Rreziku i 13 kancereve është më i ulët kur ushtrohemi

Rreziku i 13 kancereve është më i ulët kur ushtrohemi

 

Dihet tashmë se një nga përfitimet e stërvitjes përfshin optimizimin e trupit tonë për të luftuar sëmundjet. Tani, ne kemi prova shumë të forta, specifike që tregojnë se një recetë e fortë e aktivitetit fizik mund të ulë në mënyrë drastike rrezikun e 13 llojeve të ndryshme të kancerit!

Studimi, i botuar në JAMA Internal Medicine, shqyrtoi informacionin nga 1.4 milionë njerëz të moshave 19 deri në 98 vjeç, të mbledhura gjatë rrjedhës së rreth 11 viteve. Studiuesit nga Institutet Kombëtare të Shëndetit, Universiteti i Harvardit dhe organizata të tjera kryesore kërkimore globale mblodhën të dhëna mbi stërvitjen e njerëzve gjatë kohës së lirë (gjëra si ecja e shpejtë, noti dhe vrapimi) dhe me çfarë intensiteti.

Njerëzit që ishin më aktivë kishin një rrezik të reduktuar të 13 llojeve të ndryshme të kancerit në krahasim me ata që ushtroheshin më pak dhe bënin një mënyrë jetese të ulur. Ushtrimi duket se është më mbrojtësi kundër kancerit të ezofagut (42 përqind rrezik më i ulët), i ndjekur nga kanceri i mëlçisë (27 përqind rrezik më i ulët) dhe kanceri i mushkërive (26 përqind rrezik më i ulët).

Ata që ushtroheshin më shumë gëzonin një rrezik 23 përqind më të ulët të kancerit të veshkave, një rrezik 22 përqind më të ulët për kardia të stomakut (një lloj kanceri i stomakut), një rrezik 21 përqind më të ulët të kancerit endometrial, një rrezik 20 përqind më të ulët të leuçemisë mieloide, 17 përqind më pak rrezik për mielomë, 16 përqind rrezik më të ulët të kancerit të zorrës së trashë, 15 përqind rrezik më të ulët të kancerit të kokës dhe qafës, 13 përqind rrezik më të ulët të kancerit të rektumit dhe të fshikëzës dhe 10 përqind rrezik më të ulët të kancerit të gjirit.

Studimi zbuloi se ushtrimi rrit pak rrezikun e melanomës dhe një lloj kanceri të prostatës me rritje të ngadaltë.

Studiuesit vërejnë se ky ishte një studim vëzhgues, kështu që lidhja midis stërvitjes dhe reduktimit të kancerit është “e vërtetuar”, por ne e dimë se stërvitja ndryshon nivelet e hormoneve, shkallën e inflamacionit që shkakton sëmundje, tretjen dhe ekuilibrin e përgjithshëm të energjisë në një mënyrë që mund të ka të ngjarë të kontribuojë në rrezik më të ulët.

Është koha për të Lëvizur

Qindra studime të kaluara sugjerojnë se ushtrimet kanë fuqinë për të ulur rrezikun e llojeve të veçanta të kancerit. Ky përbindësh i një studimi, megjithatë, duhet të frymëzojë mjekët që të përshkruajnë ushtrime për ilaçin e fuqishëm që është – dhe të shërbejë si frymëzim për ne që të gjithë të lëvizim më shumë gjatë ditëve tona.

Nuk keni nevojë të kaloni orë të tëra në ditë duke u ushtruar. Ky studim zbuloi se njerëzit që ushtroheshin me një intensitet të moderuar për periudha edhe më të shkurtra kohore gëzonin përfitime për parandalimin e kancerit.

Për shkak se periudhat e gjata kardio nuk ishin të nevojshme për të prodhuar përfitimet mbrojtëse nga kanceri të gjetura në këtë studim, stërvitjet HIIT ose stërvitjet me intervale me intensitet të lartë apo stërvitjet me hov, mund të jenë gjithashtu një opsion i shkëlqyeshëm, veçanërisht nëse jeni i krisur për kohën.

Ushtrimi duhet të bëhet pjesë e kulturës suaj të përditshme, prandaj sigurohuni që të eksperimentoni dhe të gjeni diçka që ju pëlqen vërtet. Këtu janë disa opsione të ndryshme për të eksploruar:

  • Stërvitje me rikthim ose trampolinë
  • Stërvitje Tabata
  • Stërvitje barre
  • Stërvitje Kettlebell
  • Stërvitje një minutëshe

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook