9 Mënyra për të ndaluar sulmet e panikut

 

Sulmet e panikut janë shpërthime të papritura dhe të forta të frikës, panikut ose ankthit. Këto vërshime janë dërrmuese, dhe kanë simptoma fizike dhe emocionale.

Shumë njerëz me sulme paniku mund të kenë vështirësi në frymëmarrje, djersitje të thellë, të dridhura dhe rrahje të forta të zemrës.

Disa njerëz gjithashtu do të përjetojnë dhimbje gjoksi dhe një ndjenjë të shkëputjes nga realiteti gjatë një sulmi paniku, duke menduar se po ndodh një sulm në zemër. Të tjerë kanë raportuar se ndihen sikur kanë një goditje në tru.

Sulmet e panikut mund të jenë të frikshme dhe mund t’ju godasin shpejt. Këtu janë 11 strategji që mund t’i përdorni për të ndaluar një sulm paniku kur ndjeni shpërthime të papritura:

  1. Bëni frymëmarrje të thellë

Vështirësia në frymëmarrje është një simptomë e sulmeve të panikut që mund të rrisë frikën. Frymëmarrja e thellë mund të zvogëlojë simptomat e panikut gjatë një sulmi.

Nëse jeni në gjendje të kontrolloni frymëmarrjen, keni më pak të ngjarë të përjetoni probleme.

Përqëndrohuni tek frymëmarrja e thellë brenda dhe jashtë përmes gojës, mbushni gjoksin me ajër, pastaj nxirreni ngadalë.

  1. Jini i vetëdijshëm se keni një sulm paniku

Duke pranuar se keni një sulm paniku në vend të një sulmi në zemër, mund të kujtoheni se kjo është e përkohshme, do të kalojë dhe gjithçka do të rregullohet.

Hiqni frikën që mund të vdisni ose që po shkatërroheni. Kjo mund t’ju lejojë të përqendroheni tek teknika të tjera për të zvogëluar simptomat.

  1. Mbyllni sytë

Disa sulme paniku vijnë nga shkaktarë që ju mbysin. Nëse jeni në një mjedis të shpejtë me shumë stimuj, kjo mund të ushqejë sulmin e panikut.

Për të zvogëluar stimujt, mbyllni sytë gjatë sulmit të panikut. Kjo mund të bllokojë çdo stimul shtesë dhe ta bëjë më të lehtë të përqëndroheni në frymëmarrjen tuaj.

  1. Gjeni një objekt fokusimi

Disa njerëz e gjejnë të dobishme për të gjetur një objekt të vetëm për të përqendruar gjithë vëmendjen e tyre gjatë një sulmi paniku.

Për shembull, përshkruani modelet, ngjyrën, formën dhe madhësinë e objekteve. Fokusoni gjithë energjinë tuaj në këtë objekt dhe simptomat e panikut mund të zhduken.

  1. Përdorni teknikat e relaksimit të muskujve

Sikurse frymëmarrja e thellë, teknikat e relaksimit të muskujve mund të ndihmojnë në ndalimin e sulmit të panikut duke kontrolluar përgjigjen e trupit sa më shumë që të jetë e mundur.

  1. Imagjinoni vendin tuaj të lumtur

Cili është vendi më i relaksuar në botë që mund të mendoni? Një plazh me diell me valë të buta dhe kodrina? Një kabinë në mal? Një fushë e hapur me bar dhe lule shumëngjyrëshe? Një lumë që rrjedh?

Imagjinoni veten atje dhe përpiquni të përqendroheni në hollësitë sa më shumë që të jetë e mundur. Imagjinoni gërmimet e gishtërinjve në rërë të ngrohtë, ose duke nuhatur aromën e mprehtë të pishave dhe luleve.

  1. Angazhohuni në stërvitje të lehta

Endorfinët e mbajnë gjakun në pikën e duhur. Stërvitja mund të ndihmojë përmbytjen e trupit me endorfine, të cilat mund të përmirësojnë disponimin. Nëse jeni të stresuar, zgjidhni stërvitje të lehtë që është e butë për trupin, si ecja.

Kjo teknikë përjashtohet nëse jeni duke luftuar për të marrë frymë.

  1. Mbani livando në dorë

Lavanda është e njohur si qetësuese dhe lehtësuese e stresit. Ajo mund të ndihmojë trupin të relaksohet. Nëse e dini që jeni të prirur për sulme paniku, mbani pak vaj esencial lavandoje dhe vendosni disa në parakrah kur përjetoni një sulm paniku.

Ju gjithashtu mund të provoni të pini çaj me livando ose kamomil. Që të dyja janë relaksuese dhe qetësuese.

  1. Aftësia për t’u marrë me emocionet tuaja

Jeni shumë i ndjeshm ndaj stresit, dhe nuk e dini se si të qetësoni apo zbutni veten kur ndjeheni të trishtuar, të zemëruar, ose të zhytur plotësisht nga një situatë. Ju duhet të jeni të aftë për të kontrolluar emocionet që ju ndihmojnë të kapërcini këtë fatkeqësi. Kjo është një aftësi që mund të mësohet në çdo moshë.

Profeti Muhamed (Paqja dhe bekimet e Zotit qofshin mbi të!) e donte optimizmin dhe mendimet e gëzueshme, dhe e urrente pesimizmin dhe mendimet negative për të ardhmen, për t’i mësuar njerëzve mënyrën e të menduarit, me qëllim që të parandalojnë sulmet e panikut dhe gjithçka që i dëmton ata, madje edhe nga vetvetja dhe mendimet e tyre.

Besimi i pastër dhe kujtimi i Zotit, i Cili ju ka krijuar, është relaksues dhe sigurues. Vazhdoni të mendoni se gjithcka është nën kontrollin e Krijuesit të gjithçkaje! Mendojeni këtë vazhdimisht derisa të ndjeni se sulmi i panikut po fillon të zhduket, sepse Zoti i Madhëruar thotë në Kuran: “Vërtet, zemrat qetësohen me përmendjen e Zotit.” [Raad, 28].

Desert herbs products specially produced for patients with various types of stress, anxiety, panic, and depression, including: Acute stress, acute episodic stress, chronic stress, physical stress (trauma, fatigue, environmental pollution, hormonal stress, and dietary), psychological stress (emotional stress, cognitive stress, perceptual stress), psychosocial stress (marital relationships / difficulties, lack of supportive society, lack of adequate resources for survival, loss of employment / investment / savings, loss of loved ones, bankruptcy, home lock-up and isolation), psycho-spiritual stress; General Anxiety Disorder, Social Anxiety Disorder, Panic Disorder, Post-Traumatic Stress Disorder, Obsessive-Compulsive Disorder, Separation Anxiety Disorder, Phobia, Schizophrenia, etc.

Major depression, persistent depressive disorder, bipolar disorder, seasonal affective disorder, psychotic depression, peripartum (postpartum) depression, premenstrual dysphoric disorder, situational depression, atypical depression, etc.


Kura me bimë shkretinore të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të stresit, ankthit, panikut, dhe depresionit, duke përfshirë: Stresi akut, stresi akut episodik, stresi kronik, stresi fizik (trauma, lodhja, ndotja e mjedisit, stresi hormonal dhe dietik), stresi psikologjik (stresi emocional, stresi njohës, stresi perceptues), stresi psikosocial (marrëdhëniet / vështirësitë e martesës, mungesa e shoqërisë mbështetëse, mungesa e burimeve për mbijetesë adekuate, humbja e punësimit / investimeve / kursimeve, humbja e të dashurve, falimentimi, bllokimi i shtëpisë dhe izolimi), stresi psiko-shpirtëror; Çrregullimi i përgjithshëm i ankthit, Çrregullimi i Ankthit Social, Çrregullimi i Panikut, Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik, Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv, Çrregullimi i Ankthit të Ndarjes, Fobia, etj.
Depresioni i madh, çrregullimi i vazhdueshëm i depresionit, çrregullimi bipolar, çrregullimi afektiv sezonal, depresioni psikotik, depresioni peripartum (pas lindjes), çrregullimi disforik premenstrual, depresioni i situatës, depresioni atipik, skizofrenia, etj.