Patatet, superushqimi i ardhshëm!

Published On: January 25th, 2023Categories: Ushqimi0 Comments on Patatet, superushqimi i ardhshëm!

Patatet, superushqimi i ardhshëm! Hulumtimi zbulon një mori përfitimesh shëndetësore që mund tju mbështesin për jetën e shëndetshme

Kush thotë se patatet janë të mira vetëm në ushqimet e dëmshme dhe të skuqura? Por nuk është ashtu! Shkencëtarët kanë zbuluar se patatet janë shumë më ushqyese sesa mendohej fillimisht. Në të vërtetë, ato janë aq të shëndetshme, sa ju mund ta kufizoni dietën tuaj tek patatet dhe të qëndroni “shumë të shëndetshëm”, raporton “The Daily Mail”.

Sipas botuesve të “Patatja – Një bazë për lëndët ushqyese të njeriut dhe përfitimet shëndetësore të saj”, ata kanë zbuluar dëshmi bindëse se patatet sjellin një mori përfitimesh shëndetësore për konsumatorët e tyre të panjohura më parë, siç është ulja e gjendjes së çmendurisë dhe sulmit në zemër.

“Studimet që ne pamë gjetën një tërësi të përfitimeve të ndryshme,” pohon profesor Derek Steëart i Institutit James Hutton (JHI) në Dundee, Skoci. Ai beson se është e mundur të mbijetosh vetëm me patate dhe të qëndrosh mjaft i shëndetshëm në sajë të ushqyesve që ajo përmban.

“Nuk ka shumë të mbjella për të cilat mund të thuhet kjo fjalë,” vuri në dukje ai.

Çfarë na mungon në patatet?

Të dy studiuesit shpjeguan se patatet janë të ngarkuara me vitamina, minerale makro dhe minerale mikro. Çdo patate ka mjaft vitaminë C, vitaminë B6 dhe vitaminë B9. Patatet janë gjithashtu të pasura me karotenoide, polifenole dhe fibra diete.

Ata gjithashtu ndërmorën studime epidemiologjike që përfshijnë popullsi të mëdha, konsumin e tyre të patateve dhe përhapjen e sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve të tjera degjenerative.

“Dhe ajo që doli ishte zëvendësimi i mishit në dietë me perime dhe patate lidhet me një rrezik më të ulët të sulmit në zemër”, tha Dr. Steëart. “Hulumtime të tjera kanë gjetur një lidhje të fortë me funksionin e njohur kognitiv në të moshuarit nëse ata janë duke ngrënë patate”.

Ai dhe Dr Taylor zbuluan trendet ku njerëzit që hëngrën patate dhe perime të tjera në vend të mishit u tregua të kishin më pak sulme të dhimbshme të zemrës. Ata gjithashtu shqyrtuan proceset me anë të të cilave patatet mund të përmirësojnë funksionin njohës dhe kështu të parandalojnë nga fillimi i çmendurisë.

“Patatet duhet të rivlerësohen si një burim i lëndëve ushqyese dhe kimikateve të dobishme, dhe si një ushqim,” nxisin ata.

Raporti i Steëart-Taylor sfidoi supozimin e përgjithshëm se patatet janë burime inferiore të të ushqyerit kur ato kanë po aq shumë vitamina dhe lëndë ushqyese si frutat e pranuara gjerësisht dhe perimet me gjethe.

“Është e qartë nga informacionet e përshkruara më sipër se patatja është një pjesë e rëndësishme e dietës për shëndet të mirë dhe duhet të konsiderohet si një burim i përfitimeve të shumta ushqyese”, thonë autorët.

Raporti I “Patatja – Një bazë për lëndët ushqyese të njeriut dhe përfitimet shëndetësore të saj” u financua nga Bordi për Zhvillimin e Bujqësisë dhe Hortikulturës (AHDB). Ajo ende nuk është botuar në një revistë shkencore.

Gatimi i patates

Patatet mund të piqen, të skuqen ose të bëhen pure. Mineralet e gjetura brenda zhardhokëve të niseshtesë mund të përballojnë shumë mënyra gatimi dhe përpunimi.

Studiuesit paralajmëruan kundër ngrënies së sasive të mëdha të patate të skuqura. Por lidhjet e ushqimeve të skuqura popullore ndaj obezitetit i atribuohen mënyrës se si janë të skuqura thellë në vajin vegjetal sesa në vetë patatet. Gatimi me vaj ulliri do të ishte perfekt.

Ata gjithashtu shtuan se patatet kanë një indeks të lartë të ngopjes në krahasim me ushqimet e tjera që kanë po aq sa në mënyrën e karbohidrateve.

Vetë lëkurat konsiderohen të jenë shumë ushqyese. Mund të shtohen lëkurat e patates në ujin që përdoret për t’i dhënë një valë patateve para se t’i skuqni ose t’i piqni.

Këshillohet gjithashtu zgjatja e periudhës së zjerjes së patateve para skuqjes apo pjekjes për të paktën 20 minuta.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook