7 Strategji natyrale për të përmirësuar Kujtesën

7 Strategji natyrale për të përmirësuar Kujtesën

 

Si shoqëri, ne kërkojmë për rritjen e performancës, mësimit dhe kujtesës. Në fakt, aftësia jonë për të kujtuar dhe përdorur informacionin që mësojmë është një formë e fuqishme e monedhës. Ky artikull do të zhytet në neurotransmetuesit kryesor përgjegjës për kujtesën dhe do të zbulojë 7 mënyra për të përmirësuar kujtesën.

Shumica e njerëzve bëjnë çdo ditë gjëra që ndikojnë negativisht në kujtesën dhe performancën e tyre. Nga ushqimi i dobët deri tek qëndrimi shumë vonë gjatë natës, zakonet tona shoqërore nuk janë gjë tjetër përveç dobësimit të performancës sonë.

Nëse duam të përmirësojmë kujtesën, duhet të përqendrohemi te zakonet e jetesës që do të përmirësojnë nivelet e një neurotransmetuesi kryesor, të quajtur acetilkolina. Kjo mund të jetë për shkak të një jetese të dobët ose një diete që është e mangët në blloqet kryesore të ndërtimit për të prodhuar këtë kompleks.

Çarë është Acetilkolina?

Nëse keni probleme me kujtesën, patjetër që mund të keni prodhim të dobët të acetilkolinës. Ky neurotransmetues gjendet në të gjithë trurin, por në veçanti, është në hipokampus dhe lobet e përkohshme të trurit, ku ruhen kujtimet. Për më tepër, është një aktivizues i rëndësishëm i lëvizshmërisë së zorrëve.

Acetilkolina vepron si në qendrat e kujtesës së trurit, ashtu edhe në pjesët kryesore të sistemit nervor periferik apo në muskujt e lëmuar të traktit digjestiv. Është një neurotransmetues parasimpatik që zvogëlon luftën simpatike ose përgjigjen e shpejtë dhe ndihmon për të ulur rrahjet e zemrës dhe ritmin e frymëmarrjes, si dhe promovon pushimin, rigjenerimin, riprodhimin dhe shëndetin e tretjes.

Shpesh herë, nivelet e ulëta të acetilkolinës do të shfaqen si në çështjet e kujtesës ashtu edhe në funksionimin e ngadaltë të tretjes. Këtu janë simptomat kryesore dhe strategjitë e dobishme për të rritur në mënyrë të natyrshme nivelet e acetilkolinës dhe për të përmirësuar formimin dhe rikthimin e kujtesës.

Faktorët më të mëdhenj në uljen e Acetilkolinës

Ka shumë faktorë që mund të bllokojnë hipokampusin dhe lobet e përkohshme nga prodhimi dhe shfrytëzimi i sasisë së duhur të acetilkolinës për formimin e mirë të kujtesës afatshkurtër dhe afatgjatë. Shumica dërrmuese e këtyre faktorëve mund të zvogëlohen përmes ndjekjeve të jetës së shëndetshme.

Shoqëria jonë është e stresuar në mënyrë kronike, toksike dhe fle dhe ha dobët që rezulton në inflamacion të trurit dhe mangësi ushqyese. Në këtë pjesë, po rendisim gjërat kryesore që po shkatërrojnë kujtesën tonë, për të cilën mund të bëjmë diçka!

 • Stresi kronik

Një nga shkaqet kryesore që ndikon në prodhimin e përgjithshëm të neurotransmetuesve në tru është stresi kronik. Në periudha stresi akut, lëshojmë shumë acetilkolinë sepse kemi nevojë që truri të ndizet shpejt dhe ashpër në mënyrë që të performojë mirë dhe të mbijetojë.

Nëse kemi shumë stresorë të përsëritur pa pushim të mjaftueshëm mes tyre, ne e quajmë këtë stres kronik. Hulumtimet kanë treguar që stresi kronik shkakton ndryshime gjenetike në tru që çojnë në uljen e prodhimit të acetilkolinës dhe rrit acetilkolinterazat, të cilat janë enzimat që metabolizojnë acetilkolinën.

Kjo çon në zvogëlimin e aktivitetit të acetilkolinës në tru, gjë që çon në përkeqësim të kujtesës dhe nxitim konjitiv. Ky ndryshim i njëjtë do të ndodhë në zorrë, duke shkaktuar kapsllëk. Nëse keni një jetë stresuese, do të duhet të gjeni strategji (për të cilat do të diskutojmë më poshtë në këtë artikull) për të ulur stresin dhe për të përmirësuar aftësinë e trupit për t’u përshtatur me stresin.

 • Gjumë jo adekuat ose joefikas

Gjumi është thelbësor për rregullimin e niveleve të neurotransmetuesve dhe për pastrimin e përgjithshëm dhe detoksifikimin e trurit. Sistemi imunitar / limfatik i trurit, i quajtur qelizat glial dhe rrjeti i glialit, bëhet aktiv dhe punon për të pastruar trurin, për të rrafshuar elektrolitet, për riciklimin e neurotransmetuesve të vjetër dhe rigjenerimin e qendrave të indeve të trurit për formimin e neurotransmetuesve të rinj.

 • Stabiliteti i dobët i sheqerit në gjak

Truri varet nga niveli i qëndrueshëm i sheqerit ose ketoneve në gjak në mënyrë që të funksionojë në mënyrë efektive. Kur nivelet e sheqerit rriten shumë, molekulat e sheqerit lidhen me proteinat në trup dhe krijojnë enzima glikolitike të përparuara (AGE).

Këto AGE dëmtojnë indet, në veçanti indet nervore, dhe ju e shihni këtë zakonisht tek individët me diabet të pakontrolluar, të cilët zhvillojnë çmenduri, nerv optik dhe neuropati periferike, sepse AGE shkatërron nervat në tru, sy dhe ekstremitete.

Alzheimer dhe çmenduria konsiderohen tani Diabeti i Tipit 3, për shkak të ndikimit të sheqerit të lartë në gjak dhe rezistencës ndaj insulinës në tru. Insulina hormonale vetë ndihmon në zhvillimin e neuroneve dhe vetë prodhimin e acetilkolinës.

Kur qelizat janë të përflakura dhe nuk janë në gjendje t’i përgjigjen insulinës, atëherë ato do të prodhojnë nivele jo adekuate të acetilkolinës, duke çuar në mjegull të trurit dhe të menduarit e ngadaltë për të rinjtë, apo dëmtim të aftësisë njohëse për të moshuarit.

 • Toksinat mjedisore dhe kujtesa

Toksinat në mjedis përfshijnë metale të rënda, pesticide, herbicide, nënprodukte dezinfektuese, tym, frekuenca elektromagnetike dhe shumë të tjera. Këto toksina rrisin proceset inflamatore në tru dhe prishin funksionin neurotransmetues.

Bëni më të mirën për të shmangur ekspozimin ndaj këtyre duke shmangur vaksinat, mbushjet e amalgamit për dhëmbët, ushqimet e përpunuara, produktet konvencionale të mishit, produktet konvencionale të pastrimit dhe higjenës dhe ta mbani telefonin tuaj celular larg nga koka sa më shumë që të jetë e mundur.

 • Mangësitë e vitaminës B1, B5 dhe Choline

Bashkë faktorët kritikë të përfshirë në prodhimin e acetilkolinës përfshijnë vitaminën B1 (tajamin), B5 (acid pantothenik) dhe cholinën. Këto lëndë ushqyese mund të varfërohen në trup për shkak të dietës së dobët ose marrjes së lartë të sheqerit dhe ushqimeve të përpunuara, si dhe keqpërvetësimit.

Burimet më të mira ushqimore të këtyre lëndëve ushqyese përfshijnë mëlçinë e viçit të ushqyer me bar, mëlçinë e shpendëve, të verdhën e vezëve të kullotave, salmonin e egër dhe viçin e ushqyer me bar. Vegjetarianët ose individët me acid të ulët në stomak dhe malabsorbim janë më të rrezikuarit për mangësi në këto lëndë ushqyese.

 • Përdorimi i ilaçeve kimike

Medikamentet shpesh ndërhyjnë në nivelet e neurotransmetuesit të trurit dhe kjo është veçanërisht rasti me acetikoline. Shumë ilaçe kanë atë që quhet një efekt anticholinergic në trup. Këto ilaçe shkatërrojnë nivelin e acetilkolinës. Kjo përfshin shumicën e ilaçeve që fillojnë me “anti” siç janë antibiotikët, antihistaminet dhe antidepresionet.

Për më tepër, ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAID) si Tylenol dhe ilaçet për zbaticë të acidit varfërojnë gjithashtu nivelet e acetilkolinës. Ilaçet e tjera që kanë një ndikim negativ do të ishin pilulat e kontrollit të lindjes, kortikosteroidet si prednisoni dhe pompa proton që pengojnë ose ilaçet që bllokojnë acidin.

7 Strategjitë natyrale për të përmirësuar kujtesën

Tani që e dimë se çfarë shkakton një prodhim të zvogëluar dhe / ose ndjeshmëri ndaj acetilkolinës në hipokampus dhe lobet e përkohshme të trurit, mund të bëjmë diçka në lidhje me të!! Kjo pjesë ka të bëjë me atë se si të marrim përsëri kontrollin e stilit të jetës sonë dhe të përmirësojmë ndjeshëm kujtesën.

Këto strategji janë themelore për të patur një tru të shëndetshëm që është i qartë dhe super i mprehtë. Përfshini këto strategji dhe do të shihni një ndryshim të madh në energjinë tuaj, shpejtësinë njohëse, idetë dhe performancën e përgjithshme.

 1. Përshtatuni më mirë me stresin: Merrni kohë çdo ditë për të pushuar, pushoni mendjen dhe merrni frymë thellë. Lexoni ketu.
 2. Flini më mirë: Është e rëndësishme për ju që t’i jepni përparësi gjumit nëse doni të përmirësoni nivelin e acetilkolinës. Lexoni ketu.
 3. Balanconi nivelet e sheqerit në gjak: Ndiqni një dietë të ulët në karbohidrate, me yndyrë të mirë dhe lëndë ushqyese. Lexoni ketu.
 4. Pastroni trupin tuaj: Pini ujë të pastër e të filtruar dhe ndiqni parimet super hidratuese për të pastruar trupin nga mbeturinat toksike.
 5. Përdorni Kafein Në mënyrë Strategjike: Kafeina rrit sasinë e përdorimit të acetilkolinës. Është mirë të përdorni kafeinën në mënyrë strategjike për performancë të larta, por sigurohuni që të mos e teproni. Mënyra më e mirë për të përdorur kafeinën është mbështetja ushqyese në formën e kolinës dhe vitaminave B së bashku me yndyrnat e shëndetshme. Lexoni ketu.
 6. Hani ushqime të dendura në lëndë ushqyese: Këto janë ushqimet e pasura me kolinë, e cila është pararendësi kryesor i acetilkolinës. Për më tepër, ato përmbajnë acide yndyrore omega 3, yndyrna të ngopura, zink dhe B12, që të gjitha janë thelbësore.
 7. Produkte bimore për acetilkolinën dhe kujtesën

Bimët e Shkretëtirës për Shëndetin e Trurit dhe Kujtesën


Shëndeti i Trurit, veçanërisht shëndeti i kujtesës, përqëndrimit dhe mprehtësisë na jep fuqinë për të fuqizuar veten dhe për të arritur sukses në fusha të ndryshme. Këto ditë, njerëzit janë më të prirur të marrin suplemente bimore për të përmirësuar shëndetin e kujtesës në mënyrë natyrale.

Për të ofruar produktet bimore më të dobishme për kujtesën dhe përqendrimin, ne kemi kombinuar bimë të shkretëtirës me bimë të tjera që përmirësojnë shëndetin e kujtesës, përqëndrimin dhe mprehtësinë mendore, në produktet bimore të mëposhtme. (Shtypni mbi foto)

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook