Shkaqet e mungesës së vitaminës B12 që nuk janë të lidhura me ushqimin

Shkaqet e mungesës së vitaminës B12 që nuk janë të lidhura me ushqimin

 

Shumë njerëz përjetojnë simptoma të mungesës së vitaminës B12, por jo si shkak se nuk po konsumojnë ushqime burimore të saj.

Ju mund të mos diagnostikoheni me mungesë të vitaminës B12 për disa vjet, dhe kjo mund të përkeqësojë problemin, pasi mungesa e vitaminës B12 konsiderohet si një nga problemet jo-prapavepruese, që do të thotë që çdo simptomë dhe problem që rezulton nga kjo mungesë, të tilla si dëmtimi i nervave, nuk mund të trajtohet duke trajtuar thjesht mungesën në këtë vitaminë.

Shkaqet e mungesës së vitaminës B12

Këtu është një grup arsyesh që mund të jenë arsyeja e mungesës së vitaminës B12:

  1. Ndjekja e një diete tërësisht vegjetariane

Burimet kryesore që përmbajnë vitaminë B12 janë burime shtazore si mishi, shpezët dhe prodhimet e detit.

Nëse ndiqni një dietë tërësisht vegjetariane, atëherë ka shumë të ngjarë të keni një rrezik të lartë të mungesës së vitaminës B12.

  1. Merrni ilaçe antacid (ilace për sëmundje të stomakut)

Në rast se keni vuajtur më parë nga një ulçer në stomak ose vuani aktualisht nga urthi apo zbatica gastroesophageale dhe jeni duke marrë ilaçe antacid, atëherë rreziku i mungesës së vitaminës B12 do të jetë më i lartë se të tjerët!

Marrja e ilaçeve dhe trajtimeve të nevojshme për problemet shëndetësore të stomakut mund të ndikojë në thithjen e vitaminës B12 në trup, sipas studimeve.

  1. Nëse jeni diagnostikuar me diabet ose sëmundje autoimune

Problemet me nivelet e parregullta të sheqerit në gjak lidhen zakonisht me thithjen e dobët të vitaminës B12 në trup, edhe nëse konsumoni rregullisht burimet e saj të ushqimit.

Diabeti dhe sëmundjet autoimune si lupusi janë ndër shembujt më të njohur të këtyre sëmundjeve.

  1. Pirja e alkoolit rregullisht

Nëse jeni një person që pini alkool çdo ditë, gjasat që rezervat tuaja të vitaminës B12 të ndikohen negativisht janë të mëdha. Njerëzit që pinë alkool rregullisht vuajnë nga mungesa e vitaminës B12 më shumë se të tjerët.

Mëlçia, organi përgjegjës për metabolizmin e alkoolit, gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e vitaminës B12 në trup, kështu që rezervat e saj tek ata që pinë alkool do të preken.

Kështu, ju këshillojmë të shmangni pirjen e alkoolit.

  1. Jeni mbi 50 vjeç

Nëse jeni mbi të pesëdhjetat, trupi juaj me siguri nuk po funksionon më në të njëjtën mënyrë si më parë, dhe ju tani jeni më të prekshëm se të tjerët për zhvillimin e shumë sëmundjeve, duke përfshirë mungesën e thithjes së vitaminës B12 si rezultat i keqthithjes. Shanset që të përjetoni disa simptoma të tilla si harresa, humbja e kujtesës dhe përqendrimi, janë më të larta dhe më të shpejta.

Në këtë rast, ju këshillojmë të kujdeseni sa më shumë për dietën tuaj.

Simptomat e mungesës së vitaminës B12

Ekzistojnë një grup shenjash dhe treguesish që mund të shfaqen kur ndodh një mungesë e vitaminës B12, më të njohurat prej të cilëve janë:

– Lodhje

– Mpirje e gjymtyrëve

– Problemet e kujtesës

– Humbja e ekuilibrit

– Depresioni

– Anemia

– Osteoporoza

– Çmenduria

– Astma.

Ndërlikimet me mungesën e B12 mund të jenë serioze dhe përfshijnë:

– Rrezik i lartë i sëmundjes së zemrës

– Depresion

– Alzheimer

– Autizm

– Probleme mendore.

Për të shmangur problemet shëndetësore të vitaminës B12 ju këshillojmë të konsumoni burime të ndryshme të vitaminës B12 si: mishi organic i kafshëve që ushqehen me bar, mëlçitë, prodhimet e detit, vezët, produktet e qumështit.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook