Tabletat e Hekurit mund t’i ekspozojnë gratë ndaj rrezikut

Tabletat e Hekurit mund t’i ekspozojnë gratë ndaj rrezikut

 

Sipas të dhënave të një studimi të fundit në SHBA, tabletat e hekurit të marra nga miliona gra gjatë shtatzënisë, ciklit menstrual ose madje edhe për aneminë, mund të shkaktojnë kancer të zorrëve.

Studimi zbuloi se edhe dozat më të ulëta të EDTA, që zakonisht gjenden në plotësimin e hekurit pa recetë, rrisin nivelet e proteinave të lidhura me kancerin e zorrëve.

“Ne besojmë se plotësimi i hekurit mund të jetë kancerogjen, pasi është formimi i ampergolinës, një proteinë që lidhet me kancerin afatgjatë me diagnozë të dobët”, tha profesori Sachs i Universitetit të Teknologjisë Chalmers në Gothenburg.

Një studim i botuar dy vjet më parë tregoi se ADN-ja e qelizave në enët e gjakut mund të shkatërrohet brenda 10 minutave nga marrja e tabletave të hekurit.

Hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se plotësimi i hekurit mund të ndryshojë rrugët e gjeneve që çojnë në kancer të zorrëve.

Anemia e mungesës së hekurit është më e zakonshme në mesin e grave për shkak të shtatëzanisë dhe ciklit menstrual, gjë që rrit rrezikun e sëmundjes së kancerit, prandaj tabletat e hekurit duhen eliminuar me çdo kusht, dhe në vend të tyre duhet që hekuri  të plotësohet nga burimet ushqimore natyrale.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook