Pastrimi Limfatik

Published On: December 3rd, 2022Categories: Të ndryshme0 Comments on Pastrimi Limfatik

Pastrimi Limfatik; 7 Mënyra për të pastruar bllokimin e limfës

 

Sistemi ynë limfatik është thelbësor për sistemin imunitar dhe për të na mbrojtur nga inflamacioni dhe sëmundjet. Nëse sistemi limfatik është i mbingarkuar, ai nuk mund të na mbrojë në mënyrë efektive dhe na bën të prirur ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve. Mbajtja e rrjedhës limfatike të qetë dhe të lirë nga bllokimi i limfave është absolutisht thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien tonë.

Në këtë artikull, do të mësojmë se cili është sistemi ynë limfatik, si mund të mbingarkohet, simptomat e kongjestionit limfatik dhe si pastrohet sistemi limfatik. Më pas do të ndajmë me ju 7 mënyra të thjeshta për të pastruar sistemin limfatik.

Çfarë është sistemi limfatik?

Sistemi limfatik është një pjesë kritike e sistemit imunitar që është thelbësor për të na mbrojtur nga inflamacioni dhe sëmundjet. Roli kryesor i sistemit limfatik është të mbajmë në ekuilibër nivelet e lëngjeve duke na mbrojtur nga infeksionet, bakteret, kanceret dhe kërcënimet e tjera të mundshme.

Sistemi limfatik është një rrjet i enëve të gjakut dhe nyjeve limfatike që punojnë së bashku për të transportuar lëngje nga indet në gjak dhe anasjelltas. Në thelb është sistemi i brendshëm i kullimit të trupit tonë.

Sistemi limfatik është mjaft i ngjashëm me sistemin e qarkullimit të gjakut, i cili është i përbërë nga venat, arteriet dhe kapilarët për të mbajtur gjakun në qarkullim. Enët limfatike janë më të vogla se venat. Ato qarkullojnë një lëng të pastër dhe të rrjedhshëm të quajtur limfë, si dhe molekula proteine, glukozë, kripë dhe substanca të tjera.

Qarkullimi limfatik

Përmes enëve limfatike, lëngu udhëton nëpër trupin tonë. Valvulat funksionojnë si ‘ndalesa’ për të siguruar që lëngjet transportohen në vendin e duhur dhe nuk lëvizin në drejtim të gabuar. Përveç enëve dhe nyjeve limfatike, sistemi ynë limfatik përfshin disa organe të tilla si bajamet, shpretkën, timusin dhe adenoidet.

Nyjet limfatike janë një pjesë tjetër e rëndësishme e sistemit limfatik. Ato gjenden në një larmi fushash të trupit tonë, përfshirë fytin, ijët, sqetullat, gjoksin dhe barkun. Nyjet limfatike luajnë një rol kritik në luftimin e infeksionit, shërimin nga sëmundja dhe shërimin e plagëve sepse qelizat imune krijohen pikërisht brenda tyre. Ato mund të njohin organizmat e dëmshëm dhe të shkaktojnë krijimin e qelizave të bardha të gjakut luftuese ndaj infeksionit të quajtura limfocite.

Kur bien në kontakt me mikrobet, bakteret ose toksinat, ato lëvizin në trupin tonë dhe lëngun limfatik. Sapo lëngu bën rrugën e tij në nyjet limfatike, këto organizma bllokohen dhe sistemi imunitar mund t’i sulmojë dhe shkatërrojë ato. Brenda nyjeve limfatike, këto organizma të dëmshme filtrohen dhe nxirren jashtë, dhe aty krijohen qelizat e bardha të gjakut për të mbrojtur trupin tonë.

Sistemi limfatit ndihmon gjithashtu në mbajtjen e lëngjeve trupore në ekuilibër. Kjo do të thotë që nëse sistemi limfatik është i shëndetshëm dhe funksionon mirë, nuk do të përjetojmë mbajtje anormale të ujit ose ënjtje të dhimbshme. Sistemi limfatik kujdeset për çdo grumbullim të lëngjeve ose ënjtje për shkak të dëmtimit ose gjëndjeve shëndetësore.

Si bllokohet sistemi limfatik?

 • Stresi kronik është një nga shkaqet kryesore të shumicës së gjëndjeve shëndetësore kronike. Ai mund të çojë gjithashtu në bllokim të limfave. Kur jemi nën stres, trupi ynë krijon hormone që luftojnë stresin, të cilat rezultojnë në produkte të mbeturinave radikale të lira që mund të çojnë në një sërë problemesh shëndetësore.

Sëmundja kronike mund të çojë në bllokime limfatike në të gjithë trupin. Kur trupi lufton me inflamacion kronik dhe mikrobe, ai krijon më shumë qeliza të bardha të gjakut për t’i luftuar ato. Mirëpo këto mund të përfundojnë duke mbushur nyjet limfatike, të zmbrapsin sistemin dhe të krijojnë ënjtje.

 • Një tjetër arsye për kongjestionin e limfave është mosbalancimi i tretjes. Pabarazitë tretëse mund të irritojnë villin e zorrëve duke rezultuar në një arsye të zakonshme për bllokimin e limfave. Shumica e sistemit limfatik rrethon zorrën me indet limfatike të asociuar me zorrët (GALT). Prandaj, shëndeti i zorrëve dhe shëndeti i villit të zorrëve është thelbësor për rrjedhjen e limfave, detoksifikimin dhe imunitetin.
 • Mos pirja e mjaftueshme e ujit dhe mungesa e aktivitetit fizik mund të rezultojë në ngadalësimin e lëngut limfatik. Sistemi limfatik mbështetet në presionin e lëvizjes së muskujve dhe frymëmarrjen për të lëvizur lëngjet përreth. Mungesa e këtij presioni për shkak të një jetese të ulur ose dehidrim kronik mund të ngadalësojë dhe bllokojë sistemin limfatik.
 • Së fundmi, mangësitë ushqyese mund të çojnë në bllokim të limfave. Në veçanti, jodi, magnezi dhe vitamina C janë të rëndësishme për të zbutur efektet e dëmshme të toksinave mjedisore dhe për të mbështetur sistemin limfatik në mbrojtjen e trupit tonë.

Simptomat e kongjestionit limfatik

Kongjestioni i limfës mund të ndikojë në tërë trupin tonë. Simptomat e kongjestionit limfatik mund të përfshijnë:

 • Lodhje
 • Ngurtësi
 • Dhimbje të muskujve dhe nyjeve
 • Fryrje
 • Grumbullim i ujit në trup
 • Enjtje e gjirit gjatë ciklit
 • Lëkurë e kruajtshme dhe e thatë
 • Mjegull truri
 • Dhimbje koke
 • Shtim i peshës
 • Gjëndra të fryra
 • Duar dhe këmbë të ftohta
 • Sinusit kronik, ftohje, dhimbje të fytit ose problem të veshit
 • Probleme të lëkurës
 • Celulit.

Nëse përjetoni simptoma të bllokimit të limfave, mund të përfitoni nga provimi i disa mënyrave natyrale për të stimuluar sistemin limfatik.

7 mënyra për të pastruar kongjestionin limfatik

Meqenëse sistemi limfatik është i ngjashëm me sistemin e qarkullimit të gjakut, por ndryshe nga gjaku, ai limfatik nuk ka pompë, prandaj duhet të mbështetet në kontraktimet dhe relaksimin e muskujve për ta lëvizur atë. Nuk është çudi që një mënyrë jetese jo e shëndetshme që nuk stimulon qarkullimin e shëndetshëm të limfave mund të mposht dhe të ngatërrojë me lehtësi të gjithë sistemin limfatik.

Lajmi i mirë është se ka një larmi teknikash që mund të përdorim për të pastruar sistemin limfatik. Së pari, le të diskutojmë se si pastrohet sistemi limfatik, pastaj t’i hedhim një sy disa mënyrave specifike për të pastruar bllokimin e limfave.

Si pastrohet Sistemi Limfatik?

Kur mendoni për pastrimin e një sistemi limfatik të ngjeshur, pjesa e sipërme e gjoksit bëhet kyçe për kullimin përfundimtar të toksinave dhe pastrimin përfundimtar. Teknikat e zvogëlimit të stresit mund të inkurajojnë tkurrjen dhe relaksimin e muskujve për të ndihmuar në shtytjen e toksinave nga trupi dhe për të zvogëluar mundësinë e ngritjes së mbeturinave. Frymëmarrja e thellë mund të nxisë presionin intrathoracic për të përmirësuar furnizimin me oksigjen në qeliza.

Kafazi i kraharorit është një pompë kryesore limfatike që është e nevojshme për rrjedhën e shëndetshme limfatike. Qëndrimi dhe ushtrimi i shëndetshëm janë gjithashtu thelbësore për të lehtësuar furnizimin e oksigjenit në qeliza dhe për të mbështetur rrjedhën limfatike. Për më tepër, ekzistojnë strategji të tjera, duke përfshirë masazh dhe larje të thatë, të cilat mund t’i përdorim për të stimuluar sistemin limfatik në të gjithë trupin për të hequr mbeturinat nga të gjitha pjesët e sistemit.

Nuk është e vështirë të mbash limfën në qarkullil rreth trupit. E gjitha çfarë na duhet të bëjmë është të përfshijmë disa strategji të thjeshta jetese natyrore, të tilla si frymëmarrja e thellë, hidratimi optimal, ushtrimi i rregullt, larja e thatë dhe disa produkte bimore për të pastruar sistemin limfatik. Le të shohim 8 mënyra të thjeshta për të pastruar kongjestionin limfatik.

1. Frymëmarrja e thellë

Mos harroni, kafazi i kraharorit është një pompë kryesore limfatike që është e nevojshme për rrjedhën e shëndetshme limfatike. Kjo do të thotë që ndërsa ushtrimi është thelbësor për shëndetinlimfatik, frymëmarrja e thellë është po aq e rëndësishme. Frymëmarrja e thellë diafragmatike lejon mushkëritë të shtypen në kanalin e kraharorit i cili shtyp lëngun përsëri në rrjedhën e gjakut. Frymëmarrja e thellë lehtëson lëvizjen e duhur limfatike dhe detoksifikimin.

Për të praktikuar frymëmarrje të thellë diafragmatike, merrni frymë thellë përmes hundës, mbajeni atë sa për katër frymëmarrje normale, pastaj nxirreni frymën sa për dy frymëmarrje normale nëpërmjet gojës. Rritni gradualisht kohënzgjatjen që mbani dhe lëshoni frymën derisa të arrrini ta mbani frymën për 20 numërime dhe ta nxirrni atë për 10 numërime. Përsëriteni këtë dy deri në tre herë në seancë. Praktikojeni tre herë në ditë për rezultatet më të mira.

Përveç ushtrimeve të frymëmarrjes, mund të provoni edhe strategji të tjera për zvogëlimin e stresit për të pastruar bllokimin e limfës. Stresi fizik dhe emocional mund të rrisë rrezikun e bllokimit të limfave dhe çështjeve shëndetësore, kështu që të kesh strategji efektive për të përballuar stresin e përditshëm është thelbësore.

Praktikat e mendjes, meditimi, ushtrimet e imazheve të udhëhequra, teknikat e vizualizimit, ushtrimi i argumentimit, revistat, kalimi i kohës me të dashurit, dhe luajtja me kafshët shtëpiake mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të qetë, të ngadalësoni dhe zvogëloni stresin, të rritni gjendjen e gëzimit, dhe të përmirësoni rrjedhën limfatike.

2. Hidratimi optimal

Rreth 95% e limfës është ujë, kështu që nuk është për t’u habitur që hidratimi optimal është absolutisht i rëndësishëm për shëndetin e duhur dhe funksionimin e sistemit limfatik. Pa ujë të mjaftueshëm, lëngu limfatik nuk mund të rrjedhë siç duhet, gjë që mund të çojë në bllokim limfatik dhe dehidrim.

Uji është absolutisht thelbësor për të hidratuar dhe rihidratuar trupin. Shtimi i limonit në ujin që pini mund të përshpejtojë procesin e hidratimit dhe arritjen e një fluksi të shëndetshëm të limfave. Uji me limon është fantastik për hidratimin dhe detoksifikimin. Limoni dhe limoni i athët inkurajojnë gjithashtu një mjedis alkalik dhe ndihmojnë në mineralizimin e limfës dhe të trupit.

Pini ujë të ftohtë ose të temperaturës së dhomës që të plotësoni kërkesat ditore prej 8 deri në 10 gota. Për më tepër, pini një gllënkë ujë të ngrohtë çdo 10-15 minuta gjatë ditës për të inkurajuar rrjedhjen e limfave. Vazhdoni të bëni këtë protokoll për dy javë për rezultatet më të mira.

3. Ushtrimi i rregullt dhe lëvizja

Ushtrimi i rregullt ka shumë përfitime shëndetësore, përfshirë pastrimin e bllokimeve limfatike. Në fakt, është një nga mënyrat më të lehta dhe më efektive për të rritur rrjedhën e shëndetshme të limfave.

Pjesa më e mirë është që nuk duhet të përqendroheni në ndonjë formë specifike të ushtrimit. Ngritja e peshave në palestër, vrapimi, noti, luajtja me qenin tuaj, shëtitja jashtë me fëmijët tuaj, ose shkuarja për një vizitë familjare, të gjitha këto i sjellin përfitime sistemit limfatik dhe përmirësojnë funksionin imunitar.

Ushtrimi i rregullt mund të rrisë furnizimin e indeve me oksigjen, të stimulojë qarkullimin e gjakut, të ndihmojë transportimin e oksigjenit në inde dhe qeliza dhe të zvogëlojë grumbullimin toksik. Si rezultat, ushtrimi jo vetëm që ndihmon një reagim të shëndetshëm imunitar, por mund të parandalojë kancerin duke zvogëluar rrezikun e një mjedisi të ulët në oksigjen brënda trupit, ku kanceri mund të rritet.

4. Hedhja mbi trampolinë për shëndetin limfatik

Një formë specifike e lëvizjes që është fantastike për pastrimin e sistemit limfatik është hedhja mbi trampolinë. Trampolina promovon rrjedhën e limfës në trup. Mund të rrisë kullimin e lëngjeve dhe largimin e toksinave.

Ndërsa me siguri mund të përdorni trampolinën e oborrit të shtëpisë, mund të gjeni mini trampolina në internet për t’u përdorur brenda shtëpisë gjithashtu. Për të mos përmendur se palestrat me trampolina po shfaqen në shumë qytete që ofrojnë një aktivitet të shëndetshëm dhe argëtues familjar. Mund të ndjeheni përsëri si një fëmijë ndërsa hidheni dhe kujdeseni për shëndetin tuaj.

5. Dushet alternative

Marrja e dusheve alternative mund të stimulojë sistemin limfatik dhe të sigurojë një sërë përfitimesh të mëdha shëndetësore. Dushet e ftohta dhe dushet alternative mund të përmirësojnë dhimbjen kronike, t’ju japin më shumë energji, të forcojnë funksionin e trurit dhe të përmirësojnë gjendjen shpirtërore.

Dushi alternativ mund të ketë një efekt të fuqishëm në qarkullimin dhe rrjedhën limfatike. Ekspozimi i papritur ndaj të ftohtit kufizon furnizimin me gjak, ndërsa ekspozimi ndaj nxehtësisë hollon dhe zgjeron enët e gjakut duke lejuar trupin të drejtojë gjakun në zonat që i duhen. Dushi alternativ përmirëson kontraktimet e muskujve përmes trupit j që lejon kontraktimet e trupit të tërë të shtrydhin rrjedhën limfatike përmes sistemit dhe të forcojnë pastrimin e limfës. Dushet e alternuara, të ftohta dhe të nxehta mund të luftojnë inflamacionet dhe të forcojnë shëndetin e përgjithshëm.

Për të praktikuar dush alternativ, përfundoni larjen me 30 – 60 sekonda me ujë të ftohtë. Ju mund të përjetoni përfitime të ngjashme nëse bëni një dush të ftohtë ose hidheni në një pishinë të ftohtë pasi keni kaluar ca kohë në një saunë infra të kuqe ose në një vaskë të nxehtë.

6. Terapia e masazhit

Masazhi nuk është vetëm relaksues dhe i këndshëm, por ai përmirëson gjithashtu funksionin imunitar dhe lehtëson simptomat e dhimbjes dhe lodhjes kronike. Masazhi mund të rrisë rrjedhën e lëngut limfatik dhe rrjedhjen e gjakut në muskuj, ndërsa zvogëlon ngritjen e lëngjeve, parandalimin e ënjtjes, ndihmon në riparimin e indeve, rritje performancën dhe ndihmon në shërimin e shpejtë.

7. Produktet bimore “Total Immunity Herbs” dhe “Ardavana”

Këto 2 produkte bimor shfrytëzojnë të gjitha përfitimet e bimëve specifike për pastrimin limfatik, stimulimin e imunitetit dhe luftimin e stresit. Marrja 3 herë në ditë nga 1 kapsulë mbështet në mënyrë efektive sistemin limfatik dhe shërben si një shtesë fantastike ndaj strategjive të tjera të spastrimit limfatik për të cilat keni mësuar.

Përdorimi i 7 strategjive që sapo keni mësuar më sipër ju ndihmon të pastroni bllokimin e limfave dhe të arrini shëndetin maksimal që meritoni.

Bimët e Shkretëtirës për përkrahjen e Shëndetit Mendor


Të gjithë e dimë rëndësinë e aftësisë fizike për të na mbajtur të shëndetshëm dhe të gjallëruar gjatë gjithë jetës sonë. Ajo që mund të mos e dini është se aftësia mendore është po aq e rëndësishme. Në fakt, të dyja janë të ndërthurura. Neglizhimi i shëndetit mendor mund t’ju bëjë më pak elastik ndaj ndryshimeve të jetës, duke ju lënë më shumë të ngjarë të bëni zgjedhje të dobëta të jetesës.

Jetesa në një qytet të ngarkuar dhe në një botë sfiduese, bën që çdo person të përjetojë stres në jetën e përditshme. Qoftë kaos shtëpiak, afate të lodhshme, projekte, provime, që të gjitha shkaktojnë stres dhe ankth.

Shumë më pak stres ju motivon për arritje të mëdha, por nëse treguesi arrin lart, atëherë është koha për t’u shqetësuar!

Kështu, për të ruajtur ekuilibrin emocional dhe për të reduktuar stresin, ankthin dhe depresionin, ne kemi hulumtuar bimët shkretinore më efikase për këtë synim dhe kemi zhvilluar produktet bimore që i gjeni të detajuara më poshtë. (shtypni mbi foto)

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook