5 Mënyra për të rritur nivelin e Vitaminës C

5 Mënyra për të rritur nivelin e Vitaminës C

Vitamina C prodhohet në mënyrë të natyrshme në pothuajse të gjitha kafshët e gjalla përveç njerëzve, primatëve dhe derrave të Guineas. Qentë dhe macet e prodhojnë vetë vitaminën C nga ushqimi i gëlltitur që metabolizohet në glukozë. Ky mekanizëm i mban nivelet e tyre të vitaminës C pa nevojë për të konsumuar ushqime të pasura me vitaminë C.

Njerëzit duhet të konsumojnë vitaminë C nga burimet ushqimore ose përndryshe rrezikojnë probleme të rënda shëndetësore. Ekziston një marrëdhënie e ngushtë midis glukozës dhe vitaminës C që ka një ndikim dramatik në imunitetin dhe shëndetin e përgjithshëm të qelizave. Në këtë artikull, do të zbulojmë 5 çelësa për të rritur nivelin e vitaminës C.

Shumica e kafshëve dhe bimëve janë në gjendje të sintetizojnë vitaminën C që ju nevojitet. Kjo bëhet përmes një rruge biokimike që varet nga 4 enzima kryesore që shndërrojnë glukozën në vitaminë C. Te gjitarët, glukoza nxirret nga sheqeri i ruajtur (glikogjen) dhe shndërrimi në vitamin C prodhohet në mëlçi.

Glutathione riciklon Vitaminë C

Njerëzve u mungon enzima L-gulonolactone oxidase që është thelbësore për hapin e fundit të sintezës së vitaminës C. Njerëzit kërkojnë një sasi të mirë të vitaminës C në mënyrë që të ndërtojnë kolagjenin e indeve të shëndetshëm dhe të promovojnë funksion të fortë imunitar.

Kur nivelet e vitaminës C janë të ulta, trupi bën riciklim të versionit të oksiduar të vitaminës C. Ky riciklim redoks kryhet nga glutathione master antitoksidant. Për sa kohë që do të ketë prezencë të mjaftueshme glutathione, cikli redoks i vitaminës C do të vazhdojë normalisht.

Qelizat e bardha të gjakut kanë nevojë për doza shumë të larta të vitaminës C në mënyrë që të funksionojnë në mënyrë efektive.

Teoria e GAA

Në vitet 1970, Dr. John Ely zbuloi teorinë e Glukozës-Askorbate-Antagonizme (GAA). Glukoza dhe vitamina C (askorbati) kanë një përbërje kimike shumë të ngjashme. Kjo teori propozon që niveli i ngritur i glukozës të konkurrojë dhe të kufizojë në mënyrë efektive vitaminën C nga hyrja në qeliza. Si glukoza edhe vitamina C varen nga insulina e hormonit pankreatik dhe efektet sinjalizuese të tij në mënyrë që të futen në qeliza.

Ekziston një receptor i rëndësishëm i quajtur receptori Glut-1 që aktivizohet në përgjigje të insulinës për të lejuar që glukoza dhe vitamina C të hyjnë në qelizë. Sidoqoftë, glukoza ka një prirje më të madhe për receptorin e insulinës. Kjo do të thotë që sa më e madhe të jetë përmbajtja e sheqerit në gjak, aq më pak vitaminë C do të hyjë në qelizë.

Qelizat e bardha të gjakut dhe pompat e Insulinës

Qelizat e bardha të gjakut kanë më shumë pompa insuline se çdo lloj qelize tjetër dhe mund të përmbajnë 20 herë sasinë e vitaminës C se sa qelizat e tjera. Ato kanë gjithashtu nevojë për 50 herë më shumë vitaminë C brenda qelizës sesa në plazmën e gjakut në mënyrë që të trajtojnë stresin oksidues që shfaqet kur hasin një substancë patogjene.

Kur qelizat e bardha të gjakut hasin në baktere patogjene dhe viruse, ato duhet të gllabërojnë ose fagocitizojnë këta organizma në mënyrë që t’i neutralizojnë ato. Indeksi fagocitik mat se sa efektive është një qelizë e bardhë e gjakut në shkatërrimin e viruseve, baktereve dhe qelizave të kancerit. Sheqeri i ngritur në gjak dëmton këtë indeks fagocitik. Në fakt, sheqeri në gjak prej 120 zvogëlon indeksin fagocitik me 75%.

Vitamina C dhe devijimi HMP

Glukoza dhe acidi askorbik punojnë gjithashtu në devijimin monoksosfat heksozë (HMP). HMP është një rrugë biokimike që prodhon NADPH. Qelizat e bardha të gjakut kanë nevojë për NADPH për të krijuar superoksid dhe specie të tjera reaktive të oksigjenit që oksidojnë dhe shkatërrojnë patogjenët.

Vitamina C jo vetëm që ndihmon në prodhimin e NADPH por rregullon edhe sasitë në mënyrë që qelizat e bardha e gjakut të mos krijojnë shumë stres oksidues në përpjekjen e tyre për të mbrojtur trupin.

Vitamina C aktivizon këtë shmangie të rëndësishme ndërsa glukoza e pengon atë. Ky shantazh i HMP prodhon gjithashtu ribozë dhe deoksiribozë të cilat sigurojnë lëndë të parë të rëndësishme për formimin e qelizave të reja të bardha të gjakut RNA / DNA.

Kur sistemi imunitar është nën sulm duhet të prodhojë shpejt qeliza të reja imune. Nëse sheqeri në gjak është mjaft i lartë për të fikur devijimin e HMP, kjo do të zvogëlojë sasinë e ARN / ADN-së dhe sasinë e qelizave të reja imune të formuara.

5 mënyra për të rritur nivelin e Vitaminës C

Vitamina C është padyshim jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin tonë të përgjithshëm dhe ka 5 gjëra kryesore që mund të bëni për të përmirësuar nivelet e saj.

  1. Shmangni Sheqerin; Shmangni sa më shumë sheqerin dhe përmbajuni një diete më të ulët të karbohidrateve për të përmirësuar nivelin e vitaminës C.
  2. Përdorni Vitaminë C: Përdorni vitaminën C me cilësi të lartë që gjithashtu përmban bioflavonoide për të parandaluar sëmundjet.
  3. Konsumoni ushqime të pasura me vitaminë C; Përdorni format e ushqimit të plotë, të ulët në sheqer dhe të lartë në vitaminë C, si specat e verdhë, brokoli, limoni, lime dhe perimet me gjethe jeshile sa më shumë që të jetë e mundur për të mbështetur nivelin e vitaminës C.
  4. Agjërimi i ndërprerë; Kombinimi i agjërimit të ndërprerë me plotësimin e vitaminës C dhe ujit të limonit mund të jetë me përfitim të madh për përmirësimin e rregullimit të sheqerit në gjak dhe imunitetin.
  5. Total Immunity Herbs: Shumë nga pacientët tanë e rritin nivelin e tyre të glutathione përmes strategjive natyrore dhe produkteve bimore si Total Immunity Herbs. Total Immunity Herbs ndihmon në riciklimin e vitaminës C dhe është më i rëndësishëm dhe më efektiv se një shtojcë vitamine C.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook