tru si pasojë e lëndimit, mund të jenë të lidhura me fillimin e çmendurisë. Boksierët profesionistë nganjëherë zhvillojnë një formë të çmenduri së të njohur si ‘dementia pugilistica’.

– Ushqimi

Dieta mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të shumë lloje sëmundjesh, duke përfshirë dementinë e një personi. Dieta e shëndetshme dhe e balancuar që një person i mundëson vetes për të mbajtur një peshë normale të trupit, ka gjasa për të reduktuar mundësinë e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut ose sëmundjeve të zemrës, të cilat e vënë një person në rrezik më të madh të zhvillimit të dementias.

Shumë yndyrë e ngopur mund të shkaktojë ngushtimin e arterieve, duke e bërë sulmin në zemër ose goditjen në tru me shumë gjasa për të ndodhur; goditja në tru dhe sëmundjet vaskulare rrisin rrezikun e zhvillimit të dementisë së enëve të gjakut të një personi.

Pirja e duhanit – pirja e duhanit ka një efekt jashtëzakonisht të dëmshëm në zemër, mushkëri dhe sistemin e enëve të gjakut, duke përfshirë enët e gjakut në tru. Kjo rrit rrezikun e zhvillimit të dementias së enëve të gjakut. Pavarësisht nga studimet e hershme, të cilat sugjeronin se pirja e duhanit mund të shkaktonte një rrezik të reduktuar për sëmundjen e Alzheimerit, por hulumtimet më të fundit epidemiologjike kanë treguar se pirja e duhanit është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjen Alzheimer, me pothuajse dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar sëmundjen se sa jo-duhanpirësit.

Alkooli – Njerëzit që pijnë alkool gjatë një periudhe të gjatë kohore, rrisin rrezikun e zhvillimit të një forme të dementisë.

Alumini dhe metale të tjera – gjurmët e shumë metaleve janë të pranishme në tru. Alumini është metali që ka qenë më shpesh i studiuar në këtë kontekst, dhe që ka marrë më së shumti publicitet. Alumini është shumë i zakonshëm brenda mjedisit, dhe ekziston në shumë forma të ndryshme kimike, kështu që ekspozimi është shumë i vështirë të matet. Megjithatë, shumica e shkencëtarëve nuk besojnë se ekziston një lidhje shkakësore midis aluminit dhe sëmundjes Alzheimer. Metale të tjera, të tilla si bakri dhe zinkut, mund të jenë të rëndësishme në mënyrën se si proteinat kyçe përpunohen në tru.

Ndikimet mjedisore – toksinat e tilla si kimikatet në ushqime dhe uji çezmës, monoksidi i karbonit, sprajet aerosol dhe kimikatet industriale mund të shkaktojnë simptoma të mosfunksionimit të trurit që mund të çojnë në një diagnozë të pasaktë të sëmundjes Alzheimer ose dementisë së pleqërisë.

Mobalancimi Hormonal – Hormoni melatonin luan një rol në sinkronizimin e qelizave të trurit dhe, si një antioksidant i fuqishëm, ndihmon në mbrojtjen e indeve të trurit nga dëmtimi i radikaleve të lira. Përqendrimi ditor i melatoninës duket të jetë i ulët te ata që kanë sëmundjen Alzheimer.

Stresi dhe hormonet e stresit, veçanërisht kortizoli, luajnë një rol të madh në Alzheimer. Edhe pse pak kortizol është i nevojshme për funksionin e duhur të trurit, ekspozimi kronik ndaj niveleve toksike të kortizolit mund të vrasin qelizat e trurit.

Mangësitë ushqyese – nivelet e reduktuara të vitaminave të caktuara, mineraleve, dhe aminoacideve kanë qenë të lidhura paraprakisht me Alzheimer, duke përfshirë edhe acidin folik, niacin (vitaminë B3), thiamin (vitamina B1), vitaminat B6, B12, C, D, dhe E, magnezin , selenin, zinkun, dhe triptofan.

Truri funksionon përmes transmetimit të molekulave të korrierëve kimik (neurotransmitters). Këto neurotransmitters mund të kenë efekte të gjera në zonat e largëta të trupit. Transmetimi efektiv i impulseve varet nga pH e duhur (ekuilibri acido-alkalin) dhe prania e një shumëllojshmërie të ushqyesve (vitamina, minerale, aminoacide), hormoneve dhe neurotransmitters. Nëse ndonjë ushqyes mungon ose është i pranishëm në përmasa të pabalancuara, funksionet e trurit do të ndikohen negativisht dhe një person do të shfaqë simptoma të ndryshme që lidhen zakonisht me dementinë.

Dementia shkaktohet nga ndryshimet në tru. Dëmtimi i qelizave të trurit që përkeqësohet me kalimin e kohës, shkakton simptomat e dementisë. Kjo çon në një rënie të  aftësive mendore dhe fizike të një personi.

Në shumicën e rasteve, çmenduria / dementia nuk është e trashëguar drejtpërdrejt nga anëtarët e familjes. Megjithatë, një numër i vogël i rasteve të sëmundjes Alzheimer dhe çmendurisë frontotemporale, mund të kandidojë në familje.

Dementia shpesh shkaktohet nga sëmundje që dëmtojnë trurin. Këto janë të njohura si sëmundje neurodegjenerative. Këto ndryshime graduale dhe dëmtimi i qelizave të trurit janë të shkaktuara nga një grumbullim i proteinave në tru. Këto proteina janë të ndryshme në secilin lloj të dementisë.  Dementia e enëve të gjakut shkaktohet kur furnizimi me gjak i trurit është ndërprerë. Nëse furnizimi me gjak është i kufizuar apo ndaluar, qelizat e trurit fillojnë të vdesin, duke rezultuar në dëmtim të trurit.

Shkaqet e llojeve të ndryshme të dementias / çmendurisë

  • Shkaqet e sëmundjes Alzheimer

Sëmundja e Alzheimer-it është forma më e zakonshme e dementisë. Në shumicën e rasteve të sëmundjes Alzheimer truri zvogëlohet, gjë e cila dëmton strukturën e trurit dhe funksionet e tij. Emri mjekësor për këtë është atrofi.

Një zonë e trurit e njohur si lëvore cerebrale, preket veçanërisht nga atrofia. Lëvorja cerebrale është shtresa e materies gri që mbulon trurin. Materia gri është përgjegjës për përpunimin e mendimeve.

  • Shkaqet e dementisë së enëve të gjakut

Dementia e enëve të gjakut shkaktohet kur ndërpritet furnizimi me gjak i trurit.

Ashtu si të gjitha organet, truri ka nevojë për një furnizim konstant të oksigjenit dhe ushqyesve që i sigurohen me anë të gjakut. Në qoftë se furnizimi me gjak është i kufizuar apo ndaluar, qelizat e trurit do të fillojnë të vdesin, duke rezultuar në dëmtim të trurit.

Në qoftë se enët e gjakut brenda trurit ngushtohen dhe ngurtësohen, furnizimi i trurit me gjak mund të ndërpritet gradualisht. Enët e gjakut zakonisht ngushtohen dhe bëhet të vështira kur depozitat yndyrore ndërtohen në muret e enëve të gjakut, duke kufizuar rrjedhjen e gjakut. Kjo quhet arteriosklerozë.

Nëse furnizimi i trurit me gjak ndërpritet me shpejtësi gjatë një goditje, kjo mund të dëmtojë qelizat e trurit.

  • Shkaqet e dementisë me trupat Levvy

Trupat Levvy janë gunga rrethore të vogla të proteinave që zhvillohen brenda trurit. Nuk dihet se çfarë i shkakton ato. Është gjithashtu e paqartë se si ato e dëmtojë trurin dhe shkaktojnë dementi.

Një teori është se trupat Levvy ndërhyjnë me efektet e dy prej korrierëve të kimikateve në tru – dopaminës dhe acetilkolinës. Këto korrierë kimik, që dërgojnë informacione nga një qelizë e trurit në tjetrën, janë quajtur neurotransmitters.

Dopamine dhe acetilkolinės mendohet të luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e funksioneve të trurit, të tilla si: kujtesa, të mësuarit, humori dhe vëmendja.

Dementia me trupat Levvy është e lidhur ngushtë me sëmundjen e Parkinsonit. Kjo është një gjendje në të cilën një pjesë e trurit bëhet gjithnjë e më shumë te dëmtuar me kalimin e viteve, duke çuar në simptoma fizike, të tilla si dridhje të pavullnetshme, ngurtësim të muskujve dhe ngadalësi të lëvizjes.

  • Shkaqet e dementias frontotemporale

Dementia frontotemporale shkaktohet nga dëmtimi dhe  më pas ngushti në dy zona të trurit. Zonat e trurit të prekura janë quajtur lob i perkohshem dhe lob ballor. Ky lloj i dementisë zakonisht prek njerëz të rinj të cilët janë nën moshën 65 vjeçare.

Në rreth 20% të rasteve, njerëzit që zhvillojnë çmenduri frontotemporale kanë trashëguar një mutacion gjenetik nga prindërit e tyre.

Sëmundja Motor neurone është gjithashtu e lidhur ndonjëherë me çmendurinë frontotemporale. Kjo është një gjendje e rrallë që në mënyrë progresive dëmton sistemin nervor, duke shkaktuar rrënim të muskujve.

  • Shkaqet më pak të zakonshme të dementias

Dementia apo simptomat e çmendurisë, mund të kenë edhe një numër të shkaqeve më pak të zakonshme. Këto shkaqe përfshijnë:

– Infeksionet e trurit, siç është inflamacioni i trurit (encefaliti).

– Sëmundja e Huntington-it; një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton dëmtime progressive të trurit.

– Sëmundja Creutzfeldt-Jakob (CJD) – një gjendje e rrallë dhe fatale që shkakton dëmtimin e trurit dhe të sistemit nervor.

– Mungesa e vitaminës B në dietë.

– Ekzistenca e një tumori të trurit.

– Kushte të rralla degjenerative, siç është paraliza supranukleare progresive dhe degjenerimi corticobasal.

– HIV afatgjatë.

– Pirja afatgjate e alkoolit.

TRAJTIMI NATYRAL I DEMENTIA-s

  • Ushqimi

Përmirësimi i dietës ushqimore mund të ndihmojë pacientët me dementi për promovimin e jetëgjatësisë së trurit. Në përgjithësi, një dietë që përmban një balancim të proteinave, karbohidrateve komplekse (jo sheqernat e thjeshta të dietës tipike të shpejtë të ushqimit), dhe yndyrna të shëndetshme.

Dieta optimale e trurit arrihet me zvogëlimin e konsumit të: ushqimeve të përpunuara (monosodium glutamate ose msg dhe aspartamet janë dy aditivë të ushqimit të cilat rezultojnë në Neurotoksina), dhe substancave të deformuara gjenetikisht ose të rafinuara (sheqernat dhe mielli); dhe nga ana tjetër, duke favorizuar fruta dhe perime organike, dhe ujë të pastruar . Alkooli dhe nikotina gjithashtu nuk rekomandohetn, pasi që këto substanca ulin ndjeshëm fuqinë e trurit.

Sasia e proteinave në dietë është e rëndësishme, pasi të përçuesit e ndryshëm kimik të trurit, të tilla si serotonin, dopamine, dhe endorphins, janë prodhuar nga aminoacidet dhe substanca të tjera që gjenden në dietën tuaj.

Një dietë e plotë ushqimore ofron sasi të shëndetshme të fibrave, antioksidantëve, dhe ushqyesve të tjerë thelbësore për funksionin optimal të trurit. Kjo ndihmon për të balancuar pH (një mjedis acid pengon funksionin e neuroneve), për të normalizuar nivelet e sheqerit në gjak, dhe për të parandaluar rezistencën ndaj insulinës. Kjo është e rëndësishme pasi hipoglicemia (sheqeri i ulët në gjak) nxit reagimin e stresit të trupit, duke i shkaktuar trurit të jetë i ekspozuar ndaj niveleve të larta të kortizolit.

Frutat e freskëta dhe perimet përmbajnë shumë vitamina dhe antioksidantë, të cilat mund të parandalojnë sëmundjet e zemrës dhe të mbrojnë trurin.

Një numër i studimeve kërkimore kanë treguar se acidet yndyrore polyunsaturated që gjenden te vaj peshkut mund të ndihmojnë gjithashtu për të mbrojtur zemrës dhe enët e gjakut, dhe të ulin rrezikun e zhvillimit të dementisë.

Disa studime kanë sugjeruar se kafeina, erëzat dhe barëra të ndryshme, duke përfshirë curcumin, sherbelën dhe balsamin e limonit, mund të kenë një efekt mbrojtës në tru.

Një dietë mesdhetare mund të ndihmojë në uljen e rrezikut, dhe është relativisht e lehtë për t’u ndjekur. Kjo do të ndihmojë për të menaxhuar kolesterolin tuaj dhe presionin e gjakut.

  • Aromaterapia

Vajra të dobishme për të filluar janë livando, bergamot dhe Ylang ylang.

Këto mund të sjellin qetësi. Nervozizmi dhe ndërprerja e gjumit zakonisht mund të rregullohen duke përdorur livando, veçanërisht në kohën e gjumit. Vajra të tjera të dobishme përfshijnë vaj trëndafili, neroli, barbarozë, jasemini dhe kamomili romak.

Vajra të tjera që mund të jenë të dobishme për dementinë dhe Alzheimer përfshijnë vaj borziloku, xhenxhefili, rozmarine, piper i zi dhe kardamom. Këto vajra duhet të aplikohen gjatë orëve të ditës sepse atomund të ndjellin kujtimet dhe në disa raste të shkaktojnë shumë stimulim në tru.

Ne të gjithë e dimë se pacientët me Alzheimer dhe dementi, gjithashtu kanë oreksin varfër. Vajrat që mund tëndihmojnë për të stimuluar oreksin dhe për të ndihmuar me kujtesën përfshijnë: vaj limoni, bliri, arrëmyshku, karafili, koriandër, portokalli, grejpfrut, kanellë, xhenxhefil, kardamom, dhe piper i zi.

Përdorni 4 pika vaj esencial të përzierë me 25ml vaj vegjetal.

Për të siguruar rezultate pozitive, gjithmonë kontrolloni se vaj esencial është 100% bimor, i pastër, dhe se vjen nga një burim i respektuar.

  • Ushtrimet mendore dhe fizike

Ashtu si fiziologët kanë zbuluar dekada më parë se muskujt rrënohen nga mospërdorimi, po kështu edhe neuro-shkencëtarët kanë zbiuluar se funksioni i trurit gërryehet me neglizhencën e përtacisë së të menduarit. Periudha nga mosha 60 deri në 80 vjeç është më e rëndësishme në përcaktimin e nivelit të degjenerimit mendor. Ndërsa shumica e 60-vjeçarëve tregojnë pak rënie njohëse, nga mosha 80 vjeçare është e rrallë të gjesh individë që t’ju funksionojnë truri në të njëjtin nivel kur ishin 20 vjet më parë.

Ushtrimet fizike mund të ulin shkallën e humbjes së kujtesës. Ushtrimet aerobike është gjetur të përmirësojnë funksionin mendor me 20% -30%, duke rritur rrjedhjen e gjakut dhe gjenerimin e prodhimit të faktorëve të rritjes nervore. Edhe pse stërvitja nuk mund të parandalojë Alzheimer-in, por ajo duket të jetë në gjendje ta shtyjë atë, ndoshta duke reduktuar faktorë të tjerë të rrezikut që çojnë në fillimin e sëmundjes Alzheimer, të tilla si akumulimin e toksinave, tensionin e lartë të gjakut, goditjen në tru, dhe sëmundje të tjera kardiovaskulare. Ajo gjithashtu mund të parandalojë depozitimin e pllakave amyloid rreth qelizave nervore në tru, që mendohet të jenë një faktor në Alzheimer.

  • Reduktimi i stresit

Në afate të shkurtra, nivelet e larta të stresit pengojnë aftësinë e një personi për të pasur vëmendjen, fokusin, dhe për të kujtuar lehtë një informacion. Megjithatë, efektet afatgjata të stresit janë më të rënda, pasi që ato përshpejtojë procesin e plakjes dhe shkaktojnë degjenerim të trurit.

  • Produktet me bimë shkretinore

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook