Si të Hiqni Pesticidet nga perimet dhe frutat jo-organike

Si të Hiqni Pesticidet nga perimet dhe frutat jo-organike

Cili është dallimi mes prodhimit të rritur organikisht dhe prodhimit të rritur jo-organikisht?

E pra, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA), fermat organike dhe përpunuesit nuk duhet të përdorin asnjë përbërës të modifikuar gjenetikisht. Kjo do të thotë se fermerët organik nuk mund të mbjellin fara OMGJ, një lopë organike nuk mund të hajë ushqim OMGJ, një prodhues i supës organike nuk mund të përdorë asnjë përbërës OMGJ, dhe kështu me radhë. Fermerët dhe përpunuesit duhet të tregojnë se ata nuk janë duke përdorur OMGJ dhe se ata i kanë të mbrojtur prodhimet e tyre nga kontakti me substanca të ndaluara nga ferma në tryezë. Në mënyrë që diçka të kualifikohet si organike, ajo duhet të jetë e lirë nga materiale të madha sintetike, si pesticidet dhe antibiotikët.

Ushqimet konvencionale, natyrisht, nuk kanë asnjë nga këto kufizime. Ushqimi i rritur në këtë mënyrë mund të jetë i modifikuar gjenetikisht, i mbuluar me pesticide, dhe i injektuar me antibiotikë.

“Si mund të jetë besuar ndonjëherë se ishte ide e mirë që ushqimi ynë të rritet me helme?”

Një studim i fundit i kryer nga hulumtues të Universitetit RMIT, ka gjetur se një dietë organike për vetëm një javë redukton në mënyrë të konsiderueshme  ekspozimin ndaj pesticideve me 90%.

“Fëmijët sot janë më të sëmurë se ata të një brezi më parë. Nga kanceret e fëmijërisë, autizmi, defektet e lindjes,  astma, një gamë të gjerë e sëmundjeve të fëmijërisë dhe çrregullimeve janë në rritje. Vlerësimi më i fundit  lë pak vend për dyshim se: pesticidet janë shkaku kryesor i këtij trendi. ”

Nëse ushqimi juaj është rritur në mënyrë organike apo jo, është ende një ide e mirë për ta larë atë në mënyrën e duhur para se ta hani.

Si mund të zvogëlojmë dhe të largojmë pesticidet nga frutat dhe perimet jo-organike? Si ta bëni këtë në mënyrë efektive?

Bëjeni këtë larës në shtëpi në mënyrën më të thjeshtë:

Thjesht përzieni së bashku:

– Një lugë gjelle lëng limoni,

– Një gotë me ujë,

– dhe 2 lugë sodë buke.

I përzjeni mirë derisa soda e bukës të jetë tretur plotësisht, pastaj hidheni përzierjen në një shishe spray. Spërkat me të frutat apo perimet që dëshironi të konsumoni, lëreni për  5-10 minuta, dhe pastaj mund t’i shpëlani me ujë të pastër dhe ti konsumoni .

Ju mund të përdorni gjithashtu uthull dhe ujë: mbusheni lavamanin (e pastër) me 4 pjesë ujë dhe 1 pjesë uthull. Shtoni frutat ose perimet, lërini për 1 orë dhe mund t’i konsumoni menjëherë ose me vonë.

Ja disa zgjidhje të tjera:

– 20 pika ekstrakt nga farat e grejpfrut; është në dispozicion në dyqanet e ushqimit të shëndetshëm.
– 1 lugë gjelle sodë buke
– 1 filxhan uthull të bardhë
– 1 filxhan ujë
– I përzjeni mirë derisa soda e bukës të jetë tretur plotësisht, pastaj kthejeni përzierjen në një shishe spray. Spërkat me të frutat apo perimet, lërini për 5-10 minuta, dhe pastaj mund t’i shpëlani me ujë të pastër dhe t’i konsumoni .

Mënyrë tjetër:

– 1 lugë gjelle lëng limoni
– 1 lugë gjelle uthull të bardhë
– 1 filxhan ujë

– I përzjeni mirë dhe spërkatni frutat dhe perimet me të, lëreni për 15 min, shpëlajini me ujë të pastër dhe më pas mund ti konsumoni.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook