Kongjestioni i Sinusit

Published On: December 14th, 2022Categories: Mushkëritë0 Comments on Kongjestioni i Sinusit

Kongjestioni i Sinusit; Shkaqet, simptomat dhe strategjitë mbështetëse

 

Keni të bëni me bllokim të sinuseve? Të kesh hundë të bllokuara dhe të lëngshme nuk është kënaqësi, megjithatë është më e zakonshme sesa mendoni. Shumë njerëz kanë të bëjnë me mbingarkesë kronike të sinusit për shkak të infeksioneve kronike të sinusit, alergjive sezonale dhe mjedisore, mykut, ndjeshmërisë së ushqimit dhe arsye të tjera. Nëse jeni nga ata njerëz që luftojnë me mbingarkesë kronike të sinusit, nuk keni pse të vuani më. Ju mund të provoni disa strategji mbështetëse natyrore për të mbështetur shëndetin tuaj imunitar dhe për të përmirësuar mirëqenien tuaj.

Në këtë artikull, do të mësoni se çfarë është bllokimi i sinusit. Në të do të shpjegohen simptomat dhe shkaqet kryesore të mbingarkesës kronike të sinusit, strategjitë mbështetëse natyrale për bllokimin e sinuseve për të përmirësuar sistemin imunitar dhe shëndetin e përgjithshëm.

Çfarë është bllokimi i sinusit

Mbingarkesa e sinusit është një gjendje e zakonshme e shkaktuar nga bllokimi i lëngjeve në sinuset tuaja. Kjo mund të duket nga sinuset që janë të bllokuara ose të dhimbshme. Shpesh shoqërohet me bllokim të hundës. Mbingarkesa e hundës zakonisht quhet ‘hundë e zënë’ për shkak të ndjesisë së zënë ose të mbyllur të shkaktuar nga lëngu i tepërt në indet e hundës dhe ato ngjitur. Mbingarkesa e hundës mund të shoqërohet ose jo me shkarkim të hundës ose ‘hundë të lëngshme’. Përveç bllokimit të hundës, bllokimi i sinusit mund të karakterizohet nga një listë e simptomave të tjera.

Mbingarkesa akute ose e përkohshme e sinusit është një simptomë e njohur e ftohjes së zakonshme dhe ndonjëherë e gripit. Është gjithashtu një simptomë e alergjive sezonale. Sidoqoftë, shumë njerëz përjetojnë mbingarkesë kronike të sinusit për shkak të një numri arsyesh, përfshirë infeksionet kronike të sinusit, mykun, alergjitë mjedisore, polipet e hundës, ndjeshmëritë ndaj ushqimit dhe intolerancën ndaj histaminës.

Simptomat e mbingarkesës së sinusit

Nëse keni bllokim të sinusit, mund të përjetoni një numër simptomash, duke përfshirë:

  • Mbingarkesë të sinusit ose bllokim të hundës
  • Shkarkim të hundës ose rrjedhje të hundës
  • Pika post-nazale ose mukoza që pikon në fyt
  • Dhimbje ose presion në fytyrë
  • Dhimbje koke
  • Kollitje
  • Dhimbje të fytit
  • Frymë të keqe
  • Lodhje

Shkaqet kryesore të kongjestionit të sinusit

Ju mund të zhvilloni mbingarkesë të sinusit për një numër arsyesh. Le të shohim shkaqet kryesore të kongjestionit të sinusit.

– Infeksionet e sinusit

Nëse keni infeksion të sinusit, kjo do të thotë që kavitetet e sinusit ndizen duke çuar në ënjtje në rreshtimin e indit të sinusit. Mbingarkesa e sinusit është një nga simptomat kryesore të infeksioneve të sinusit. Ju mund të zhvilloni një infeksion të sinusit për shkak të ftohjes së zakonshme, alergjive, polipeve të hundës ose një zhvendosje në zgavrën e hundës (septumi i devijuar).

Ju mund të zhvilloni një infeksion akut të sinusit si rezultat i një sëmundjeje ose alergjie që mund të zgjasë diku midis disa ditësh dhe disa javësh. Sidoqoftë, infeksionet e sinusit mund të kthehen kronike duke çuar në mbingarkesë kronike të sinusit që ka nevojë për më shumë vëmendje dhe adresimin e shkakut themelor të simptomave.

– Ekspozimi ndaj mykut

Myku është një kërpudhat që mund të rritet dhe të lulëzojë në shumë kushte në shumicën e vendeve, veçanërisht në një mjedis të ngrohtë dhe të lagësht. Është i gjithanshëm dhe mund të rritet si brenda ashtu edhe jashtë. Myku i brendshëm, më së shpeshti gjendet në banjë, kuzhinë dhe bodrum, ku ambienti është i lagësht, i errët, pa ajrosje dhe i ngrohtë.

Problemi është se edhe nëse keni myk në një vend, sporet e tij mikroskopike mund të udhëtojnë dhe të përhapen shumë larg. Ekspozimi i mykut dhe toksiciteti i mykut mund të jenë shumë të dëmshëm për shëndetin. Mund të çojë në bllokime kronike të sinusit, çështje të frymëmarrjes, alergji, dhimbje koke, mjegull në tru, lodhje dhe simptoma të tjera kronike.

– Alergjitë mjedisore

Alergjitë mjedisore janë reagimi i sistemit imunitar ndaj diçkaje në mjedis që duket e dëmshme për trupin. Alergjitë mjedisore mund të çojnë në mbingarkesë të sinuseve, rrufë, kollitje, lodhje, fishkëllimë, dhimbje koke dhe simptoma të ngjashme me ftohjen e zakonshme.

Alergjitë e zakonshme mjedisore që mund të hasni në shtëpinë tuaj, apo në ambiente të tjera të brendshme ose jashtë, përfshijnë merimangat, kafshët shtëpiake, polenin, mykun dhe tymin e cigares. Sipas një studimi të vitit 2005, ndotja e ajrit në ambiente të mbyllura mund të jetë veçanërisht e dëmshme për shëndetin e frymëmarrjes.

– Polipet e hundës

Polipet e hundës janë rritje e vogël, e butë, pa dhimbje dhe jo kanceroze brenda pasazheve hundore dhe sinuseve. Ato duken si pika loti të vogla që varen si rrushi. Ndërsa nuk janë të rrezikshme për shëndetin, ato mund të çojnë në disa simptoma të pakëndshme.

Sipas hulumtimit të vitit 2008, polipet e hundës mund të rrisin bllokimin kronik të sinusit, pikimin pas hundës, bllokimin e hundës ose dhimbjen e fytyrës.

– Ndjeshmëritë ndaj ushqimit

Ndryshe nga alergjitë ushqimore, ndjeshmëritë ndaj ushqimit nuk priren të shkaktojnë reagime të menjëhershme, të tilla si urtikarie të papritura ose vështirësi në frymëmarrje. Në vend të kësaj, ato çojnë në simptoma kronike me kalimin e kohës ndërsa jeni duke konsumuar ushqime ndaj të cilave jeni të ndjeshëm.

Një nga simptomat e zakonshme të ndjeshmërisë së ushqimit është bllokimi kronik i sinusit. Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje koke, migrenë, ankesa të tretjes, depresion, ankth, mjegull e trurit dhe lodhje.

Ndjeshmëritë e zakonshme të ushqimit përfshijnë grurë, gluten, sojë, peshk, midhje, vezë, qumësht, kikirikë dhe arrorët. Megjithatë, mund të jeni të ndjeshëm edhe ndaj ushqimeve më pak të zakonshme, kështu që zbulimi dhe eleminimi i ndjeshmërive tuaja personale të ushqimit është thelbësore për shëndetin tuaj.

– Intoleranca histamine

Histamina është një kimikat që është përgjegjës për largimin e alergjenëve nga trupi si pjesë e reagimit imunitar, shkaktimin e acidit në stomak dhe mbështetjen e tretjes dhe komunikimin me trurin. Në një trup të shëndetshëm, trupi lëshon enzima të caktuara për të prishur dhe për të hequr grumbullimin e histaminës.

Por nëse keni shumë histaminë në trup për shkak të një diete me histaminë të lartë, mungesë të lëndëve ushqyese, sindromës së aktivizimit të qelizave direk, mutacionit të metilenetetrahidrofolat reduktazës (MHFR), infeksioneve në zorrë, sindromës së zorrës që pikon ose arsyeve të tjera, trupi juaj nuk do të jetë në gjendje të vazhdojë, duke çuar kështu në histaminë të tepërt. Intoleranca ndaj histaminës do të thotë që trupi ka shumë histaminë.

Kjo mund të çojë në mbingarkesë të sinusit dhe simptoma të tjera në të gjithë trupin, duke përfshirë alergji, probleme të lëkurës, dhimbje koke, çështje gjumi, ankthi, probleme me tretjen, probleme hormonale dhe më shumë.

Strategjitë e Mbështetjes Natyrore

Nëse keni bllokim të sinuseve, mund të mbështesni shëndetin imunitar përmes strategjive mbështetëse natyrale. Këtu janë strategjitë më të mira natyrale për të trajtuar mbingarkesën e sinuseve.

Këto strategji mund të jenë të dobishme për shëndetin e përgjithshëm të sistemit imunitar dhe të frymëmarrjes.

– Plani ushqyes anti-inflamator

Rinosinusiti kronik karakterizohet nga mbingarkesë kronike e sinusit dhe simptoma të ngjashme për 12 javë ose më gjatë si rezultat i inflamacionit kronik të sinusit. Ky inflamacion kronik mund të zhvillohet për shkak të kërpudhave, viruseve, baktereve, irrituesve të ajrit dhe alergjenëve, por edhe si rezultat i dietës suaj.

Ngrënia e një diete inflamatore mund të çojë në rritje të simptomave, ndërsa një dietë anti-inflamatore mund të zvogëlojë simptomat dhe të mbështesë shërimin. Eliminoni ushqimet inflamatore, përfshirë sheqerin e rafinuar, vajin e rafinuar, vaktet me karbohidrate të larta, pijet me gaz dhe pijet me sheqer, përbërësit artificialë, ushqimet e skuqura thellë, ushqimet e përpunuara.

Hani një dietë të pasur me ushqime anti-inflamatore, duke përfshirë zarzavate, perime, bimë dhe erëza, fruta me indeks të ulët glicemik, ushqime të fermentuara, yndyrna të shëndetshme, viç të kultivuar në kullota, shpendë dhe vezë, peshk të egër.

– Eliminoni ndjeshmërinë e ushqimit

Nëse keni bllokim kronik të sinusit, rekomandohet që të identifikoni dhe eleminoni të gjitha ndjeshmëritë ushqimore. Për të identifikuar ndjeshmërinë ndaj ushqimit, mund të provoni një test impulsi ose një dietë eliminimi.

Për të bërë një dietë eliminimi, hiqni të gjitha ndjeshmëritë e zakonshme të ushqimit, duke përfshirë grurin, glutenin, sojën, peshkun, butakët, vezët, qumështin, kikirikët dhe arroret, si dhe çdo ushqim tjetër që mund të mendoni se mund të shkaktojë alergji. Eliminoni këto ushqime për dy deri në katër javë, pastaj rikthejini ngadalë një nga një.

Mbani një ditar ushqimi për të regjistruar vaktet tuaja dhe çdo simptomë. Lini dy deri në tre ditë midis çdo rikthimi dhe shikoni trupin tuaj për reagime. Nëse vëreni ndonjë reagim negativ, hiqni menjëherë këtë ushqim. Ju mund të futni përsëri një ushqim dy ose tre herë për të kontrolluar reagime false ose pozitive. Ushqimet ndaj të cilave vazhdimisht po reagoni me ndonjë simptomë, ndaj të cilave jeni të ndjeshëm duhet t’i hiqni nga dieta juaj.

– Merrni parasysh një Dietë me Histaminë të Ulët

Siç e keni mësuar më herët, ndjeshmëria histamine mund të jetë arsyeja për mbingarkesën e sinusit kronik. Mënyra më e mirë për të parë nëse ndjeshmëria ndaj histaminës është fajtor për problemet tuaja është të provoni një dietë me histaminë të ulët. Eliminoni ushqimet me histaminë të lartë, përfshirë patëllxhanin, spinaqin, domatet, agrumet, mishrat e përpunuar dhe të tymosur, frutat e thata, ushqimet me bazë uthull, uthullën, ushqimet e fermentuara, ushqimet e tharta, arrat dhe butakët.

Bëni një provë dy-javore për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen. Nëse simptomat tuaja përmirësohen, mund të përpiqeni të rivendosni këto ushqime një nga një për të parë nëse mund të toleroni ndonjë prej tyre, përndryshe, vazhdoni të ndiqni një dietë me histaminë të ulët.

– Mbështetni Shëndetin e Mikrobiomës së Zorrëve

Sipas një studimi të vitit 2018, mikrobioma e zorrëve mund të luajë një rol kritik në zhvillimin e kongjestionit kronik të sinusit. Reduktimi i baktereve të këqija dhe mbështetja e shëndetit të zorrëve është kritik për sistemin imunitar dhe mund të zvogëlojë simptomat.

Ndërsa ngrënia e një diete anti-inflamatore miqësore për zorrë është kritike për shëndetin e zorrëve, gjithashtu rekomandohet që të merrni Probioherb me cilësi të lartë i cili mbështet sindromën e zorrës që pikon dhe ekuilibrin e dobët bakterial të zorrës.

– Pastroni cilësinë e ajrit

Reduktimi i rrezikut të alergjenëve mjedisorë është thelbësor për përmirësimin e shëndetit nëse keni bllokim të hundës. Sigurohuni që shtëpia juaj të mos ketë myk. Nëse ka myk në shtëpinë tuaj, sigurohuni që të merrni rehabilitim profesional të mykut ose të shkoni në një shtëpi pa myk. Pastroni me vakum rregullisht shtëpinë. Investoni në një pastrues të ajrit me cilësi të lartë për të ulur ekspozimin ndaj pluhurit, polenit dhe alergjenëve të tjerë në ajër.

Një studim i vitit 2018 mbi 46 individë me alergji të vetë-raportuar ka zbuluar se përdorimi i filtrimit të ajrit bëri një ndryshim statistikisht të rëndësishëm në simptomat e alergjisë së hundës nga alergjenët e brendshëm që qarkullojnë. Vendosni shumë bimë natyrore në shtëpinë tuaj për të rritur oksigjenin e freskët rreth jush. Shmangni përdorimin e produkteve tradicionale të pastrimit toksik, bukurisë dhe trupit dhe i zëvendësoni ato me alternativa natyrale dhe organike.

– Teknika e Akupresurës

Për lehtësim të menjëhershëm të bllokimit të sinusit, mund të provoni një teknikë të thjeshtë akupresure. Vendoseni dhe shtyjeni gjuhën në majë të gojës – qellëz. Në vend që të synoni për një pikë specifike, thjesht shtyjeni atë drejt qellëzës. Pastaj vendosni gishtin në mes të vetullave dhe shtypeni me presion.

Mbajeni këtë pozicion për rreth 20 sekonda. Shanset janë, ju do të ndjeni se sinuset tuaja fillojnë të thahen. Mos harroni, kjo strategji është vetëm për lehtësimin e simptomave të përkohshme që mund të përdorni së bashku me rekomandimet të tjera për mbështetjen imune.

– Vajrat Esencial

Përhapja e vajrave esencial në ajër është një tjetër strategji që mund t’ju ndihmojë në lehtësimin e simptomave. Vaji i mentes, vaji i eukaliptit dhe vaji i rigonit mund të jenë veçanërisht mbështetës. Një studim i vitit 2014 ka demonstruar se vaji i mentes mund të jetë i dobishëm për inflamacionin dhe një studim i vitit 2015 ka treguar se mund të ndihmojë në luftimin e baktereve përgjegjëse për mbingarkesën e sinusit.

Sipas një studimi, një përbërës i vajit të rigonit mund të jetë efektiv kundër baktereve që shkaktojnë bllokimin e sinusit.

 

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook