Mishi i rremë, qumështi i gjirit i rremë dhe mungesa globale e ushqimit

Mishi i rremë, qumështi i gjirit i rremë dhe mungesa globale e ushqimit; Nga sulmet më e Bill Gates kundër njerëzimit

 

Vaksinimi i planetit nuk është i mjaftueshëm për këtë tiran – tani ai është në rrugën e luftës për të ndaluar nënat ta bëjnë këtë gjë natyrshëm. Mediat janë gjithashtu në bord si kukullat e tij me pagesë.

Bill Gates duket se qëndron pas shtytjes për të ndaluar ushqyerjen me gji dhe për të inkurajuar marrjen e BIOMILQ, një “qumësht njeriu” i kultivuar në qeliza, i bërë në laborator, së bashku me varietete të tjera të ushqimit të rremë.

Pothuajse çdo përpunues/prodhues i madh i mishit dhe qumështit ka blerë ose zhvilluar gjithashtu zëvendësues të mishit dhe qumështit me bazë bimore.

Kjo konvergjencë e industrisë “proteinike” po rrezikon qëndrueshmërinë e sistemit ushqimor dhe redukton diversitetin gjenetik të bagëtive dhe të korrave.

Kur merrni parasysh prodhimin e sojës si dhe përdorimin e burimeve konvencionale të energjisë, mishi i rritur në laborator mund të jetë më i keq për mjedisin sesa mishi i pulës dhe derrit të prodhuar në mënyrë konvencionale.

Ka shenja se industria e mishit të rremë mund të jetë duke dështuar para se të dalë nga toka; aksionet e Beyond Meat humbën 6 miliardë dollarë që nga marsi 2020 për shkak të rritjes së dobët të shitjeve.

Për të shpëtuar planetin dhe për të mbështetur shëndetin tuaj, anashkaloni të gjitha alternativat e mishit të rremë dhe zgjidhni ushqimin e vërtetë që rritet duke përdorur metoda rigjeneruese, të ushqyer me bar.

 

Ushqimi i rremë po përgatitet si një ilaç për t’i dhënë fund urisë në botë dhe mungesës së ushqimit, por nuk ka asgjë të mrekullueshme për ushqimin sintetik, të prodhuar në laborator. Nuk mund të krahasohet me ushqimin që vjen nga natyra për sa i përket të ushqyerit apo mbrojtjes së mjedisit, dhe siç po e shohim me mungesat misterioze të formulës për foshnjat, kur je i varur nga ushqimi i rremë, edhe mbijetesa jote varet nga një grusht i kompanive që i prodhojnë ato.

Bill Gates duket se qëndron pas shtytjes për të ndaluar ushqyerjen me gji dhe për të inkurajuar marrjen e BIOMILQ, një “qumësht njeriu” i kultivuar në qeliza, i bërë në një laborator, së bashku me varietete të tjera të ushqimit të rremë.

Formula e Bill Gates për fatkeqësi

Në qershor 2020, Bill Gates njoftoi kompaninë fillestare BIOMILQ, e cila po përdor bioteknologjinë për të krijuar qumështin e njeriut të prodhuar në laborator për foshnjat. Duke përdorur qelizat epiteliale të qumështit të vendosura në balona me mjedis të kulturës qelizore, qelizat rriten dhe vendosen në një bioreaktor që kompania thotë se “krijon kushte të ngjashme me ato në gji”.

Ky zëvendësues sintetik i qumështit të gjirit, i bërë në laborator, mblodhi 3.5 milionë dollarë fonde nga firma investuese e Gates, Breakthrough Energy Ventures. Gates gjithashtu ka kontribuar me të paktën 319 milionë dollarë në media, përfshirë The Guardian, duke e lejuar atë të kontrollojë dhe të diktojë atë që shtypin. Një ditë pasi Fondacioni Gates i pagoi The Guardian fondet e tij vjetore në maj 2022, ai publikoi një artikull të suksesshëm mbi ushqyerjen me gji të titulluar, “Me të vërtetë rezulton se ushqyerja me gji dhemb – pse askush nuk ju thotë?”

Doganat dhe Mbrojtja Kufitare e SHBA-së (CBP) ka sekuestruar 588 raste të formulës për foshnjat nga Evropa në prill 2021, sepse i mungonte etiketimi i duhur ushqimor. Në shkurt 2021, oficerët e CBP thanë se ata inspektuan 17 dërgesa të veçanta të formulave për foshnjat nga Gjermania dhe Holanda, duke çuar në një paralajmërim kundër blerjes së formulave për foshnjat në internet nga jashtë.

Në atë kohë, Keith Fleming, ushtrues detyre i drejtorit të operacioneve në terren të CBP në Baltimore, Maryland, tha në një njoftim për shtyp:

“Konsumatorët duhet të jenë shumë të kujdesshëm kur mendojnë për blerjen e artikujve përmes internetit nga një burim ndërkombëtar, sepse mund të mos marrin atë që presin. Njerëzit presin që produktet që blejnë të jenë në përputhje me ligjet dhe rregulloret ekzistuese të shëndetit dhe sigurisë dhe ata do të jenë të sigurt për ta ose për familjen e tyre. Nuk është gjithmonë kështu.”

Ndërsa paralajmëroi amerikanët kundër blerjes së formulave për foshnjat nga jashtë, në shkurt 2022 Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së njoftoi kontaminimin bakterial në objektin e Abbott Nutrition’s Sturgis, Michigan, që qëndron pas mungesës aktuale të formulave për foshnjat. Ndërsa Gates është qartë pas shtytjes për të ndaluar ushqyerjen me gji dhe për të inkurajuar BIOMILQ në vend të qumështit të gjirit, mungesat e formulës nxjerrin në pah rreziqet e prodhimit të konsoliduar të ushqimit.

Abbott pasuroi aksionerët ndërsa formula e tyre i sëmuri foshnjat

Konsolidimi i korporatave është i shfrenuar në tregun e formulës së foshnjave në SHBA, 90% e të cilit kontrollohet nga katër kompani. Abbot është në mesin e tyre, përgjegjës për 43% të prodhimit të formulës së bebeve në SHBA. Megjithatë, sipas një depozitimi të sinjalizuesit nga tetori 2021, pajisjet në objektin e Sturgis të kompanisë “po dështonin dhe kishin nevojë për riparim”.

Thuhet se ka ekzistuar gropa dhe vrima në një numër tubash, duke lejuar kontaminim bakterial. Udhëheqja ishte e vetëdijshme për pajisjet e dështuara deri në shtatë vjet përpara shpërthimit të epidemisë së shkurtit 2022, sipas raportit të sinjalizuesit.

Me pajisjet në nevojë për riparim dhe me një shpërthim bakteri në formulën e tyre që i sëmur foshnjat, Abbott përdori fitimet e tij masive nga 2019 deri në 2021 për të shpallur një program fitimprurës për blerjen e aksioneve. Sipas The Guardian:

“Abbott zbuloi baktere tetë herë pasi fitimet e saj neto u rritën me 94% midis 2019 dhe 2021. Dhe ashtu si formula e tij e ndotur dyshohet se filloi të sëmurte një numër foshnjash, me dy vdekje të raportuara, kompania rriti dividentët për aksionerët me mbi 25% ndërsa njoftoi një program riblerje aksionesh me vlerë 5 miliardë dollarë.”

Duke folur me The Guardian, Rakeen Mabud, kryeekonomist për Groundëork Collaborative, shtoi: “Abbott zgjodhi t’u jepte përparësi aksionarëve duke emetuar miliarda dollarë në blerje të aksioneve në vend që të bënte investime produktive.”

Kompanitë e mëdha të mishit dhe qumështit dominojnë industrinë e mishit të rremë

Numri në rritje i ushqimeve të rreme me bazë bimore dhe kompanive të mishit të rritur në laborator japin iluzionin se konsumatorët po marrin më shumë zgjedhje dhe industria ushqimore po bëhet më pak e konsoliduar. Megjithatë, ka ende relativisht pak firma që po kontrollojnë kapjen globale për tregjet e “proteinave”.

Në një artikull kërkimor të botuar në Frontiers in Sustainable Food Systems, Philip Howard, një anëtar i fakultetit në departamentin e qëndrueshmërisë së komunitetit në Universitetin Shtetëror të Michiganit dhe kolegët shpjegojnë se si kjo konvergjencë e industrisë “proteinike” po rrezikon më tej qëndrueshmërinë e sistemit ushqimor dhe redukton diversitetin gjenetik të blegtorisë dhe të kulturave:

“Vitet e fundit kanë parë konvergjencën e industrive që fokusohen në ushqime me proteina më të larta, të tilla si firmat e përpunimit të mishit që zgjerohen në zëvendësues me bazë bimore dhe/ose prodhimin qelizor të mishit, dhe firmat e peshkimit që zgjerohen në akuakulturë. Një forcë shtytëse pas këtyre ndryshimeve janë firmat dominuese që kërkojnë të rrisin fuqinë e tyre në raport me konkurrentët e ngushtë, duke përfshirë shtrirjen përtej kufijve që paraqesin kufizime për rritjen.

Flamuri i gjerë i “proteinës” ofron një hapësirë ​​premtuese për të arritur këtë qëllim, pavarësisht nga fokusi i tij reduktues ushqimor në një makronutrient të vetëm. Strategjitë e firmave të proteinave për të rritur dominimin e tyre ka të ngjarë të zvogëlojnë më tej barazinë në sistemet ushqimore duke përkeqësuar asimetritë e fuqisë.

Tyson dhe Cargill, dy nga përpunuesit më të mëdhenj të mishit në botë, për shembull, kanë investuar në kompaninë e mishit të rremë Memphis Meats, e cila gjithashtu ka mbështetjen e Bill Gates dhe Richard Branson. Miliarderë të tjerë të investuar në ushqime të rreme përfshijnë Sergey Brin (Mosa Meat), Peter Thiel (Modern Meadoë) dhe Marc Benioff (Eat Just).

“Këto kompani nuk do t’i bënin këto investime nëse nuk do të prisnin që pronat intelektuale të mbajtura nga këto biznese fillestare do të çonin në fitime monopole,” vëren Howard. Në “Politics of Protein”, një raport nga Paneli International i Ekspertëve mbi Sistemet e Qëndrueshme të Ushqimit (IPES-Food), Howard shpjegon:

“Pothuajse çdo përpunues/prodhues i madh i mishit dhe qumështit ka blerë ose zhvilluar gjithashtu zëvendësues të mishit dhe qumështit me bazë bimore, duke krijuar terren në një treg që po rritet afërsisht 20% në vit.

Më shumë se një duzinë prej këtyre firmave kanë investuar gjithashtu në biznese të reja që po përpiqen të komercializojnë mishin dhe peshkun e rritur në laborator. Ndërkohë, Vanguard dhe BlackRock – dy nga firmat më të mëdha në botë të menaxhimit të aseteve – kanë investime pothuajse në të gjitha kompanitë më të mëdha të mishit, qumështit dhe ushqimit të kafshëve.

Është e rëndësishme të kuptohet pse të gjitha këto produkte të mishit të rremë janë një katastrofë absolute metabolike lidhet me faktin se ato përdorin yndyrna bimore për të zëvendësuar yndyrat shtazore. Jo vetëm që nuk kanë vitamina të rëndësishme si vitamina A dhe vitamina K2, por ato janë të ngarkuara me acidin linoleik të rrezikshëm të yndyrës omega-6 LA.

Në disa raste ato përmbajnë 10 deri në 20 herë sasinë e gjetur në mish, gjë që do të kontribuojë rrënjësisht në sëmundje si diabeti, obeziteti, kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

Ushqimi i rritur në laborator është një katastrofë mjedisore

Shtytja për ushqim të rremë po bëhet në platformën se do të shpëtojë disi mjedisin nga shkatërrimet e fermave të fabrikave, e cila ka shkatërruar mjedisin me operacionet e ushqimit të përqendruar të kafshëve dhe monokulturat. Por edhe kjo është mashtruese.

Në shkurt 2021, Instituti i Ushqimit të Mirë (GFI), një grup jofitimprurës që qëndron pas industrisë së proteinave alternative, publikoi një analizë tekniko-ekonomike të mishit të kultivuar, e cila u përgatit nga firma konsulente CE Delft. Në të, ata zhvilluan një model për të reduktuar kostot aktuale të prodhimit të mishit të kultivuar deri në një pikë që do ta bënte atë ekonomikisht të realizueshme në fabrikat e shkallës së plotë deri në vitin 2030, një model që ata thanë se është “i realizueshëm”.

Në përpjekjen për të krijuar mish të kultivuar në shkallën që do të ishte e nevojshme për të ushqyer botën, problemet logjistike janë të shumta dhe, ndoshta, të pakapërcyeshme. Ka produkte të mbeturinave – katabolitë – për t’u marrë me të, pasi edhe qelizat e kultivuara nxjerrin mbetje që janë toksike.

Dhe, oksigjeni dhe lëndët ushqyese në dispozicion duhet të shpërndahen në mënyrë adekuate në të gjitha qelizat – diçka që është e vështirë në një reaktor të madh. Përzierja më e shpejtë e qelizave ose shtimi i më shumë oksigjenit mund të ndihmojë, por kjo mund të shkaktojë stres fatal në qeliza.

“Përfitimet” mjedisore janë gjithashtu të lëkundura kur merrni parasysh prodhimin e sojës si dhe përdorimin e burimeve konvencionale të energjisë. Kur kjo merret parasysh, analiza e ciklit jetësor të GFI zbuloi se mishi i kultivuar mund të jetë më i keq për mjedisin sesa mishi i pulës dhe derrit të prodhuar në mënyrë konvencionale.

Fermeri dhe historiani John Lewis-Stempel thekson gjithashtu se fermerët e botës prodhojnë tashmë ushqim të mjaftueshëm për popullsinë globale:

“Një diskutim i politikës globale të ushqimit duhet të fillojë me një fakt të qartë: nuk ka … mungesë të vërtetë ushqimore. Tashmë, fermerët e planetit prodhojnë ushqim të mjaftueshëm për t’u kujdesur për 10 miliardë njerëz të parashikuar në vitin 2050. Problemi është mbetjet dhe shpërndarja.”

Megjithatë, shtytja për krijimin e burimeve të rreme të proteinave vazhdon. Në parathënien e raportit të Navdanya International “Zgjidhjet e rreme që rrezikojnë shëndetin tonë dhe dëmtojnë planetin”, Vandana Shiva detajon gjithashtu se si ushqimet e rritura në laborator janë katastrofike për shëndetin e njeriut dhe mjedisin, pasi po përsërisin gabimet e bëra tashmë me bujqësinë industriale:

“Në përgjigje të krizave në sistemin tonë ushqimor, ne jemi dëshmitarë të rritjes së zgjidhjeve teknologjike që synojnë të zëvendësojnë produktet shtazore dhe produktet e tjera ushqimore me alternativa të rritura në laborator. Mbrojtësit e ushqimit artificial po përsërisin retorikën e vjetër dhe të dështuar se bujqësia industriale është thelbësore për të ushqyer botën.

Ushqimi i vërtetë, i pasur me lëndë ushqyese po zhduket gradualisht, ndërsa modeli bujqësor industrial dominues po shkakton një rritje të sëmundjeve kronike dhe përkeqëson ndryshimet klimatike. Nocioni se ushqimi laboratorik i teknologjisë së lartë, “pa ferma” është një zgjidhje e qëndrueshme për krizën ushqimore, është thjesht një vazhdim i të njëjtit mentalitet mekanik që na ka sjellë këtu ku jemi sot – ideja se jemi të ndarë nga dhe jashtë natyrës.

Sistemet industriale të ushqimit e kanë reduktuar ushqimin në një mall, në “gjëra” që më pas mund të konstituohen në laborator. Në këtë proces, si shëndeti i planetit ashtu edhe shëndeti ynë janë shkatërruar pothuajse.”

Shenjat se industria e mishit të rremë po ngec

Me gjithë bujën e saj, ka shenja se industria e mishit të rremë mund të dështojë para se të fillojë ndonjëherë. Aksionet e Beyond Meat, për shembull, humbën 6 miliardë dollarë që nga marsi i vitit 2020 për shkak të rritjes së dobët të shitjeve dhe i është drejtuar partneritetit me PepsiCo për të nxjerrë një produkt të thartë me bazë bimore.

“Analiza ime është se nisja do të bëjë shumë pak për të rritur pasurinë e kompanisë,” shkruan konsulenti i zhvillimit të biznesit Victor Martino në Just Food. Ai argumenton se “revolucioni i mishit me bazë bimore” është thjesht një marifet PR, një tregim që synon të shpërthejnë:

“Fakti është se, pavarësisht nga disponueshmëria e rritur e produktit për sa i përket zgjedhjes së markës dhe shtimit të pikave të shitjes me pakicë, shitjet e mishit laboratorik me bazë bimore ngecën në vitin 2021, duke shënuar rritje zero, sipas hulumtimit të fundit nga SPINS, të dhëna të porositura dhe të lëshuara nga Shoqata e Ushqimeve me Bazë Bimore dhe Instituti i Ushqimit të Mirë.

Sipas hulumtimit, shitjet totale vjetore të mishit me bazë bimore në SHBA mbetën të qëndrueshme në 1.4 miliardë dollarë. Ky është një vazhdim i peshës prej 1.4% të shitjeve totale të kategorisë së mishit.”

Aksionet e Beyond Meat dhe Oatly, një zëvendësues qumështi me bazë bimore, kanë humbur më shumë se gjysmën e vlerës së tyre në vitin 2022, por kjo nuk do të thotë se drejtuesit e tyre po vuajnë. Ish-shefi i rritjes së Beyond Meat, Chuck Muth, shiti aksione me vlerë më shumë se 62 milionë dollarë nga viti 2019 në 2021, ndërsa Biz Stone, një anëtar aktual i bordit dhe bashkëthemelues i Twitter, ka bërë miliona në aksionet e Beyond Meat.

Fakti mbetet se kur kompanitë private të kontrollojnë furnizimin me ushqime, ato do të kontrollojnë përfundimisht edhe vendet dhe popullatat e tëra. Biotech përfundimisht do t’i shtyjë fermerët dhe fermerët jashtë ekuacionit dhe do të kërcënojë sigurinë ushqimore dhe shëndetin e njerëzve. Me fjalë të tjera, puna që po bëhet në emër të qëndrueshmërisë dhe shpëtimit të planetit do t’u japë kontroll më të madh korporatave private duke dobësuar popullsinë.

Për të shpëtuar planetin dhe për të mbështetur shëndetin tuaj, anashkaloni të gjitha alternativat e mishit të rremë dhe zgjidhni ushqimin e vërtetë që rritet në mënyrën e duhur. Kur blini ushqime, njihni fermerin tuaj dhe kërkoni metoda rigjeneruese dhe të ushqyerit me bar, të cilët ju sjellin ushqim vërtet të qëndrueshëm për një popullsi dhe planet të shëndetshëm.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook