Shkaqet e dhimbjes në gjoks

Published On: February 25th, 2023Categories: Zemra dhe Gjaku0 Comments on Shkaqet e dhimbjes në gjoks

Shkaqet e dhimbjes në gjoks, që tregojnë diçka tjetër përveç një sulmi në zemër

 

Në momentin kur ndjeni një dhimbje ose siklet të pazakontë në gjoks, mendja juaj mund të hidhet në më të keqen: një sulm në zemër. Ndërsa sulmet në zemër janë serioze dhe të rrezikshme, ekzistojnë disa shkaqe mjekësore të dhimbjes në gjoks që janë – fatmirësisht – më pak urgjente se një sulm në zemër.

Para së gjithash, “dhimbja në gjoks” mund t’i referohet çdo dhimbjeje fizike në çdo organ midis qafës dhe barkut. Është e lehtë të lidhësh dhimbjen e gjoksit me zemrën, por mund të jenë gjithashtu mushkëritë, brinjët, muskujt rreth brinjëve, ezofagu ose nervat.

Simptomat e një sulmi në zemër shpesh përfshijnë dhimbje shtrënguese dhe shtypëse që shkon deri në nofull ose poshtë krahut të majtë. Megjithatë, shumë njerëz, veçanërisht gratë, kanë sulme në zemër që nuk shkaktojnë dhimbje në gjoks.

Ja disa shkaqe të dhimbjes në gjoks

Sulmi i panikut; Këto shkaktojnë shumë vizita në dhomën e urgjencës çdo vit pasi shumë njerëz mendojnë se kanë sulm në zemër, por që në fakt është një sulm paniku.

– Urthi; Acidi i stomakut derdhet nga stomaku dhe shkon deri në ezofag dhe shkakton djegie në gjoks. Simptomat e djegies përfshijnë një ndjesi djegieje në qendër të gjoksit.

– Herpes; Ky është një infeksion viral që mund të shkaktojë skuqje në njërën anë të trupit.

– Pneumonia; Ky është një infeksion në mushkëri që shkakton dhimbje në gjoks që përkeqësohet kur kolliteni ose merrni frymë.

– Lëndimi i muskujve; Kjo dhimbje ndodh kur tendosni muskujt ose pjesët midis brinjëve.

– Gurët në tëmth; Kjo shkakton dhimbje sipër anës së djathtë të barkut, dhe zakonisht përkeqësohet pas mbingrënies.

– Pleuriti; Ky është një inflamacion në membranën e mushkërive. Shkakton një dhimbje therëse gjatë frymëmarrjes ose kollitjes. Pleuriti nuk është aq i zakonsëm sa më parë, dhe as nuk është aq i rrezikshëm  sa dikur, por gjithësesi ndodh.

– Perikarditi; Kjo i referohet inflamacionit në qesen rreth zemrës. Kjo mund të ndodhë pas një infeksioni, një sulmi në zemër ose një operacioni në zemër.

Kushtet e mësipërme zakonisht nuk mund të jenë të rrezikshme për jetën, por dy shkaqet e mëposhtme të dhimbjes në gjoks mund të jenë urgjenca të rënda mjekësore:

  1. Embolia pulmonare; Kjo është një mpiksje gjaku në mushkëri që shkakton një dhimbje të mprehtë që përkeqësohet me frymëmarrjen. Kërkon trajtim të menjëhershëm, pasi mund të jetë kërcënuese për jetën.
  2. Mushkëritë e shembura; E njohur si pneumotoraks, kjo ndodh kur ajri rrjedh nga mushkëritë (për shembull, për shkak të një vrime plumbi ose frakture të brinjës) dhe krijon presion në zgavrën e kraharorit. Mushkëritë nuk janë në gjendje të marrin ajrin siç duhet, duke e bërë këtë një urgjencë mjekësore urgjente.

Edhe nëse dhimbja në gjoks nuk është një situatë emergjente, përsëri duhet të shihni një mjek. Shumë prej kushteve janë të trajtueshme dhe mund të përkeqësohen në një situatë më serioze nëse nuk merret parasysh. Bëni menjëherë vizitë mjekësore, nëse dhimbja në gjoks:

– Është e rëndë.

– Shkakton probleme me gëlltitjen.

– Zgjat më shumë se pesë ditë.

– Shoqërohet me të përziera dhe të vjella.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook