Boswellia Sacra

Published On: December 20th, 2022Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Boswellia Sacra

Boswellia Sacra – Temjani

 

Arabisht: اللبان الذكر أو اللبان الشحري

Anglisht: Frankincense, olibanum.

Emri shkencor: Boswellia Sacra

Familja: Burseraceae.

Pema e temjanit është pemë shumëvjeçare me lartësi deri në 8 m, me lule të vogla të verdha dhe të bardha. Pema e temjanit ndryshon në formë, dhe lartësi. Ajo rritet natyrshëm dhe në gjendje të egër pa ndërhyrjen e njeriut. Rritet në tokë gëlqerore dhe me klimë të ngrohtë. Temjani më cilësor është me ngjyrë të bardhë në blu dhe i kulluar.

Origjina e temjanit është Gadishulli Arabik, kryesisht Jemeni dhe Omani. Temjani është rrëshira që del nga pema e temjanit dhe përdoret në shumë receta mjekësore. Temjani në qytetërimet e lashta ka qënë më i shtrenjtë dhe më me vlerë se Ari. Përdoret si çëmçakëz dhe për tymosje aromatizuese. Ai ka qënë shumë i rëndësishëm në mjekësinë e vjetër, kohët e fundit mjekësia moderne e shikon me vlerë dhe mjaft kurues temjanin.

Pjesa që përdoret: Rrëshira.

Veçoritë mjekësore të temjanit: Anti-septic, anti-fungal and anti-inflammatory, anti-depressant, anti-microbial and anti-viral, astringent, expectorant, stimulant, carminative, stomachic, anti catarrhal, diaphoretic, vulnerary, anti-spasmodic, immune booster, improves circulation, body tonic.

Elementët aktiv të temjanit: Alpha-pinene, camphene, beta-pinene, myrcene, limonene, octanol, linalool, octyl acetate,  geraniol, components of the oil ëere duva, trien, diol-acetate, octyl acetate , methyl anisole , naphthalene decahydro, a-tri-methyl, methylene, methyl, pentenyl, thunbergol, phenanthrene, ethenyl, dodecahydro, tetramethy, α-pinene ,sclarene,cisretinal, octylformate, verticiol, decyl acetate, n-octanol, terpinols, arabinose, xylose, galactose, uronic acids, beta-sitosterin and phlobaphenes.

Dobitë mjekësore të Temjanit

– Qetësues nervor, lufton depresionin, ankthin, stresin dhe lehtëson gjumin.

– Nxit rigjenerimin e qelizave të shëndetëshme dhe forcon qelizat ekzistuese.

– Lufton në mënyrë të shpejtë dhe efektive qelizat kancerore në të gjithë trupin.

– Forcon trurin dhe zemrën.

– Forcon kujtesën dhe parandalon sëmundjen Alzheimer.

– Pastron sytë dhe forcon shikimin.

– Tonik dhe pastrues i mëlçisë nga toksinat.

– Ndihmon për kurimin e plagëve, ekzemën dhe qerenë.

– Ndihmon për kurimin e puçrrave të rinisë, skuqjet, aknet, etj.

– Largon dhimbjet e reumatizmës dhe artritit.

– Forcon rrënjën e flokut dhe nxit mbirjen e tij.

– Forcon veshkat e dobëta.

– Kuron migrenën dhe dhimbjet kronike të kokës.

– Ndihmon për kurimin e të gjitha llojeve të ulçërave.

– Stimulon shëndetin e mitrës, normalizon dhimbjet menstruale.

– Ndihmon për kurimin e spazmave të barkut, heq gazrat dhe largon diarrenë kronike.

– Forcon dhe aktivizon sistemin imunitar.

– Parandalon infeksionet mikrobale, ethet, helmimin nga ushqimi, kollën, bajamet, fruthin, kollën, gëlbazën dhe pastron zërin.

– Lehtëson bllokimet në frymëmarrje dhe ndihmon për kurimin e astmës.

– Stimulon qarkullimin e gjakut, pastron trupin nga helmet.

– Lufton viruset e gojës, forcon mishrat e dhëmbëve dhe rifreskon frymëmarrjen.

Shënim!

– Nëse merret në dozën, kohën dhe mënyrën e duhur, temjani është pa efekte anësore.

– Disa nga produktet tona bimore kanë përmbajtje të ekstraktit të temjanit përkrah përbërësve të tjerë.

[ecwid_product id=”561626168″ display=”picture title price options addtobag” version=”2″ show_border=”1″ show_price_on_button=”1″ center_align=”1″]

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook