Shkencëtarët konfirmojnë lidhjen mes ngrënies së ushqimit organik dhe zvogëlimit të rrezikut të kancerit

Shkencëtarët konfirmojnë lidhjen mes ngrënies së ushqimit organik dhe zvogëlimit të rrezikut të kancerit

 

Ushqimet organike janë bërë gjithnjë e më popullore gjatë viteve të fundit. Sidoqoftë, ka ende njerëz që nuk janë të bindur se duhet të dorëzojnë disa para shtesë në ushqimet organike. Nëse je një prej atyre njerëzve, mund të fillosh të rimendosh vendimet e tua tani. Një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën “JAMA Internal Medicine” zbuloi se njerëzit që hanë më shumë ushqime organike kanë një rrezik më të ulët të kancerit.

Studiuesit arritën në këtë përfundim duke analizuar të dhënat e vetë-raportuara nga 68,946 të rritur në Francë. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët ku u kërkua që të vlerësonin frekuencën e tyre për të ngrënë ushqime organike të etiketuara zakonisht nga: kurrë, herë pas here, deri diku, shumicën e kohës. Marrja e ushqimit nga 16 kategori të ndryshme u përcaktua në studim. Këto përfshinin fruta dhe perime, qumësht, mish dhe peshk, vezë, drithëra, miell dhe bukë.

Të gjithë pjesëmarrësit ishin pa kancer në fillim të studimit, i cili ishte në vitin 2009. Megjithatë, nga ndjekja, 1,340 prej tyre kishin zhvilluar sëmundjen. Llojet më të përhapura ishin kanceri i gjirit (459), kanceri i prostatës (180) kanceri i lëkurës (135), kanceri kolorektal (99) dhe limfoma jo-Hodgkin (47). Pas analizimit të të dhënave të tyre, studiuesit zbuluan se njerëzit që hëngrën ushqimin më organik përjetuan një rënie prej 25% në rrezikun e përgjithshëm të kancerit krahasuar me njerëzit që hëngrën më pak. Kjo ishte e vërtetë edhe pasi ata konsideronin faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rrezikun e kancerit, përfshirë pirjen e duhanit, stërvitjen dhe statusin socio-ekonomik.

Reduktimi i rrezikut të kancerit ishte veçanërisht i lartë për limfomën, që ishte më i ulët nga 76% në përgjithësi dhe 86% për limfomën jo-Hodgkin. Rreziku i kancerit të gjirit në postmenopausal gjithashtu kishte një reduktim të ndjeshëm prej 34%.

Ekspozimi ndaj pesticideve dhe rreziku i kancerit

Dallimi kryesor midis ushqimit konvencional dhe organik është që këto të fundit kanë më pak gjasa të kenë mbetje të pesticideve. Kjo është për shkak se fermerët organikë duhet t’i përmbahen një grupi të rreptë standardesh për prodhimin e tyre që të certifikohen si organike.

Ka një numër gjithnjë në rritje të provave që pesticidet përbëjnë shumë rreziqe shëndetësore. Këto përfshijnë shkaktimin e problemeve zhvillimore në fëmijët dhe sëmundje neurologjike si skleroza laterale amyotrophic (ALS). Përveç kësaj, ka pasur raste ligjore kundër prodhuesve të pesticideve duke pretenduar se produktet e tyre shkaktuan kancer. Duke ngrënë ushqime organike, mund të zvogëloni ekspozimin ndaj këtyre kancerogjenëve.

Në përgjithësi, rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se kalimi në ushqime organike mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit.

Më shumë arsye për të konsumuar ushqime organike

Nëse nuk jeni ende të bindur se duhet të bëni kalimin, këtu gjenden më shumë arsye për ju që të filloni të blini ushqime organike.

  • Ushqimet organike shijojnë më mirë – Meqenëse ushqimeve organike u jepet më shumë kohë për t’u pjekur, strukturat e tyre minerale dhe të sheqerit janë me cilësi më të lartë. Kjo i bën ato të shijojnë më mirë krahasuar me frutat dhe perimet konvencionale të cilat nxiten artificialisht për t’u zhvilluar më shpejt.
  • Ushqimet organike përmbajnë më shumë antioksidantë – Ndryshe nga ushqimet konvencionale, ato organike nuk përmbajnë kimikate të huaja që reagojnë me vitamina, minerale dhe komponime të tjera organike. Kjo rezulton me një përmbajtje më të lartë antioksidante, e cila mund të atribuohet nga shumë përfitime shëndetësore, si parandalimi i sëmundjeve të zemrës, problemet e shikimit, plakja e parakohshme dhe sëmundjet njohëse.
  • Ushqimet organike janë të mira për mjedisin – Bujqësia organike shkakton ndërhyrje minimale në mjedis. Nuk përdor kimikate të dëmshme që mund të bëjnë rrugën e tyre në ujë, ajër dhe tokë. Kjo rrjedhimisht redukton incidencën e problemeve shëndetësore të shkaktuara nga ndotja.
  • Ushqimet organike janë më të freskëta – Ju mund të jeni i sigurt se jeni duke konsumuar ushqime të freskëta kur ha produktet organike. Kjo është për shkak se ushqimet organike nuk lejohen të përmbajnë prezervativë kimikë për të zgjatur jetën e tyre të ruajtjes.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook