Kush rrezikon më shumë nga kanceri i gjirit

Kush rrezikon më shumë nga kanceri i gjirit

 

Sipas parashikimeve, numri i rasteve të kancerit të gjirit deri në vitin 2025 do të rritet me shifra alarmante. Një në çdo tetë gra është e rrezikuar nga zhvillimi i sëmundjes në jetën e saj. Zbullimi i hershëm dhe trajtimi në mënyrën e duhur natyrale është mundësia më e mirë për të kapërcyer rrezikun e sëmundjes.

Mutacionet gjenetike të trashëguara, si dhe karakteristikat personale, mund të rrisin rrezikun për kancerin e gjirit.

Në  të gjitha rastet e kancerit të gjirit, 5 deri në 10 % të tyre ka të ngjarë të jenë të trashëguara.
Faktorët e trashëguar zakonisht japin një rrezik shumë më të lartë të kancerit se sa faktorët personalë.
Duke pasur një rrezik në rritje të kancerit nuk do të thotë që ju jeni në rrezik të lartë.
Gratë në rrezik mbi-mesatar për kancerin e gjirit duhet të marrin masa parandaluese më shumë se të tjerat.

Cili është rreziku i lartë?

Shumë profesionistë  kanë rënë dakord se në qoftë se rreziku i kancerit të gjirit tek dikush i tejkalon 20 % të faktorëve të rrezikut, atëherë ajo është në rrezik më të lartë.

Faktorët personal dhe faktorët gjenetik

Rreziku i lartë përfshin dy grupe kryesore: faktorët personal dhe faktorët gjenetik.

  1. Faktorët personalë

Faktorët personal të rrezikut mund të përfshijnë:

– Mosha; gratë mbi 30- 40 vjeç janë më të prirura për të zhvilluar kancer të gjirit.

– Hormonet endogjene: menopauza.

– Faktorët riprodhues: Mosha e vjetër në lindjen e parë.

– Faktorët që kanë treguar se ulin rrezikun e kancerit të gjirit: Ushqyerja me gji.

– Faktorët që kanë treguar se ulin rrezikun e kancerit të gjirit: Pariteti (të kesh fëmijë).

– Faktorët riprodhues: Kirurgjia e organeve riprodhuese.

– Mbipesha.

– Pirja e alkoolit dhe ekspozimi ndaj tymit të duhanit.

– Pasiviteti ndaj ushtrimeve fizike.

– Stresi dhe presioni psikologjik.

– Rrezatimi jonizues.

– Puna natën.

– Ushqimi: yndyrat trans.

– Ushqimi: Bifenilet e poliklorinuara.

– Pesticidet: Dieldrin.

  1. Faktorët gjenetikë

Faktorët trashëgues të rrezikut përfshijnë:

– Një histori familjare që ka pasur kancer të gjirit dhe vezoreve.

– Mutacionet gjenetike: BRCA1 dhe BRCA ndaj BRCA1 dhe BRCA2; gjenet përbëjnë shumicën e kancereve të trashëguara të gjirit.

– Njerëzit me mutacione BRCA1 kanë një rrezik mesatar të zhvillimit të kancerit të gjirit prej rreth 55-65%, por kjo mund të jetë deri në 80 %. Këto mutacione gjithashtu paraqesin një rrezik në rritje të zhvillimit të kancereve të tjera, veçanërisht të vezoreve.

– Kushtet gjenetike: Gjenet e predispozicionit të kancerit të gjirit.

– Gjatësia; shumë i gjatë ose shumë i shkurtër.

– Sistemi imunitar: sëmundjet autoimune të trashëguara.

– Sëmundje të gjirit: Në përgjithësi.

– Sëmundja beninje e gjirit: Sëmundja jo-proliferative (NP), sëmundja proliferative pa atypia (PDËA), sëmundja beninje e gjirit: Hiperplasia atipike (AH).

– Kancere të mëparshme ose kancere të tjera.

Përcaktimi i rrezikut të kancerit të gjirit

Jo të gjitha gratë që kanë faktorë të rrezikut janë në rritje të rrezikut për kancerin e gjirit, e rëndësishme është të merren masat parandaluese dhe ruajtja nga faktorët e rrezikut.

Faktorët që kanë  treguar se ulin rrezikun e kancerit të gjirit

Duke qenë të kujdeshjëm me ditën ushqimore, ju mund të ulni rrezikun e kancerit me 40 %. Ja ushqimet themelore që duhet të bëjnë pjesë në dietën tuaj ushqimore:

– Fibrat dietetike; patatet, orizi i zi, thekra, gruri i plotë; duhet të konsumohen çdo ditë në mënyrë të moderuar.

– Bishtajoret; fasulet, bizelet, thjerrëza, humusi, bamjet, etj. Preferohet të konsumohen çdo ditë njëri prej tyre.

– Mishi organik; mishi i pulës preferohet të konsumohet 2-3 herë në javë.

– Peshku i egër; peshku salmon dhe skumbri preferohet të konsumohet 2 herë në javë.

– Acidet yndyrore Omega- 3; gjenden në prodhimet e detit, vaj ulliri, vaj kokosi, farat si: arrat, bajamet, farat e lirit, farat e kungullit, farat e chias; preferohet të konsumohen çdo ditë pa e tepruar.

– Vitaminat; Vitamina A; riboflavin; Vitamina B6; folate; Vitamina B12; Vitamina C; Vitamina D, Vitamina E. Duhet të jeni të kujdesshëm që të plotësoni nevojat ditore të tyre. (Theksojmë; vitaminat nuk duhet të merren në formë të shtojcave por vetëm nga ushqimi).

– Perimet me gjethe jeshile; spinaqi, sallata jeshile, lakërishta, konsiderohen si ushqyese për të gjithë trupin dhe si armë për të cilën trupi ka nevojë për shmangien e qelizave kancerore.

– Ushqyerja e fëmijës me gji; nënat që i ushqejnë femijët me qumështin e gjirit janë më pak të rrezikuara nga kanceri i gjirit.

Thuaj jo!!

– Alkoolit; edhe konsumimi i një sasie të vogël prej tij shton rrezikun e kancerit.

– Largohuni nga duhanpirja përfundimisht.

– Karbohidratet e rafinuara (përfshi miellin e bardhë dhe sheqerin e bardhë).

– Thuaj jo të gjitha pijeve të gazuara dhe artificiale.

– Mishi i kuq jo-organik (mish vici, derri, dele). Mishi i kuq ka përmbajtje të lartë yndyre, e cila nxit inflamacionin.

– Zvogëloni ekspozimin ndaj toksinave mjedisore, si pesticidet dhe pastruesit kimik shtëpiakë.

– Thuaj “JO” ushqimeve  OMGJ! Organizmat e modifikuar gjenetikisht (OMGJ) kanë treguar se  shkaktojnë kancer dhe vdekje të parakohshme.

– Mos lejoni stresin të ndikojë në shëndetin tuaj. Stresi i vazhdueshëm çon në inflamacion të përgjithshëm  të trupit që është i lidhur me kancerin, sëmundjet e zemrës,  dhe sëmundjen Alzheimer.

– Shmangni rrezatimet, mamografitë  dhe radiografitë e panevojshme.

Ulja e rrezikut të kancerit ka të bëjë shumë me zgjedhjet tuaja individuale të jetesës.
Mënyrat natyrale dhe të shëndetëshme janë inkurajuese dhe të thjeshta për të zvogëluar rrezikun e kancerit.

Bimët e Shkretëtirës në mbështetje të pacientëve me Kancer të Gjirit


Trupi i njeriut është krijuar për ta kapërcyer kancerin. Ai është i pajisur me sistem imunitar të fuqishëm dhe sistemin e mbrojtjes intracellulare anti-oxidante. Krijuesi ynë nuk ka zbritur ndonjë sëmundje në Tokë, veçse ka krijuar edhe ilaç për të.

Një nga sfidat me kancerin është se ai nuk është pushtues i jashtëm që vjen për të bërë kërdi. Në vend të kësaj, janë qelizat tona që nuk ndjekin më udhëzimin kryesor për funksionimin e duhur, rritjen e qelizave dhe ciklin e jetës / vdekjes qelizore. Është zhvillimi i qelizave mashtruese që egoistikisht vendosin të grumbullojnë lëndë të para dhe nuk dëgjojnë më rregullat dhe rregulloret e vendosura nga organet e inteligjencës së lindur, të krijuar nga Zoti.

Kontrolli master i trupit e njeh pamjen e madhe të asaj që është më e mira për mbijetesën afatshkurtër dhe potencialin afatgjatë. Ky kontroll duhet ta mbajë pjesën tjetër të trupit në mënyrë të vazhdueshme të informuar dhe në përputhje me këtë skemë të madhe. Ky proces komunikimi zhvillohet përmes sistemit neuro-endo-imun. Kjo do të thotë që trupi komunikon me veten përmes sistemit nervor, sistemit hormonal dhe sistemit imunitar.

Për të stimuluar dhe fuqizuar sistemet mbrojtëse dhe luftuese të trupit, për asgjësimin e qelizave kancerore burimore dhe metastazike, dhe për përkrahjen e shëndetit të pacientëve, ekipi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Wild Arabic Herbs (WAHRD) ka identifikuar bimët e egra shkretinore më të fuqishme, të kombinuara në lloj dhe sasi, për të zhvilluar produktet bimore më efektive në mbështetje të pacientëve me lloje të ndryshme të Kancereve të Gjirit, që i gjeni më poshtë.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook