Ana e errët të pijeve energjike

Published On: June 16th, 2024Categories: Ushqimi0 Comments on Ana e errët të pijeve energjike

Hulumtimi i ri vë në qendër të vëmendjes anën e errët të pijeve energjike, veçanërisht për adoleshentët

 

Pijet energjike janë një formë popullore e largimit të gjumit për njerëzit që nuk e pëlqejnë kafenë ose çajin dhe janë veçanërisht të përhapura tek adoleshentët dhe tek ata njëzet e disa vjeç që shpesh shkojnë pa gjumë të nevojshëm ose që i përdorin ato për të studiuar. Përbërësit në shumicën e pijeve energjike janë një kombinim i sasive masive të kafeinës, sheqerit, taurinës dhe komplekseve të vitaminës B që nxisin epinefrinën, adrenalinën dhe reagime të tjera të eksitueshmërisë që prodhojnë energji në trup. Përveç kësaj, shumë të rinj përdorin këto lloj pijesh për të ushqyer stërvitjet e tyre intensive.

Problemi me pijet energjike është se ato përmbajnë sasi dukshëm më të larta të kafeinës sesa shumica e njerëzve janë mësuar të përdorin. Kafeja ka rreth 90 mg kafeinë për filxhan, çaji ka midis 30 mg dhe 60 mg, por pijet energjike shpesh fillojnë diku rreth 200 mg. Një studim i kohëve të fundit mbi efektet e pijeve energjike në popullatat e reja ka nxjerrë në dritë disa pasoja të rënda, ndonjëherë vdekjeprurëse, me mbikonsumimin dhe përdorimin e zgjatur të pijeve energjike.

Ne do të shqyrtojmë këtë studim dhe të tjerë për të përcaktuar rreziqet dhe sa të zakonshme mund të jenë ato. Nëse ju ose dikush që njihni i përdor ato rregullisht, ekziston një rrezik i madh dhe ne do të prekim çdo pikë këtu.

Pse pijet energjike janë kaq të njohura?

Konsumimi i kafesë dhe çajit ka histori të gjata të rrënjosura thellë në shumë kultura në mbarë botën. Kafeja e ka origjinën në Etiopi dhe Jemen dhe është konsumuar për qindra vjet, ndërsa çaji është konsumuar në Kinë për mijëra vjet. Ndërsa të dyja pijet janë bërë të përhapura globalisht, me praktika të ndryshme kulturore që rrethojnë konsumin e tyre, jo të gjithë e shijojnë shijen e tyre. Ndërsa shkenca e ushqimit ka përparuar, qëllimi përfundimtar për t’i bërë ushqimet dhe pijet të shijshme janë bërë dukshëm më të zakonshme. Madje shumë të rinj e identifikojnë një pjesë të personalitetit të tyre me llojin e pijeve energjike që konsumojnë në mënyrë preferenciale, gjë që jo pak i detyrohet marketingut nga kompanitë.

Pijet energjike ofrojnë një shpërthim adrenaline dhe stimulues të tjerë për të krijuar një ndjenjë urgjence dhe kapaciteti energjik te konsumatorët. Kjo është shumë e çmuar për njerëzit që kryejnë stërvitje të gjata dhe intensive, lojtarët që shpenzojnë orë të tëra duke u fokusuar në lojën e tyre të zgjedhur dhe të rinjtë që kërkojnë të studiojnë për shkollën e mesme dhe kolegj. Jo rastësisht, këto janë demografia më e madhe e synuar nga të gjitha pijet energjike.

Ky kombinim i shpërndarjes ekstreme të energjisë, markës dhe aksesit ka bërë që pijet energjike si Monster dhe Red Bull të jenë të kudogjendura në shoqërinë tonë.

Meta-analiza zbulon efektet e dëmshme të konsumit të pijeve energjike

Shumica e pijeve energjike përmbajnë një kombinim të vitaminave B, kafeinë, guarana, L-carnitine dhe sheqer. Këta përbërës shkaktojnë një shpërthim të papritur dhe ekstrem të energjisë dhe zakonisht një përplasje proporcionale disa orë më vonë, përveç nëse personi pi një pije tjetër energjike.

Megjithatë, çështja kryesore me pijet energjike qëndron në këto formulime, të cilat janë shoqëruar me efekte neurodegjenerative dhe janë vërtetuar se shkaktojnë aritmi të zemrës, komplikime të mëlçisë, probleme me tretjen dhe, në raste ekstreme, edhe vdekje të parakohshme kur konsumohen në mënyrë të tepruar ose të zgjatur.

Në studimin specifik në diskutim, studiuesit kryen një meta-analizë të 96 rishikimeve duke përmbledhur të dhëna për konsumin e pijeve energjike. Kjo analizë u ngushtua nga një shqyrtim fillestar i rreth 450 studimeve që hetonin efektet e pijeve energjike në sisteme të ndryshme trupore.

Gjetjet u kategorizuan në bazë të dëmtimit të vërejtur në grupe të ndryshme të indeve, duke përfshirë sistemin dermatologjik, veshkave, zemrës, trurit, mëlçisë dhe tretjes, si dhe shëndetin e përgjithshëm dhe përbërjen e gjakut.

Meta-analiza zbuloi dëme të konsiderueshme për të gjithë këta faktorë për shkak të konsumit afatgjatë të pijeve energjike, me përdorim akut gjithashtu që rezulton në probleme të rënda të ngjashme me qejfin, me përjashtim të problemeve dermatologjike.

Spektri i dëmtimit të organeve, që kulmon me arrest kardiak

Ndërsa konsumimi akut dhe afatgjatë i pijeve energjike kishte ndikim minimal në funksionimin gjinekologjik dhe dermatologjik, efekte të rëndësishme u vunë re në veshkat, trurin, zemrën, sistemin tretës, mëlçinë dhe pankreasin.

Dëmtimi i mëlçisë, duke filluar nga i zgjatur në i rëndë, ishte i përhapur midis pjesëmarrësve, duke përfshirë kushte të tilla si hepatiti. U vu re gjithashtu pankreatiti, inflamacioni i pankreasit, krahas dëmtimit të përgjithësuar të sistemit biliar.

Ndikimi neurodegjenerativ ishte i thellë për sa i përket ankthit dhe veçanërisht incidenteve të psikozës.

Dëmtimi i veshkave ishte i rëndësishëm për hiponatreminë, rabdomiolizën dhe dëmtimin e përgjithësuar të veshkave.

Gjetjet më alarmante i përkisnin shëndetit kardiak, me një shfaqje mbizotëruese të një aritmie të rrezikshme dhe, në disa raste, fatalitete si rezultat i arrestit kardiak ose një aritmie të vazhdueshme. Për më tepër, rastet e diseksionit të aortësdhe dhe probleme të tjera kërcënuese për jetën e zemrës u dokumentuan veçanërisht.

Pijet energjike nuk japin përfitime reale

Ndërsa dikush mund të ketë nevojë për ta marrë herë pas here, burimet natyrore të kafeinës si çaji dhe kafeja janë dukshëm më të sigurta dhe shumë më të lehta për t’u matur. Në fakt, kafeja dhe çaji organik kanë përfitime shëndetësore që shkojnë përtej përfitimeve disi mbrojtëse të sasive të vogla të kafeinës. Duket se kombinimi specifik i stimuluesve ligjorë si guarana dhe sasive masive të kafeinës dhe sheqerit është rreptësisht i dëmshëm, veçanërisht kur përdoret me tepricë në një afat të shkurtër kohor ose për një periudhë të gjatë.

Padyshim, mënyra më e mirë për të rifituar ekuilibrin e duhur të energjisë është të hani ushqime të shëndetshme (organike), të bëni gjumë të mirë me zakonet e duhura të gjumit, të ushtroheni rregullisht dhe të shmangni ushqimet shumë të përpunuara. Shumë shpesh, ne kërkojmë farmaceutikë ose suplemente ushqimore për të na ndihmuar të ndihemi mirë. Realiteti është se ne jemi plotësisht të aftë të rifitojmë shëndet të mirë dhe energji nëse dimë se ku të shikojmë dhe të zbatojmë në praktikë atë që mësojmë.

naturalhealth365.com/

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook