Polipet Nazale – Mishi i huaj në hundë

Polipet e hundëve – Mishi i huaj në hundë

 

Polipi nazal, apo mishi i huaj në hundë, është një masë  beninje (jo-kanceroze), e butë dhe pa dhimbje, që zhvillohet në mukozën e pasazheve ose sinuseve të hundës. Ato rezultojnë nga inflamacioni kronik për shkak të astmës, infeksioneve të përsëritura, alergjive, ndjeshmërisë ndaj disa medikamenteve ose për shkak të çrregullimeve imune.

Polipat e vogla të hundës nuk shkaktojnë simptoma. Rritjet më të mëdha ose grupet e polipeve të hundës mund të bllokojnë hundët ose të çojnë në probleme të frymëmarrjes, humbje të nuhatjes, dhe infeksione të shpeshta.

Polipat e hundës mund t’i prekin të  gjithë, por ato janë më të zakonshme tek të rriturit. Medikamentet shpesh mund të tkurrin ose të eliminojnë polipat e hundës, por ndonjëherë është e nevojshme kirurgjia për t’i hequr ato. Edhe pas trajtimit të suksesshëm, polipet nazale shpesh kthehen.

Simptomat

Polipat e hundës janë të lidhur me inflamacion në brendësinë e hundës dhe sinuseve të hundës që zgjasin më shumë se 12 javë (rhinosinusitis kronik, i njohur edhe si sinusiti kronik). Megjithatë, ndodh që të ketë sinusit kronik pa polip të hundës.

Vetë polipet e hundës janë të buta dhe nuk shkaktojnë dhimbje, kështu që nëse janë të vegjël, mund të mos jeni të vetëdijshëm se i keni ato. Rritjet e shumëfishta ose një polip i madh në hundë mund të bllokojë hundët dhe sinusitet.

Shenjat e zakonshme dhe simptomat e sinusitit kronik me polipe nazale përfshijnë:

  • Hundë të lëngshme
  • Bllokim i vazhdueshëm
  • Pika postnazale
  • Zvogëlim ose mungesa e nuhatjes
  • Humbja e ndjenjës së shijes
  • Dhimbje fytyre ose dhimbje koke
  • Dhimbje në dhëmbët e sipërm
  • Ndjenja e presionit mbi ball dhe fytyrë
  • Gërhitje

Kur duhet të vizitoni mjekun

Shihni mjekun tuaj nëse simptomat zgjasin më shumë se 10 ditë. Simptomat e sinusit kronik dhe polipeve të hundës janë të ngjashme me ato të shumë kushteve të tjera, përfshirë  edhe ftohjen e zakonshme.

Kërkoni kujdes mjekësor nëse keni:

– Vështirësi në frymëmarrje

– Përkeqësim të papritur të simptomave të mësipërme

– Vizion të dyfishtë, vision të reduktuar ose aftësi të kufizuar për të lëvizur sytë

– Dhimbje koke gjithnjë e më të rëndë e shoqëruar me ethe të larta ose paaftësi për të lëvizur kokën përpara.

Shkaqet

Nuk është e qartë pse disa njerëz zhvillojnë inflamacion kronik ose pse inflamacioni i vazhdueshëm shkakton formimin e polipeve në disa njerëz dhe jo në të tjerët. Inflamacioni ndodh në membranën që prodhon fluide (mukozën) e hundës dhe sinuseve. Ka disa dëshmi se njerëzit që zhvillojnë polipe kanë një përgjigje të ndryshme të sistemit imunitar dhe shënjues të ndryshëm kimikë në mukozën e tyre nga ata që nuk zhvillojnë polipe.

Polipet e hundës mund të formohen kudo në sinuse ose në brendësinë e hundës, por ato shfaqen më së shpeshti pranë syve, dhe në kompleksin ostiomeatal të hundës.

Faktorët e rrezikut

Çdo gjendje që shkakton inflamacion kronik në pasazhet ose sinuset e hundës, siç janë infeksionet ose alergjitë, mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të polipeve të hundëve. Kushtet që shpesh lidhen me polipet hundore përfshijnë:

– Astma, një sëmundje që shkakton inflamacionin e përgjithshëm të rrugëve të frymëmarrjes dhe ngushtimin e tyre.

– Ndjeshmëria ndaj  aspirinës mund të shkaktojë që disa njerëz të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë polipat e hundëve.

– Sinusitet alergjike të kërpudhave, një alergji ndaj kërpudhave ajrore.

– Fibroza cistike, një çrregullim gjenetik që rezulton në prodhimin dhe sekretimin e lëngjeve anormalisht të trasha, ngjitëse, duke përfshirë mukozën e trashë nga membranat e hundës dhe të sinusit.

– Sindromi Churg-Strauss, një sëmundje e rrallë që shkakton inflamimin e enëve të gjakut.

– Gjenetika  gjithashtu mund të luajë një rol. Ka disa dëshmi se disa variacione gjenetike të lidhura me funksionin e sistemit imunitar shtojnë gjasat për zhvillim të polipave nazale.

Komplikimet

Polipat e hundës mund të shkaktojnë komplikime sepse bllokojnë rrjedhjen normale të ajrit dhe kullimin e lëngjeve dhe gjithashtu për shkak të inflamacionit kronik që qëndron në themel të zhvillimit të tyre. Komplikimet e mundshme përfshijnë:

– Apnea obstructive; Në këtë gjendje potencialisht serioze, ndaloni dhe filloni të merrni frymë shpesh gjatë gjumit.

– Shpërthimi i astmës. Rhinosinusiti kronik mund të përkeqësojë astmën.

– Infeksionet e sinusit. Polipat e hundëve mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të sinusit që përsëriten shpesh ose bëhen kronike.

Parandalimi

Ju mund të ndihmoni për të zvogëluar shanset për të zhvilluar polipat e hundëve, ose për të përsëritur polipet e hundës pas trajtimit me strategjitë e mëposhtme:

– Menaxhoni alergjitë dhe astmën.

– Shmangni irrituesit e hundës. Sa më shumë që të jetë e mundur, shmangni frymëmarrjen e substancave ajrore që kanë gjasa të kontribuojnë në inflamacion ose acarim të hundës dhe sinuseve, si alergjenet, tymi i duhanit, tymi kimik dhe pluhuri.

– Zbatoni higjienën e mirë. Lani duart rregullisht dhe tërësisht. Kjo është një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur kundër infeksioneve bakteriale dhe virale që mund të shkaktojnë inflamacion të pasazheve dhe sinuseve të hundës.

– Ajrosni shtëpinë tuaj rregullisht. Duhet që shtëpia të mos ketë lagështirë dhe bakterie. Një shtëpi e pastër dhe higjenike ju ndihmon në parandalimin e infeksioneve, bllokimit të frymëmarrjes dhe çrregullimeve të tjera shëndetësore.

– Përdorni një shpëlarje hunde me ujë e kripë. Përdorni ujë me kripë deti për të shpëlarë pasazhet e hundëve. Kjo mund të përmirësojë rrjedhjen e mukusit dhe të largojë alergenet dhe irrituesit e tjerë. Nëse bëni shpëlarje me ujë e kripë deti, përdorni ujë të zier më parë (lëreni të ftohet para se ta përdorni).

– Përdorni hudhër dhe qepë në mënyrë ditore për të kuruar polipet nazale.

Kujdesi për Mushkëritë dhe Aparatin e Frymemarrjes


Produkte nga bimët e shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me sëmundje dhe probleme të ndryshme në sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë: Astma, Alergjitë, Sinusitis, Rhinitis, Polipet Nazale, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma, dhe sindromën apo efektet afatgjata post-COVID-19 (Lodhja, Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje, Kolla, Dhimbje kyçesh, Dhimbje gjoksi, Probleme me kujtesën, përqendrimin ose gjumin, Dhimbje muskulore ose dhimbje koke, Rrahje të shpejta ose të rrahura të zemrës (Coronagreen duhet te merret perkrah kesaj pakete per problemet e zemres), Humbja e nuhatjes ose shijes, Depresioni ose ankthi (Ardavana duhet te merret perkrah kesaj pakete), Ethe, Marramendje kur qëndroni në këmbë, Simptoma të përkeqësuara pas aktiviteteve fizike ose mendore), etj.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook