MALCIMI I SISTEMIT TË FRYMËMARRJES

Published On: December 14th, 2022Categories: Mushkëritë0 Comments on MALCIMI I SISTEMIT TË FRYMËMARRJES

MALCIMI I SISTEMIT TË FRYMËMARRJES

 

Malcimet e sistemit të sipërm apo të poshtëm të frymëmarrjes konsiderohen si shkaku kryesor i sëmundjeve dhe vdekjeve në shkallë botërore, dhe rreziku është më i madh te fëmijët e vegjël dhe të moshuarit, si dhe tek ata të cilët kanë vuajtur më parë nga sëmundjet e mushkrive apo nga dobësimi i sistemit të imunitetit.

Organet përbërëse të sistemit të frymëmarrjes

  1. Sistemi i sipërm i frymëmarrjes, ku përfshihen: hundët, zgavrat e hundëve, goja, fyti, faringu, laringu dhe kanalet e bronkeve.
  2. Sistemi i poshtëm i frymëmarrjes, ku përfshihen: bronket dhe mushkritë.

Malcimi i sistemit të sipërm të frymëmarrjes

  • Në shumicën e rasteve, malcimi i këtij sistemi shkaktohet nga disa lloje të ndryshme virusesh.
  • Pas infektimit nga sëmundja, imuniteti i trupit kundër virusit shkaktar të sëmundjes zvogëlohet dhe është kohëshkurtër.
  • Në shumicën e rasteve, i sëmuri nuk ka nevojë të kryejë analiza laboratorike, përveç në rastet serioze kur janë të nevojshme analiza të ndryshme, grafi të zgavrave të hundëve, analiza të gjakut, etj.
  • Në shumicën e rasteve, të sëmurët nuk kanë nevojë të marrin antibiotikë dhe gjendja e tyre përmirësohet brenda një kohe të shkurtër.

Malcimi i sistemit të poshtëm të frymëmarrjes

  • Në shumicën e rasteve, malcimi i këtij sistemi shkaktohet nga bakteriet, si në malcimin e mushkrive, në malcimin akut të bajameve, në malcimin akut të zgavrave të hundëve, në malcimin e veshit të mesëm (middle ear) dhe në malcimin e epiglotit.
  • Në disa raste, malcimi i mushkrive shkaktohet nga viruset dhe nga disa mikrobe të ngjashme me bakteriet.
  • Në shumicën e rasteve, malcimi i këtij sistemi është akut (i mprehtë, i rrezikshëm) dhe disa prej tyre mund të jenë kronike, siç është tuberkulozi.
  • Në shumicën e rasteve, i sëmuri ka nevojë për antibiotikë bashkë me ilaçet e tjera për simptomat dhe vuajtjet shoqëruese.

Trajtimi i malcimit të fytit, faringut, bajameve dhe laringut

Nisur nga fakti se në shumicën e rasteve këto malcime shkaktohen nga nga një shkak i përbashkët, i cili mund të jetë viral ose bakterial, trajtimi i tyre me bimë natyrore është i njëjtë, si në vijim: nga mënyrat më të mira për t’i dhënë fund këtyre lloj malcimesh, sidomos kur janë në fillim të tyre, është që të shtrydhësh gjysem kokrre të mesme limoni, t’i hedhësh pak kripë për zbutje dhe me të bën gargara në fyt, spastaj e gëlltit ngadalë dhe pak nga pak. Pas kësaj, preferohet që i sëmuri të mos hajë dhe të mos pijë asgjë për një orë, por 15 min pas gargarës të pijë një gotë nga lëngu i bimës Fenugreek (hilbeh – ar). Këtë e përsërit dy herë në ditë. Kurse ata që nuk e pëlqejnë fenugreekun, mund të përdorin zëvendësuesine tij, lëngun e kamomilit dhe bërjen gargarë më të, sepse ai është shumë i dobishëm, me lejen e Allahut.

Ose të përdorni uthullën e mollës duke hedhur një lugë prej uthullës së mollës në një gotë ujë dhe të bësh gargarë me të. Këtu bën shumë dobi edhe shtimi i një luge mjalti të bardh në gotën e ujit me uthullën e mollës.

Malcimi akut dhe kronik i kanaleve të frymëmarrjes:

Kjo sëmundje virale shkakton malcimin e shtresës mukoze të kanaleve kryesore të frymëmarrjes në mushkri, dhe zakonisht ky malcim ndodh pas ose gjatë kapjes nga gripi ose nga malcimi i faringut. Dallimi i vetëm midis infeksionit dhe sëmundjes kronike është se infeksioni i kanaleve të frymëmarrjes largohet Brenda pak ditësh, kurse malcimi kronik vazhdon dhe shtohet edhe më shumë me kalimin e kohës duke shkaktuar edhe bllokimin e kanaleve të frymëmarrjes me anë të mukozës, gjë e cila shkakton malcim dhe depression të vazhdueshëm, të cilin e ndien i sëmuri dhe ata që e rrethojnë atë.

Doktorët dhe mjekësia shkencore thonë se nuk ekziston ilaç efektiv për shërimin total nga kjo sëmundje, pasi që shkaku i saj është viral dhe zakonisht, antibiotikët që merren në raste të tilla nuk bëjnë efekt kundër virusit. Por megjithëkëtë, shumë doktorë i japin të sëmurëve antibiotikë, sidomos kur kjo gjendje shoqërohet nga gëlbaza, për të kuruar gjurmët e shkaktuara nga ky virus, pasi që malcimi viral i kanaleve të frymëmarrjes shton edhe më shumë rrezikun nga prekja e mushkrive me malcim bakterial.

Kujdesi për Mushkëritë


Produkte nga bimët e shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me sëmundje dhe probleme të ndryshme në sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë: Astma, Alergjitë, Sinusitis, Rhinitis, Polipet Nazale, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma, dhe sindromën apo efektet afatgjata post-COVID-19 (Lodhja, Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje, Kolla, Dhimbje kyçesh, Dhimbje gjoksi, Probleme me kujtesën, përqendrimin ose gjumin, Dhimbje muskulore ose dhimbje koke, Rrahje të shpejta ose të rrahura të zemrës (Coronagreen duhet te merret perkrah kesaj pakete per problemet e zemres), Humbja e nuhatjes ose shijes, Depresioni ose ankthi (Ardavana duhet te merret perkrah kesaj pakete), Ethe, Marramendje kur qëndroni në këmbë, Simptoma të përkeqësuara pas aktiviteteve fizike ose mendore), etj.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook