Të gjithë të moshuarit tanë janë të varur nga barnat farmaceutike

Të gjithë të moshuarit tanë janë të varur nga barnat farmaceutike; Shqetësimet në mesin e të moshuarve mund të jenë për shkak të mbimjekimit

 

Ndërsa plakemi, trupat tanë pësojnë çdo lloj ndryshimi dhe disa prej tyre janë mjaft të bezdisshëm për ta kthyer madje personin më të këndshëm në një ankues të pafund. Është e lehtë t’ia atribuosh tekat e të moshuarve problemeve të panumërta shëndetësore që ata mund të hasin, por mund të jetë e ashtuquajtura “zgjidhje” e çështjeve të tyre mjekësore fajtori i vërtetë për tekat e tyre.

Ekspertët paralajmërojnë se mbimjekimi mund të jetë prapa betejave mendore të shumë të moshuarve dhe kjo nuk duhet të befasojë. Në fund të fundit, pothuajse 85% e të moshuarve marrin të paktën një ilaç pa recetë rregullisht, me 36% që marrin të paktën pesë pilula të përshkruara rregullisht. Ndërsa disa nga këto mund të jenë të nevojshme, ekzistojnë disa faktorë që mund të jenë një recetë për katastrofë.

Së pari, shumë të moshuar shohin specialistë të shumtë, dhe ekziston një mungesë serioze e koordinimit midis mjekëve të tyre që nuk ndihmojnë shumë nga një sistem elektronik joefikas i regjistrimeve mjekësore. Shpesh, mjekët thjesht nuk e dinë se çfarë ilaçesh të tjera merr një pacient dhe pse, dhe ata nuk janë plotësisht të vetëdijshëm se si ato që ata përshkruajnë mund të ndërveprojnë me ato barna. Edhe mjekët më të mirë nuk kanë domosdoshmërisht kohën ose aftësinë për të kontaktuar të gjithë mjekët e tjerë që pacientët e tyre po shohin për të përcaktuar se si medikamentet e ndryshme mund të mbi-dozohen ose bashkëveprojnë.

Një çështje tjetër është që pacientët ndonjëherë vijnë tek mjekët duke kërkuar ilaçe të veçanta falë reklamave të ilaçeve. Firmat farmaceutike shpenzuan 6 miliardë dollarë në reklamat e ilaçeve të shfaqura drejtpërdrejt te konsumatorët në vitin 2016, dhe është një investim që është paguar pasi mjekët shpesh përshkruajnë ilaçet që pacientët kërkojnë. Është një biznes, mjekëve u jepen stimuj për të përshkruar, dhe pacientët thjesht duan një rregullim të shpejtë të problemeve të tyre.

Largimi i ilaçeve problematike mund të ndryshojë jetën e një personi

Megjithëse mjekët janë të trajnuar të heqin ilaçet nga pacientët përpara se të shtojnë të reja, kjo zakonisht nuk ndodh në realitet, përveç nëse ekziston një problem serioz, sepse shumë mjekë hezitojnë të heqin medikamentet që ka dhënë një mjek tjetër.

Një i moshuar 81-vjeçar u përpoq disa herë të vetëvritej, pavarësisht se nuk pati kurrë mendime të tilla në jetën e tij të 80 viteve të kaluara, dhe kjo ndodhi pikërisht në kohën kur iu dha mjekimi pasi pësoi një seri goditjesh. Pasi u vendos në një njësi psikiatrike, atij iu dhanë edhe më shumë ilaçe dhe u vendos në një shtëpi pleqsh, ku gruaja e tij tha se ishte ulur pa emocione dhe nuk ishte në gjendje të lexonte, të shkruante, të shëtiste apo të fliste.

Pasi ndaloi Ativan dhe ilaçet e tjera kimike, ai rimori aftësinë për të komunikuar, ishte në gjendje të kthehej në shtëpi, dhe mund të shkruante dhe të bënte diskutime të pjekura.

Fajtori për shqetësimet e të moshuarve është shpesh një ilaç kundër ankthit si Xanax ose Ativan ose një pilulë gjumi. Këto ilaçe mund të bëjnë që pacientët të bëhen edhe më të hutuar dhe të shqetësuar; kjo shpesh largohet pasi të kenë kaluar rreth një muaj pushim nga këto ilaçe.

Natyra me veprim të shkurtër e Xanax e bën atë veçanërisht të rrezikshëm. Të moshuarit mund të marrin ilaçin për t’i ndihmuar të flenë, por ata mund të fiksohen shumë shpejt dhe të vuajnë nga simptomat e tërheqjes. Kjo i bën ata më nervoz dhe të shqetësuar, duke bërë që mjekët t’u japin atyre një dozë edhe më të lartë, duke nxitur edhe më shumë probleme.

Një çështje tjetër është dhimbja e rëndë dhe kronike që vuajnë shumë nga të moshuarit. Ata thjesht mund të acarohen sepse kanë kaq shumë dhimbje, dhe ajo që ju nevojitet është lehtësimi i dhimbjes dhe jo qetësuesit kimik. Për shumë të moshuar, lehtësimi natyror i dhimbjes është shumë herë më i mirë se sa ilaçet psikiatrike.

Nëse të dashurit tuaj të moshuar duken të shqetësuar, mund të jetë koha për të parë ilaçet që ata marrin. Bëhuni mbrojtësi i tyre, vini në dyshim domosdoshmërinë e secilës pilulë që i përshkruan mjeku dhe si mund ndërveprojnë, dhe mbi të gjitha, kaloni pak më shumë kohë me ta.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook