Brokoli është një nga ushqimet më të mira detoksifikuese

Brokoli është një nga ushqimet më të mira detoksifikuese që do të gjeni ndonjëherë

 

Çdo ditë, njerëzit janë të ekspozuar ndaj shumë toksinave të ndryshme nga ushqimi që hanë. Këto substanca të dëmshme duhet të eliminohen nga trupi, përndryshe mund të shkaktojnë sëmundje, siç është kanceri. Edhe pse trupi tashmë funksionon për të hequr qafe këto toksina, ende ka nevojë për një nxitje të vogël për të funksionuar në kapacitetin e tij optimal. Për fat të mirë, ka shumë ushqime që mund të ndihmojnë në detoksifikimin e trupit. Një nga këto është brokoli.

Ekziston një mal i provave që mbështesin efektet detoksifikuese të brokolit. Në një nga këto studime, u konstatua se gratë post-menopauzale që hanin shumë mish të pjekur në skarë dhe të tymosur, të pasur me kancerogjene, kishin rrezik më të lartë për kancerin e gjirit. Megjithatë, ato që konsumonin sasi më të madhe të perimeve kryqëzore si brokoli kishin një rrezik relativisht më të ulët. Ata ia atribuan këtë efekt aftësisë së brokolit për të rritur aktivitetin e enzimeve detoksifikuese në mëlçi.

Përfitimet e detoksifikimit të brokolit shkojnë përtej kancerogjenëve në ushqim. Ato gjithashtu shtrihen në toksinat mjedisore, si ndotësit e ajrit. Kjo është shumë e rëndësishme pasi sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një në tetë vdekje në mbarë botën janë për shkak të ndotjes së ajrit. Ekspozimi ndaj ndotësve në ajër mund të çojë në dëmtim të funksionimit të mushkërive dhe rritjen e rrezikut të sulmit në zemër, astmë, si dhe lloje të tjera të sëmundjeve të mushkërive dhe të zemrës.

Një studim i fundit vlerësoi aftësinë e brokolit për të rritur detoksifikimin. Për ta bërë këtë, ata së pari morën 291 pjesëmarrës nga një komunitet bujqësor rural në një nga rajonet më të industrializuara në Kinë dhe testuan mostrat e tyre të urinës dhe gjakut për ndotësit e thithur. Më pas, ata i ndanë pjesëmarrësit në dy grupe. Grupit të kontrollit iu dha një pije që përmban ujë të sterilizuar, ananas dhe lëng limoni. Ndërkohë, grupi i trajtimit kishte të njëjtën pije, por gjithashtu përmbante pluhur të ngrirë të thatë të bërë nga lakër brokoli. Pas 12 javësh, studiuesit përsëri analizuan mostrat e urinës dhe gjakut nga pjesëmarrësit.

Rezultatet treguan se ata në grupin e trajtimit përjetuan një rritje prej 61% në përqindjen e selektimit të benzenit në krahasim me grupin e kontrollit. Përveç kësaj, shkalla e tyre e sekretimit akrolein kancerogjen ishte përmirësuar me 23%.

Këto përfitime detoksifikuese të brokolit mund t’i atribuohen pranisë së fitonutrientëve të quajtur: glucoraphanin, gluconasturtiian, dhe glucobrassicin. Këto tre glukozinolate janë në gjendje të përmirësojnë hapat e ndryshëm të përfshirë në procesin e detoksifikimit të trupit, duke përfshirë aktivizimin, neutralizimin dhe eliminimin e toksinave.

Për të marrë përfitimet optimale të detoksifikimit nga brokoli, hani më shumë lakër të kuqe përkrah tij, pasi që ato kanë deri në 50 herë më shumë antioksidantë dhe janë të pasura me glucosinolate sulforaphan dhe indol-3-karbinol që punojnë kundër kancerogjenëve.

Përfitime të tjera shëndetësore të brokolit

Duke përfshirë brokolin në dietën tuaj, mund të gëzoni gjithashtu përfitimet e mëposhtme shëndetësore:

  • Ulje të sheqerit në gjak – Studimet kanë treguar se ngrënia e brokolit mund të përmirësojë ndjeshmërinë e insulinës te pacientët me diabet tip 2.
  • Shëndet më të mirë të zemrës – Ushqimi i brokolit ndihmon në zvogëlimin e kolesterolit të keq dhe triglicerideve që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.
  • Tretje të shëndetshme – Fibrat e larta dhe përmbajtja antioksiduese e brokolit ndihmon në funksionimin e zorrëve dhe shëndetin e tretjes.
  • Rritje të imunitetit – Brokoli është i mbushur me vitaminë C, e cila është ushqyesi më thelbësor për funksionimin e imunitetit. Gjysma e një gote nga kjo perime kryqëzore jep 84% të konsumit të rekomanduar ditor të vitaminës C.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook