4 Rreziqe të fshehura të konsumimit të Alkoolit

4 Rreziqe të fshehura të konsumimit të Alkoolit që nuk duhet t’i injoroni

 

Si shoqëri, ne e dimë se alkooli vret shumë njerëz çdo ditë. Ne e dimë se pirja e alkoolit shkatërron jo vetëm jetën, por edhe familjet dhe komunitete të tërë.

Sidoqoftë, shumë njerëz e përdorin alkoolin si një pije të zakonshme. Njerëzit që tentojnë të vetëvriten ne përpiqemi t’i këshillojmë ndërsa zvogëlojmë problemin social të alkoolistëve.

Këtu janë 4 rreziqet vdekjeprurëse të lidhura me pirjen e alkoolit që të gjithë duhet t’i kujtojnë

  1. Dëmtimi i Mëlçisë

Për burrat dhe gratë, 40ml alkool në ditë është i mjaftueshëm për të shkaktuar dëme serioze të mëlçisë. Pirja më e madhe se ajo sasi mbingarkon mëlçinë me acetaldehidin me enzimë toksike. Kjo enzimë dëmton qelizat e mëlçisë, duke shkaktuar dhimbje të përhershme. Këto efekte çojnë në një numër sëmundjesh, duke përfshirë sëmundjen e mëlçisë yndyrore, hepatitin dhe sëmundje autoimune.

  1. Rritja e Rrezikut të Kancerit

Në fillim të vitit që sapo kaluam, studiuesit lëshuan informacione marramendëse që theksonin lidhjen e alkoolit me disa lloje të kancerit. Kjo përfshin kanceret e gojës dhe fytit, ezofagut, laringut, mëlçisë, zorrës së trashë, rektumit dhe gjirit. Ky rrezik, natyrisht, vlen veçanërisht për pijet e rënda. Një studim zbuloi se për çdo dy pije që konsumoni çdo ditë, rreziku për kancer të zorrëve rritet me 8%.

  1. Dehidrim

Alkooli e bën trupin të skuqet shumë. Kjo për shkak se alkooli bllokon hormonin ADH, i cili i thotë veshkës suaj të reabsorbojë ujin. Ky dehidrim prek si lëkurën ashtu edhe flokët. Me kalimin e kohës, kjo çon gjithashtu në dëmtim të rëndë dhe të përhershëm të trurit. Por dehidratimi nuk është mënyra e vetme që alkooli sulmon trurin tuaj…

  1. Sëmundje mendore

Me kalimin e kohës – pasi efekti i qetë, qetësues të jetë shkatërruar – atëherë ai kthehet në depresion. Kjo është për shkak të mënyrës se si alkooli rrëmon me kiminë e trurit, duke hedhur jashtë ekuilibrin delikat të neurotransmetuesve që ju bëjnë të funksiononi normalisht.

Për njerëzit që pinë alkool ky efekt mund të bëhet i përhershëm. Përfundimisht, pasi alkooli  të humbasë efektin e tij fillestar qetësues, prodhon aggression (sulm) dhe shqetësim.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook