A është e shëndetshme të pini ujë para gjumit?

A është e shëndetshme të pini ujë para gjumit?

 

Cilat janë përfitimet (dhe dëmet e mundshme) të pirjes së ujit para gjumit? Ndërsa të qëndrosh i hidratuar gjatë gjithë ditës është e rëndësishme për shumë arsye, ka gjithashtu mënyra për të përcaktuar kohën e duhur të marrjes së ujit.

Kur është koha më e mirë për të ndaluar pirjen e ujit?

Shpesh rekomandohet që të mos pini ujë dy orë para se të shkoni në shtrat. Në këtë mënyrë, ju nuk po e mbushni trupin me lëngje shtesë që mund të shkaktojnë një udhëtim të padëshiruar në banjë në mes të natës.

Nëse keni nevojë të pini pak ujë para se të flini dhe nëse kjo është për shkak se goja është e thatë ose keni nevojë të merrni ilaçe gjatë natës – një sasi e pakët e ujit është në rregull.

Kjo vlen edhe për gllënjkat e tjera të natës vonë. Përpiquni të shmangni lëngjet si alkooli, lëngjet dhe çajin brenda dy orëve të fundit para se të vemdosni kokën në jastëk.

Pse duhet të ndaloni nga pirja ujë menjëherë para gjumit?

Ndërsa qëndrimi i hidratuar është i rëndësishëm, pushimi i mirë gjatë natës është po aq i rëndësishëm. Pritet një udhëtim i shpejtë në 2 të mëngjesit në banjë këtu dhe atje. Por nëse gjumi ndërpritet rregullisht, mund të jetë koha për të ndryshuar rutinën e natës.

Mund të fillojë t’ju prishë gjumin dhe mund t’ju bëjë të keni probleme për të fjetur përsëri.

Nëse gjumi juaj ndërpritet vazhdimisht natë pas nate, kjo mund të çojë në mungesë gjumi dhe përkeqësim të cilësisë së gjumit.

Sistemi imunitar nuk është aq efektiv pasi keni përjetuar çdo lloj privimi nga gjumi.

Ndërsa ngritja herë pas here për të shkuar në tualet nuk do të dëmtojë shëndetin, është e rëndësishme të theksohet se ndërprerjet e vazhdueshme të gjumit mund të çojnë në një sërë çështjesh. Në fund të fundit, gjumi lidhet me gjithçka, nga sistemi ynë imunitar deri te shëndeti mendor.

Privimi intensiv i gjumit është treguar të ketë një lidhje me:

– Humbje kujtese

– Infeksionet

– Presioni i lartë i gjakut

– Nivele të larta të kolesterolit

– Shtim në peshë

– Kanceri.

Është gjithashtu e rëndësishme të dini nëse keni ndonjë gjendje që mund të shkaktojë urinim të shpeshtë. Nëse po, mund t’ju duhet të reduktoni marrjen e ujit edhe më herët para gjumit. Një studim tregoi se edhe pirja e ujit një orë para gjumit nuk ishte e mjaftueshme për njerëzit që përjetojnë nokturinë.

A ka ndonjë përfitim nga pirja e ujit para gjumit?

Në sasi të moderuar, pirja e ujit në mbrëmje mund të jetë ende e dobishme. Uji është një lëndë ushqyese thelbësore që e mban trupin të hidratuar, nyjet të lubrifikohen, zbërthen mbeturinat dhe shumë më tepër.

Është vetëm një çështje për ta balancuar atë dhe për të mos pasur sasi të mëdha uji para gjumit. Ju nuk dëshironi të shkoni në shtrat kur ndiheni të thatë dhe të etur, por gjithashtu nuk duhet të pini një gotë të tërë me ujë.

Këtu janë disa përfitime të qëndrimit të hidratuar gjatë ditës dhe jo para gjumit

  • Pastron trupin. Qëndrimi i hidratuar gjatë gjithë ditës mund të ndihmojë në zbërthimin e mbetjeve në trup dhe lirimin e toksinave përmes djersës.
  • Ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit.
  • Nëse jeni në një mjedis tepër të ngrohtë ose ndiheni veçanërisht të nxehtë, ftohja e trupit me pak ujë mund të jetë e dobishme para gjumit. Provoni të thithni kube akulli ose të pini gllënjka të vogla uji para gjumit.

Në vend të kësaj, mbani një ekuilibër të lëngjeve gjatë gjithë ditës duke:

  • Nëse ka një gjë që ne e dimë me siguri, është se duhet të pimë ujë vazhdimisht gjatë gjithë ditës. Kjo nuk do të thotë të pini sasi të mëdha uji – veçanërisht para gjumit.
  • Pirja e ujit me çdo vakt.
  • Qëndrimi i hidratuar pas ushtrimeve.
  • Marrja e ujit shtesë nga frutat dhe perimet.

Nuk ka një kohë të caktuar të ditës që domosdoshmërisht është optimale për të marrë të gjithë marrjen e lëngjeve. Është më shumë një periudhë kohe e vazhdueshme gjatë gjithë ditës dhe për t’u siguruar që të jeni të hidratuar.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook