MISHI I KUQ DHE KANCERI

Published On: January 22nd, 2023Categories: Ushqimi0 Comments on MISHI I KUQ DHE KANCERI

MISHI I KUQ DHE KANCERI – MË SHUMË SE VETËM NJË “KORRELACION”

 

A jeni të lodhur nga mediat që apelojnë për kotësinë? Ne të gjithë kemi dëgjuar të thuhet me mijëra herë, “hani vetëm pak mish të kuq!” Por, po sikur i gjithë mishi i kuq të jetë i kalbur me kancerogjene? Sepse, në fakt, sapo të shtoni ato kripërat e koncentruara (nitratet) dhe ta gatuani ose tymosni atë, ju jeni duke i ftuar qelizat e kancerit në “festë”. Sa shpesh dhe për sa kohë mund të flirtoni me fatkeqësinë (kancerin) dhe të shpëtoni prej saj?

Ju e dini atë shprehjen që thotë se “nuk luhet me zjarrin!” Le ta mendojmë pak më gjatë dhe ta shohim më nga afër atë zjarrin toksik që digjet nëpër të gjithë mishërat e kuq.

Pra, nëse hani “më rrallë” kancerogjene dhe të vazhdoni kështu, a mund të pini “më pak” duhan dhe të jeni “mirë” gjithashtu?

A po hani kancerogjene “të shëndetshëm”? A e provon këtë gjë mishi i kuq që bleni?

Mishi i kuq mund të dyfishojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, mjafton të pyesni Institutin Amerikan të Shëndetit, i cili botoi një studim të thellë disa vjeçar që nuk u nda me masat e gjera nga askush tjetër përveç Journal of the American Medical Association.

Mishi i kuq i rëndë mund të katërfishojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, duke marrë parasysh sa shpesh shumë njerëz “shkojnë jashtë për të ngrënë” të paktën një herë çdo ditë. I hidhni një vështrim menysë në çdo restorant dhe do të vini re se 9 nga çdo 10 zgjedhje përmbajnë mish, dhe rreth gjysma e atyre përmbajnë mish të kuq (të përpunuara rëndë madje).

Tani sulmi vjen nga mishngrënësit e “kullotave të hapura” dhe “të ushqyer me bar”. Menjëherë sa një mbojtës i shëndetit publik fillon të vërë në dukje rreziqet e mishit, qentë dalin për të mbrojtur enët e tyre të preferuara shpesh pa asnjë mbështetje shkencore në pretendimet e tyre.

Tradicionalisht, mishi i kuq përgatitet dhe përpunohet shpesh me MSG, nitrate, nitrite, hormone, antibiotikë, amoniak, zbardhosës, tym, kripë, më shumë kripë, më shumë gatim, dhe pastaj një gazuarje dhe lyerje për të qëndruar i kuq dhe për t’u pjekur përsëri.

Të bëhesh vegjetarian ose vegan në të vërtetë nuk është aq e vështirë, vetëm duhet të qëndrosh pak më i arsimuar, më i zellshëm dhe më zbulues e novator.

Infeksionet rezistene ndaj anti-mikrobialëve dhe antibiotikëve nga mishi do të vrasin më shumë njerëz sesa kanceri deri në vitin 2050

Prisni, a nuk jeni ende gati ta lini mishin? Le të hedhim një vështrim se si shkojnë gjërat. Kanceri kolorektal është një shkak madhor i vdekjes në shumë prej vendeve të botës.

Pothuajse gjysma e të gjithë mishit të freskët dhe produkteve të pulave në SHBA janë të kontaminuara me baktere potencialisht vdekjeprurëse, përfshirë Franken-bacteria rezistente ndaj ilaçeve. Mbi 75% e antibiotikëve të botës u jepen kafshëve për t’i ushqyer dhe shumica e tyre janë duke u bërë të padobishme për njerëzit që vdesin në spitale nga infeksionet superbug si MRSA.

Nsë të vërtetë është hekuri heme që kandidon kategorinë më të lartë për rrezikun e kancerit kolorektal, sipas një meta-analize dhe rishikimii të të gjitha mekanizmave të përfshirë. Toksiciteti i hemolit të hekurit ka provuar të ketë një efekt katalitik në formimin e përbërjeve kancerogjene (n-nitroso). Heme janë komponente të hemoglobinës – pigmenti i kuq në gjak. Kjo është botuar nga Shoqata Amerikane për Kërkimet e Kancerit.

Pra pyetja është: A do ta “kufizoni” apo do ta “eleminoni” problemin tuaj të toksicitetit me hemolin e hekurit, sepse në fakt po i shtrembëzoni qelizat tuaja teksa e lexoni këtë, edhe nëse është vetëm një mënyrë “kufizimi”. Ku është pika e kthimit? Kur do bëhet “viral” problemi i qelizës suaj të mutazuar? Ndërsa shkenca është duke e bërë atë të tingëllojë si vetëm një çështje kohe, Big Pharma fillon heqjen e pjesëve të zorrës suaj të trashë dhe ju dozon me medikamente kimike (të cilat janë në vetvete karburant i kancereve të reja).

Top 10 paralajmërime për ngrënësit e mishit, përfshirë mishin e përpunuar

  1. Sipas ekspertëve të IARC, ngrënia e vetëm 50 gram të mishit të përpunuar në ditë rrit rrezikun e prekjes nga kanceri nga kolorektal me 18%.
  2. Shmangia vetëm e mishit të kuq nuk është një strategji mbrojtëse kundër kancerit.
  3. Lidhja mes mishit të përpunuar dhe kancerit të zorrëve mbështetet nga prova të konsiderueshme.
  4. Mishi i përpunuar do të thotë se ai është transformuar nepërmjet thartimit, kriposjes, tymosjes dhe fermentimit, dhe mund të përmbajë gjak.
  5. Gatimi i mishit të përpunuar në temperaturë të lartë, duke përfshirë grilën dhe tiganizimin, rrit rrezikun kancerogjen.
  6. Pirja e duhanit dhe azbesti klasifikohen në kategorinë e njëjtë kancerogjene si mishi i përpunuar – Grupi 1.
  7. IARC bashkëpunon gjithashtu me kancerin e stomakut nëpërmjet ngrënes së mishit të përpunuar.
  8. Projekti Global i Burimeve të Sëmundjeve vlerëson se 34,000 vdekje në vit në mbarë botën u atribuohen njerëzve që hanë rregullisht mish.
  9. Sa më i përpunuar të jetë mishi që hani, aq më i lartë është rreziku juaj për kancer.
  10. Komponimet N-nitrozo dhe hidrokarburet aromatike policiklike janë vetëm dy lloje të kimikateve të rrezikshme kancerogjenike që krijohen kur mishi përpunohet.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook