Si ndikon Alkooli në tru

Published On: January 11th, 2023Categories: Të ndryshme0 Comments on Si ndikon Alkooli në tru

Si ndikon Alkooli në tru

 

Keni menduar ndonjëherë çfarë bën alkooli me trupin tuaj? Veçanërisht, si e prek alkooli trurin? E vërteta është se dëmtimi shkon përtej një dhimbje koke dhe mjegullës së trurit që përjetoni në mëngjes pasi pini shumë. Efektet e alkoolit në tru janë të thella, dhe pirja e rëndë mund të vendosë për disa nga sëmundjet më të tmerrshme të trurit. Efektet afatgjata të alkoolit mund të riformulojnë plotësisht trurin tuaj, duke rritur rrezikun e depresionit dhe kushteve të tjera.

Lidhja ndërmjet alkoolit dhe dementisë – çmendurisë

Se si ndikon alkooli në tru është më e gjerë se shumica e njerëzve mendojnë. Vërtetë, dihet mirë se përdorimi kronik i alkoolit të tepërt mund të ketë efekte të dëmshme në trup. Megjithatë, një studim i habitshëm i vitit 2018 tregon një lidhje të fortë të dimentisë së hershme në të cilën një individ fillon të shfaq simptoma të çmendurisë para moshës 65 vjeç.

Studimi thotë se përdorimi i rëndë i alkoolit, si dhe çrregullime të tjera të përdorimit të alkoolit, janë faktorë të rëndësishëm të rrezikut për çmenduri, të cilat mund të shkurtojnë jetën deri në 20 vjet, si shkaku kryesor i vdekjes.

Pra, si ndikon alkooli në tru?

Pirje e rëndë konsiderohen tre pije në ditë për gratë dhe katër deri në pesë pije në ditë për burrat. Ka disa faktorë që përcaktojnë se si alkooli ndikon në tru:

 1. Sasia dhe sa shpesh ndodh pirja
 2. Mosha kur fillon pija
 3. Ekspozimi i alkoolit para lindjes
 4. Mosha, gjinia, historia gjenetike / historia e familjes
 5. Niveli i arsimit
 6. Gjendja shëndetësore e përgjithshme

Simptomat e alkoolizmit janë

Fizike

 • Koordinim i dobët
 • Fjalë të ngathëta
 • Ngadalësohet koha e reagimit

Psikologjike

 • Dëmtim i të menduarit
 • Humbje e kujtesës

Sjellja

 • Angazhimi në sjellje të rrezikshme
 • Sjellje e varur
 • Depresion

Gjithashtu rezulton në djersitje, të vjella, tronditje, ankth dhe kllapi e tmerrshme; të cilat mund të përfshijnë hallucinacione vizuale ose auditive. Efektet e menjëhershme të alkoolit janë të zakonshme pas disa pijeve.

Kur konsumoni alkool, mëlçia e thyen atë në nënprodukte jo-toksike, por me konsum të tepruar, mëlçia nuk është në gjendje të mbajë lart kërkesat e kërkuara dhe alkooli mbetet në gjak. Efektet e alkoolit në tru varen nga përqendrimi i alkoolit në gjakun e një individi.

Një rritje në BAC ndërvepron me trurin përmes barrierës gjak-tru. Në sistemin nervor qendror alkooli shkakton ndryshime në sjellje, duke vepruar sipas rajoneve specifike në tru, të ndjeshëm ndaj modifikimeve kimike.

Rajonet e trurit të prekura nga Alkooli

– Shtegu mesolimbik

Alkooli stimulon shtegun mesolimbik, ose rrugën e shpërblimit, brenda trurit dhe liron dopamin duke shkaktuar një ndjenjë kënaqësie.

Kjo rrugë është rruga kryesore e përfshirë në varësinë në të cilën stimulimi konstant i rrugës kërkon më shumë nga një substancë për të krijuar të njëjtin nivel kënaqësie. Studimet kanë treguar se një rrugë që aktivizohet në mënyrë të përsëritur, në këtë rast duke pirë, mbulohet nga një ngjitës i ngjashëm me rrjetë që e bën të vështirë formimin e sinapave të reja ose thyerjen e atyre të vjetra. Kjo shpjegon pse varësia është kaq e vështirë për t’u kapërcyer, modeli është ngulitur dhe mbajtur së bashku në atë mënyrë në tru.

– Lobe Frontale dhe Cortex Prefrontale

Ky rajon është i përfshirë në marrjen e vendimeve, motivimin, planifikimin, përcaktimin e qëllimeve, zgjidhjen e problemeve të gjykimit, sjelljen sociale dhe pengimin e impulsit. Studimet neuropatologjike kanë treguar një reduktim të madh të numrit të neuroneve në korteksin paraballor të alkoolistëve dhe totalisht të reduktuar të masës relative ndaj kontrollit (pijet alkoolike jo-alkoolike). Dëmtimi i lobës frontale / lëvore paraballore rezulton në ndryshime emocionale dhe të personalitetit.

– Hipokampusi

Hipokampus qëndron brenda sistemit mesolimbik dhe është i përfshirë në motivim, navigacion hapësinor, emocion dhe vendimtar për formimin e kujtimeve. Ekzistojnë prova që hipokampusi mund të luajë një rol edhe me frikë dhe ankth. Hipokampus është gjithashtu një nga vendet e pakta për neurogjenezën në tru të rritur.

Neurogjeneza është procesi i krijimit të qelizave të reja të trurit nga qelizat staminale (qelizat e padiferencuara që mund të krijojnë të gjitha llojet e ndryshme të qelizave). Studimet sugjerojnë se rritja e dozave të alkoolit krijon një ndërprerje në rritjen e qelizave të reja, gjë që çon në një deficit në fusha specifike siç është hippocampus që do të çojë në ulje të të nxënit dhe kujtesës. Neurogjeneza hipokampale është elastike dhe është treguar të shërohet pas 30 ditëve të abstinencës. Megjithëse duket të ketë rritje të cenueshmërisë ndaj rikthimit.

– Hipotalamusi

Gjithashtu një pjesë e sistemit limbik, hipotalamusi ka lidhje me shumë sisteme dhe është i përfshirë në të mësuarit dhe kujtesën, funksionet rregullatore, ngrënie / pirje, kontrollin e temperaturës, rregullimin e hormoneve dhe emocionet. Dëmi afatgjatë në hipotalamus për shkak të alkoolit çon në defiçite kujtesës dhe në amnezi.

– Truri i vogël

Sindromi përbën rreth 10 % të peshës totale të trurit, por përmban rreth gjysmën e neuroneve. Truri i vogël, por i fuqishëm, cerebellum koordinon lëvizjen vullnetare, balancimin, lëvizjen e syve dhe integrohet në qark për njohje dhe emocion. Abuzimi me alkoolin çon në atrofi brenda lëndës së bardhë të cerebellumit.

– Amygdala

Brenda lobit kohor amygdala ka lidhje me korteksin paralëndimor, hipokcampus dhe talamus dhe ndërmjetëson emocionet (dashuri, frikë, tërbim, ankth) dhe ndihmon në identifikimin e rrezikut.

– Alkooli dhe neurotransmetuesit

Alkooli ndikon në kiminë e trurit duke ndryshuar nivelet e neurotransmetuesve brenda rajoneve të lartpërmendura.

Neurotransmetuesit janë lajmëtarët kimikë brenda trurit që transmetojnë sinjale brenda sistemit nervor qendror dhe shtrihen në të gjithë trupin. Ndryshimet e neurotransmetuesve brenda rajoneve të veçanta shkaktojnë ndryshime në sjelljen e një individi dhe funksionet motorike.

Neurotransmetuesit janë ose nxitës dhe rrisin aktivitetin elektrik në tru, ose janë frenues dhe zvogëlojnë aktivitetin elektrik në tru.

– Receptorët GABA dhe NMDA

Alkooli ngadalëson trurin duke u lidhur me receptorët inhibitorë GABA dhe NMDA. Kjo ngadalëson rezultatet në uljen e fjalëve, zvogëlimin e kujtesës dhe lodhjen.

– Norepinephrine

Lirimi i norepinefrinit në lidhje me rritjen e përkohshme të adrenalinës, kortizolit dhe dopaminës krijon një ndjenjë pa stress. Abuzimi kronik i alkoolit rezulton në rënie në këto neuronet që lëshojnë norepinefrin, gjë që çon në vëmendje të dobësuar, përpunimin e informacionit dhe një efekt negativ në të mësuarin dhe kujtesën.

– Glutamate

Glutamat është një neurotransmetues nxitës, por është i bllokuar nga lidhja ndaj receptorit NMDA me alkool. Paaftësia për t’u lidhur me receptorin e saj çon në efekte të përgjithshme depresive në të gjithë trurin.

– Serotonin

Një tjetër neurotransmetues ngacmues i përfshirë në efektet e kënaqësisë / shpërblimit të rrugës mesolimbike. Studimet kanë treguar një reduktim prej 50 %  në qelizat serotonergjike me abuzime kronike të alkoolit, duke çuar në ndryshime në humor, mendim, oreks dhe gjumë.

Pas rritjes fillestare të neurotransmetuesve ngacmues, stimulimi del jashtë dhe ka një ngritje të neurotransmetuesve frenues GABA dhe NMDA.

Sindromet e lidhura me alkoolin

Pas studimeve të konsumit kronik të tepërt të alkoolit është treguar një rënie e përgjithshme në dendësinë e nervave, vëllimet rajonale të qarkullimit të gjakut dhe në metabolizmin e glukozës.

Rënia e metabolizmit të glukozës si pasojë e konsumit të alkoolit vjen si pasojë e rënies së thiamines. Thiamina (e njohur gjithashtu si vitamina B1) është kritike për të gjitha indet në trup, veçanërisht në tru. Truri ka nevojë për thiaminë për shkak të rolit të saj kritik në metabolizmin e glukozës dhe sintezën e neurotransmetuesve.

Një rënie në thiaminë mund të ndodhë në dy mënyra për shkak të konsumit të alkoolit. Njëra është një dietë e varfër dhe tjetra është për shkak të një rënie në përthithjen dhe aktivizimin e thiamines. Trupi ka rezerva të thiaminës, por ato bëhen të varfëra gjatë pirjes së rëndë. Nëse pirja e rëndë bëhet kronike, ato rezerva nuk kanë nevojë për tu rimarrë dhe individi fillon të ketë mungesë të thiaminës.

Nga njerëzit me një mungesë thiamine për shkak të konsumit të alkoolit, 80% do të vazhdojnë të zhvillojnë:

– Wernicke Encephalopathy

Një person me Wernicke Encephalopathy do të vuajë nga konfuzioni mendor, shqetësimet oculomotor (shqetësimet me muskujt që lëvizin sytë), dhe vështirësi me koordinimin e muskujve.

– Korsakoffs Psychosis

Individët që tregojnë simptomat e Korsakoffs Psychosis kanë vështirësi në ecje dhe probleme të rënda me amnezi, veçanërisht amnezi anterograde ose nw formimin e kujtimeve të reja.

– Dementia e lidhur me alkoolin

Hulumtimet tregojnë se rreziku i zhvillimit të demencës është tre herë më i madh në alkoolistët sesa njerëzit e tjerë. Demenca për shkak të alkoolit përfshin si encefalopatinë wernicke dhe psikozën Korsakoffs.

Sindroma të tjera për shkak të konsumit të alkoolit

 • Encefalopatia Hepatike: Mosfunksionimi i mëlçisë ndodh pas abuzimit kronik të alkoolit që çon në ndryshime të gjumit dhe gjendjen shpirtërore. Dëmet e mëlçisë të shkaktuara nga alkooli rezultojnë në një rritje të amoniakut në gjak, që ka një efekt neurotoksik në tru.
 • Sindromi Cerebellar me Atrofi Vermal Superior: Pacienti paraqet simptomat e një ecje të gjerë, vështirësi me lëvizjet e syve dhe dysarthri (të folurit e ngadalësuar ose të ngathët).

Mendimet përfundimtare se si ndikon alkooli në tru

 • Përdorimi i tepërt i alkoolit shkakton një ndryshim të ndryshimeve kimike dhe molekulare brenda trurit që formon bazën e disa manifestimeve të sjelljes dhe fizike.
 • Efektet neurotoksike të alkoolit çojnë në mungesën e thiamines dhe vdekje totale të qelizave brenda zonave veçanërisht të prekshme brenda trurit.
 • Kjo vdekje qelizore rezulton në një rënie në vëllimin e përgjithshëm të trurit, veçanërisht brenda lobit frontal / korteksit prefrontal, cerebellum dhe hippocampus.
 • Për shkak të neurogjenezës, abstinenca e alkoolit gjatë një periudhe të zgjatur kohe mund të shohë një rivendosje të qelizave brenda këtyre zonave.
 • Së fundmi, edhe pse hulumtimi që ilustron një lidhje midis çmendurisë së hershme dhe alkoolit është në fazat e hershme të tij, është një paralajmërim i fortë për listën gjithnjë në rritje të efekteve të dëmshme të konsumit të alkoolit.

Çfarë duhet bërë

Nëse ndiqet një ushqim çhelmues, një alkoolist që kërkon të shërohet do të shohë se i dëshiron ëmbëlsirat dhe ushqimet me niseshte më shumë se më parë. Kjo është përgjigja e trupit ndaj sheqerit të pamjaftueshëm në gjak si rezultat i mungesës së alkoolit. Dëshira akute për sheqer duhet të kalojë si simptomat e tjera të tërheqjes nga alkooli, por detyrimi për të ngrënë ushqime me sheqer duhet të mbetet për të zëvendësuar një rimëkëmbje psikologjike të dëshirës për alkool.

Kapja pas dietës së ekuilibruar duke iu shmangur tundimit të hershëm për “mjekim” kundër humbjes së alkoolit dhe duke u mbështetur te sheqeri mund të dobësojë efektetet afatgjata të dëshirës për sheqer dhe kështu do të përparoni drejt shërimit.

Nuk ka shërim për cirrozën e mëlçisë apo pancreatitis, dy nga pasojat më të zakonshme kronike të lidhur me alkoolizmin.

Përveç kësaj, dëme të tjera sistematike të lidhura me alkoolin si absorbimin joefikas i lëndëve ushqyese apo ulja në numrin e rruazave të kuqe të gjakut do të ndodhin shumë shpejt. Në këtë rast, dietat e pasura me proteina dhe të ulëta në sheqerna të thjeshta ose të yndyrave të ngopura mund të përshpejtojnë këtë proces shkatërrimi.

Prandaj, ndërtimi i një plan-diete për rimëkëmbje që sjell jo më shumë se 20 deri në 35 për qind të kalorive ditore nga yndyra, dhe një ndarje midis karbohidrateve dhe proteinave për pjesën tjetër, është e rekomanduar për piramidën e ushqimit nga ekspertët e dietave ushqyese.

Mangësitë më të zakonshme dietetike te alkolikët janë vitamina B6, thiamine dhe acid folik. Këto elemente ushqyese janë jetike për prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut, qelizave dhe thithjen e lëndëve ushqyese. Gjatë çhelmimit, ose tërheqjes së menjëhershme nga alkooli, një mjek duhet të monitorojnë këto nivele dhe të vendosë nëse plotësimi dietik është i nevojshëm për të ruajtur funksionimin e shëndetshëm trupor. Do të shfaqet gjithashtu nevoja për proteina, hekur dhe elektrolite për të përcaktuar se çfarë dëmi i përhershëm i është bërë mëlçisë.

Është e rëndësishme që të mos shtoni toksicitet të mëtejshëm në sistemin tuaj kështu që përpiquni t’i përmbaheni për sa më poshtë:
– Mos konsumoni asnjë ëmbëltues artificial, të tilla si Splenda, NutraSëeet ose Aspartame.
– Mos konsumoni fruktozë të lartë si shurupi i misrit ose glutamate mono-sodium.
– Mos pini asnjë pije të gazuar.
– Shmangni të gjitha restorantet e ushqimit të shpejtë.
– Shmangni të gjitha ushqimet e konservuara.
– Hiq apo redukto kafeinën.
– Eliminoni grurin dhe glutenin.

– Eliminoni produktet konvencionale të qumështit. Produktet më të mira të qumështit janë ato të papërpunuara, të pasterilizuar dhe qumështit të lopëve që ushqehen me bar. Nëse kjo është e padisponueshme, atëherë blej qumështit organik.
– Shmangni mishin e viçit konvencional. Viçi më e mirë është ai që ushqehet me bar.

Terapia aromatike – Aromaterapia

Për të siguruar rezultate pozitive, gjithmonë kontrolloni se vaj esencial është 100% bimor, i pastër dhe se vjen nga një burim i respektuar.
Bëni banjo ose masazhe të rregullta me formula vajore që përfshijnë: vaj limoni; kjo është një nga zgjidhjet më të mira.

Ekziston një nevojë të shikojmë në çështjet emocionale që rrethojnë përdorimin e alkoolit. Vajrat esenciale lëvizin emocionin.

Zakonisht ka nevojë për të shmangur dhimbjen dhe për të shmangur vuajtjet. Vajrat që ndihmojnë  ndalimin e dhimbjeve dhe vuajtjeve janë Mendra dhe Yarroë.

Shpesh alkolikët janë në depresion dhe shfaqin ​​nivele të larta të zemërimit. Vajrat që zbusin zemërimin janë ato të kanellës dhe ajowan.

Shumë fëmijë sot kanë lindur nga prindër  të alkoolizuar; duke bërë banjë me fëmijën në ujë të ngrohtë me vaj limoni, livando, kamomil, dru kedri, dhe uthull molle, mund të lirohet nga ankthi. Pas banjos së parë, foshnja apo fëmija do të jetë në gjendje të flerë dhe të relaksohet ndoshta për herë të parë.

Vaj i thjeshtë limoni mund të ketë një efekt të thellë te ata që vuajnë nga abuzimi me alkoolin. Limoni shëron modelet e paqëndrueshme të energjisë në sistemin nervor. Limoni gjithashtu shkrin merakun dhe pakënaqësinë.

Asgjë në këtë botë nuk është e pamundur. Bimët mund të bëjnë mrekulli në trajtimin e çdo sëmundje. Nëse ju doni t’i jepni fund alkoolizmit atëherë provoni mjetet e lartpërmendura natyrale për shkak se ato janë fantastike.

Thuaj “JO” alkoolit dhe bëj një jetë të shëndetshme.

Kujto gjithashtu, se feja jonë madhështore, Islami, e ndalon rreptësisht alkoolin, pikërisht për dëmet që ai sjell për individin dhe shoqërinë, për shëndetin fizik dhe mendor, prandaj jepi fund tani!!

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook