Pesë zakone që përkeqësojnë Gastritin

Pesë zakone që përkeqësojnë Gastritin

 

Disa zakone të zakonshme mund të përkeqësojnë ndjeshëm gastritin, prandaj duhet t’i largoni ato nga rutina juaj.

Gastriti është një gjendje e dhimbshme e karakterizuar nga inflamacioni ose ënjtja e mureve të stomakut. Në disa raste, gastriti shkaktohet nga një infeksion, stresi, ose një përgjigje autoimune.

Por a e dini cilat zakone mund ta përkeqësojnë gastritin?

Gastriti zakonisht është i butë. Megjithatë, kjo gjendje mund të shkaktojë dhimbje të barkut dhe ulçera të stomakut. Trajtimi i gastritit fokusohet në trajtimin e shkaqeve themelore dhe eliminimin e substancave irrituese. Ndërkohë, disa ndryshime të thjeshta të jetesës mund të ndihmojnë në zgjidhjen e këtij problemi.

Në shumicën e rasteve, gastriti kurohet lehtë. Megjithatë, nëse nuk e bëni siç duhet, mund të zgjasë një kohë të gjatë. Në këtë artikull, do të hedhim një vështrim në disa zakone që mund të përkeqësojnë gastritin.

  1. Mospirja ujë mjaftueshëm

Uji ka pH neutral. Prandaj, pirja sa më shumë ujë ndihmon në kontrollin e niveleve të acidit të lëngjeve të stomakut.

Megjithatë, duhet të shmangni pirjen e shumë ujë menjëherë para dhe pas ngrënies.

  1. Stresi

Stresi dhe ankthi i përditshëm mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e stomakut dhe të shkaktojnë inflamacion mukozal të tij. Kjo mund ta çojë stomakun në nxitje të gastritit. Ndryshe nga llojet e tjera të gastrit, ky lloj i gastritit nuk është shkaktuar nga bakteret, por nga një ngritje e emocioneve negative.

Shumë stres dhe ankth shkakton lëshimin e acidit të stomakut, gjë që çon në një ngarkesë të tepruar në muret e tij.

Gjithkush duhet të merret me stresin. Njerëzit e përjetojnë atë në mënyra dhe grada të ndryshme çdo ditë. Në doza të vogla, stresi është i dobishëm. Megjithatë, shumë stres mund të ndikojë në mirëqenien fizike dhe mendore.

Përveç kësaj, stresi mund të përkeqësojë gastritin sepse – kur një person është nën stres ose ankth – rritet  niveli i kortizolit të gjakut, gjë që ndryshon përgjigjet e sistemit imunitar dhe shtyp sistemin e tretjes.

  1. Pirja e duhanit

Duhani është një nga zakonet kryesore të jetesës që mund të përkeqësojë gastritin. Pirja e duhanit është një faktor i rëndësishëm rreziku në zhvillimin e problemeve të ndryshme të lidhura me stomakun.

Pirja e duhanit mund të ulë aftësinë shëruese të mukozës së stomakut dhe të shkaktojë ulçërat e stomakut.

  1. Pirja e alkoolit

Pirja e alkoolit është shkaku më i zakonshëm i gastritit. Në fakt, alkooli përmban disa toksina që mund të irritojnë stomakun dhe të shkaktojnë inflamacion.

Nëse stomaku tashmë është i përflakur, alkooli që pini e bën atë të rrjedh gjak. Kjo mund të çojë në kushte më serioze, siç janë ulçërat dhe kanceri i stomakut.

  1. Ushqimi i dëmshëm

Së fundi, duhet të dini se shmangia e ushqimeve dhe substancave që përkeqësojnë gastritin është jetike. Ndryshimet dietike mund të ndihmojnë në kontrollin e gastrit. Prandaj, duhet të hiqni ushqimet me erëza, yndyrna, të skuqurat dhe të përpunuarat nga dieta juaj.

Përveç kësaj, produktet e qumështit me yndyrë të lartë aktivizojnë sekretimin e lëngjeve të stomakut, duke përkeqësuar kështu gastritin.

Ju gjithashtu duhet të shmangni çdo ushqim që mund të jetë toksik ose irritues.

Mbani mend se një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar, dhe një mënyrë jetese e shëndetshme mund të zvogëlojë rrezikun e kushteve të tilla si gastriti. Nëse vuani nga gastriti, këshillat që përmendëm këtu do t’ju ndihmojnë!

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook