Ajo që hani mund të parandalojë, menaxhojë dhe trajtojë kancerin dhe diabetin

Ajo që hani mund të parandalojë, menaxhojë dhe trajtojë kancerin dhe diabetin

 

Hulumtuesit nga “Universiteti Politeknik Veriperëndimor” në Kinë dhe “Universiteti i Bujqësisë Faisalabad” në Pakistan, zbuluan se përbërja e dietës ndikon mikrobiomën e zorrëve. Në veçanti, dieta të caktuara mund ta rregullojnë atë, ndërsa disa të tjera mund të çojnë në rezultate të padëshirueshme në shëndetin e një personi. Gjetjet e studimit, të botuar në “Shkenca e Ushqimit dhe Shëndeti i Njerëzve”, erdhën nga një analizë gjithëpërfshirëse e raporteve të mëparshme që kanë lidhur dieta të caktuara me mikrobiomën e zorrëve.

Mikrobioma e zorrëve – ato mikroorganizmat që varen rreth traktit gastrointestinal (GI) – janë një tregues se si ndërveprojmë me botën. Në një artikull të botuar në Biochemical Journal, ajo përshkruhet si “një nga ndërfaqet më të mëdha midis faktorëve të mjedisit dhe antigjeneve në trupin e njeriut” – dhe për arsye të mirë: Mesatarisht, të paktën 60 tonë metrikë të ushqimit kalojnë nëpër traktin GI në jetën e një personi, dhe ai përbëhet nga mikrobe të dëmshme dhe të dobishme.

Ka shumë faktorë që ndikojnë në përbërjen e microbiomës së zorrëve, ku shumica e studimeve tregojnë për dietën si një nga faktorët kryesorë. Studimet më të fundit kanë filluar të shikojnë korrelacionin midis ushqimit dhe mikrobiomës së zorrëve, pasi që kjo ndikon në shëndetin e përgjithshëm të organizmit dhe disa gjetje raportojnë se bashkimet mikrobike janë jetësore në zhvillimin e një personi.

“Një shqetësim në ndërveprimin mes ushqimit, metabolizmit dhe mikrobiomës mund të përbëjë një faktor të rëndësishëm në çrrënjosjen e homeostasit normal të organizmit”, theksojnë studiuesit. “Çrregullime të ndryshme në strukturën dhe funksionin e mikrobiomës janë gjetur të jenë të lidhura me zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme.”

Për këtë studim, ata shikuan se si dietat specifike ndikojnë mikrobiomën e zorrëve. Në thelb, një dietë bazë përbëhet nga proteina, yndyra dhe karbohidrate, të quajtura kolektivisht macronutrientët. Prandaj, një dietë e caktuar rregullon raportin e këtyre makronutrientëve për të adresuar një nevojë të caktuar. Në veçanti, një dietë që është e lartë në proteina prodhon aminoacide, amoniak dhe acide të vogla yndyrore pas baktereve proteolitike në procesin e zorrëve. Përqendrimet e larta të amoniakut lidhen me zhvillimin e rritjes malinje.

Studiuesit gjithashtu kanë parë ndikimin e formave të caktuara të fibrave në zorrë. Celuloza, për shembull, nuk degradohet plotësisht në traktin e GI; në vend të kësaj, i nënshtrohet fermentimit bakterial – së bashku me karbohidratet e tjera komplekse – e cila stimulon rritjen e mikrobeve të dobishme siç janë bifidobakteret dhe lactobacilli.

Efektet e disa përbërësve diete u vunë re gjithashtu në studim, veçanërisht në atë se si ndikojnë mikrobiomën e zorrës dhe shëndetin e përgjithshëm të organizmit.

  • Një dietë që ka më pak perime dhe fruta, ka zvogëluar mikrobiomën e zorrëve. Kjo rrit gjasat e pritjes së inflamacionit, si dhe nivelin e triglicerideve, rezistencën ndaj insulinës dhe kolesterolin e lipoproteineve me densitet të ulët.
  • Një dietë e lartë në proteina shkakton një Enterotip të lidhur me Bacteroides dhe zvogëlon Firmicutes, duke përjetuar humbje në peshë.
  • Zvogëlimi i marrjes së ushqimit zvogëlon diversitetin e përgjithshëm të mikrobeve që ka rezultate të dobëta shëndetësore.

Dietat moderne perëndimore, të cilat kanë fibra dhe perime më pak, mund të kenë efekte negative në mikrobiomën e zorrëve, pasi disa lloje mikrobike humbasin. Anasjelltas, ata që kanë një dietë me fibra të lartë dhe me pak yndyrë, shtojnë më shumë mikrobe të dobishme në zorrë dhe përmbajnë një sasi më të vogël të baktereve patogjene.

Dieta mesdhetare, e cila përmban fruta, drithëra, yndyrna monounsaturated, perime dhe yndyrna polyunsaturated, ka nivele më të ulëta të Bacillaceae, Proteobacteria dhe proteina C-reaktive të fazës akute. Popullatat bakteriale të Clostridium dhe Bacteroidetes, megjithatë, janë më të larta. Përveç kësaj, dietat vegjetariane kanë treguar rritje të niveleve të Faecalibacterium prausnitzii, Clostridium clostridioforme dhe Bacteroides Prevotella, por Clostridium cluster XIV janë më të ulëta.

Në studim, autorët tregojnë se të paturit e një mikrobioti të shëndoshë të zorrëve është e lidhur me parandalimin e kushteve si kanceri, obeziteti, diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundja e Parkinsonit.

Studiuesit konkluduan një lidhje midis dietës dhe mikrobiomës së zorrëve, dhe si mund të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm të një personi; megjithatë, kërkimi i mëtejshëm është ende i nevojshëm për të kuptuar procesin e saj të saktë.

Ka ende një hendek të konsiderueshëm në kuptimin tonë se si dieta modulon mikrobiomën dhe se si mikrobioma modulon imunitetin e organizmit.

Mjetet e reja dhe qasjet e reja janë të nevojshme për hetime të mëtejshme, pasi rregullimi i microbiomës përfaqëson një metodë premtuese të re për parandalimin, menaxhimin dhe trajtimin e sëmundjeve të ndryshme.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook